Kweekvijver: Ajax-jeugd heeft de Future (Cup)

BvdPloeg, 17-04-2019 om 11:05, 9139 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Frenkie de Jong gaat weg, de kans dat Matthijs de Ligt blijft is volgens Erik ten Hag 'nul procent' en Hakim Ziyech, Dusan Tadic en David Neres doen hun best om zich in de spotlights te spelen. Ajax blijft na dit jaar over met een bak geld en een gehandicapte selectie. Maar niet getreurd: er komt ook een heel fijne jeugdlichting aan.

Een dag nadat Ajax van Juventus won, is de club op de achtergrond al bezig met nieuwe spelers. Maar wie dit seizoen naar De Toekomst gaat, ziet ook dat we ons voor de lange termijn geen zorgen hoeven te maken. Er komt weer zo'n fijne periode aan waarin het aantal spelers met de potentie om het eerste te halen niet op één hand te tellen is.

Ik heb dit seizoen al vaak kritiek gehad op Ajax O19, maar wie goed heeft opgelet, merkte ook dat dit alleen rond de Youth League het geval was, als de ploeg vooral uit spelers vanuit Jong Ajax bestond. De oorspronkelijke O19 is namelijk een ploeg met potentie. Het is wisselvallig, piepjong, maar oh zo goed. Als de spelers het op hun heupen hebben, is er geen ploeg tegen opgewassen. En dat terwijl zes spelers uit de vaste basiself nog B-junioren zijn.

Oranje O17 = Ajax O19

Het is geen verrassing dat Oranje O17 overloopt met spelers van Ajax. Anass Salah-Eddine, Kenneth Taylor, Naci Ünüvar, Brian Brobbey, Sontje Hansen en vanuit Ajax O17 onder meer ook Neraysho Kasanwirjo. Het is het geraamte van Ajax O19, en de ploeg die in mei topfavoriet is voor de Europese titel met Oranje. Het extreme doorschuiven bij Ajax komt in de O19 bij elkaar. Ik vind het geen verrassing dat de ploeg meteen een tandje minder was tegen PSV (0-1 verlies) toen er twee uit die Oranje O17-ploeg ontbraken. Ünüvar en Salah-Eddine waren geschorst.

Die twee zijn na de winterstop doorgeschoven en hebben de O19 naar een hoger niveau getild. Er is geen ploeg in de jeugd van Ajax waar de bal voorin zo snel van voet naar voet gaat als in dit elftal. De spelers wisselen van posities, hebben gevoel voor ruimte, spelen met de neus naar voren en hebben allemaal een bovengemiddelde basistechniek. Het begint bij architect Taylor, daarna komen schakels Ünüvar en Hansen in een vrije rol vanaf de flanken in hun kracht en Brobbey is de kapstok en doelpuntenmaker. 

Ajax O19 het offensief, O17 de defensie

Het zijn veelal juist die spelers die in het Paasweekend ook van de partij zijn als Ajax O17 meedoet aan de Future Cup. Alleen Brobbey zal er niet bij zijn, maar ook dan wordt het de sterkste selectie ooit voor de Amsterdammers; die durf ik wel aan. Want waar O19 vooral aanvallend zoveel kwaliteit heeft, daar ligt de kracht van Ajax O17 juist in de achterste linie. Devyne Rensch en Kasanwirjo vormen een modern centrum: ze kunnen allebei bovengemiddeld goed voetballen, ze zijn snel en kunnen verdedigen. Ze kregen pas tien goals tegen in dertien competitiewedstrijden na de winter.

Toen het een aantal weken stroef liep met de O17 in de maanden januari en februari, werd er in ieder geval zelden verloren, mede ook door rechtsback Solomon Bonnah en doelman Calvin Raatsie, die op jonge leeftijd ook al zo betrouwbaar zijn. Nu spits Jaymillio Pinas terug is, Dillon Hoogewerf weer ritme krijgt en middenvelder Ian Beelen na een lastige periode weer ontzettend goed speelt, komt alles samen. Ajax O17 staat na een knappe serie overwinningen bovenaan, met nog één duel met directe concurrent Groningen op het programma.

Geld moet rollen, daarna komt talent

De Future Cup brengt de twee krachten van O17 en O19 samen. Of nou ja, eigenlijk brengen Ajax O17 en O19 samen de ploeg van Oranje O17 bijeen. Deze lichting uit 2002 en 2003 biedt de jeugdvolger hoop voor de toekomst. Hoop in een tijd waarin de Ajax-fan al zo verwend wordt. Maar waar dit vandaag de dag vooral nog vanwege aankopen van buitenaf het geval is, daar moet dat over twee of drie jaar weer vanwege de jeugdopleiding zijn. Want laten we eerlijk zijn: Noussair Mazraoui was de laatste jeugdspeler die echt doorbrak vanuit de jeugd richting een basisplaats. Matthijs de Ligt en Donny van de Beek doen al wat langer mee.

Met de jeugdlichtingen van de afgelopen seizoenen wilde het om meerdere redenen niet altijd vlotten, dus de koopkracht van Ajax was niet zo gek. Carel Eiting en Vaclav Cerny kennen vertraging door blessureleed en dan was er nog het drama rond Abdelhak Nouri. Marc Overmars is druk bezig geweest met de contracten voor eigenlijk de volledige lichting uit 2002. Als Ünüvar zestien wordt, zal een verbintenis waarschijnlijk snel volgen. De basis is zodoende gelegd om de koopkracht over twee of drie jaar ietwat terug te schroeven, want dan moet er ruimte worden gemaakt voor wat eraan komt.

Wie maakt het waar? 

De laatste loodjes wegen het zwaarst, dat weet ik. Er zullen nog jeugdspelers afhaken, omdat ze die laatste stap net niet kunnen maken, om wat voor reden dan ook. Alle genoemde spelers moeten ook zeker nog stappen maken. Het is soms nog te vrijblijvend en te wisselvallig op vijftien en zestienjarige leeftijd. Maar als niet minimaal vier of vijf spelers uit de Ajax O17 van de komende Future Cup het eerste halen, dan eet ik mijn schoen op.

De club heeft in dat opzicht de toekomst, oftewel de Future (Cup). En dan te bedenken dat Ajax in de tussentijd met onder meer Noa Lang, Sergino Dest, de broertjes Timber en Ryan Gravenberch nog genoeg echte producten uit de jeugdopleiding heeft om naar uit te kijken. Geniet zodoende nog even van wat er nu op het veld staat in de ArenA, maar besef ook: na komende zomer blijft er genoeg om van te watertanden.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 5:
Deel 1: Ten Hags visie op De Toekomst
Deel 2: Kühn geeft Ajax O19 vleugels
Deel 3: De wondere wereld van Dest
Deel 4: 'Ratje' Taylor 'gaat heel ver komen'
Deel 5: Steeds meer broertjes De Boer
Deel 6: Llansana ontbrekende sleutel
Deel 7: Laat O19 beetje meer O19 zijn
Deel 8: Marcelo van O17 leeft zijn droom
Deel 9: Gretig op weg naar Ten Hag
Deel 10: Ünüvar levert als het écht moet
Deel 11: Heitinga scoort onvoldoende in YL
Deel 12: Beste elf jeugdspelers van 2018
Deel 13: Elf anderen die ik tip voor 2019
Deel 14: Opleiding stokt onder de lat
Deel 15: Drie lichtingen te vroeg weg
Deel 16: Hoe Hansen Ajax een dilemma bezorgde
Deel 17: Jong-talent vooral blok aan het been
Deel 18: Wie grijpt de erfenis van Ünüvar?

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Seizoen 4:
Alle 22 artikelen

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ARUCAMBA
Nog veels te vroeg om een oordeel te vellen, als er 2 het eerste halen ben je spek koper
0 0
Hollister
Ajax zou, zoials nu het geval is met de onder 17, in Oranje van ieder Onder Oranje elftal minimaal 6 a 7 spelers leveren als hofleverancier, van iedere leeftijdscategorie... van mij mag het budget van de jeugdafdeling dan ook rustig met 50% worden verhoogd, voor verbetering van de jeugdafdeling in de ruimste zin van het woord... de allergrootste 5 talenten van Nederland in de betreffende leeftijdscategorie moeten gewoon bij Ajax spelen. Als wij jeugdspelers van buitenaf aantrekken moeten ze echt hele grote talenten zijn.. afgelopen jaren zijn maar heel weinig van dit soort talenten doorgebroken richting Ajax 1.. daar valt nog winst te behalen. Over 2 jaar jongens als Huntelaar en Schone opnemen in de jeugdopleiding.
Daarnaast hoop ik dat Ajax met Jonk de strijdbijl eens kan begraven en bv ook een mooie samenwerking kan gaan aan gaan met Volendam.. zodra Sparta in de eredivisie zit... nooit verkeerd om op diverse niveaus speler te kunnen stallen en ervaring te laten opdoen
2 0
MPAjax
Niet mee eens, geld moet rollen zou niet alleen naar transfers moeten zijn maar ook eigen staf aanvullen voor betere begeleiding van onderbouw naar bovenbouw, hoofd jeugdopleidingen en landelijke jeugdscouting = nog meer professionalisering jeugdopleiding.

Ophemelen van de jeugdopleiding heeft geen zin zodra de eigen jeugd in Jong Ajax strand nadat ze in de jeugd veel presteerde. Ineens heeft eigen jeugd geen uitzicht meer en geen doorlopende goede ontwikkeling naar het eerste. Daarbij komen dan ineens de gekochte jeugdspelers en die krijgen voorrang en meer aandacht.

De jeugdspelers die bij Ajax voor jaren hebben gespeeld hebben meer krediet opgebouwd bij de club dan de aangekochte jeugd aangezien ze al jaren de opleiding succesvol hebben doorlopen en zouden ook meer aandacht verdienen qua trainers die ze specialiseerd in bepaalde functies. Nogmaals meer professionalisering van de eigen jeugdopleiding/ Jong Ajax is een must.

Aangekochtte spelers zijn alleen een verlies tenzij je een gelukstreffer hebt terwijl als je het uit eigen jeugd kan halen heb je winst, dat zou ook de focus moeten blijven.
0 -1
Ajax27
En dat doet Ajax niet? Als je Ajax een beetje volgt heb je kunnen zien dat Ajax afgelopen jaar 12 FTE extra in dienst heeft genomen waarvan o.a. 4 performance trainers.

https://www.ajaxshowtime.com/article/hoofdnieuws/119888/salariskosten-ajax-met-ruim-16-miljoen-gestegen

Ajax levert al sinds jaar en dag zowat al haar spelers voor de eredivisie en en KKD. Dat er maar 1 of 2 per lichting Ajax 1 halen is altijd zo geweest. Maar je complete opleiding via Ajax krijgen om vervolgens bij een andere mooie nederlandse club een contract te krijgen is ook mooi.

En als de jeugd van 16 jaar gewoon niet genoeg potentie heeft, dan worden er op bepaalde posities versterkingen gehaald. Gewoon allemaal heel logisch.
0 0
Hollister
De onder 17 lichting van nu kan je een beetje vergelijken met de lichting van Nouri. van de Beek, Cerny, De Ligt.... ik ben het met Bram eens dat er de komende 3 jaar zeker 8 tot 10 spelers kans maken om Ajax 1 te halen... naast de 4 a 5 van de huidige onder 17 zie ik ook grote mogelijkheden voor de Timbertjes, Gravenberch, Traore, Dest, Kotarski, Danillo en Noa Lang
1 0
MPAjax
Ik zeg alleen de situatie voor jeugd bij Ajax is eigen jeugd heeft voorrang want je ziet nu aan Jong Ajax dat er minder spelers uit de A zijn doorgestroomd en daarom meer aankopen de ruimtes moeten opvullen ipv eigen jeugd.

2016/ 2017 Is een leegloop geweest wat betreft eigen jeugd dat in Jong was gekomen maar geen uitzicht had op een plek in het eerste. Daarna is Ajax meer een koopclub geweest. De jeugd van onder 17 moet ook de kans krijgen door te stromen naar het eerste zodat je straks als Ajax zijnde niet alleen maar kan kopen om de leegtes op te vullen door de te vroeg vertrokken eigen jeugd.

Dat is ook waarom Pherai naar Dortmund is gegaan omdat de focus van Ajax minder op eigen jeugd eerst lag.
0 -1
BvdPloeg
Dat er weinig is doorgestroomd via Jong Ajax na de lichting van Van de Beek en Nouri komt niet door Jong Ajax, maar door de mindere lichtingen die volgden. Eiting hadden we nog, dat was het. Al heb je volledig gelijk dat er veel gewonnen kan worden in de professionalisering.
0 0
Hollister
Er moet altijd een balans zijn tussen aankopen en doorstroming, waarbij bij gelijke situatie uiteraard de eigen jeugd voorrang moet krijgen, maar Ajax moet langzamerhand wel naar 20 gelijkwaardige spelers toe willen ze structureel in de groepsfase van de CL bivakkeren. de komende 2 jaar zullen dat wat meer aankopen zijn over 3 jaar zullen dat hopelijk wat minder zijn
0 0
wolterx
Als jullie een elftal moeten vormen met oud Future Cup spelers moeten maken, welke zouden het dan zijn? Zowel op toernooi als carrière erna is interessant. Hebben echt paar goede spelers op Future Cup gespeeld.
2 0
wolterx
Voor mij huidig niveau: Svilar; TAA - De Ligt - Riedewald/Denswill - Max; Can - Vd Beek - Tielemans/Klaassen; Rashford - Icardi - Kean/Kluivert. Dat is een heel aardig team.
2 0
willieovertoom
Ik ben van mening dat Ian Beelen ook een contract moet krijgen.
3 0
Voetbalverstand2punt0
Ik ben heel enthousiast over de komende jaren. Denk echt dat de mix van buitengewoon veel opkomend talent en de ervaring van een Blind/Tadic/Veltman/Huntelaar Ajax komende jaren titels gaan opleveren. Vooral Unuvar, Taylor en Gravenberch heb ik een hele hoge pet van op. Denk dat de 1e 2 volgend jaar al kunnen debuteren en Gravenberch volgend jaar vast tot de A-selectie behoort.
1 0
Ozymandias
De 2002-2003 lichting van Ajax is ongelofelijk talentvol. Op papier had de o17 dit seizoen met Raatsie; Bonnah, Kasanwirjo, Rensch, Salah-Eddine; Ünüvar, Taylor, Gravenberch; Hansen, Brobbey en Hoogewerf als basiselftal kunnen spelen. Dan hadden ze elke wedstrijd met minstens vier doelpunten verschil gewonnen.

We willen allen dat Ajax elk seizoen een Champions League waardige selectie heeft maar dat zal betekenen dat alleen de talenten van de buiten categorie (De Jong, De Ligt, etc.) en talenten in de categorie daar net onder (Vd Beek, Mazraoui, etc.) mits ze zich optimaal ontwikkelen een echte kans maken om bij Ajax door te breken.
2 0
Hollister
Op zich heb je gelijk, maar Ajax mag nooit haar filosofie verloochenen ... misschien moet met de huidige financiele mogelijkheden de jeugdafdeling een grote impuls geven .. verhoog het budget met 50%... leg de lat gewoon wat hoger... men wil toch uiteindelijk de beste jeugdopleiding ter wereld hebben... het aantrekken van buitenlandse talenten heeft nog te weinig vruchten af geworpen... misschien beter 3 talenten die veel meer kosten aantrekken waarvan er dan 2 a 3 het ook werkelijk halen , dan 10 waarvan er maar 1 doorbreekt... Denk bv aan die jongen van Hagi
(18) en Brahami (18) van Bayern. of Jota (18) van Benfica. Daarnaast moet Ajax hofleverancier zijn in iedere leeftijdscategorie in Oranje.. nog genoeg te bereiken dus.
1 0