Kweekvijver: Elf anderen die ik tip voor 2019

BvdPloeg, 08-01-2019 om 15:55, 15572 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Na de gebruikelijke afsluiting van het jaar met de beste elf spelers van 2018 is het nu tijd voor de gebruikelijke start van het nieuwe jaar. Wie staan er naast de elf uitblinkers van het afgelopen seizoen nog meer op de radar of wie horen daar volgens mij in ieder geval op te staan voor 2019? In een wat ongebruikelijk 5-3-2-systeem, de elf anderen van wie ik dit jaar veel verwacht:

Doelman: Calvin Raatsie (16)

Mensen kunnen nog zoveel zeggen, maar het stikt bij Ajax van de goede keepers. Niet voor niets wordt in bijna ieder elftal gerouleerd tussen twee sluitposten en dat is in Ajax O17 niet anders. Toch heeft Calvin Raatsie bij mij een streepje voor op zijn concurrent Harm Dieker. De jeugdinternational is de lucht in gevlogen en dat is voor een keeper altijd fijn. Naast zijn altijd al goede reflexen en rust aan de bal staat er nu ook echt fysiek iets tussen de palen. Hij en Dieker stuwen elkaar naar een hoog niveau, niet voor niets kregen beide doelmannen hun eerste treffer pas midden november te verwerken. De concurrentie is moordend in de jeugdopleiding, maar Raatsie blijft al jaren dapper overeind. Hopelijk vervolgt hij in 2019 zijn weg naar een steeds completere keeper.

Verdediger: Solomon Bonnah (15)

Het is dat Sergino Dest als een raket ging, anders had Solomon Bonnah hier niet gestaan, maar in het beste elftal van 2018. Ook afgelopen jaar maakte de kleine, maar toch sterke en razendsnelle verdediger een stabiele indruk. Als rechtsback heeft hij specifieke kwaliteiten die een elftal beter maken. Hij is verdedigend schier onklopbaar á la Deyovaisio Zeefuik in zijn beste jeugdjaren. Hij heeft de longen om er negentig minuten overheen te denderen en hij heeft de techniek om in de kleine ruimte bijna altijd de juiste kleur te vinden. En mocht het misgaan, dan zet hij de vijfde versnelling aan en achterhaalt hij bijna iedereen. Daar ligt ook meteen het gevaar; niet te druistig blijven. In 2019 liggen voor hem mooie dingen te wachten, met de Future Cup, misschien al wel promotie na de zomer richting Ajax O19 en in augustus wordt hij zestien jaar...

Verdediger: Devyne Rensch (15)

Ik kreeg terecht een beetje op mijn kop dat Devyne Rensch er niet tussen stond, in die beste elf van 2018. Want als iemand een fijne ontwikkeling heeft doorgemaakt, dan is hij het wel. Hebben we Ki-Jana Hoever maandag zien debuteren bij Liverpool? Rensch is in veel opzichten uit hetzelfde hout gesneden. Hij is altijd rustig, met en zonder bal, hij verdedigt hard en fair, hij loopt en voetbalt sierlijk en lijkt een mooie lengte te gaan halen als centrale verdediger. Wie goed is, komt snel, dus verbaas je er niet over als Rensch in de komende maanden grote stappen gaat zetten. Dan moet hij wel in de sneltrein blijven zitten waar hij nu in zit, iedere wedstrijd weer de beste willen zijn. Dan brengt die trein hem vast op het juiste station.

Verdediger: Neraysho Kasanwirjo (16)

Waar had Neraysho Kasanwirjo (foto, rechts) gestaan als hij begin oktober niet geblesseerd was geraakt aan zijn knie in een oefenpotje tegen AFC? De centrale verdediger was nog niet zo heel lang geleden een wat kleine mandekker, maar is een dik jaar tijd letterlijk en figuurlijk uitgegroeid tot een talent om in de gaten te houden. Voor de zomer al kreeg hij een contract en werd hij vervroegd doorgeschoven naar Ajax O17. In dat elftal was hij samen met Rensch een perfecte tandem in de eerste maanden van de competitie na de zomer. Na de winterbreak is hij hersteld en kan hij de boel weer in gang trekken. Met zijn atletische lichaam, snelheid, goede passing, kopkracht en loepzuivere penalty's zal hij snel weer een voortrekkersrol vervullen. 

Verdediger: Julius Dirksen (15)

Voor mij misschien wel de openbaring van de eerste seizoenshelft en daarom zeker een speler die in dit elftal thuishoort. Spelers die van clubs als PEC Zwolle komen, hebben het doorgaans best lastig bij een club als Ajax. Met zijn lange, wat slungelige lichaam en rode haren stond hij ogenschijnlijk wat zenuwachtig langs de lijn toen hij debuteerde in de O17. Niets was minder waar: Vanaf de eerste minuut in het rood-wit transformeerde hij in een betrouwbare verdediger met een mooie linker en brulde hij over het veld. Bij O16 werd hij al snel aanvoerder als Jenno Campagne ontbrak en hij bleef zijn minuten maken in O17, als eerstejaars B-junior. Soms had hij het daar lastig, het is wel een verdediger die er lekker in moet zitten. Hij tackelt keihard, roeit een bal over de lijn als dat moet, zet alles neer met zijn coaching en geeft het voorbeeld als het gaat om inzet. Voetballend doet hij vaak wat nodig is; de bal naar de juiste kleur spelen, waar mogelijk vooruit en met wat risico. Meer van dat in 2019, Julius!

Verdediger: Youri Baas (15)

De vijfde verdediger en net als Dirksen een nieuweling die zijn meeste minuten in Ajax O16 maakte. Het was jammer dat coach Cedric van der Gun hem de laatste weken wat door het elftal gooide door alle blessures bij anderen. Hij speelde als zes, als acht, als tien en nog zo weinig op de positie, waarop hij vanaf de start indruk maakte; als linksback. Het zorgde ervoor dat het wat wisselvallig werd, in sommige wedstrijden was het slordig en leek hij zich even geen raad met zijn positie. Baas vergeleek zichzelf recent met Marcelo op Ajax.nl, maar wat ik veel mooier vond: Hij wil linksback worden. Veel voetballers zouden het Ajax-middenveld maar wat graag bestormen, Baas wil juist over de flank knallen. Hij heeft een fijne linker, snelheid en staat verdedigend dan ook zijn mannetje. Maar vooral voetballend voegt hij wat toe. Net als Dirksen paste hij zich snel aan, waardoor Ajax na Anass Salah-Eddine in één zomer twee talentvolle linksbacks aan de opleiding toevoegde. Hopelijk in 2019 vaker en constanter achterin, dan kunnen we zien of hij de lijn doortrekt.

Middenvelder: Gabriël Misehouy (13)

Van Ajax O13 naar Ajax O15 en mits fit altijd basisspeler; dan doe je iets goed. De pas dertienjarige Gabriël Misehouy (foto, midden) zit op voetballen, dat bleek al wel in de onderbouw. Ik ging regelmatig even kijken als hij en Julian Rijkhoff weer een potje op half veld moesten spelen. Het was een speeltuin voor Misehouy, die met zijn kracht, dribbels en scorend vermogen veel te goed was voor de rest. Vervroegd doorschuiven naar O15 was logisch en hij hield zich voor de winter knap staande. Soms had hij het lastig en was hij niet zo dwingend als bij zijn leeftijdsgenoten. In andere wedstrijden blonk hij uit zoals hij zo vaak doet. Hij ziet het spelletje en heeft het vermogen om de bal te spelen waar hij wil. Een ruwe diamant, die nog veel moet leren, maar mij in 2019 vast en zeker weer regelmatig naar de O15 lokt.

Middenvelder: Enric Llansana (17)

Het tekent de Ajax O19 dat Enric Llansana niet eens altijd verzekerd is van een basisplaats. Op het middenveld loopt zoveel kwaliteit rond, dat het een drukte van belang is op de bank. Toch was Llansana de sleutel tot succes toen O19 stroef startte aan het seizoen. Na zijn blessure keerde hij terug op zes en was er plots balans. Ik steek mijn liefde voor de voetballer Llansana in deze rubriek niet onder stoelen of banken en hoop dan ook dat de rest het ook gaat zien. Goede voetballers kunnen overal spelen, dus kan Llansana ook achterin doorgaans overeind blijven. Maar als iemand gemaakt is voor de zes-positie, dan is hij het. Hij wint fel zijn duels, zet iedereen neer, kiest altijd voor de oplossing vooruit en is zo de perfecte verbindingsspeler. Opdat hij zich in 2019 op zijn geliefde Busquets-positie zo snel mogelijk mag door ontwikkelen.

Middenvelder: Jenno Campagne (15)

Na Bonnah en Rensch de derde speler die ik een jaar geleden ook noemde in de lijst met elf spelers van wie ik veel verwachtte. Ik hou van spelers zoals Jenno Campagne, die een verfijnd linkerpootje heeft en gewoon ontzettend goed kan voetballen. Toch kwam dat er in 2018 lang niet altijd uit. Daar zijn wel wat oorzaken voor te bedenken, laten we vooral hopen dat hij in 2019 echt die stap kan maken. Als captain op zes kreeg hij in de O16 verantwoordelijkheid van Cedric van der Gun en dat deed hem goed. Toch mag hij nog dwingender worden. Van der Gun brulde iedere wedstrijd dat het via Campagne moest en dat was niet voor niets. Hij verzint vaak mooie dingen. Maar dan moet hij ook dwingend wíllen zijn. Iets vaker de mond open en iets meer ballen opeisen á la maatje Ünüvar, voetballend is er namelijk niemand beter in de O16.

Aanvaller: Julian Rijkhoff (13)

Leeftijdsgenoot van Misehouy, zoals ik al zei. Hij maakte ook deel uit van de speeltuin die half veld heette en wordt nu echt uitgedaagd in Ajax O15. Als dé centrumspits kreeg hij het vertrouwen van Nordin Wooter en hij had even een paar weken nodig om los te komen. Hij werd vaak al vroegtijdig gewisseld, er moest nog wat inhoud worden gekweekt. Daarna werd duidelijk waarom hij op dertienjarige leeftijd al de onbetwiste nummer negen is bij O15 en wordt vergeleken met Kasper Dolberg. Hij neemt al wat lengte mee, maar is vooral heel handig met de bal. Hij kan met links en rechts passen en schieten, dribbelt makkelijk en toen hij eenmaal werd gevonden en echt de kapstok werd van het elftal, stond de doelpuntenteller binnen enkele wedstrijden op tien. In 2019 wil hij die lijn vast en zeker doortrekken en net als bij Misehouy geldt: Ik kom graag een keertje extra kijken bij O15 om het van dichtbij te aanschouwen.

Aanvaller: Sontje Hansen (16)

In potentie de beste aanvaller uit de jeugdopleiding van Ajax? Misschien wel. Toch stond hij niet bij de beste elf van 2018 en dat komt precies om de reden waarom hij niet altijd start bij Ajax O19. Sontje Hansen (foto, links) heeft met Brian Brobbey een nummer negen voor zich die je er niet zomaar uit speelt. En omdat Hansen behendig, snel en atletisch is, denken trainers dat hij ook wel vanaf de flanken kan komen. Dat vult hij vaak prima in, maar ik blijf hopen dat Hansen speelminuten krijgt in de as van het veld. Als spits of kort achter de spits is hij zó ongelofelijk gevaarlijk, doelgericht en compleet; bij Ajax loopt men weg met de jonge aanvaller. Als Brobbey de langverwachte gang naar Jong of de ArenA maakt, kan Hansen laten zien waarom ik al jaren fan ben van hem. Laat 2019 maar weer zijn jaar worden, met zijn maatje Ünüvar achter zich in de O19 lijkt me dat een veilige voorspelling. 

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 5:
Deel 1: Ten Hags visie op De Toekomst
Deel 2: Kühn geeft Ajax O19 vleugels
Deel 3: De wondere wereld van Dest
Deel 4: 'Ratje' Taylor 'gaat heel ver komen'
Deel 5: Steeds meer broertjes De Boer
Deel 6: Llansana ontbrekende sleutel
Deel 7: Laat O19 beetje meer O19 zijn
Deel 8: Marcelo van O17 leeft zijn droom
Deel 9: Gretig op weg naar Ten Hag
Deel 10: Ünüvar levert als het écht moet
Deel 11: Heitinga scoort onvoldoende in YL
Deel 12: Beste elf jeugdspelers van 2018

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Seizoen 4:
Alle 22 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Middenweg401
Complimenten voor het artikel. Heel fijn deze aanvulling! Ik vroeg me zelf al af hoe het met Campagne, Rijkhoff en Hansen zat. Alleen Zamani mist nu nog. Niet onlogisch ook misschien.

Mooi veel talent hoor zo, die 2 artikelen samen (veel rond de 15, 16 jaar). We moeten duidelijk 2 a3 jaar overbruggen na de leegloop deze zomer, maar dan gloort er weer een mooie toekomst qua eigen jeugd. Campagne als 6 zag ik een paar jaar geleden niet aankomen. In het huidige Ajax wordt er natuurlijk veel verlangd van de 6, dus is zou niet meer direct zonde van zijn creativiteit roepen. Ik hoop vooral dat hij er komt. Mooie speler.
1 -1
BvdPloeg
Ik denk dat hij uiteindelijk gewoon een 8 of 10 wordt. Maar op 6 leert hij veel, komt hij meer in de duels en kan hij zich niet verbergen.
1 0
Amster
Ik zie Overmars laatste tijd druk bezig voor aankopen wat betreft het eerste elftal. Maar weet er iemand of er ook in de jeugd nog lijntjes uitlopen? Waar we vorig jaar toch best veel jeugd aankopen hebben gedaan is het dit jaar een beetje stil.
0 -1
trodat4030
Voor zover ik weet vallen jeugdtransfers onder de amateur-transfer regels en die schrijven voor dat overschrijving alleen kan plaatsvinden in de zomer (uitzonderingen daargelaten natuurlijk). Dus er zullen vast lijntjes lopen naar vele spelers, maar omdat media daar relatief weinig van weet (99% kende Hoever tot gisteren niet) en ook geen interesse in heeft (het verkoopt niet), zul je daar relatief weinig van vernemen. Maar Ajax heeft niet voor niets Haessaert (staat te boek als topscout in de jeugd) teruggehaald natuurlijk. Die is met z’n medescouts naarstig op zoek naar nieuwe aanwas, das altijd het geval, dat stopt nooit.
2 0
SilverHaze
Heb laatst die Hansen zien spelen tegen vitesse o19. In principe was het koud en geen beste wedstrijd, maar wat kan die gozer lekker op links spelen. Ik denk dat Ten Hag hem gaat laten debuteren, omdat hij perfect past in zijn systeem met hangende buitenspelers.
8 -1
trodat4030
Opvallend dat er gewoon een 532 opstelling gemaakt moet worden in dit artikel omdat er gewoon nauwelijks zeer talentvolle buitenspelers voor handen zijn. Hansen is idd ook ‘gewoon’ een spits die op de flank gezet wordt door de aanwezigheid van Brobbey, Hoogewerf heeft in o17 hetzelfde ‘probleem’ door de aanwezigheid van Pinas. Op zich niet erg dat je dan een speler die wel degelijk veel potentie en talent heeft op een andere positie laat spelen, want het alternatief is banken en daar worden ze niet beter van, maar het stuit me wel n beetje tegen de borst dat er in geen velden of wegen echte buitenspelers meer te bekennen zijn die de potentie hebben om Ajax 1 te halen en eventueel nog verder te groeien.

Ik blijf hopen op Zamani, maar die moet dan nu echt wel stappen gaan zetten, want is al veel te lang een twijfelgeval. Hij heeft het echt in zich, dat heeft hij meer dan eens bewezen, maar het komt er niet (meer) uit, zonde. Hij doet mij altijd denken aan Kishna, beetje dezelfde manier van lopen en bewegen, techniek in overvloed en Zamani z’n ‘zwakke’ linker is zelfs nog 5 klasses beter dan Kishna’s rechter. Toch lijkt hij n beetje met z’n ziel onder z’n arm te lopen, en dat al anderhalf jaar lang. Ben oprecht benieuwd of Ajax dat ook ziet en of zij daar actie op ondernemen. Heeft men een (kinder)psycholoog in dienst of stand-by om daar aan te werken? Lijkt me een relatief kleine investering. Maar misschien heb ik het mis en is het helemaal geen mentaal probleem. Maar toch krijg ik het idee dat er iets niet helemaal snor zit. Ik blijf hoop houden dat het goed komt met die jongen, maar hoe langer het duurt, hoe kleiner die hoop wordt.
6 0
Babangida83
Die 5-3-2 formatie viel mij ook direct op. Erfenis van Wooter? Vind zelf Hoogewerf een goede voor de flanken. Bovendien tweebenig, wat ik een voorwaarde vind voor een goede buitenspeler.
0 0
RaynoFischer
Zonde idd dat Zamani zich niet echt doorontwikkelt
Ik zag trouwens dat Unuvar ook regelmatig linksbuiten staat en prima invult, maar is een echte 10 gewoon toch?
0 0
Ajax95Duivendrecht
Jep, ik vind hem als AM ook op zijn best. Maar ik kan wel begrijpen waarom Vos hem bij O17 voorlopig hangend op links zet.

Unuvar heeft nog niet het fysieke vermogen om het verdedigend een hele wedstrijd te kunnen belopen, iets wat je als middenvelder wel nodig begint te hebben vanaf de bovenbouw. Vanaf de flank hoeft hij deze defensieve taken niet of nauwelijks uit te voeren, waardoor Unuvar zich meer kan focussen op aanvallen.

Zodra hij fysiek verder is zal hij vermoedelijk definitief op 10 of LAM gezet worden, denk ik.
1 0
Babangida83
Juist door hem op 10 te zetten ontwikkeld hij dat fysieke vermogen juist? Zo'n bepalende speler moet op het middenveld. Als buitenspeler mist hij bovendien de absolute snelheid, dus je wilt hem ontwikkelen voor het middenveld. Zet hem daar dan ook...
0 0