Kweekvijver: Opleiding stokt onder de lat

BvdPloeg, 26-01-2019 om 19:25, 16133 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Kostas Lamprou was vorige week na Ajax – Heerenveen gespreksonderwerp nummer één. Zijn vier tegentreffers tegen de Friezen hebben de directie van Ajax kennelijk aan het denken gezet, alleen is dat een maandje of zes, achttien of zelfs enkele jaren te laat. Als Ajax ook op deze positie toch iets meer over zijn schouder zou kijken naar de eigen jeugdopleiding…

De Toekomst is, hoe je het ook wendt of keert, niets anders dan een keepers-kerkhof. Alleen al in de laatste jaren gingen er tientallen doelmannen naar de uitgang, net nadat of zelfs nog vóórdat ze hadden geroken aan het eerste elftal. Ze trokken naar de Eerste Divisie, de Eredivisie of het buitenland, terwijl de deur bij Ajax vaak gesloten bleef. De Amsterdammers prefereren al jaren oudere jongens met ervaring als tweede en/of derde keeper, boven een eigen talent. En dat druist vaak tegen de eigen visie in.

In Amsterdam worden waar mogelijk zestien- of zeventienjarige veldspelers voor de leeuwen gegooid. Ze worden klaargestoomd voor het grote werk, liever gisteren dan vandaag. Veel van die talenten krijgen de kans, haken weliswaar geregeld af, maar komen via een omweg nog in de Eredivisie terecht. Keepers krijgen die eerste kansen niet. Ajax haalt zijn keepers van buitenaf en neemt er hoogstens één of twee uit eigen opleiding bij voor een training, trainingskamp of reserveplek bij een bekerpotje. Goed genoeg is oud genoeg geldt zelden voor een keeper, maar waarom? André Onana lijkt toch het perfecte voorbeeld van hoe het ook kan.

Waarom moet een keeper wél per definitie ervaren zijn? Waarom moet een keeper ogenschijnlijk wél perfect zijn voordat hij überhaupt in beeld komt? Er liepen de afgelopen jaren ongelofelijk veel jongens rond met potentie. Ik zeg niet dat ze eerste doelman-waardig waren, maar waar het mij om gaat: Waren ze minder dan de doelmannen die Ajax nu van buitenaf haalde? Ajax koos nu vaak voor routine en belangrijk zijn in de kleedkamer, terwijl ik denk: Waarom een oude keeper die aan zijn plafond zit, prefereren boven een jong talent die misschien wel grote stappen had kunnen maken?

Ik wil er maar mee aangeven dat het geen pretje is om bij Ajax in de jeugdopleiding een keeper te zijn. Je hebt in veel wedstrijden geen reet te doen, Ajax krijgt het in ieder jeugdelftal knap voor elkaar om twee prima keepers naast elkaar op te leiden waardoor je vaak maar de helft van de wedstrijden speelt en als je eenmaal de O19 of beloften van Ajax hebt bereikt, is dat vaak waar het eindigt. Sommigen kregen zelfs in die fase, ondanks hun leeftijd en een basisplaats in hun elftal, niet eens een contract.

Ik heb daarom wel een beetje te doen met Charlie Setford en Tom de Graaf uit de O15, met Dani van den Heuvel en Marijn Dijkstra uit de O16, met Harm Dieker en Calvin Raatsie uit de O17 en met Daan Reiziger en Issam El Maach uit de O19. Het zijn acht keepers met potentie; over de breedte was de kwaliteit in de midden- en bovenbouw lang niet zó goed. Toch is hun slagingskans met het huidige beleid klein. Natuurlijk is er maar één basisplek te vergeven, maar ook op de posities van tweede en derde keeper blijft het vaak stil vanaf De Toekomst. Dat stuit tegen de borst.

Het is een slecht signaal naar je keepers die je dagelijks opleidt. Ook zij zagen de afgelopen jaren de blunders van Diederik Boer, Lamprou en in een verder verleden Jeroen Verhoeven. Ze hoorden aan hoe belangrijk die aankopen waren, maar zagen er op het veld niets van terug. Benjamin van Leer werd afgelopen zomer ook niet uit luxe verhuurd aan NAC Breda. Ervaren goalies halen met een goed niveau is natuurlijk prima. Denk aan Tim Krul en in een verder verleden bijvoorbeeld Dennis Gentenaar. Maar in de praktijk blijkt dat zulke opties vaak niet haalbaar zijn. Kopen om dan maar een andere routinier te halen, is zelden succesvol gebleken. 

De laatste keeper uit eigen jeugd die echt een kans kreeg om een heel seizoen als tweede of derde keeper bij de selectie te trainen, was Norbert Alblas. Daarna moeten we terug naar het seizoen 2013/2014, toen Mickey van der Hart en Kenneth Vermeer op de lijst stonden. Ajax klopt zichzelf graag op de borst dat het de beste jeugdopleiding heeft van Europa, maar lijkt wat betreft keepers al langere tijd met poep in de broek te regeren. Het is niet goed dat er wordt verkondigd dat El Maach en Dominik Kotarski er nog niet klaar voor zijn. Als types zoals Verhoeven, Boer en Lamprou er klaar voor zijn, dan zij ook.

Het afbreukrisico is in mijn ogen niet zoveel groter dan bij een veldspeler. Een slechte (eerste) wedstrijd kan natuurlijk de doodsteek betekenen, maar dat was ook het geval voor veldspelers als Deyovaisio Zeefuik en Kaj Sierhuis. Dat geldt simpelweg voor iedere speler in een Ajax-shirt. De kans dat je voor het getoonde vertrouwen iets terugkrijgt is juist veel groter. Waarom moet juist de routinier die aan zijn plafond zit keepen in het bekertoernooi? Waarom geen jong talent in wie je het ziet zitten voor de toekomst?

Het is gezien de situatie niet vreemd dat Lamprou keepte tegen Heerenveen, door de blessures bij Onana en Kotarski en het debuut van El Maach bij Jong Ajax. Het is wél vreemd dat een type keeper als Lamprou überhaupt ooit is aangetrokken; het bewijs van het vrij structurele gebrek aan investeren in eigen jeugd onder de lat. Keepen bestaat voor een enorm groot gedeelte uit het krijgen van vertrouwen, dus het helpt niet dat jeugdspelers alleen sporadisch met bibberbenen mogen meedoen bij een training of ergens een keertje op de bank mogen zitten, met weinig uitzicht op meer. Juist die talenten met groeimarge en een toekomst zijn op deze manier vaak op weg naar de uitgang van De Toekomst, terwijl routiniers als Verhoeven, Boer en Lamprou hen lachend tegemoet lopen.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 5:
Deel 1: Ten Hags visie op De Toekomst
Deel 2: Kühn geeft Ajax O19 vleugels
Deel 3: De wondere wereld van Dest
Deel 4: 'Ratje' Taylor 'gaat heel ver komen'
Deel 5: Steeds meer broertjes De Boer
Deel 6: Llansana ontbrekende sleutel
Deel 7: Laat O19 beetje meer O19 zijn
Deel 8: Marcelo van O17 leeft zijn droom
Deel 9: Gretig op weg naar Ten Hag
Deel 10: Ünüvar levert als het écht moet
Deel 11: Heitinga scoort onvoldoende in YL
Deel 12: Beste elf jeugdspelers van 2018
Deel 13: Elf anderen die ik tip voor 2019

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Seizoen 4:
Alle 22 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Champy
Doorheen de jaren heb je wel goede jeugdkeepers gehad, alleen groeien sommige niet verder, of maken die laatste stap net niet.

Reiziger is geen slechte keeper, maar ook geen supertalent. Bovendien is zijn lichaamsbouw vergelijkbaar met dat van Stan Van Bladeren. Dat laatste heeft Reiziger alvast niet mee.
0 0
delphiero
Aan de ene kant heb je gelijk dat er weinig kansen worden gegeven aan de keepers van de toekomst, maar aan de andere kant komt er al een hele tijd nauwelijks keeperstalent aan. Want van de afgelopen jaren hebben Van Bladeren, Alblas, Groothuizen, Leeuwenburgh, Mous en Van der Hart kansen gehad om zich te bewijzen in Jong Ajax. Al deze namen kwamen/komen uiteindelijk (veel) te kort voor het 1e, en ook om als 2e of 3e doelman te fungeren.

Je kan natuurlijk niet in elke lichting een potentiële topkeeper hebben maar van alle namen van keepers die van de toekomst komen is de laatste die het dichtst in de buurt komt van het benodigde niveau Vermeer. Geldt trouwens voor heel NL want er zijn bar weinig jonge keepers die doorkomen.

Verder heeft het ook mee te maken dat als een keeper een fout maakt het direct fataal is, waardoor de neiging groter is om te kiezen voor zekerheid/ervaring.

Ook gaat de ontwikkeling van een keeper anders dan een veldspeler aangezien de ontwikkeling van een keeper veel langer duurt en ook veel later op gang kan komen, een keeper van 25 is bijvoorbeeld relatief jong terwijl de keepers van Jong Ajax meestal rond hun 20/21/22 weg gaan. Padt, Hahn en Bizot zijn nog relatief jong als keeper maar zijn vroeg afgeserveerd terwijl zij nu prima als 2de keeper zouden fungeren en misschien nog wel door zouden kunnen groeien (wat ik niet denk) naar de 1ste keeper van Ajax. Daarom beter als Ajax zijnde om keepers met potentie wat langer vast te houden/verhuren dan dat zij nu doen.
0 0
jaribombari
Gewoon Cilissen terug halen als Onana weg gaat. Geld zat.
0 0
Mokum<3destad
Daarnaast is het die pannenkoek L'ami die zegt dat Van Leer verhuurd kon worden en die kabouter onder de lat prima is.
1 -1
Ozymandias
Lamprou is beter dan Van Leer. Kijk maar naar het laatste seizoen van Lamprou bij Willem II. Op Onana na was er niemand met een hoger percentage aan reddingen dan Lamprou.
1 0
Ozymandias
Het is natuurlijk ook een stuk moeilijker om een goede doelman op te leiden dan een goede veldspeler puur en alleen om het feit dat je maar één of twee keepers per jeugdelftal hebt. Daarom moet de scouting van jeugdkeepers optimaal fungeren zodat de kans zo groot mogelijk is dat de juiste keepers bij Ajax een kans krijgen. Dat lijkt me alleen een stuk makkelijker gezegd dan gedaan maar gezien het niveau van de jeugdkeepers de afgelopen dertien jaar (Vermeer het laatste grote talent wat door Ajax als keeper is opgeleid) is het wel duidelijk iets waar Ajax meer aandacht aan moet besteden.
3 0
pieke
Had Wim Jonk dat al niet moeten doen?
0 0
El-Dorado
Maak me zorgen, want in Jong Ajax loopt nauwelijks echt talent rond. Ze moeten volgend jaar echt een aantal (top)talenten aantrekken voor Jong Ajax.

Van de zomer ben ik bang voor een totale leegloop, en van spelers als (met alle respect) Veltman, Sinkgraven, Lamprou, Labyad moet je af. Dat is geen kwaliteit maar breedte.
2 -3
Hwb
Breedte heb je ook nodig.
0 -1
Schip
Ik vind Bram altijd erg goed schrijven, maar weet niet of ik het met hem eens ben. Het afbreukrisico voor verdedigers en keepers is gewoon hoger dan voor middenvelders of spitsen.

En je zult altijd gaten houden in de opleiding. Soms leidt je meer talentvolle middenvelders en aanvallers op, soms meer verdedigers. Dat moet je denk ik niet ten koste van alles willen voorkomen. Daar heb je de scouting voor. DIE heeft gefaald, niet de opleiding.

Met van Leer was er gewoon pech. Goede keeper, begrijpelijke aankoop, maar mentaal niet sterk genoeg. Dan kun je niet altijd voorspellen. Maar op dat moment moet je een nieuwe 2e keeper halen met prio, en onder geen geval had je Lamprou moeten halen. Niet alleen omdat elke hoge bal een probleem vormt, maar omdat hij nergens een onuitwisbare indruk heeft gemaakt.

Ik vind Overmars niet altijd even volwassen in zijn aankoopbeleid. Hij heeft de back positie jarenlang verwaarloosd. Ook de centrale verdedigers hebben we erg dun in gezeten. Als De Ligt wegviel had je niets. Nu heb je Magallan, maar verkoop je Wober net te vroeg. Er is geen jeugdspeler om dat gat te vullen. Lamprou halen, geen goede stand in voor Onana.

Overmars moet echt beter naar de balans kijken. Ook een echte controleur ontbreekt. Niet voor niets speelt Barca met een Busquets op die plek, die echt counters eruit haalt. Kijk naar de PL teams, ook die van Pep. Op Sarri na, spelen al die coaches met controleurs, zij het in wisselende systemen. Het geeft je veel meer balans en controle, zodat je aanvallend ook beter staat en niet stil hoeft te bibberen bij een counter. Zoals tegen - met alle respect - fucking heerenveen...
8 0
Lagasj
Prima verwoord, Schip.
3 -1
Hagmag
Is dit de nieuwste foto van het Ajax kabouter sprookje ?

Svp heel snel een nieuwe 2e keeper, voor 1 febr. 2019.
0 -5
ajaxinho
Is het niet zo simpel,
dat je moet kijken wie de beste vorm heeft
en het beste presteert in Jong Ajax?

Dan zou ik ipv de zwakke schakels Lamprou en Kristensen
kiezen voor Kotarski/El Maach en Dest.'
3 -1
Schip
Ik zou sowieso Kristensen al direct hebben doorgeselecteerd en hebben vervangen voor een jong talent als Dest. De doorstroom van talent stagneert. Niet alleen / zozeer bij keepers.

Dat een Tagliafico of Ziyech een jeugdspeler in de weg staat is logisch. Dat zijn meerwaardes voor het eerste. Dat een mislukte aankoop, die het Ajax profiel niet heeft, dat doet, is echt een falend beleid. Je moet durven toegeven dat zo'n aankoop niet slaagt en een jeugdspeler de kans geven. Sinkgraven idem. Aardig aan de bal, maar overal hebben we betere alternatieven.

Die jeugdspelers die met regelmaat debuteren geven ook elan en iets eigens aan Ajax. Dat is een beetje weggeraakt.
5 0
Lagasj
Niet alleen Overmars faalt hier, ook Ten Hag. Hij zal moeten aangeven waar de zwakke plekken zitten, hij had allang moeten inzien dat Overmars het overzicht kwijt is / niet heeft.
En daar naar moeten handelen en niet spelers die falen de hand boven het hoofd houden. Dest b.v. had kunnen debuteren.
Ik snap niet dat dit soort zaken niet vanzelfsprekend zijn in een professionele organisatie.
Iemand moet toch het overzicht bewaren en uitsluiten dat er onbekwame spelers/trainers/medische staf op een amateuristisch niveau blijven functioneren.
Zoals dat nu gebeurt.
Ik denk dat wij, de supporters mensen in de leiding schromelijk overschatten en elke keer weer verbaasd zijn door de "wereldvreemdheid" van de verantwoordelijken.
2 -3
Schip
Ik denk dat met het vertrek van Bergkamp, die rol niet meer is ingevuld. Misschien vinden ze het wel onnodig, en zijn ze blij met het feit dat de remmen op aankopen - Bergkamp, Jonk, vDuivenbode, zijn gewieberd.

Maar aan die mannen heb je enorm veel te danken. Die hebben eigenhandig een einde gemaakt aan de middelmaat en koopcultuur met een 6jes mentaliteit in de opleiding. Niet voor niets is de superlichting Nouri - Donny - Frenkie - Justin - Mathijs doorgebroken. Mazraoui had er anders ook niet meer bijgezeten. Al was je het niet eens met hun visie, je moet er iets van bewaren en bewaken. Anders heb je straks weer een FR nodig.

Ajax slaat vaak door in of alles inzetten op eigen jeugd, of te snel en te veel kopen. Het zijn allemaal reacties op eerdere tijdvakken.

Maar een ervaren, kundige directeur / TD slaat die balans. Daarin moet Overmars echt nog een stap maken. Je had nu meer aan een potentiële opvolger voor Onana gehad, dan Lainez.
1 0
Lagasj
Het doet inderdaad nogal ouderwets aan die straatvechters mentaliteit, contra-productief. Het zegt vooral iets over de zwakke leiding van dit moment.
1 0
433metdepuntnaarlinks
Zeg eens voor de eenvoud dat we aan transfers dit seizoen 200 miljoen binnenhalen (zeer zeer aan de minimale kant, dan zouden alle bedragen moeten tegenvallen of een paar zekerheidjes niet vertrekken maar toch blijven en dan heb ik CL niet meegerekend).

Die 200 miljoen, onze zilvervloot, hoe ga je die gebruiken? Wat ik graag zou zien is dat we vooral spelers in de prijsklasse Ziyech Neres Lainez Richarlison gaan halen, spelers waar de slagingskans aanzienlijk hoger is dan de categorie 6/7/8 miljoen.

Maar dan de jeugd en scouting, ik zou echt graag zien dat er tientallen miljoenen naar beide levensaders gaan. Zeker omdat je het vermogen ook door deze twee vergaart hebt. De Jong is een combinatie van scouten en opleiden (al zag iedereen het talent en hebben we hem niet ECHT opgeleid), de Ligt Donny Klaassen Blind Vertonghen Toby was allemaal uit je eigen opleiding, Onana Dolberg is een combinatie net als Frenkie, Sanchez Milik Neres zijn allemaal gekomen door de scouting en ga zo maar door.

Nu licht ik alleen de toppers toe, er zitten veel miskopen bij en veel talent dat het niet haalt maar de laatste jaren gaat het met jeugd best prima, de scouting heeft ook regelmatige voltreffers en je zit als club nu in de luxe positie dat je je een paar misstapjes kan permitteren door het extreme kapitaal wat je hebt. Ik zou echt proberen om beide nog veel verder te ontwikkelen.
4 0
Ajaxbrl
Spitsen ook al heel lang , Het is wachten op Brobbey nu..
1 -1
Sunstridr
Spitsen had wel een paar die tot basisspeler had kunnen ontwikkelen bvd Redan of Malen. Maar dan heb je het Engelse probleem.
0 -1
Sunstridr
Ik ben het met jou mee eens, qua tweede keepers. In plaats van Lamprou/Verhoeven/Boer, had iemand van de jeugd dat kunnen zijn, en wie weet worden zij dan de eerste keeper later.
2 -1
Ballemabbe
Omdat een keeper die blundert punten verspeelt.
2 0
Hwb
Maar een tweede keeper hoeft bijna nooit in actie te komen. Nu dan eventjes met Lamprou. Maar je betaalt tonnen voor een speler die zelden of nooit in actie komt. Dat is zo ongelofelijk zonde. Dat geld kun je echt beter besteden.
0 -1
BvdPloeg
Maar Boer en Lamprou en Verhoeven enz. blunderen ook?... Je hoeft ze van mij ook niet op te stellen, lekker in de beker ook met je 1e keeper. Maar betrek ze iig bij Ajax 1, waar leiden we anders keepers voor op? Na Jong is het nu in 99% van de gevallen over en uit.
3 0
ajaxminimax
Goed stuk! Ik ben altijd al van mening geweest dat een tweede of derde keeper, iemand uit de jeugd moet zijn. Volgend seizoen zal ik wel een nieuwe eerste keeper halen er vanuit gaande dat Onana vertrekt. En zal ik Kotarski 2e keeper maken. El Maach kan dan als 3e keeper. In Kotarski zit absoluut veel potentie. Ook moet Ajax zuinig zijn met Reiziger!
3 0
marrene
Onzin. Als keeper ben je in feite een individualist in een teamsport. Als veldspeler zijn er meestal nog genoeg mogelijkheden fouten te corrigeren. Als keeper niet. AJAX kan het zich niet permitteren risico's te nemen met de doelman. Niet goed voor de club en de keeper in kwestie. Zie nu Lamprou, ervaren en toch zal hij door al het gebeurde in de afgelopen week zonder greintje zelfvertrouwen keepen als hij moet. Voor een jeugdspeler kan het funest zijn de fluitconcerten van een volle Arena te horen. Die gaat eronder door.
De vraag is hoe je dat kan oplossen. Ik denk dat je de echte keeperstalenten eerst moet verhuren een een BVO. Het beste is aan clubs waar de keeper veel te doen krijgt. Dat opbouwen van achteruit hebben ze in de opleiding wel geleerd. Ze moeten vanaf 19 jaar veel minuten maken en zo ervaring opdoen.
Hebben ze zich elders 2 jaar bewezen en zijn gegroeid kun je ze evt. terughalen.
Overigens krijg je hetzelfde probleem bij de veldspelers. Hoe hoger het niveau van het eerste, hoe groter het gaat met de talenten. Alleen de echte toptalenten zoals Gravenberch zullen meteen kunnen aanhaken. Er zit ook een categorie talenten iets daaronder die absoluut de potentie om speler van het eerste te worden. Daar moet je ook een oplossing voor vinden. Mss. in dezelfde constructie als bij de keepers.
Contract aanbieden, verhuren aan een passende club met de afsprak dat bij goede ontwikkeling zeker een kans bij AJAX in het verschiet ligt. Bijkomend voordeel is dat ze niet met 20 of 21 jaar weer weg zijn.
0 -3
BvdPloeg
Je hebt het stuk niet goed gelezen. Ik zeg nergens dat een jeugdkeeper meer moet spelen. Ik vind alleen dat Ajax jeugdkeepers meer moet betrekken bij het eerste, helemaal als ze kwalitatief niet minder zijn dan de matige routine die Ajax vaak haalt. Als dat uitbloeit tot iets moois, is dat tof á la Onana. Als de jeugd als 2e of 3e keeper die stap net niet kan maken, kun je dan alsnog naar een andere club.
5 0
marrene
Wat is meer betrekken? Ik neem aan hem te laten keepen. Of alleen trainen? Hem laten keepen is zeer slecht. Lamprou kreeg alles over zich na donderdag maar is een stuk ouder en kan dat beter relativeren. Zou dat een jongen van 19 overkomen kan dat ervoor zorgen dat hij alle vertrouwen verliest en angst krijgt in de Arena te keepen.
0 0
Hwb
Tweede keepers keepen bijna nooit. Die ervaren mannen kosten tonnen per jaar en zitten op de bank. Dat kun je een goedkopere keeper ook laten doen.

Daarbij gaat het mij er niet per se om dat het een keeper uit eigen jeugd is. Maar zorg dat je tweede keeper de beoogde opvolger van de eerste keeper is, zoals bij Cillissen bijvoorbeeld. Je kunt ook een jonge, talentvolle keeper halen als tweede keeper, om daarna de plek onder de lat over te nemen. Verhoeven, Lamprou, Boer, Vonk (2e periode), Gentenaar, Graafland, allemaal zonde van het geld. En als je dat bij elkaar optelt, gaat het over meerdere miljoenen.
0 -1
mistermiyagi
Uitstekend idee om een keeper uit de jeugd de beker te laten keepen.
Alleen de reserve keeper vaak 1 met ervaring zal dit niet tof vinden.
Doorstromen die Kotarski
2 0
stefan pluim
Vorige week -16 gezien.
3 blunders in 1 wedstrijd.
Mocht er wel potentie gezien worden, laat dan iedere week dezelfde spelen in jong en -19.
Wie regelt daar eigenlijk de keepers?
Lastigste positie, maar wel een van de belangrijkste.
0 0
Mikes
Ik mis in dit hele suggestieve stuk meerdere keren een belangrijk woord, namelijk kwaliteit.
2 0
BvdPloeg
Klopt, omdat ik benadruk dat het mij helemaal niet om de plek van eerste doelman te doen is. Het gaat mij erom dat doelmannen als Lamprou een plek bezet houden en dat jeugdkeepers vaak niet minder zijn dan niveau-Lamprou. Ik brand me bewust niet aan de discussie over er eentje tussen liep of loopt die goed genoeg is om Onana op te volgen, omdat ik dat simpelweg niet weet. Het valt gewoon op dat Ajax op alle posities makkelijk naar de jeugd grijpt, behalve onder de lat.
4 0
Mikes
Klopt. Elke club wil als 2de keeper een ervaren keeper of een keeper die dicht tegen 1 aan zit met veel potentie. Ik kan mij geen keeper de afgelopen jaren herinneren die aan die 2de criteria als jeugdspeler voldeed buiten Onana.
1 0