Kweekvijver: Ünüvar levert als het écht moet

BvdPloeg, 05-12-2018 om 16:00, 19297 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

'Wat goed is, komt snel.' Het zou een oneliner kunnen zijn onder het logo van Ajax. De Amsterdammers schoven spelers altijd al graag door, maar dat doet de club de laatste jaren meer dan ooit. Sommigen zijn verzopen, anderen lopen nu al in het eerste. Die laatste categorie bewijst dat de oneliner eerder zou moeten luiden: 'Wat goed is, presteert wanneer het écht moet'. 

Zaterdag 1 december, 14.30 uur, De Toekomst, Amsterdam: De wedstrijd tussen Ajax O17 en Feyenoord O17 staat op het punt van beginnen en hoewel het complex zeker niet vol zit, is duidelijk dat er iets op het spel staat. De kreten bij beide ploegen zijn net even wat harder dan normaal, de koppies bij de spelers staan net iets serieuzer en de trainers staan net iets meer gespannen langs de lijn. Voetballen tegen de rivaal brengt altijd iets speciaals.

Naci Ünüvar is één van de 22, maar eigenlijk wel meer dan dat. Hij is de vormgever van Ajax O17; als hij een mindere dag heeft, dan heeft de ploeg een mindere dag. Als hij excelleert, dan wint de ploeg doorgaans standaard. Het elftal is om hem gebouwd, of hij nu op tien staat of vals vanaf links speelt, zoals tegen Feyenoord. Op het moment dat de Rotterdammers al klaar staan voor de aftrap, roept Ünüvar zijn mannen nog eens bijeen. Met een vingertje omhoog spreekt hij zijn ploeggenoten verbeten en secondes lang toe. Met een verbeten 'Kom op boys!' is de boodschap dan al duidelijk; dit is weer zo'n dag.

Ünüvar in rijtje De Ligt en Gravenberch

'Wat goed is, presteert wanneer het écht moet'. Het gold voor Matthijs de Ligt, het gold voor Donny van de Beek, het gold ook voor Abdelhak Nouri en het geldt vandaag de dag voor Ryan Gravenberch. Spelers met dat beetje extra kunnen dat beetje extra echt niet altijd brengen. Maar als de wedstrijden groter worden en wanneer het platform stijgt, dan komen de spelers met extra klasse bovendrijven. Ünüvar kun je moeiteloos plaatsen in dat rijtje, al brengt dat al jaren druk met zich mee. 

Dat mag ook, want de pas 15-jarige middenvelder lijkt de druk bijna nodig te hebben om het beste uit zichzelf te halen. In een seizoen, waarin je voor de start al hoort dat Ajax O19 jouw eindbestemming van het jaar moet worden, is het lastig om dat wekelijks weer te bewijzen. Misschien is het daarom wel logisch dat hij in de Future Cup topscorer werd en dat hij bij Ajax O17 - Volendam O17 wat minder was. Het is daarom logisch dat hij debuteerde met een goal in de Youth League en vorig seizoen Ajax O15 eigenhandig de Hallencup-trofee bracht. 26 goals; als beste speler van het toernooi verpulverde Ünüvar in Duitsland het doelpuntenrecord. 


Ünüvar in de Youth League. (foto: Proshots)

'Hoe groter de wedstrijd, hoe zwarter het broekje'

Vader Ayhan Ünüvar stelt dat zijn zoon 'voor de duvel niet bang' is en dat dat hem helpt om goed te presteren als de weerstand het hoogst is. 'Hij heeft het grootste gedeelte van zijn periode bij Ajax moeten opboksen tegen oudere en fysiek sterkere tegenstanders. Dit heeft hem mentaal en fysiek sterker gemaakt. Dat zie je nu terug, vooral in topwedstrijden. Naci gaat voorop in de strijd tijdens trainingen en wedstrijden. Hoe groter de wedstrijd, hoe zwarter het broekje waarmee hij het veld af loopt.'

'Er komt bij Naci in topwedstrijden altijd iets extra's los', zo vervolgt Ünüvar senior. 'Dan is hij extra gemotiveerd. Hij bereidt zich niet anders voor dan voor een wedstrijd tegen Volendam of NEC. Hij eet zijn omelet en kwark zoals altijd en ligt dan nog even op de bank met zijn telefoon. Hij heeft dezelfde routine en bedrevenheid, maar een Feyenoord of PSV maakt dat speciale in hem los. Redbull? Nee, misschien de cafeïne in de koffie die hij 's ochtends soms drinkt.'

Steun van familie en grote namen

'Ik heb al gedroomd dat ik in het eerste mocht invallen tegen Feyenoord en ik de winnende maakte', zei Ünüvar enkele maanden geleden in een video van Touzani TV. In andere interviews vertelt hij altijd graag hoe trots hij is om bij Ajax te spelen. Hij wil de club iets geven. Tegelijk is hijzelf misschien wel het meest kritisch op zichzelf. Lees of beluister de gesprekken met hem, hij zal altijd zeggen dat hij nóg meer aanwezig moet zijn en dat hij inhoud moet kweken om een hele wedstrijd goed te zijn. Ook tegen Volendam moet je er staan. Mede dankzij zijn familie staat hij met beide benen op de grond als het wel goed gaat. 'Ik trek me er niet te veel van aan. Je moet niet naast je schoenen lopen', aldus de spelmaker in een video van ABN Amro.

'Ik ben liever profvoetballer dan beroemd.' Het is aan Ünüvar om die woorden waar te maken, want onder meer Gravenberch bewijst dat het heel snel kan gaan. Wedstrijden zoals tegen Feyenoord bewijzen dat hij vooral uitgedaagd moet worden. Hij dribbelde, stak, passte, wees, stuurde, tackelde en sleurde zoals hij dat op de Future Cup deed. En bij de Hallencup. En al een beetje in de Youth League. Misschien krijgt hij wel wijze lessen van Hakim Ziyech, met wie hij rond wedstrijden regelmatig appt. Of van David Neres, met wie hij goed bevriend is. Of van Stefano Denswil, met wie hij zo'n band opbouwde, dat hij hem nu zijn grote broer noemt. Allemaal wijze raad voor de laatste en belangrijkste fase van de jeugdopleiding, waarin hij straks echt iedere wedstrijd moet excelleren, tachtig of negentig minuten lang. 

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 5:
Deel 1: Ten Hags visie op De Toekomst
Deel 2: Kühn geeft Ajax O19 vleugels
Deel 3: De wondere wereld van Dest
Deel 4: 'Ratje' Taylor 'gaat heel ver komen'
Deel 5: Steeds meer broertjes De Boer
Deel 6: Llansana ontbrekende sleutel
Deel 7: Laat O19 beetje meer O19 zijn
Deel 8: Marcelo van O17 leeft zijn droom
Deel 9: Gretig op weg naar Ten Hag

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Seizoen 4:
Alle 22 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajaxfreak020
Hoogwaarschlijk tekent hij einde van hij seizoen zijn eerste contract. Hoop het dat net als gravenberch dit seizoen mee mag op trainingskamp
3 0
amthree
Word unuvar de volgende die als die goed speelt in ajax 1 waar dan interesse voor komt al snel weg gaat? Net als kluivert, of de ligt straks.?
0 -1
AFCA-B93
Nja vind niet dat De Ligt snel vertrekt voor iemand van zijn klasse. Heeft na dit seizoen bijna 3 jaar bij het 1e elftal gezeten. Kluivert is op de helft al vertrokken
6 0
Middenweg401
Kluivert hebben we geen f.ck aan gehad. Heeft enkel geparasiteerd en heeft niet terug gegeven.
Dat kun je van De Ligt niet zeggen. Hij is ook de hoge uitzondering qua snelheid van ontwikkeling wat mij betreft.
1 -1
AFCAdam
Mooi om te lezen en hoop dat hij en zijn familie, zich niet laten beïnvloeden door zaakwaarnemers die handelen uit eigen belang.
Ik neem aan dat Ajax heeft geleerd van hun nalatigheid uit het verleden en nu alert zijn met dit soort talenten.
7 0
RaynoFischer
Naci is een heel verstandige jongen en een echte ajcied net als zijn familie, die wilt echt eerst hier slagen ;)
Daar zijn ze de laatste jaren sws al mee bezig, dit soort jongens meteen op hun 16e een contract te geven
3 0
Pheadrus
Ik hoor goede verhalen over hoe "stabiel" hij en zijn familie zijn. En dit is natuurlijk een goed moment om bij Ajax te voetballen met talenten als Frenkie, Mathijs, Gravenberch en anderen. Maar ik wordt gek als hij toch wordt weggekocht.
8 0
Ajax95Duivendrecht
Denk dat dat niet gaat gebeuren, hij voelt zichzelf op en top Ajacied en heeft diverse keren gezegd dat hij ervan droomt om in Ajax 1 te voetballen.
0 0
Redrum
Man, man, man, wat kijk ik al jaren reikhalzend uit naar zijn debuut in Ajax 1.
23 -1
Aspers73
Ja, zo een zelfde hoop en verwachting als je bij Appie had. Meer nog dan bij F de Jong.
5 0
Papito020
Niet alleen jij
6 0