Kweekvijver: Marcelo van O17 leeft zijn droom

door BvdPloeg 11

Kweekvijver: Marcelo van O17 leeft zijn droom

door BvdPloeg 11

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik de transfer afgelopen zomer totaal niet zag aankomen. Spelers van AZ komen de laatste jaren steeds minder graag naar Amsterdam en ook de allerbeste spelers uit Alkmaar zijn daarin geen uitzondering. Toch twijfelde Anass Salah-Eddine (16) geen moment toen hij hoorde van de interesse van Ajax; zijn cluppie. De linkspoot tekende een contract voor drie jaar en leeft momenteel zijn droom.

Natuurlijk; zeker zeven á acht op de tien voetballers in Nederland zullen 'ja' zeggen als Ajax langskomt. Wie Ajax op het cv heeft staan, ziet deuren openen, ook in de toekomst. Toch zal AZ gebaald hebben dat Salah-Eddine zonder enige twijfel 'ja' zei tegen een nieuw avontuur. Hij speelde 'pas' drie seizoenen op het jeugdcomplex in Wijdewormer en daarin maakte hij bijna altijd indruk. Iedere wedstrijd tegen Ajax waarin hij meedeed, was hij de beste bij AZ en soms ook van het hele veld. Als captain drukte hij zijn stempel met voetballend vermogen, veel energie en verdedigende acties.

Salah-Eddine geboren Amsterdammer

Hij is een echte Ajax-voetballer, maar waarom weggaan bij een club waar je ogenschijnlijk op handen werd gedragen? Vader Ahfid Salah-Eddine legt uit: 'Wij komen uit Amsterdam, dus wij en Anass kregen vaak met Ajax te maken. Er werd bij zijn amateurclub AFC (waar Salah-Eddine tot zijn dertiende speelde, red.) alleen maar over Ajax gesproken, in het weekend keken we vaak naar Ajax en ook op school hoorde je alleen maar over Ajax. Anass is AZ zeker niet vergeten. Hij heeft nog veel contact met oud-ploeggenoten en hij is dankbaar voor de kans die hij daar heeft gekregen. Hij heeft een paar mooie jaren gehad en gunt AZ het beste in de toekomst.'

De Amsterdamse Ajax-familie van Salah-Eddine was logischerwijs uitgelaten toen de transfer rond was. 'We vertelden het ze pas laat, pas op de dag dat Anass zijn contract ging tekenen. De overstap was lang nog niet zeker en er waren andere clubs waar hij uit kon kiezen. De familie was echt heel blij. Ze vonden het een beloning voor het harde werken, we zijn allemaal trots op hem', aldus vader Salah-Eddine, die ook namens de moeder en de twee broertjes van de verdediger (van 12 en 2) spreekt.

Kweekvijver: Marcelo van O17 leeft zijn droom

'Marcelo' Salah-Eddine maakt indruk

In de eerste maanden in Amsterdam heeft Salah-Eddine geen moment aanpassingsproblemen gekend. Vanaf dag één maakte hij een uitstekende indruk in het rood en wit. Hij werd in de voorbereiding zelfs al uitgeprobeerd bij Ajax O19, maar startte het seizoen bij de O17. In principe richt hij zich daar op de linksbackpositie, zijn favoriete plek. Maar we zagen hem de afgelopen weken ook enkele keren centraal achterin aan het werk.

Dat het grote voorbeeld van Salah-Eddine Marcelo heet, verbaast mij eigenlijk niets op het moment dat zijn vader het vertelt. De linksback van Real Madrid speelt met flair, met energie en met risico en dat is precies wat Salah-Eddine ook doet. De Braziliaan blinkt natuurlijk wel uit in het technische gedeelte. Hij is altijd aanwezig en is vaak betrokken bij doelpunten. Daar kan Salah-Eddine misschien wel naartoe groeien.

Ondanks dat Marcelo en Sergio Ramos langskomen als favorieten, is de favoriete club van de Ajacied naast Ajax overigens FC Barcelona. 'Dat is zijn droomclub, waar hij ooit hoopt te spelen. Anass vindt het tiki-taka-spel van Barça echt fantastisch. Daarnaast kijkt hij graag naar Manchester City vanwege het voetbal en naar Juventus vanwege de spelbeleving.'

Ajax O19 het doel

Nu we enkele maanden onderweg zijn, kunnen we wel stellen dat Salah-Eddine het seizoen niet zal afmaken bij Ajax O17. Samen met Naci Ünüvar rook hij al aan de ploeg van John Heitinga in de Youth League. 'Hij denkt dat het een realistisch doel is', zegt vader Ahfid. 'Hij heeft zijn debuut al gemaakt en er spreekt veel vertrouwen uit dat hij al twee keer bij de selectie zat in de Youth League. Hij hoopt er vanaf nu iedere wedstrijd bij te zitten en minuten te maken. Hij moet ervoor zorgen dat hij er iedere training en wedstrijd bovenuit steekt, zodat Ajax geen keuze meer heeft. Hij heeft er vertrouwen in en wil de stijgende lijn doortrekken en hard blijven werken.'

Salah-Eddine leeft namelijk voor zijn sport, zoals dat hoort. 'Hij heeft het echt naar zijn zin bij Ajax', constateert ook zijn vader. 'Hij ziet dat hij beter wordt en vertelt dat aan ons. Hij hoopt over enkele jaren in Ajax 1 te spelen en doet daar echt alles voor. Hij gaat eerder naar de club om extra te trainen voor zichzelf, hij let goed op zijn voeding en eet gezond en hij gaat op tijd naar bed. Als hij een wedstrijd heeft gespeeld, kijkt hij die altijd terug en analyseert hij deze met mij.'

Het klinkt vermoedelijk als muziek in de oren bij het grote publiek, dat normaal gesproken pas in april kennis zal maken met de linksback tijdens de jaarlijkse Future Cup. Het loont echter zeker om voor die tijd al even een kijkje te nemen op De Toekomst. Kan hij inderdaad wekelijks zijn stempel blijven drukken? Blijft hij de juiste dingen doen? En blijft hij zijn assists geven (tot dusverre vier) en goals maken (tot dusverre één)? Hij was deze week tegen Excelsior (uit, 0-1) en AZ (thuis, 1-1) veel aan de bal, maar in de laatste fase zal ook hij nóg meer van zichzelf verlangen.

Bij Ajax krijgt hij in ieder geval alle ruimte om de Marcelo in zichzelf te vinden. Echte Ajacieden, ze worden nog steeds geboren, zo bewees hij met zijn keuze om de ook uitstekende jeugdopleiding van AZ te verlaten. Want soms hoef je ergens niet lang over na te denken; Salah-Eddine leeft als de Marcelo van O17 zijn droom in 'zijn' Amsterdam.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 5:
Deel 1: Ten Hags visie op De Toekomst
Deel 2: Kühn geeft Ajax O19 vleugels
Deel 3: De wondere wereld van Dest
Deel 4: 'Ratje' Taylor 'gaat heel ver komen'
Deel 5: Steeds meer broertjes De Boer
Deel 6: Llansana ontbrekende sleutel
Deel 7: Laat O19 beetje meer O19 zijn

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Seizoen 4:
Alle 22 artikelen

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.