Ajax' Kweekvijver: 'In A1 word je afgeslacht'

door BvdPloeg 31

Ajax' Kweekvijver: 'In A1 word je afgeslacht'

door BvdPloeg 31

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Bij Ajax geniet men niet van een goede lichting A-junioren, bij de club is men bezig om een volgende lichting nog beter klaar te stomen. Het bewijs werd afgelopen week geleverd door Gery Vink, die de afgelopen weken ontzettend gedreven bezig was met 'zijn' Ajax B1. Een ploeg met potentie, enorm veel talent, maar ook nog veel naïeve trekjes.

Zo hoor je Vink bij een wedstrijd van A1 soms een helft niet, bij B1 is dat uitgesloten. Ligt dat deels aan de leeftijd, de spelers die straks op de Future Cup in actie gaan komen, moeten ook gewoon nog heel veel leren. Vink vatte de 3-1 nederlaag tegen concurrent PSV dan ook treffend samen in één woord: 'Pijnlijk'. Pijnlijk omdat er meer had ingezeten, omdat Ajax na een kwartier met 0-2 voor had moeten staan en omdat er verdedigend nog te vaak te veel fout gaat.

Het schoolvoorbeeld van de huidige B1 is misschien wel Franco Antonucci. De Belg kwam afgelopen zomer over van Anderlecht en hoewel iedereen hem meteen richting A-jeugd praatte, heeft hij zijn handen vol aan en bij Vink. Want als de uiterst sociale coach ergens op hamert, dan is het wel degelijkheid. Degelijkheid vertaalt zich niet in balletjes breed of risicoloze ballen terug, degelijkheid moet er bij B1 nu langzaam in komen op het gebied van combinatievoetbal en goed staan bij balbezit tegenstander.

Tijdens de laatste training voor de kraker tegen PSV werd de helft van de tijd besteed aan die combinatie. De bal moest snel van voet naar voet, want - zo riep Vink - op die manier kom je lekker in de wedstrijd. Als er iemand ook maar besloot te dribbelen, werd er afgefloten. Dat betekent niet dat acties verboden zijn of eruit moeten, er is echter wel degelijkheid nodig op cruciale posities. Rayan El Azrak dribbelt bijvoorbeeld dolgraag vijf man voorbij op het middenveld, maar dat kan helaas niet meer. 'Op die manier word je afgeslacht in de omschakeling als je straks in A1 speelt', riep Vink treffend.

Interessant was het dan ook om te zien hoe de spelers het een dag later zouden oppakken in Eindhoven. Het was een belangrijke wedstrijd, want bij winst zou het gat op PSV vergroot worden tot vier punten. Daar leek Ajax van doordrongen want in het eerste kwartier schoot het uit de startblokken. De bal ging zoals beloofd van voet tot voet en de buitenspelers werden snel gevonden. Het leverde enorme kansen op, maar waar de ballen er op vrijdag allemaal invlogen, was vooral de doelman van PSV (Mike van de Meulenhof red.) nu een sta-in-de-weg.

Vink was desondanks tevreden en dat liet hij merken. Complimenten zoals 'Klasse jongetje', 'wereldbal' en 'fantastische aanval' waren aan de overkant van het veld zelfs te horen. 'Pijnlijk' was het daarom dus dat er toch met 3-1 werd verloren en dat Ajax daar zelf eigenlijk de schuldige van was. Voor rust werd een domme strafschop weggegeven, na de rust werd tot drie keer toe een bal op de zestien zo ingeleverd, waardoor PSV alleen voor Nigel Bouman opdook. De genoemde naïviteit volgde bij de 2-1 van PSV, waar iedereen naar voren rende en linksbuiten Joël Piroe simpel profiteerde, uit de rug wegliep en scoorde.

Maar het schoolvoorbeeld van veel spelers bij B1 is dus Antonucci. De spelmaker kan, net als veel van zijn medespelers, ongelofelijk goed voetballen en vanaf dag één is hij in dat opzicht een publiekstrekker. Hij heeft een indrukwekkende versnelling, hij is snel in de combinatie, hij heeft een geweldig schot in zijn rechterbeen en hij ziet het allemaal goed. Grote nadeel, zo zal Vink alleen maar beamen: mee verdedigen is een dingetje. Daar waar Antonucci voor rust als linksbuiten acteerde, daar was hij na rust nummer tien. Dat PSV juist na de pauze het middenveld in handen kreeg, was geen toeval.

De degelijkheid waar Vink op hamerde en die in de eerste helft zichtbaar was, die was na de thee verdwenen. Spelers gingen dribbelen met de bal, de bal ging niet meer van voet naar voet en het was te danken aan een wereldgoal van Justin Kluivert dat het na een uur spelen nog 1-1 stond. Op vrijdag stelde Vink dus nog dat zijn spelers in de A1 zouden zijn afgeslacht in de omschakeling, de praktijk leerde dat dit bij B1 al het geval was. PSV profiteerde optimaal en is de nieuwe koploper in de competitie.

Degelijkheid is waar B1 vooral naar op zoek moet om straks een succesvolle A1 te worden. Waar A1 een wedstrijd tegen Lyon of Willem II volwassen uitspeelt met combinatievoetbal, daar wordt het bij B1 regelmatig nog even billen knijpen. Dat is in deze fase nog niet heel erg, maar als Noa Lang en Kluivert straks echt de stap gaan maken naar een hoger podium, dan zullen andere spelers moeten opstaan. Antonucci is er daar sowieso één van. Als de ongelofelijk talentvolle Belg zijn aanvallende skills gaat combineren met de geëiste degelijkheid, dan wordt hij een heel belangrijke speler voor Ajax. Alleen al omdat hij dan niet meer wordt afgeslacht in de omschakeling.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1
Deel 9: Jonk for president
Deel 10: Ajaxtalentje met uitzicht op De Kuip
Deel 11: Dolberg briljant en klungelig
Deel 12: 'Oordelen over opleiding te vroeg'
Deel 13: 'Duitse schimmel!'
Deel 14: 'Ajax heeft Noa Lang'
Deel 15: Sierhuis meldt zich aan het front
Deel 16: Gevolgen niet te overzien
Deel 17: Eiting groeit razendsnel
Deel 18: Ajax speelt met vuur
Deel 19: Groeibriljant Dolberg beloond
Deel 20: De allerbeste elf van 2015
Deel 21: Bay en zijn Osteitis pubis
Deel 22: Keihard voor Kluivert en Lang
Deel 23: Kippenvel op de armen
Deel 24: Het grootste verlies na Jonk
Deel 25: 16 jaar en nu al steunpilaar
Deel 26: Lange bal doet zijn intrede...
Deel 27: Gewezen sterren plots terug

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties