Kweekvijver: Laat O19 beetje meer O19 zijn

BvdPloeg, 12-11-2018 om 10:30, 8447 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ajax O19 draait in de competitie op volle toeren. De ploeg van John Heitinga won de laatste drie wedstrijden met 4-2, 5-0 en 5-0 en met goed voetbal. Het nestelde zich daarmee op kop van de Eredivisie, maar desondanks komen de spelers die uitblinken niet aan de bak in de Youth League.

Ik stel me zo voor dat het een drukte van belang is bij de start van het seizoen. Vast niet iedere speler wordt op kantoor geroepen, maar er worden allerlei beloftes gemaakt. Jij speelt daar, jij speelt daar, jij krijgt dat en jij krijgt dit. Spelers beter maken, maar ook tevreden houden, dat idee.

Het zorgde ervoor dat Ajax in de laatste twee Youth League-wedstrijden tegen Benfica negen spelers uit de beloften gebruikte. Issam El Maach, Navajo Bakboord, Sven Botman, Mitchel Bakker, Ryan Gravenberch, Jurgen Ekkelenkamp, Victor Jensen, Nicolas Kühn en Noa Lang; het is een indrukwekkend rijtje. Toch kwam het er in 180 minuten voetbal tegen Benfica slechts sporadisch uit dat dit elftal de juiste keuze was.

In de thuiswedstrijd werd weliswaar met 3-0 gewonnen, Benfica had bij rust al met 1-4 voor kunnen staan. In de uitwedstrijd werd Ajax eigenlijk een helft weggeblazen, pas na rust rechtte het de rug en kwam het meteen met 1-3 voor. Dat Ajax met zo'n 'ervaren' ploeg de zege weggaf, gaf te denken.

De jongens uit de oorspronkelijke O19 stonden hun plekje af en keken op De Toekomst en in Portugal toe. Onder meer Liam van Gelderen, Kenneth Taylor, Quinten Timber, Enric Llansana en Sergino Dest zaten langer op de bank dan hen lief was. In de competitie mochten zij het laten zien, op het mooiste podium niet of minder.

Het is een keuze van Ajax waarover ik al openlijk twijfelde. Ik heb het idee dat de leiding het niveau van de 'echte' O19 wat heeft onderschat bij de start van dit seizoen. Op de afspraken met spelers uit Jong Ajax komt het desondanks niet terug. Ik stak al een veer in de reet van Llansana, Taylor, Timber en Dest en ook Van Gelderen laat wekelijks zien dat hij veel talent heeft en uitgedaagd moet worden.

Dat gebeurt niet en dat vind ik vreemd. Op woensdag speelden acht spelers uit de beloften tegen Benfica O19, terwijl er vrijdag een mooie test tegen NEC in de eerste divisie stond gepland. De acht namen ontbraken daar. De spelers uit O19 die in Portugal hun basisplek afstonden, moesten zich troosten met een potje tegen hekkensluiter Volendam. Timber, Llansana en Taylor blonken wederom uit, het werd 5-0.

Ik weet niet of Ajax het nog gaat omdraaien, maar meerdere jongens uit Jong Ajax kun je in mijn ogen prima in de eerste divisie laten. Die krijgen daar hun weerstand, de spelers uit O19 moeten die zoveel mogelijk krijgen in de Youth League, als ze bewijzen dat ze daar klaar voor zijn. En zoals ik laat doorschemeren: Meerdere spelers verdienen die kans. Bovendien wordt Ajax O19 er overall waarschijnlijk niet minder van.

Dit is geen aanval op de spelers die in mijn ogen overbodig vanuit Jong Ajax kwamen om mee te doen; geef hen eens ongelijk dat ze de Youth League ook een mooi podium vinden. Dit is vooral een boodschap aan Ajax dat het moet nadenken over de gemaakte keuzes. Ga je voor een elftal met ogenschijnlijk meer ervaring dat het nog niet echt waarmaakte en weinig met elkaar samenspeelde en trainde? Of pas je iets meer gretige jongeren in die meer verdienen dan alleen competitiepotjes tegen NEC en Volendam? Laat O19 een beetje meer O19 zijn.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 5:
Deel 1: Ten Hags visie op De Toekomst
Deel 2: Kühn geeft Ajax O19 vleugels
Deel 3: De wondere wereld van Dest
Deel 4: 'Ratje' Taylor 'gaat heel ver komen'
Deel 5: Steeds meer broertjes De Boer
Deel 6: Llansana ontbrekende sleutel

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Seizoen 4:
Alle 22 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Babangida83
Lijkt mij een duidelijke zaak. Ook met het argument dat je je eerst wil kwalificeren, zou de balans beter moeten zijn in mijn ogen. Meer spelers van O19 erin.
Dat deze jongens er zo uitgespeeld werden tegen Benfica de eerste helft, heeft mij ook verbaasd. Daar is dan toch iets misgegaan in de mentaliteit. Of met het voetbal. Of met beide.

Een kleine nuance hierbij: nu heb ik twee weken terug overigens de leeftijden van de spelers van Benfica en die van Ajax naast elkaar gelegd en wat blijkt: Ajax is nog steeds jonger. De 3 grootste talenten bij Ajax waren 16 en bij Benfica 17. Hun uitblinker was iets van 21, als ik me niet vergis. En zo waren er nog een paar verschillen. Zeg in totaal dat je een jaar of 5 a 8 jonger was. Ik kan me even niet herinneren hoeveel precies. Maar toch zeker nog een redelijk verschil. Neemt niet weg dat we nog beter kunnen (door) selecteren.

Wat betreft Jong Ajax. Is het niet zo dat in de winterstop iedere keer doorgeselecteerd wordt? En dat dan talenten van O19 op een iets structurelere manier doorgezet worden? Je wilt spelers in JAJ ook de kans geven om door te breken. Weet nog dat Mazroui ook geen hoogvlieger was, maar toch een tijdje de kans kreeg van Keizer. Toen liet hij zich zien. Is een laatbloeier geweest vergeleken met anderen, dus was wat dat betreft niet de meest logische keuze. Maar wordt zeker een belangrijke speler voor het eerste de komende jaren. Zelfs voor op het middenveld, durf ik te zeggen.
0 0
geDaante
Helemaal mee eens Bram. Zoals wel vaker begrijpt middelmaat de woorden van een visionair niet.

Cruijff had aangegeven dat de -19 het uithangbord van de opleiding moest zijn, en in de Youth League gepresteerd moest zien te worden (zonder de huisstijl te verloochenen!) met de beste talenten.
Dat kan dus betekenen dat een speler vanuit Jong Ajax ook meedoet, maar niet de halve selectie van Jong. En zeker niet op basis van fysiek en ervaring, wat men nu dus doet, maar op basis van talent en kwaliteit.

Dus de basis van de -19, dat ingespeeld is, aanvullen met je beste talenten, en deze vooral de zwakke schakels laten vervangen. Dan kom je tot het sterkste team, zonder half Jong Ajax op te trommelen, die ook al de weerstand van de Jupiler League wekelijks ondervinden.

En de bedoeling was dan ook dat de speelwijze, die toen nog door de hele opleiding werd gehanteerd, aangehouden werd, dus aanvallend, dwingend kort combinatievoetbal, in een 4-3-3 met de punt naar achter. Ook dit heeft men laten varen. Nu zit er een coach die er een eigen projectje van maakt, met tactiekjes experimenteert, met formaties, etc. Die het voor elkaar krijgt zowel Dani de Wit als Ekkelenkamp naast elkaar op te stellen om dat resultaat maar binnen te werken en te lopen. Dat ging natuurlijk juist mis toentertijd. Die is echt resultaatgericht bezig om het te gaan laten draaien, en deinst er niet voor terug middelmatige voetballers op te stellen voor korte termijnresultaat, ten koste van de veel meer technisch-creatieve spelers.
Is meer met zijn eigen ontwikkeling bezig dan met die van de individuele talenten en het algehele veldspel.
2 -3
Knalpot
Welke fysiek en ervaring dan? Lang had van mij geen uitnodiging hoeven te hebben maar die anderen zijn allemaal van na '2000. Dat jij geen fan bent van het type Ekkelenkamp dat weten we nu wel maar die jongen is sinds O15 ook gewoon international er zullen dus wel meer trainers wat in hem zien zitten dan die paar prutsers bij Ajax. Botman is wel een jongen die op basis van fysiek opgeroepen wordt maar officieel gewoon een O19 speler qua leeftijd maar dan denk ik gewoon...ja das logisch want hoe verder je in het toernooi komt des te meer de rest van de selectie er ook wat aan heeft en ik weet bijna zeker dat die door jou geadoreerde visonair er precies zo over zou denken.
0 -1
geDaante
KNVB jeugdtrainers inderdaad, kansloze opleiding bij de KNVB, dat is onderhand wel duidelijk natuurlijk, met dat enorme gebrek aan goede nederlandse coaches en het balletje breedvoetbal.

Die visionair van mij gelooft in individuele kwaliteit als basis, en dat leeftijd en ervaring niet zoveel zegt. Die visionair van mij gelooft in techniek, handelingssnelheid, combinerend vermogen en creativiteit, zoveel mogelijk. Heitinga kiest veelal voor middelmaat die men 'verder' acht.
1 0
marrene
El Maach is gewoon keeper van O19. Kotariski is de keeper van Jong AJAX. Benfica thuis met rust 1-4? Als Benfica alle kansen had benut. Als AJAX alle kansen had benut (want ook in de eerste helft had AJAX meer kansen) had het ook 3-1 met rust kunnen staan.
In Lissabon was AJAX voor rust zeker niet goed maar weggeblazen slaat nergens op.
1 -1