Kweekvijver: Hoe Hansen Ajax een dilemma bezorgde

BvdPloeg, 09-03-2019 om 13:00, 24368 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Nog niet zo heel lang geleden was Sontje Hansen een spits die er rond de dertig á veertig in schoot in één seizoen. Samen met Naci Ünüvar was het wekelijks genieten geblazen als de twee het weer op hun heupen hadden. Amper twee jaar later zien we Hansen in een heel andere rol en die past hem beter dan verwacht.

Hansen is inmiddels bezig aan zijn zevende seizoen in de jeugdopleiding. En in die jaren is het snel gegaan. Vorig seizoen al rook hij aan het niveau bij Ajax O19 toen hij net vijftien jaar was en de laatste weken is hij een vaste waarde in de ploeg van John Heitinga op zijn zestiende. Hij trainde reeds met het eerste elftal mee en dat terwijl hij een jaar geleden uit zijn comfortzone werd gehaald door Ajax, dat door de stormachtige ontwikkeling van Hansen in een spagaat terecht kwam.

Keuzestress door Hansen en Brobbey

Hansen moest door naar de O19, maar daar stond ook al ene Brian Brobbey in de punt van de aanval. Vanaf de eerste wedstrijd puzzelde Heitinga met zijn formatie. Brobbey was het onbetwiste aanspeelpunt, dus Hansen speelde bijna wekelijks ergens anders. Hij werd geprobeerd op tien, hij kwam in een vrije rol vanaf links, hij speelde als rechtsbuiten en hij kreeg sporadisch de kans als spits. En eigenlijk was telkens de conclusie: in de punt, daar rendeert hij toch het beste.

Het probleem is alleen dat Brobbey zich ook snel ontwikkelt. Twee jaar geleden had ik blind voor Hansen gekozen als het ging om de snelste route richting het eerste elftal, maar Brobbey heeft voetballend grote stappen gemaakt. Het eerste is voor hem geen onbereikbaar doel meer en dus moet Hansen zich serieus beraden op een toekomst zonder nummer 9 op de rug. Niet voor niets liet Ajax hem al weten dat hij zich ook moet richten op de posities rond de spits. 

En daarin geeft de club hem ogenschijnlijk alle vrijheid. Begin dit seizoen speelde hij zelfs niet altijd, in de Youth League kreeg hij vooralsnog pas één basisplaats. Maar hij heeft zich in het elftal geknokt, simpelweg omdat hij op alle posities wel iets toevoegt. Zijn zaakwaarnemer Seraino Dalgliesh looft de mentaliteit van zijn pupil: 'Sontje is een ultieme winnaar. Concurrentie haalt juist het beste in hem naar boven. Hij gaat dan nog harder werken om zichzelf in de basis te spelen. Ajax ziet hem als een groot talent.'

Hansen: sneller, beter, completer

Ik was absoluut geen voorstander van het geschuif met Hansen. Hoewel ik hem als jonge jongen weleens een goede wedstrijd zag spelen als linksbuiten bij Oranje O15 blijft hij voor mij misschien wel de meest complete spits die Ajax heeft rondlopen in de jeugdopleiding. Ik moet echter schoorvoetend toegeven dat het spelen op andere posities Hansen beter maakt. Niet voor niets stapte hij makkelijk over het (voorlopig) moeten opgeven van zijn 'favoriete positie' heen. 'Tot de O17 was dat altijd de spitspositie, maar nu hij op andere posities speelt, ontwikkelt hij andere facetten van zijn spel. Met een spits in de punt als bliksemafleider kan Sontje daar prima omheen spelen.

'Hij heeft het unieke vermogen om zijn medespelers beter te laten renderen op welke positie hij ook speelt', vervolgt de zaakwaarnemer. 'In het hedendaagse topvoetbal heb je te maken met veel positiewisselingen en zijn de klassieke, statische centrumspitsen zo goed als uitgestorven. Je moet mobiel en functioneel zijn. Sontje belichaamt wat een moderne voorhoedespeler moet zijn. Het is geen toeval dat Ajax 1 zijn beste wedstrijden speelt met een mobiele centrumspits.'

Vooral in de wedstrijden dat Hansen op tien werd opgesteld, leefde Ajax O19 op. Het grotere risico in de restverdediging woog niet op tegen de kwaliteit die Hansen bracht, kort achter Brobbey. Hij bleek niet alleen een doelpuntenmaker met snelheid en een goede actie, maar op tien ook een goede spelmaker. Hansen heeft oog voor positie en zweeft daardoor makkelijk tussen de linies. Wie hem inspeelt, kan rekenen op een snelle één-twee of een individuele actie, bijna altijd met de blik vooruit. Het spel wordt sneller en meer onvoorspelbaar met Hansen in de as. Hansen zelf wordt er bovendien completer en dus beter van als speler.

Dat bleek wel toen hij vorig weekend eenmalig mee deed met Ajax O17 in de mini-klassieker tegen Feyenoord. O19 was vrij, dus mochten Hansen, Ünüvar en Anass Salah-Eddine hun ding doen. Ze stegen er met kop en schouders bovenuit. Hansen maakte een schitterende goal en gaf twee assists, de wisselwerking met Ünüvar viel meteen weer op. Hansen was, ondanks zijn enorme aantallen goals, al nooit zelfzuchtig toen hij jonger was. In de O17 bleek nu ook hoe sterk hij is geworden en wat vervroegd doorschuiven met een speler kan doen.

Een echte Ajacied

Als ik agent Dalgliesh vraag naar verdere ambities van Hansen, dan blijkt hij geen grote dromen over de Champions League of een grote club uit de Premier League te hebben. Die spreekt hij in ieder geval niet uit. 'Ajax is zijn club. Hij wil zo ver mogelijk komen in de Youth League, kampioen worden met O19 en hij hoopt zich met Oranje O17 te kwalificeren voor het EK. Met die ploeg wil hij voor de eindwinst gaan, net zoals vorig jaar.'

Daarna kan het snel gaan. Dalgliesh bevestigt dat alleen al door te stellen dat hij volgend seizoen al regelmatig met Jong Ajax mee kan gaan doen wanneer hij het dit seizoen steeds weer laat zien. Hansen is bij de start van 2019/2020 net zeventien, maar een speler zoals hij, daar is altijd veel vraag naar. In het systeem van Erik ten Hag zou hij als type-Dolberg als spits kunnen fungeren, maar ook in een vrije rol op alle drie de posities erachter. Die vrije rol is wel essentieel, want dit seizoen heeft óók bewezen dat Hansen vooral geen echte buitenspeler is die aan de lijn geplakt moet staan. Dan wordt het statischer en meer voorspelbaar, dan haal je niet het maximale uit hem.

Hij zal daarom sterk in zijn schoenen moeten staan, want vanaf de beloften krijgt hij niet alleen meer te maken met Brobbey. Dan staan onder meer ook Danilo Pereira, Lassina Traoré, Vaclav Cerny, Noa Lang en Nicolas Kühn te azen op een plekje bij Jong Ajax en misschien zelfs Ajax 1. Maar als Hansen inderdaad harder gaat werken bij toenemende concurrentie, dan mogen we wel het één en ander verwachten.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 5:
Deel 1: Ten Hags visie op De Toekomst
Deel 2: Kühn geeft Ajax O19 vleugels
Deel 3: De wondere wereld van Dest
Deel 4: 'Ratje' Taylor 'gaat heel ver komen'
Deel 5: Steeds meer broertjes De Boer
Deel 6: Llansana ontbrekende sleutel
Deel 7: Laat O19 beetje meer O19 zijn
Deel 8: Marcelo van O17 leeft zijn droom
Deel 9: Gretig op weg naar Ten Hag
Deel 10: Ünüvar levert als het écht moet
Deel 11: Heitinga scoort onvoldoende in YL
Deel 12: Beste elf jeugdspelers van 2018
Deel 13: Elf anderen die ik tip voor 2019
Deel 14: Opleiding stokt onder de lat
Deel 15: Drie lichtingen te vroeg weg

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Seizoen 4:
Alle 22 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Middenweg401
Ajax wedt op het verkeerde paard. Ik zie zowel karakterologisch als qua vernuft echt geen Ajax toekomst in Brobbey en zou altijd voor Hansen gaan.
0 0
AlexIbarra
Ik zeg niet dat we spitsen moeten opleiden die alleen rond de penaltystip gevaarlijk zijn.
Maar volgens mij vergeet Ajax dat doelpuntenmachines vaak niet de beste voetballers zijn.

Sinds Patje hebben we geen spits meer opgeleid en ook Dolberg is geen échte killer. (Wel een prima spits voor Ajax, in mijn ogen). Brobbey wordt hier vooral geprezen als aanspeelpunt en ook Hansen wordt nu dus topvoetballer ipv topscorer.

Waar blijft de Amsterdamse Suarez, Huntelaar of Inzaghi?
2 0
afcas
voor het spel dat ajax speelt is het belangrijker dat een spits goed mee kan voetballen. met huntelaar of inzaghi had ajax nooit van real gewonnen bijvoorbeeld. suarez bij barca is ook veel meer een teamspeler geworden. in zulke systemen heb je niks aan zelfzuchtige spelers...
2 0
DeKenner
Sierhuis is zo’n TYPE speler.. ik weet dat hij nu nog tekort komt voor Ajax 1, maar toch heb ik er wel vertrouwen in dat hij later als veelscorende spits terugkeert.
4 0
Babangida83
Zijn manier van spelen doet me aan Van Basten denken. Die was ook erg goed met de bal aan de voet en kon zich ook prima in laten zakken en van daaruit gevaarlijk zijn. Kortom, erg compleet.
3 0
Ajax27
Mooi artikel weer! Altijd goed om te lezen wat de echte pareltjes binnen de opleiding zijn. Ben benieuwd wie van die jongens uiteindelijk Ajax1 gaat halen.
5 0
chrisjuhhh
Fan van hem .
4 0