Kweekvijver: Marcelo van O17 leeft zijn droom

BvdPloeg, 18-11-2018 om 21:00, 10444 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik de transfer afgelopen zomer totaal niet zag aankomen. Spelers van AZ komen de laatste jaren steeds minder graag naar Amsterdam en ook de allerbeste spelers uit Alkmaar zijn daarin geen uitzondering. Toch twijfelde Anass Salah-Eddine (16) geen moment toen hij hoorde van de interesse van Ajax; zijn cluppie. De linkspoot tekende een contract voor drie jaar en leeft momenteel zijn droom.

Natuurlijk; zeker zeven á acht op de tien voetballers in Nederland zullen 'ja' zeggen als Ajax langskomt. Wie Ajax op het cv heeft staan, ziet deuren openen, ook in de toekomst. Toch zal AZ gebaald hebben dat Salah-Eddine zonder enige twijfel 'ja' zei tegen een nieuw avontuur. Hij speelde 'pas' drie seizoenen op het jeugdcomplex in Wijdewormer en daarin maakte hij bijna altijd indruk. Iedere wedstrijd tegen Ajax waarin hij meedeed, was hij de beste bij AZ en soms ook van het hele veld. Als captain drukte hij zijn stempel met voetballend vermogen, veel energie en verdedigende acties. 

Salah-Eddine geboren Amsterdammer

Hij is een echte Ajax-voetballer, maar waarom weggaan bij een club waar je ogenschijnlijk op handen werd gedragen? Vader Ahfid Salah-Eddine legt uit: 'Wij komen uit Amsterdam, dus wij en Anass kregen vaak met Ajax te maken. Er werd bij zijn amateurclub AFC (waar Salah-Eddine tot zijn dertiende speelde, red.) alleen maar over Ajax gesproken, in het weekend keken we vaak naar Ajax en ook op school hoorde je alleen maar over Ajax. Anass is AZ zeker niet vergeten. Hij heeft nog veel contact met oud-ploeggenoten en hij is dankbaar voor de kans die hij daar heeft gekregen. Hij heeft een paar mooie jaren gehad en gunt AZ het beste in de toekomst.'

De Amsterdamse Ajax-familie van Salah-Eddine was logischerwijs uitgelaten toen de transfer rond was. 'We vertelden het ze pas laat, pas op de dag dat Anass zijn contract ging tekenen. De overstap was lang nog niet zeker en er waren andere clubs waar hij uit kon kiezen. De familie was echt heel blij. Ze vonden het een beloning voor het harde werken, we zijn allemaal trots op hem', aldus vader Salah-Eddine, die ook namens de moeder en de twee broertjes van de verdediger (van 12 en 2) spreekt.


Salah-Eddine, uit bij Twente

'Marcelo' Salah-Eddine maakt indruk

In de eerste maanden in Amsterdam heeft Salah-Eddine geen moment aanpassingsproblemen gekend. Vanaf dag één maakte hij een uitstekende indruk in het rood en wit. Hij werd in de voorbereiding zelfs al uitgeprobeerd bij Ajax O19, maar startte het seizoen bij de O17. In principe richt hij zich daar op de linksbackpositie, zijn favoriete plek. Maar we zagen hem de afgelopen weken ook enkele keren centraal achterin aan het werk. 

Dat het grote voorbeeld van Salah-Eddine Marcelo heet, verbaast mij eigenlijk niets op het moment dat zijn vader het vertelt. De linksback van Real Madrid speelt met flair, met energie en met risico en dat is precies wat Salah-Eddine ook doet. De Braziliaan blinkt natuurlijk wel uit in het technische gedeelte. Hij is altijd aanwezig en is vaak betrokken bij doelpunten. Daar kan Salah-Eddine misschien wel naartoe groeien.

Ondanks dat Marcelo en Sergio Ramos langskomen als favorieten, is de favoriete club van de Ajacied naast Ajax overigens FC Barcelona. 'Dat is zijn droomclub, waar hij ooit hoopt te spelen. Anass vindt het tiki-taka-spel van Barça echt fantastisch. Daarnaast kijkt hij graag naar Manchester City vanwege het voetbal en naar Juventus vanwege de spelbeleving.'

Ajax O19 het doel

Nu we enkele maanden onderweg zijn, kunnen we wel stellen dat Salah-Eddine het seizoen niet zal afmaken bij Ajax O17. Samen met Naci Ünüvar rook hij al aan de ploeg van John Heitinga in de Youth League. 'Hij denkt dat het een realistisch doel is', zegt vader Ahfid. 'Hij heeft zijn debuut al gemaakt en er spreekt veel vertrouwen uit dat hij al twee keer bij de selectie zat in de Youth League. Hij hoopt er vanaf nu iedere wedstrijd bij te zitten en minuten te maken. Hij moet ervoor zorgen dat hij er iedere training en wedstrijd bovenuit steekt, zodat Ajax geen keuze meer heeft. Hij heeft er vertrouwen in en wil de stijgende lijn doortrekken en hard blijven werken.'

Salah-Eddine leeft namelijk voor zijn sport, zoals dat hoort. 'Hij heeft het echt naar zijn zin bij Ajax', constateert ook zijn vader. 'Hij ziet dat hij beter wordt en vertelt dat aan ons. Hij hoopt over enkele jaren in Ajax 1 te spelen en doet daar echt alles voor. Hij gaat eerder naar de club om extra te trainen voor zichzelf, hij let goed op zijn voeding en eet gezond en hij gaat op tijd naar bed. Als hij een wedstrijd heeft gespeeld, kijkt hij die altijd terug en analyseert hij deze met mij.'

Het klinkt vermoedelijk als muziek in de oren bij het grote publiek, dat normaal gesproken pas in april kennis zal maken met de linksback tijdens de jaarlijkse Future Cup. Het loont echter zeker om voor die tijd al even een kijkje te nemen op De Toekomst. Kan hij inderdaad wekelijks zijn stempel blijven drukken? Blijft hij de juiste dingen doen? En blijft hij zijn assists geven (tot dusverre vier) en goals maken (tot dusverre één)? Hij was deze week tegen Excelsior (uit, 0-1) en AZ (thuis, 1-1) veel aan de bal, maar in de laatste fase zal ook hij nóg meer van zichzelf verlangen.

Bij Ajax krijgt hij in ieder geval alle ruimte om de Marcelo in zichzelf te vinden. Echte Ajacieden, ze worden nog steeds geboren, zo bewees hij met zijn keuze om de ook uitstekende jeugdopleiding van AZ te verlaten. Want soms hoef je ergens niet lang over na te denken; Salah-Eddine leeft als de Marcelo van O17 zijn droom in 'zijn' Amsterdam. 

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 5:
Deel 1: Ten Hags visie op De Toekomst
Deel 2: Kühn geeft Ajax O19 vleugels
Deel 3: De wondere wereld van Dest
Deel 4: 'Ratje' Taylor 'gaat heel ver komen'
Deel 5: Steeds meer broertjes De Boer
Deel 6: Llansana ontbrekende sleutel
Deel 7: Laat O19 beetje meer O19 zijn

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Seizoen 4:
Alle 22 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Sampaoli
Kwam over van AZ, enorm jammer dat we geen jeugdspelers meer van hen over mogen/kunnen nemen. Hierin heeft Van der Sar echt geen goede deal gesloten voor Ajax.
0 0
Mikes
Kan wel. Je betaalt alleen dubbele vergoeding 70k ipv 35k per jaar. Oftewel niets bijzonders.
0 0
Djabber
En je mag ze zelf niet actief benaderen, maar als ze zelf Ajax benaderen is het ook geen probleem.
0 0
Champy
Ik vind dat die omhoog is gepraat door jeugdvolgers op social media.
Gewoon een linksback met aanvallende intenties, maar in de uitvoering vind ik hem nog niet wauw en verdedigend is hij niet onklopbaar.
Ik krijg hier spontaan een Boilesengevoel bij.
4 0
ProfessorX
????? hoe kan je nu jeugd vergelijken met Boilesen ?

Salah is echt een toppertje in spee en gaat Ajax in de toekomst veel plezier aan hebben enkel , wat de meeste steeds denken is dat elke jeugd speler al met zijn 17e of 18e al 1 materiaal is en dat is niet mogelijk enkel echte exceptionele talenten kunnen dat en dan noem ik Cruijff , van Basten ,Bergkamp , Seedorf ,Kluivert , de Ligt en nee geen Kluivert , Justin dan .
0 0
Ozymandias
Met voor op rechtsback Dest (2000) en op linksback Salah-Eddine (2002) heeft Ajax momenteel twee backs (al speelt Dest tijdelijk niet als back) in de bovenbouw van de jeugdopleiding waar ik met veel plezier naar kijk. Ze hebben beide de drive om als wingbacks de gehele flank te bespelen en het voetballende vermogen om in de opbouw als inverted backs in de half-spaces te spelen. Daardoor zijn ze perfect geschikt voor zowel een speeltijl met een '10' als een speelstijl met een '6'.
4 -1
NouriVandeBeek
Salah-Eddine moet inderdaad zo snel mogelijk naar de O19. Ik denk alleen niet dat het gaat gebeuren. Heitinga gaat Douglas niet snel passeren. Speelt ook niet slecht, maar in potentie is die wel minder.
1 0
ProfessorX
er zal bij Jong Ajax schifting gemaakt worden net als bij O19
0 0
BvdPloeg
Denk zelf eerlijk gezegd dat Salah-Eddine Douglas allang voorbij is. Maar in O17 krijgt hij ook zijn weerstand en zijn er bovendien geen andere spelers voorhanden. In O19 heb je Douglas en Bakker nog voor de YL.
4 0
JopieCruijff
En Musampa
0 0
trodat4030
Das een cv, geen back.
0 0