Unuvar grote man bij Hallencup-winst Ajax

SJvanveen, 03-12-2017 om 16:00, 21708 views, AS |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

Ajax Onder-15 heeft zondagmiddag de Hallencup op zijn naam geschreven. In de finale werd Dinamo Zagreb met 4-3 verslagen. Naci Unuvar was de grote man.

De nummer tien van Ajax scoorde in de finale drie keer. Hetzelfde deed de creatieveling wel vaker tijdens het jeugdtoernooi (zie resultaten hieronder). De andere treffer tijdens de finale tegen de Kroaten kwam op naam van Dillon Hoogewerf. 

FT: Borussia Dortmund - Arsenal: 1-0
FT: VfB Friedrichshafen - Ajax: 0-6
FT: TuS Immenstaad - Schalke 04: 0-9
FT: Borussia Dortmund - VfB Friedrichshafen: 5-2
FT: Arsenal - Ajax: 1-2
FT: TuS Immenstaad - Borussia Dortmund: 1-4
FT: Schalke 04 - VfB Friedrichshafen: 0-7
FT: Arsenal - TuS Immenstaad: 2-0
FT: Ajax - Borussia Dortmund: 5-5
FT: VfB Friedrichshafen - TuS Immenstaad: 2-2
FT: Schalke - Arsenal: 2-2
FT: Ajax - Schalke: 2-3
FT: Arsenal - VfB Friedrichshafen: 8-0
FT: TuS Immenstaad - Ajax: 0-7
FT: Borussia Dortmund - Schalke 04: 0-4

Eindstand Groep T:
1. Schalke 5-13
2. Ajax 5-10
3. Borussia Dortmund 5-10
4. Arsenal 5-7
5. TuS Immenstaad 5-1
6. VfB Friedrichshafen 5-1

Programma eindgroep A:
FT: Eintracht Frankfurt - Ajax: 2-3 (3x Naci Ünüvar)
FT: Nagaoka Billboard FC - Dinamo Zagreb: 0-11
FT: Eintracht Frankfurt - Nagaoka Billboard FC: 7-0
FT Ajax - Dinamo Zagreb: 4-1 (3x Naci Ünüvar)
FT: Dinamo Zagreb - Eintracht Frankfurt: 0-0
FT: Ajax Amsterdam - Nagaoka Billboard FC: 10-1 (4x Naci Ünüvar, 3x Youri Regeer)

Kwartfinales:
FT: Ajax - FC Barcelona "Blau": 4-0 (3x Naci Ünüvar)
13.36 uur: AC Milan - FC Bayern München: 2-4
13.49 uur: Dinamo Zagreb - FC Barcelona "Grana": 3-1
14.02 uur: Manchester United - Borussia Dortmund: 1-4

Halve finales:
14.53 uur: Ajax - FC Bayern München: 5-0
15:00 uur: Dinamo Zagreb - Borussia Dortmund

Finale:
Ajax - Dinamo Zagreb (4-3)

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
wolterx
Staat trouwens een compilatie van Unuvar op MTU Hallencup online voor wie geïnteresseerd is.
0 0
trooop
Geweldig, dank. Techniek, pit, doortastendheid, ziet er heel goed uit. Zo'n veldje is de ultieme kweekschool voor technisch talent. Zulke partijtjes zouden ze letterlijk iedere dag moeten spelen. Gewoon 20 minuten per training ofzo.

@jeugdvolger: https://www.youtube.com/watch?v=TGR9eBwr9cU
0 0
jeugdvolger
Kon hem niet zien.. heb je een link?
1 0
trooop
Heerlijk leesvoer in de discussie hieronder, chapeau heren. AS zou er een op zichzelf staande special van moeten maken. 'De staat van de jeugd' oid. Gewoon copy/paste van een aantal van de reacties van gedaante, champy, wolterx, willieovertoom. Beetje context erbij en hoppa, topartikel. Geeft veel inzicht voor de liefhebber en andere geïnteresseerden die het niet van zo dichtbij (kunnen) volgen.
0 0
QBFAJAX34
wie kijkt hier ook naar de livestream van Engeland-Nederland u17?
0 0
Champy
tis de onder 16. Ze snappen er weinig van.
0 0
geDaante
Ik. Niet bepaald onder de indruk van beide ploegen. Hoe kunnen dit de beste spelers van Nederland -17 zijn? Ze lijken heel erg beperkt.

Vrijwel niemand met een fijne dribbel, een goed actie, goed vloeiend voetenwerk, vrijwel allemaal houterig en traag. Ik zie ook geen individualiteit, geen verrassing en creativiteit, ze lijken allemaal hetzelfde.
1 0
Champy
De vertoning is inderdaad niet goed, maar dat geldt voor alle 4 ploegen.

Ik heb het gevoel dat veel jongens ook niet weten wat ze moeten doen, en dat is zo aangeleerd, en dat is wat Cruijff ook in de onderbouw er weer wil krijgen. Zelf initiatief nemen.
0 0
QBFAJAX34
Weet u misschien wie hier dan eigenlijk de grootste talenten zijn of is dit een matige lichting?
0 0
ditisdebeslissing
Ik ben Ajax moe. Ik kom wel weer wanneer er weer succes is. Tot volgend jaar.
2 -4
Middenweg401
Wel eerlijk..
0 0
amthree
Blijf dan maar voor altijd weg successupporter!
3 -1
Champy
Nu weer tijd voor oranje onder 16.

Nu snap ik dat sommige namen moeilijk uit te spreken is voor een Amerikaan, maar hoe kan je Brobbrey nu verkeerd uitspreken? Dan ben je toch gewoon een analfabeet.
2 0
wolterx
Storend inderdaad, tegen Brazilië ook al 50x Brobbery IPV Brobbey. Dat ze Gravenberch niet helemaal goed uitspreken door die 'ch' kan ik begrijpen maar Brobbey moet toch haalbaar zijn qua uitspraak.
0 0
geDaante
Brobbey is ook gewoon engels ;), dat is het aparte, misschien staat het verkeerd op hun formulier.
1 0
amthree
Stond Unuvar niet onder een vergrootglass bij heel veel europese clubs? Anders nu wel. Denk dat die niet het eerste gaat halen als al die clubs komen...
2 0
wolterx
Ja, kwam met 13 in nieuws toen Man U achter hem aanzat
2 0
Champy
Volgens mij was ie al een hit voor ie naar Ajax kwam. Ik was later best verrast dat die al in onze opleiding speelde. Eerst wist ik niet dat die van Nederland was.
2 0
wolterx
Van een filmpje van hem in de badkamer met een voetbal, ken het filmpje al kreeg hij naar mijn gevoel voor het eerst echt erkenning van ProHulst die een filmpje over hem maakte (werden er 3) en hij anderhalf jaar (?)geleden aan Man U werd gelinkt.
1 0
Champy
was dat van hem in de badkamer? IK had het over een filmpje waar ie als ukkie met zn vader zat te trainen, en dan de ene na de andere trappen op doel produceert waar de gemiddelde 16jarige voetballer jaloers op zou zijn.
1 0
wolterx
Ah, geen idee, filmpje wat ik bedoel is hij 6 jaar meen ik. Paar van de filmpjes rond die leeftijd zijn ruim over de 1000 views gegaan.
1 0
koenos1
Niet geheel onlogisch. Dinamo Zagreb staat op nummer 4 van de wereld als het gaat om opleiden. bron: CIES
2 0
wolterx
Ajax 52 doelpunten gemaakt, Unuvar er 26(of 27) van. Hoogewerf 7, Regeer 6, Rensch 3, Bonnah-Owusu, Yah, Braspenning 2, Campagne 1. Verder nog 2/3 eigen doelpunten. Afhankelijk van of Unuvar er 26 of 27 had.
2 0
Rsv
Toernooi onder Ajax haar niveau dus.
0 0
geDaante
Nee, zeker niet, Ajax voetbalde niet zoals het zou moeten, heel resultaatgericht, en volledig afhankelijk van Unuvar, zonder hem waren ze niet eens door de groepfase gekomen. Spelertjes van andere topclubs waren over het algemeen individueel beter.
0 0
willieovertoom
Ünüvar scoorde goede goals, maar die assists waren ook om van te watertanden zeg. Sjeezus. Even dat inhouden om een medespeler te kunnen vinden. Hij laat 'm af en toe met effect van zijn schoen vallen.

Hopen dat hij ooit met Frenkie mag voetballen, zal vuurwerk worden.
4 0
Middenweg401
Ik ben er somber over of hij überhaupt tot het eerste blijft, en als dat zo mag zijn, hoe lang. Ik baal ook van mijn eigen negatieve kijk hier, maar het prof voetbal is totaal vern**kt. Oh, en Frenkie is dan al lang weg natuurlijk.
0 0
Champy
Ja, dat gevoel heb ik nu ook.
0 0
Panama
Nuchtere ouders en een (ook talentvol) broertje in de o10, die blijft wel hoor;)
1 0
geDaante
Dat laatste zit er ongetwijfeld niet in, het huidige Ajax kennende. Men is geobsedeerd door meeverdedigen en het liefst foutloos spel door middenvelders, waardoor creatieve technici als Nouri en De Jong pas mochten ruiken aan het eerste met 20 jaar. Rijkelijk laat, en dat zal bij Unuvar vast niet anders zijn, of hij moet heel snel dat meeverdedigen en omschakelen naar balverlies naar Ajax' wens doen.

Het lijkt er helaas op dat de beste Ajaxtalenten uit verschillende lichtingen niet allemaal tezamen in Ajax 1 kunnen gaan schitteren, dat blijft het lot van Ajax helaas.
0 -1
willieovertoom
Ik ga er wel vanuit dat Ünüvar iets eerder in het eerste staat dan zes jaar. Helemaal als je ziet hoeveel vertrouwen ze hebben in hem. Als veertienjarige al in de o17 laten spelen bijvoorbeeld. Zal rond 2020 wel meetrainen en in '21 zijn debuut maken.

Overigens vind ik dat Ünüvar heel goed kan meeverdedigen en door middel van een goed getimede tackle ook vrij makkelijk een bal kan veroveren. Nouri was nóg briljanter maar hoefde nooit mee te verdedigen. Daardoor pas laat een debuut. Want puur voetballend gezien was hij er op zijn zestiende klaar voor.
0 0
geDaante
Dat hadden ze in Nouri zogenaamd ook, en die schat ik hoger in dan Unuvar. zou ergens dit seizoen volgens mij al 21 jaar zijn geworden.
Puur door geneuzel over het meeverdedigen en de omschakeling,
en dat met al die middelmaat die wel speelde, maar ook geregeld verzaakte wat betreft meeverdedigen en dergelijk.

Het zich totaal onttrekken van de opbouw, het spelmaken en het combinatiespel op het middenveld door Klaassen, had men nooit een probleem mee. Oftewel, men vindt meeverdedigen belangrijker dan het spel in balbezit; dan de opbouw, het combinatiespel.

Dat is niet des Ajax. Het rigide controleur - passer - loper is ook niet des Ajax, dat is des de KNVB en De Boer/Van Gaal. Kansloos dus.
0 0
willieovertoom
Ajax had ook vertrouwen in Nouri, enkel beheerste hij bepaalde dingen gewoon nog niet goed genoeg. In het seizoen onder Bosz werd dat steeds beter, maar je zag dat hij in elk team een korte aanloopperiode nodig had (o19, Jong Ajax en het eerste) om volledig tot wasdom te komen. Wat ik zeg; Nouri hoefde echt nooit mee te verdedigen in de jeugd. Ik ben ook voor het Cruijff-principe, maar helemaaaaaal niet meeverdedigen werkt gewoon niet meer. Toen hij dat wel begon te doen in de JL vorig seizoen, zag je hoe compleet en goddelijk goed hij werd en eigenlijk al was als speler. Ünüvar heeft minder voetballende klasse, maar is zonder bal simpelweg verder dan Nouri was op zijn leeftijd, daardoor zie ik Naci al op zijn zeventiende of achttiende debuteren ipv negentien zoals Ap.
0 0
geDaante
Je hebt wel een punt, maar ik heb dat verdedigende aspect bij Nouri in de A1 en later in Jong nooit gemist, er werd dan steeds vooruit verdedigd en collectief drukbezet. Daar ging Nouri prima in mee. Types als Nouri en Frenkie willen naar voren, en vast ook naar voren verdedigen, niet afwachten, opvangen, of naar achteren lopen. Ja zelfs Bosz deed moeilijk over Nouri, maar dat is ook het probleem van niet een duidelijke, eenduidige visie aanhouden; speelt het eerste precies zoals de jeugd, en met dezelfde principes, dan had Nouri zo ingepast kunnen worden. Nu ga je echter van De Boer, naar Bosz, naar Keizer. 3 verschillende visie in 3 seizoenen tijd, en ieder willen ze een andere manier van aanvallen en verdedigen.
0 0
Champy
Mijn voorspelling is dat Gravenberch en hij hun debuut gaan maken als 1stej A.
1 0
Champy
Ik weet dat je graag zeurt, maar in dit geval zit er ook gewoon 6 jaar tussen 2 spelers. Ze zullen om die reden helaas nooit samenspelen.
0 0
geDaante
Jij noemt het zeuren, ik noem het eisen dat er bij Ajax de juiste dingen gebeuren, gebeurt dat niet, dan trek ik meteen mijn bijdehante mond open inderdaad.

Unuvar kan met een goede (individuele) begeleiding met 17 al debuteren. Frenkie de Jong had dat met 18 ook al kunnen doen. Met zoveel talent dan nog niet geroken hebben aan het eerste, betekent een slechte begeleiding en/of teveel gefocus op het defensieve aspect. Een aspect dat er dan overigens ook al in kan zitten. Creatieve spelers krijgen verder te weinig speeltijd, en worden in de weg gezeten door lopers en werkers, en komen dan op de bank te zitten, of als buitenspeler te spelen. Dat is vooral het punt dat ik wilde maken.

Het controleur - passer - loper en die rigide rolverdelingen en taken vieren weer hoogtij, en dat is gewoon slecht, kansloos.

Als je Barcelona ook zag op de hallencup, die hebben dan weliswaar niet de cup gewonnen, maar die speelden veel logischer, gericht op puur voetballen en combineren, niet spelend op tactiekjes en foefjes.
0 0
Champy
Ik denk dat je ook gewoon veel en veel te snel tevreden bent over de eigen talenten. Nu hebben we ook Bosz gehad en die had Nouri en De Jong er ook niet in gezet, terwijl dat de meest Cruijffiaanse trainer is die je bij Ajax kan krijgen.
Ik noem het eerder onwetend, dan bijdehands.

Het elkaar napraten van controleur-passer-lopertactiek (voor de eerste keer op de nationale TV verteld door Theo Janssen), vind ik ook weer zo een item.

Een grote probleem bij Barcelona is dat er naast Messi niemand scoort, en bij Spanje hadden ze daar ook gewoon last van op sommige toernooien toen er niemand kon scoren na Villa en Torres.

The flaw van het systeem met 2 creatieve middenvelders is dat je erg afhankelijk bent van het scoringsgedrag van slechts 3 aanvallers. Bij Ajax heb je al moeite om 1 goaltjesdief te hebben, laat staan 2 of 3. Dus je gaat je elftal aanpassen naar de kwaliteit van je ploeg.
Ajax 1 moet evolueren naar 2 creatieve middenvelders die allrounder zijn dan wat we nu hebben met Van De Beek, De Jong en eerder Nouri. Hoe graag ik deze spelers zie, dit is nog niet het niveau wat er gevraagd wordt.

Ook ben ik van mening dat we meer naar de Duitsers moeten kijken ipv de Spanjaarden. Lichamelijk vergelijkbaar, en ook qua infrastructuur en temperatuur.
1 0
geDaante
Diepgang als half is prima, maar Ajax slaat volledig door, is daar veel te rigide in, veel te groot verschil qua types op het middenveld, Dat moet veel genuanceerder. Bijvoorbeeld pas diepgaan als je je opbouwende taak ook gedaan hebt, en niet al te diep staat waardoor de opbouw veel minder wordt. En ook deel uitmaken van het combinatiespel, en daarin ook makkelijk meekunnen. Types als Klaassen, Siem de Jong, Dani de Wit etc., kunnen dit allemaal niet.

Als de tegenstander flink inzakt, is er ook geen ruimte voor diepe loopacties, behalve bij voorzetten. Dan mag je wel altijd hele goede voorgevers hebben, anders kom je aanvallend tot zeer weing, want in die kleine ruimte komen die lopers vrijwel altijd tekort, en mis je veel teveel creativiteit. Uiteraard moet je zorgen voor een goede spits die ook makkelijk kaatst en combineert. Zulke diepgang is veel beter, de creatieve man kan dan schieten of de 16 induiken middels een combinatie/driehoekje.

Die diepgang moet bovenop een bepaald basisniveau aan voetballend vermogen komen, en dat niveau moet hoog zijn. Zo'n speler zou het niet alleen van diepgaan moeten hebben, ook anders spelers bedienen in plaats van alleen bediend worden, en ook handig en goed in de kleine ruimte aan de bal. Het diepgaan moet ook veel meer gedoseerd, niet continue, en zeker niet al diep staan.

Met Xavi en Iniesta had je een creatieve passer (Xavi) en nog een creatieve passer (Iniesta) maar die daar bovenop ook een dribbel en een actie had, en net wat meer diepgang dan Xavi. Dat is de juiste balans, waardoor je combinatiespel optimaal blijft, maar je ook wapens hebt.

Het gaat erom dat je geen zwakke schakels hebt qua kort combinatiespel zodat je je overal onder druk uit kan voetballen, en de bal in bezit kan houden als je dat op een gegeven moment wil.

Dat heeft weinig met elkaar napraten te maken. Dat is gewoon hoe het is, vooral bij Ajax helaas, wat begon onder De Boer, met Enoh of Janssen als controleur, Eriksen als aangever, en De Jong als loper.

Ik ben van mening dat we vooral naar Cruijff moeten kijken, naar zijn nalatenschap en visie. Als we dat na zijn vertrek naar Barcelona gewoon hadden blijven doen, waren we nog steeds absolute top geweest.
0 0
Champy
Ik ben trouwens van mening dat we even ver hadden gestaan met Cruijff en co in de lichtingen die zijn gekomen na 2002.

Waarom ik dit zeg is dat die looptrainer met de uitspraak kwam dat de 2000-lichting de eerste lichting is die volledige profijt heeft van de nieuwe aanpak. Dan denk ik in mezelf. Nee, je weet niet waar je over praat. Die speelden toen nog in de D1, dus die jongens zijn technisch al gevormd en moeten nog tactisch geschoold worden. Dat is in de laatste jaren eigenlijk weinig van bijgekomen.
Dit is uiteraard maar een voorbeeld. De grote revolutie was nodig om de onderbouw grondig te herstructureren. Dat is deels gelukt, want de KNVB laat nieuwe vormen toe, en de BVO's spelen in een TG competitie. Dit moet nog komen bij de amateurs.

Om terug op Barcelona te komen, je vergeet dat elke speler daar een dribbel heeft. Tuurlijk moeten we naar Cruijffs visie kijken, maar daar is de Duitse school ook op gestoeld, gecombineerd met hun sterke arbeidsdrang.
0 0
wolterx
Ben er vrij zeker van dat Unuvar en 17(!) maakte op de finaledag, in 6 wedstrijden. Gisteren 10 als ik me niet vergis. Ze riepen 26 om dus zal me wel vergist hebben gisteren.
1 0
wolterx
Unuvar speler van het toernooi.
3 0
Onpartijdig
Hij roept hier om dat unuvar 26 treffers heeft. Unuvar beste speler van het toernooi!

edit: keeper van Zagreb is keeper van het toernooi
1 0
trodat4030
Op hoeveel is Naci nu geeindigd qua goals, Wolter?
2 0
wolterx
Unuvar eindigt met 27 doelpunten als topscorer, volgt Moukoko op.
3 0
trodat4030
Asociaal veel eigenlijk, haha!
1 0
Onpartijdig
Gewonnen! Wel een erg matige wedstrijd zeg, wat GeDaante al zei, het was van beide kanten knallen van afstand. Unuvar maakt het verschil
1 0
wolterx
En een half geblesseerde Unuvar schiet ze naar de eerste plek, geweldig dit.
1 0
Golberg
Ajax gewonnen !
0 0
Onpartijdig
wedstrijd duurt nu al zo'n 15 minuten dnek ik?
0 0
Onpartijdig
4-3 ajax!
0 0
Golberg
4-3 Unuvar natuurlijk !
0 0
Onpartijdig
Matige laatste minuten zeg, het is echt knallen van afstand.
0 0
Golberg
3-3
0 0
Onpartijdig
3-3! keeper van Zagreb scoort, jammer zeg.
0 0
Golberg
3-2 ;/
0 0
Golberg
3-1 Unuvar
1 0
Onpartijdig
2-1 zwakke uittrap van de keeper van Zagreb zeg....

en de 3-1 mooi uit de lucht geplukt

3-2, mooie aanval Zagreb
1 0
Onpartijdig
1-1
0 0
Onpartijdig
Ik hoor vanaf de tribuni veel "Ajax", haha
0 0
Onpartijdig
1-0 ajax!
0 0
wolterx
Unuvar lijkt toch te gaan spelen, is niet de hamstring.
1 0
geDaante
Wel jammer van die boarding eigenlijk, wordt vaak gebruikt om uit benarde situaties te spelen. Die situaties zijn juist hoed voor de ontwikkeling van creativiteit, slimmigheid, voetenwerk, etc.
1 0
Onpartijdig
4-1 Zagreb, stugge ploeg, knap dat ze zo "eenvoudig" winnen van BVB
0 0
Champy
Als je 1 of 2 spelers met een torinstinct hebt, win je je wedstrijden vrij eenvoudig. Wij hebben dat met Naci. Als die niet meedeed was de kwartfinales halen al een moeilijke opgave geweest.
0 0
Onpartijdig
Dortmund zet een speler ipv een keeper in, leuke wissel!
0 0
Onpartijdig
Zagreb - Dortmund nu 3-1, nog iets meer dan een minuut te gaan.
0 0
wolterx
Finale mag Zagreb proberen revanche te nemen, ben benieuwd.
0 0
wolterx
Iemand beweerde dat Unuvar naar hamstring greep, als dat geval is zal hij niet spelen vrees ik.
0 0
geDaante
Misschien wel goed, moeten die anderen eens wat laten zien. Als je afhankelijk bent van 1 speler, en geen goed voetbal op de mat legt, verdien je ook niet te winnen. Ajax heeft misschien wel de minst handige spelers, daar gaat je naam van beste opleiding ter wereld. Visie Cruijff lijkt nergens meer te bekennen, het is weer visie Van Gaal die heerst. Lekker combineren heeft weer plaats gemaakt voor tactiekjes en foefjes.
1 0
Champy
Als je nog 1 wedstrijd moet spelen, is er weinig sprake van opleidingstijd. Soms zeg je ook maar dingen om iets te zeggen.
1 0
geDaante
Daar gaat het niet om, als je pretendeert de beste opleiding te zijn, en zoals Ajax betaamt zou dat dan vooral ook met de focus op techniek, creativiteit, handelingssnelheid en kort combinerend vermogen moeten zijn. Ik zie daar niks van terug, de spelertjes van de andere topteams ogen allemaal veel wendbaarder, technischer, fijner aan de bal, en met een betere motoriek. Ik zie Ajax ook nauwelijks combineren. Wordt veel gebruik gemaakt van de boarding, alleen Unuvar speelt anderen die wat gedekt staan in en gaat echt de combinatie aan, de anderen rennen en schieten vooral. Dat vind ik een slecht teken. Dat combineren moet er al inzitten, en goed ook.
Ajax zou het individu voorop blijven zetten, ik zie vooral teamspel en teamtactiekjes.

Ajax zou moeten heersen in de kleine ruimte, daar moet nog veel meer focus op, ook in het scouten. Twin Games zijn uitstekend, maar dan moet je nog wel de juiste spelertjes erbij zoeken, anders haalt het alsnog niet voldoende uit.
0 0
Champy
De technische aspecten horen al ontwikkeld te zijn in de onderbouw. Dat is een terechte opmerking, maar ik maak me daar niet zo druk om hier, omdat dit al de C1 is. Voor die dingen moet je dus in de onderbouw zijn.

Waar ik mij aan stoor is dat ze Unuvar vooraan zetten, waar ie zich beperkt tot vrijspelen en schieten, ipv het spel te laten maken.

Ajax is een goede leerschool, niet voor de eigen spelers maar wel voor de tegenstanders. Ajax zet de tegenstander snel en goed onder druk maar daar hebben de eigen spelers weinig aan. De tegenstanders worden wel getest op hun technische kwaliteiten
1 0
geDaante
Jazeker, maar techniekontwikkeling, handelingssnelheid verhogen, creativiteit uitbuiten en zelfinitiatief blijven in mijn ogen de belangrijkste focuspunten door de hele opleiding heen. Na de onderbouw moet tactiek dat allemaal niet overschaduwen, die tactiek moet daar bovenop komen, ook spelers bepaalde vrijheden laten behouden binnen de tactiek.

Sterke opmerking, je laatste alinea. Op de Hallencup zag je dat goed inderdaad. En hier heb ik ook al eens over nagedacht, en toen kwam ik op het idee Ajax elftallen als training tegen elkaar te laten spelen, eventueel op een kleiner veld, en dan beide ploegen extreem veel druk op elkaar laten zetten, de lange bal verbieden, terug naar de keeper verbieden, van afstand schieten verbieden.

Geen enkele andere training, oefening of wedstrijd kan daar tegenop.
0 0
Champy
Ik zal dan eerder 2 ploegen tegen elkaar laten spelen waarbij een dribbel of een geslaagde driehoek punten opleveren.
0 0
geDaante
Klinkt ook goed ;), hoe dan ook, middels trainingen kan je het gebrek aan niveau en tegenstand in de eredivisie en jeugdvoetbal redelijk goed maken, Ik snap echt niet dat men dit niet al doet.
0 0
Champy
Toch sterk dat je weet dat dat niet gedaan wordt. Jij en ik zijn nooit op de trainingen. Misschien heel misschien is het zo dat dit soort trainingen geen resultaat hebben.
0 0
wolterx
Is nog net niet zo duister als je het schets alleen is Unuvar verschil tussen meedoen en prijzen pakken. Verdedigend is Ajax een van de betere hier, alleen aanvallend hebben ze te weinig spelers mee (Enkel Hoogewerf en Braspenning als aanvallers) en dat gat moet Unuvar opvullen.
1 0
geDaante
Maar is dat een keuze, dat te weinig aanvallers meenemen, of waren ze niet beschikbaar?

Het valt me gewoon tegen hoe weinig voetbal er in zit qua combineren, slimmigheidjes, en individuele kunde in de kleine ruimte. Het is ook veel terug naar de keeper, lange hoge bal, snel schieten van afstand. Lijkt heel erg resultaatgericht.
0 0
wolterx
Hele groep heeft weinig aanvallers, zegt genoeg dat de meest scorende speler dit seizoen in de o15 middenvelder Regeer is. Daarna Braspenning maar verder Enem die er meer als 2 gemaakt heeft. Enem is er niet bij en dus is Hoogewerf terug gehaald met Unuvar en Bonnah-Owusu
1 0
geDaante
Oké, maar heb je het idee dat Ajax genoeg doet om meer types als Unuvar te scouten en opleiden, en ook genoeg focust op kunde en creativiteit en combinatiespel in de kleine ruimte?

In de bovenbouw is het alweer Van Gaal stijl, met de controleur - passer - loper, hoe zit dat in de middenbouw en onderbouw?
0 0
wolterx
Types als Unuvar is niet makkelijk, is een bijtertje die niet aan verliezen doet. Dat vergeten mensen vaker, je hebt iemand als Andersen die geweldig kan voetballen maar zit geen pit in. Naci Unuvar dat vuur wel, wil winnen en gaat dat dan ook doen.
1 0
geDaante
Ja oké, maar ik bedoel meer dat ik te weinig creatieve, zeer technische en handige spelertjes bij Ajax zie. Maar ook gewoon makkelijk kort combinerende, dus met een bepaald technisch basisniveau. Misschien omdat er in Nederland niet veel van rondlopen, maar misschien dat men toch weer wat teveel vervalt in het fysieke ten koste van voetballend vermogen?
0 0
Champy
Ik denk dat Ajax er vaak niet erg naast zit qua scouting in de onderbouw als het op voetballende talentjes aankomt.

De technische jongens die er later bijkomen zitten op het niveau van Dankerlui, El Mahdioui, Bijleveld (nog later dan),... Een Frenkie waar ze jaren achter zaten, is een uitzondering.
0 0
wolterx
Sowieso is het motorisch verre van ideaal in Nederland, was dit toernooi goed zichtbaar. Sommige teams (zoals Dortmund en Stuttgart) leken echt over het veld te zweven bijna, Ajaxspelers stonden veel vaster. Ben wel met je eens dat er te weinig teams in de opleiding zijn die kort op elkaar kunnen spelen, dat is geen positieve ontwikkeling al is het met oog op professioneel voetbal ook niet per definitie slecht.
0 0
geDaante
Ja, het is heel goed denkbaar dat Spaanse spelertjes van nature verfijnder zijn, en lichtvoetiger, maar dat zou je niet denken van Duitse talenten, die qua bouw naar mijn idee juist weer net iets houteriger dan Nederlanders waren, maar dat lijkt een misvatting. Dat zal komen door hun nieuwe kijk op opleiden, met meer oog voor techniek en handigheid.

Maar ookal zouden Nederlanders wat houteriger zijn, je gaat me niet vertellen dat je als absolute topclub in Nederland niet elke lichting van spelers kan voorzien die technisch zijn en goed in de kleine ruimte, en die wat lichtvoetiger zijn. Het lijkt me dat het in de scouting fout gaat, waar misschien toch weer teveel gekeken wordt naar fysiek of een bepaalde degelijkheid en een brave mentaliteit.

Dat zwevende wil bij Ajax zien, lichtvoetige, handige, wendbare technische spelers. Hebben de Twin Games dan ook zo weinig effect denk je?
0 0
Champy
Dat zwevende zie je ook in België en Denemarken. Dit is iets dat verder gaat dan het voetballen denk ik.
Krijgen kinderen in de basisschool nog gym, want ik hoor tegenstrijdige berichten dat dat is afgeschaft enkele jaren terug.

De eerste TG generatie is die groep die nu in de C2 speelt. Het is maar de vraag of het voor deze groep niet al te laat was, want die zaten toen al in de Etjes.

De onderbouw in Nederland is sinds dit seizoen pas hervormd. Pupillen spelen nu in kleinere ruimtes.
Juist daar moet het beginnen, en dan kunnen BVO's pas beginnen met opleiden op hoger niveau.
0 0
geDaante
Ja dat kan kloppen van dat gymnastiek. Toch denk ik niet dat dat zoveel effect heeft.

Ja de Twin Games zijn een perfecte start, maar daarna moet het doorgezet worden, niet alleen tactische scholing, maar ook het blijven combineren, driehoekjes maken en veelvuldig blijven trainen op dat spel in de kleine ruimte, intenser trainen ook, met meer tempo en druk.

Jonk was in gesprek met de KNVB over een nieuwe aanpak na de onderbouw, met onder meer jeugdtrainers scholen voor de midden en bovenbouw, om die lijn door te trekken. Dat was in de tijd van Van Breukelen. Nu zitten er andere mensen, mag hopen dat zij dat weer oppakken, maar ik vrees van niet eigenlijk.
0 0
wolterx
Denk dat het juist is dat er misschien te weinig aandacht is voor goede loop aanleren? Van de Ligt ga je nooit een Frenkie maken qua loop, is onmogelijk. Toch zou je denken dat er progressie te boeken is in loop van De Ligt. Duitsland heeft dat wel goed voor elkaar heb ik gevoel, goed fysiek maar bewegend ook goed. Twin games ben ik fan van, al is het slechts voor het technische deel.
0 0
geDaante
Misschien, maar dan zit het 'm denk ik meer in de nóg jongere jaren, dus van baby naar peuter, van leren lopen. Misschien gaat daar al wat mis. Natuurlijk is aanleg voor een goede motoriek ook voor een flink deel aangeboren. Ik blijf er dan ook bij dat het naar mijn idee voor een flink deel bij de scouting ligt. Met meer op de voorvoet leren lopen maakt al wel wat lichtvoetiger denk ik, in plaats van vooral op of met de hakken.

Het idee van Jonk/Cruijff was natuurlijk ook om met die performance afdeling hier veel meer bezig mee te zijn. Eiting gaf al aan daar veel baat bij te hebben gehad.

Ik heb het idee dat men in Duitsland meer des Cruijffs scout, dus meer op lichtvoetig, creatief, technisch, met daarbij natuurlijk het voordeel dat ze uit een grotere vijver kunnen vissen. Na die hervormingen in Duitsland van jaren terug, zie je ook wel die keuze voor een ander type speler, die nu dus lichtvoetiger is, waarop dus gescout wordt.

Ja, Twin Games is perfect, sowieso ideaal voor de technische ontwikkeling en het leren kort vrij te lopen en doorbewegen etc.
0 0
wolterx
En halve finale 5-0 (!) Unuvar, 2x Hoogewerf, ED en Regeer.
1 0
Golberg
Afgelopen 5-0 gewonnen van Bayern.
1 0
Champy
Het zou me trouwens niet verwonderen als ze de beste speler van het toernooi aan Xavi Simons geven. Dat is beter voor de naam vh toernooi.
0 0
afcas
omdat?
0 0
jeugdvolger
Xavi is een goeie voetballer en een social media bekendheid, maar Unuvar is van buitencategorie en we mogen als Ajax zijnde trost zijn op ons groeibriljant.
1 0
Onpartijdig
Ik vond hem tegen Zagreb tegenvallen, rest van het toernooi weet ik niet.
0 0
wolterx
Maakt geen aanspraak op de prijs, doet er niets aan af dat qua naam zomaar kan gebeuren.
0 0
trodat4030
Zou nergens op slaan, Naci slacht elke tegenstander nog nét niet in zn eentje (maar t scheelt niet veel).. Dat zien die Duitsers ook wel..
0 0
AjaxBaggio
Unuvar > Simons
2 0
trodat4030
Toch is het een erg fijne speler, vooral als hij bij Oranje achter Naci staat. Kan een mooi duo worden.
1 0
AjaxBaggio
Waar is de wedstrijd te kijken trouwens ?
0 0
Golberg
http://sportdeutschland.tv/fussball/mtu-cup-u15-fussballturnier-finaltag-bayern-dortmund-topteams
1 0
AjaxBaggio
Die gaat weggekaapt worden. Let maar op!
0 0
Golberg
2-0 Hoogenwerf
0 0
trodat4030
1-0.. Naci.. Who else?
1 0
Golberg
1-0 Unuvar
1 0
Golberg
Halve finale is blijkbaar nu al
0 0
Champy
Eigenlijk is zo'n zaalvoetbaltoernooi best lullig voor je afvallers.

Ik denk dat je meer hebt gehad aan Markelo en Karahasanovic dan aan bv Braspenning.
2 0
Champy
Wordt het ook gewoon 12 minuten in de finale?
0 0
wolterx
Geen idee eigenlijk, 15-20 minuten zou me ook niet verbazen als je ziet hoeveel tijd er zit tussen spelen en winnaar uitroepen.
1 0
wolterx
Jammer dat Shoretire niet uit kon blinken deze pot, is 2004 born. Dus jaar jonger, scoorde wel nog mooi. Volgend jaar gaat hij hier naam voor zichzelf maken.
0 0
Onpartijdig
4-1 voor Dortmund ineens, halve finales zullen gaan tussen Ajax - Bayern en Zagreb - Dortmund
0 0
Onpartijdig
Knappe goal van Dortmund
0 0
Toon meer reacties