Kweekvijver: De wondere wereld van Dest

BvdPloeg, 11-10-2018 om 14:00, 26205 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

De halve O17 ligt vast en de meeste spelers in Ajax O19 weten dat ze nog enkele jaren verzekerd zijn van een opleiding en wat broodnodige centen voor op de bankrekening. Hoe anders is het voor Sergino Dest, die als tweedejaars A-junior bijna wekelijks speelt, maar na dit seizoen ook zomaar gratis de deur uit kan.

Dest, geboren op 3 november 2000, kwam in de zomer van 2012 over van Almere City en doorliep de afgelopen jaren geruisloos de opleiding. Vooral in de C-jeugd was het nog een ukkie die niet altijd opviel, maar de afgelopen seizoenen ontwikkelde hij zich goed. Hij groeide in de lengte en de breedte, dwong in bijna alle jeugdteams een basisplaats af en speelde daar vrijwel altijd een voldoende. Rechtsback, linksback, op zes, op tien of voorin; Dest deed het allemaal.

En toch zit hij in het hoekje waar Noussair Mazraoui ook zat voordat hij Ajax het ongelijk bewees. Mazraoui begon zelfs op amateurbasis bij de beloften, voordat hij zijn eerste contractje kreeg. Ook hij was in de jaren ervoor een trouwe kracht geweest in de jeugd. In interviews van nu wijt Mazraoui het uitblijven van een verbintenis onder meer aan een grote mond en soms verkeerde houding.

Is dat ook bij Dest het probleem? Dat zou zomaar de opvatting kunnen zijn bij Ajax in de jeugdopleiding. Dest, geboren in Almere en zoon van een Amerikaanse vader, is een jongen met het hart op de tong. Hij weet wat hij kan, wat hij wil en vooral ook wat hij niet wil. Vorig seizoen wilde hij naar het WK met USA U17, Ajax stond het niet toe. De speler ging uiteindelijk toch, na lang onderhandelen met de club, die de speler wel op het hart drukte dat de rest door ging. Zijn positie binnen de O19 kon vergeven zijn als Dest midden in het seizoen een WK ging spelen.

Het liep allemaal niet zo'n vaart, want Dest speelde het WK, kwam terug en maakte het seizoen af als basisspeler. Inmiddels is hij zelfs international van USA U20, waar men met hem wegloopt. Niet zo gek, daar wordt zijn karakter meer gewaardeerd en misschien ook op waarde geschat. Met een stoere blik, de borst vooruit en de blinkende oorbelletjes na afloop staat er iets voor je neus waar ze in Amerika kennelijk beter mee kunnen omgaan.

Dit seizoen leek het opnieuw een strijd te worden voor Dest, die veel talenten vanuit O17 contracten zag krijgen. Maar spelen doen ze lang niet allemaal. Dest wel. John Heitinga stelt hem overal op en Dest voert zijn taak uit. Als hij als buitenspeler speelt, maakt hij zijn acties, als back schakelt hij zijn man uit. Iedereen weet dat Dest een ijzersterke back is, maar het feit dat hij boven de echte buitenspelers in de pikorde staat, zegt veel. Je kunt je afvragen of Dest zich moet schikken in zijn rol en soms even geen weerwoord moet geven als er iets tegen hem gezegd wordt. Anderzijds; zo haal je het karakter uit een speler, die juist door dat karakter al ver is gekomen.

Dest komt er wel, maar het wordt steeds meer de vraag of dat bij Ajax zal zijn. Met zijn snelheid, bovengemiddelde techniek, goed ontwikkelde fysiek en stoïcijnse houding wekte hij al interesse van meerdere Europese en Amerikaanse clubs, bij Ajax blijft het vooralsnog stil. Het is de wondere wereld van Sergino Dest, die op zijn zeventiende weet dat hij profvoetballer gaat worden, alleen ziet de club waar hij wekelijks speelt dat (nog) niet. Misschien komt er alsnog een aanbod en een krabbel en gaat Dest stoïcijns verder. Ajax zou er echter goed aan doen om te leren van situaties zoals met Mazraoui. In tegenstelling tot de revelatie van 2018 heeft Dest misschien niet zoveel geduld.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Seizoen 4:
Alle 22 artikelen

Seizoen 5:
Deel 1: Ten Hags visie op De Toekomst
Deel 2: Kühn geeft Ajax O19 vleugels

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajaxvooraltijd
Op basis van keuzes van Heitinga iets baseren vind ik nogal slecht. Maar voor de rest snijdt het betoog wel hout.
0 0
jaribombari
Er was een paar jaar geleden zo'n expat gezin met Amerikaans zoontje die erg goed kon voetballen.. Daar was toen het een en ander om te doen. Dat is niet deze gast toch?
0 0
wolterx
Joshua Pynadath (o17) en John Hilton (o18, mocht uiteindelijk niet komen van CAS) laatstgenoemde speelt nu bij Koninklijke HFC in Haarlem volgensmij.
0 0
Champy
Die speelt in de 017= Pynadath
0 0
geDaante
Als opleider, en het liefst van technische, creatieve spelertjes met ballen en karakter, mag het niet zo zijn dat je toptalenten verliest door mondigheid of onaangepast, wat lastig gedrag. Dan schiet je pedagogisch en qua begeleiding, en ook qua visie zwaar tekort. Straatvoetballertjes zijn vaak mondiger, met een bepaalde houding. Niet alleen vanwege hun achtergrond en persoonlijkheid, maar ook de puberteit en de vaak lastige tienerjaren.

Ajax zou dit moeten inzien, niet zo kleinzielig moeten doen, en minder koorknaapgedrag moeten eisen. Begrijp waar dat gedrag vandaan komt, communiceer en begeleidt die jongens, in plaats van alleen maar straffen of wegsturen. En doe er je voordeel mee, door ze aan je te verbinden, ook mentaal te laten ontwikkelen, en zo gebruik van elkaar te maken tot en met het eerste.

Doodzonde wat er aan spelers is vertrokken door gezeik over hun houding of mondigheid. We hebben het hier over Amsterdam en Ajax, sinds wanneer moeten daar vooral ideale schoonzonen rondlopen? Die moeten die bravoure op de mat leggen?

Dit even in reactie op het mogelijk lastige gedrag van Dest, wat voor mij nieuw is, en zeer mogelijk niks of weinig van waar is.
0 0
Champy
Snap je nog altijd niet dat spelers hun eigen falen wijten aan "slecht gedrag". Het klinkt stoer, het bekt goed. Kunnen ze gewoon niet openlijk toegeven dat ze ook eens kunnen spelen als een drol. Nee, natuurlijk niet. Zo zitten stoere jongens niet in elkaar.
Je hoort laatst die Pablo Rosario ook niks zeggen waarom ie werd weggestuurd. Hij was op dat moment gewoon niet goed genoeg. Groot gelijk dat ze niet met hem verder gingen.
0 0
trodat4030
Ik vond het maar vreemd dat men hem liever hier op de bank hield dan een wk te laten spelen. Je bent opleider, Ajax kan hem een dergelijke ervaring nooit bieden en er achteraf zelfs als club van profiteren. Ik vind dat je niet moeilijk moet doen als hij een wk kan spelen met zijn land puur omdat je een volle bank wilt hebben. Uiteindelijk hebben ze hem wel laten gaan, met blijkbaar de nodige ‘bedreigingen’ erbij dat ie daarom wel eens af zou kunnen vallen bij Ajax. Erg laag, dat doe je niet. Helemaal niet bij een kind.

Ondertussen speelt Dest nog steeds bij Ajax, staat ie zelfs in de basis (al is het als linksbuiten en niet als rechtsback, maar dat komt door Jurjen Timber en v Gelderen die allebei moeten spelen) en heeft ie tóch het wk gespeeld. Dat is zíjn verdienste, niet die van Ajax, want als t aan hen had gelegen was t niet gebeurd. Waarom ziet Ajax de meerwaarde van zo’n toernooi niet in? Het was niet zo dat ze niet zonder Dest konden vorig seizoen.
0 -1
Champy
Er zijn kronkels die we nooit zullen begrijpen.
Alleen ben ik het niet mee eens dat je die uitspraken moet opvatten als bedreigingen. Je geeft hem mee dat anderen voorrang hebben/hun kans krijgen tijdens z'n afwezigheid, en dat ie weer onderaan de ladder moet beginnen als ie weer terugkomt.
0 0
geDaante
Wat dacht je van teamresultaat boven individuele ontwikkeling? Wat onder Heitinga zo vaak duidelijk wordt. Die is meer bezig met zijn eigen individuele ontwikkeling en tactische foefjes, dan met die van de talenten.

Dat is althans wat ik eruit opmaak en wat mij opvalt.
0 0
geDaante
Als hij geen contract krijgt bij Ajax, moet dat gevolgen hebben voor de verantwoordelijken, dan spoor je niet. De beste back van Ajax in vele, vele jaren, eindelijk een felle rappe verdediger en behendige, technische aanvaller in één, precies wat je wil van een opkomende back.

Mazraoui inderdaad ook op amateurbasis en dankzij Keizer, die het wel in hem zag zitten, alsnog een contract, dus ook bijna zonder contract weggelopen.

Bijleveld, wordt volgens mij ook niet op waarde geschat, terwijl ie steeds uitblinkt en een echt Ajaxspelertje is.

En in plaats van dit alles maar kicken op types als Ekkelenkamp, Dani de Wit, Kristensen, etc.

Teveel belang wordt er gehecht aan fysiek. Terwijl het doel van het Ajaxspel is uit de duels te blijven. Je komt juist meer in de duels door die fysieke non-voetballers. Verdedigen doe je al pressend en collectief, en daar heb je geen fysiek voor nodig, alleen wat uithoudingsvermogen en het liefst explosiviteit.

Als het werkelijk vanwege een grote mond is, zoals Mazraoui ook aangaf, dan heerst er geen Amsterdamse Ajaxmentaliteit bij Ajax, en dan snapt men het niet. Juist mondige spelers zijn vaak de betere, technische spelers die ook op het veld niet bang zijn.
1 -2
trodat4030
Dat laatste slaat natuurlijk nergens op. Hoe kan het mondige nou gerelateerd zijn aan techniek en klasse?

Daarnaast weet niemand wat men precies bedoelt met mondig, want dat kan zich op vele manieren uiten. (Te) veel ongein trappen, het tegenspreken van de trainer ten overstaan van de groep waarmee je diens gezag ondermijnt, maar ook niet luisteren als je gecorrigeerd wordt op bepaald gedrag of gewoon een grote bek opzetten. Op die verschillende situaties zijn verschillende manieren om erop te reageren en er mee om te gaan. Zolang wij niet weten hoe het zich uit, weten we ook niet hoe de club zou moeten reageren in onze ogen. Iemand die zich stelselmatig misdraagt, mag van mij wieberen, ongeacht z’n talent en klasse. Ik zeg overigens niet dat Dest zich misdraagt hoor, allerminst, maar zolang je niet weet wat er precies speelt kun je er geen conclusies aan verbinden imo.
1 0
afcas
even een simpel voorbeeld. dani de wit komt over als een koorknaap. over noa lang hoor je hier constant geklaag over grote mond/taalgebruik. noa lang is de technischere voetballer. hoe komt dit? noa lang heeft veel meer uren gedraaid op straat. mensen die op straat voetballen zijn over het algemeen mondiger dan spelers die weinig op straat voetballen. jongens die op straat voetballen zullen eerder geneigd zijn nee te zeggen als ze het niet met de coach eens zijn. en het is vaker naar voren gekomen dat er trainers binnen ajax zijn die niet graag luisteren naar spelers als die een andere mening hebben. dus dat kan dan botsen. als je gewoon gaat kijken naar de maatschappij wordt er toch ook gewoon veel geklaagd over het gedrag van jongeren die veel op straat te vinden zijn? al wordt er dan vaak gezegd marokkaans gedrag, men bedoelt gewoon de mensen van de straat. kijk maar naar hoe mensen over noa lang praten alsof hij een marokkaan wil zijn. dat komt gewoon van de straat af en heeft weinig met nationaliteit te maken. dus monigheid en techniek/klasse zijn niet direct gerelateerd, maar beide zijn wel gerelateerd aan het voetballen op straat. en naar mijn mening doet ajax er veel te weinig aan om dat mentale aspect te trainer of er uberhaupt mee om te gaan. zullen waarschijnlijk veel mensen zijn die me voor gek verklaren, maar als het aan mij ligt maakt ajax veel meer gebruik van psychologen. dit om gedragspatronen te herkennen, maar ook om stafleden te vertellen hier mee om te gaan. er is namelijk maar een heel klein deel van de mensheid waar niks helpt om hun misdragingen tegen te gaan. dus als een speler zich stelselmatig misdraagt zegt mij dat die jongen te weinig mentale begeleiding heeft gehad. je hoorde laatst ook ten hag nog zeggen over onder andere vd beek dat het belangrijk is om te weten hoe je verschillende persoonlijkheden moet benaderen. nu is mijn vraag, waarom zou je dat overlaten aan iemand die opgeleid is om voetbaltrainer te worden en niet aan iemand die speciaal is opgeleid voor die taak?
1 0
Aeter
Wat een onzin. Iedereen ziet gewoon dat het een niet al te snuggere jongen is die het tof vindt om als een mocro te praten. Heeft niks met mondigheid van de straat te maken. Ik denk dat hij een totaal verkeerd beeld heeft van topvoetbal en zichzelf schromelijk overschat, maar ik zie hem graag het tegendeel bewijzen hoor.
0 0
trodat4030
Appie
Naci
Frenkie
1 0
Champy
Man, wat een matige spelers noem je ook op.
Dest beste back vd laatste jaren...
En dan noem je jezelf een Cruiffvolger
0 0
geDaante
Noem mij eens backs die beter waren dan?

Ligeon, Zeefuik, Bakboord, etc.? Houd toch op, zijn allemaal techniekloze dravers, al kon Ligeon er nog mee door.

Dest is fel en driftig, en ook vlot, dus ideaal verdedigend gezien en qua drukzetten. Maar daarbij aan de bal zeer vaardig en comfortabel, is snel, ook op de eerste meters, heeft een goede dribbel, een actie, en wordt niet voor niets nu voorin als buitenspeler gebruikt. Is zelfs beter dan menig buitenspeler in de Ajaxopleiding. Ajaxbacks moeten meer van een buitenspeler weghebben, dan van een verdediger. Dat is Cruijffiaans.

Cruijff zou dol op deze back zijn.

En Mazraoui matig? Bijleveld matig? Cruijff wist als geen ander dat het begint bij spel in de kleine ruimte, in deze voetbaltijden, waarin compact en goed georganiseerd gespeeld wordt door menig team. Bijleveld is een van de beste in de bovenbouw in de kleine ruimte, biedt zich goed aan, kan in de dekking ingespeeld worden, heeft een goede voortzetting, loopt goed, passt heel makkelijk en strak met een kort en fel voetbeweginkje. Ideale verbindingsspeler die ook nog vaak betrokken is bij goals door goede loopacties en assists.

Allemaal uitstekende spelers die Ajax meer zou moeten waarderen, in plaats van te kicken op fysiek non-voetballers en brave eenheidsworsten.
1 0
Champy
Ik vind die genoemde namen in elke fase van hun opleidingsjaren beter dan Dest.
- Van Ligeon vroeg men zich zelfs af waarom ze hem niet op rechtsbuiten zetten.
- Bakboord is geen rechtsback van opleiding, maar een mislukte centrale verdediger die ze op rechts zetten omdat ze hem niet kwijt kunnen. Je kan het vergelijken met Van Rhijn, Koppers, enz... Gemakkelijk om hem te noemen.

- Zeefuik vond ik zeker als eerstejaars A geweldig: verdedigend onpasseerbaar, en aanvallend droeg ie z'n steentje bij.

- Cruijff was ook openlijk dol op Klaassen, maar Cruijff had toen waarschijnlijk geen Snickers gehad ;)

- Mazraoui valt niet in de categorie matige spelers: ik volg die jongen zelfs al van de C1 en noemde hem een dark horse. Ik werd zelfs uitgelachen. Juist door z'n tweede jaar A in de A2, begon ik wat te twijfelen omdat het leek alsof ie aan het wegkwijnen was. Hij is wat dat betreft een uitzondering die in elk jaar van de opleiding het ongelijk moest gaan bewijzen.

- Bijleveld is een matige speler: als ik er ene zie, herken ik die ook (arrogant uitgedrukt). Ik word niet erg warm van hem omdat hij geen pieken naar boven heeft. Onregelmatige spelers hebben vaak een wedstrijd met een grote piek naar boven, en dat heeft ie nog niet gehad. Hetzelfde als Jenssen. Die wordt ook niks.
Kuhn daarentegen lijkt me wel een speler die zich straks kan ontwikkelen.

Laten we ons eens focussen op de so called technische spelers.
Ik vind dat Ajax de verkeerde voorkeur heeft voor dit soort technische spelers. Ze hebben toch het nodige geld en tijd geinvesteerd in de net niet technische spelers.
0 0
RusselWestbrook
Alleen al om het feit dat ie uit mag komen voor de VS zou je hem een contract moeten geven. Die hebben namelijk niet zoveel topspelers, maar wel heel veel inwoners die steeds meer belangstelling krijgen voor voetbal.

Wordt ie goed, dan rinkelt je kassa. Een goeie Amerikaan willen ze namelijk maar wat graag hebben bij de Reals en Man U's van deze wereld.
3 0
Van Reenen
In USA gaat de sport in het algemeen hoger aangeschreven dan in Nederland. Vandaar dat de auteur terecht stelt dat de waardering in USA hoger is dan bij Ajax. En aangezien erbij Ajax vooral oom bij jeugd elftallen.meer scouts langs het vele staan dan toeschouwers, vibd ik het wel aannemelijk dat er clubs sterk geïnteresseerd zijn in Dest. Als Ahax hem geen contract aanbiedt in 2018/2019 kan hij dus gratis weg, maar zover laat Ajax het niet komen.
0 0
Rentokill
Goed stuk. Ik zal m eens wat beter gaan volgen. Ik had alleen wat moeite met "daar wordt zijn karakter wel gewaardeerd en op waarde geschat" Daarmee impliceer je dat dat hier bij Ajax niet zo is. Dat is slechts een aanname van de auteur. Bovendien wordt een beetje gogme in Amsterdam wel degelijk gewaardeerd.
1 0
marrene
Als ze hem geen contract geven zou dat een enorme blunder zijn. Dan moet er wel persoonlijke redenen spelen. Krijg je mss. een tweede Bergwijn. In een professionele organisatie kan en mag het toch niet zo zijn dat een persoonlijke afkeer van iemand over iemand reden is om talent weg te sturen. Je moet een speler beoordelen op zijn talent. Diegene die deze jongen wegstuurt zou zelf meteen de deur moeten worden gewezen.
1 -2
ProfessorX
Het is een optelsom .
Je moet niet enkel kijken hoe of wat met hem , maar ook wat zit er voor of achter.
0 -1
Mikes
Goed verhaal over Dest. Verdient in mijn ogen absoluut een contract. Heeft meer potentie dan bijvoorbeeld een Bakboord die basis staat bij Jong. Overigens vind ik het wel goed dat Dest als buitenspeler en middenvelder speelt, hierdoor gaat zijn handelingssnelheid omhoog en worden zijn aanvallende acties beter.
2 0
ETM
In het kader van een goede Amerikaanse vriend die zowel Ajax als zijn nationale team graag volgt hoop ik dat het wat wordt met Dest bij Ajax.
2 0