Ajax' Kweekvijver: De voor- en nadelen van A2

door BvdPloeg 15

Ajax' Kweekvijver: De voor- en nadelen van A2

door BvdPloeg 15

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

A2 is er na dit seizoen niet meer. Ajax trok deze maand hardhandig de stekker uit de U18-ploeg en stuurde tientallen spelers weg. Sommigen zagen het nieuws totaal niet aankomen en zaten huilend bij de pijnlijke gesprekjes. Op De Toekomst was, is en blijft de resolute koerswijziging ondertussen nog wel even onderwerp van gesprek. Ik begrijp tot op zekere hoogte best de voordelen, maar bij mij heerst vooral heel veel twijfel.

Eén groep, meer concurrentie?
Laat ik beginnen met te stellen dat Ajax geen liefdadigheidsinstelling is. Spelers moeten zeker niet blijven omdat ze zo lief en aardig zijn, Ajax moet kwaliteit leveren. In dat opzicht snap ik mensen wel, die stellen dat er met alleen een U19 alleen de beste spelers overblijven. Er is sprake van natuurlijke selectie en de concurrentie neemt misschien wel toe. Een man of twintig gaat strijden om elf basisplaatsen, in plaats van dat een stuk of zeven van die twintig hun wedstrijdjes spelen in A2.

Het grote nadeel van één team in de A-jeugd is volgens mij een stuk belangrijker. Van de twintig spelers op papier mogen er iedere week maar maximaal zestien meedoen; elf in de basis en vijf als invaller. Dat betekent dat je met een fitte selectie wekelijks vier spelers moet teleurstellen. Zij kunnen geen minuten maken in A2, ze maken geen kilometers en dienen dus alleen als trainingsmateriaal. Op de vraag of A2 een toegevoegde waarde heeft, kun je bij dit punt dus wel stellen dat dit wel degelijk het geval is. Alleen de laatste jaren al werkten Jeffrey de Lange, Darren Sidoel, Leon Bergsma, Ezra Walian en Kaj Sierhuis zich via U18 omhoog, om vervolgens bij A1 mee te draaien.

Sneller doorschuiven naar Jong Ajax
Een ander argument dat wordt gegeven vóór het verwijderen van A2 is dat Jong Ajax daardoor sneller in beeld komt. Met één elftal en twintig spelers op papier werk je in de hand dat spelers sneller worden doorgeschoven om aan het niveau van de Jupiler League te ruiken. Dat kunnen iedere week dezelfde spelers zijn, maar een wisselwerking is natuurlijk helemaal ideaal. Spelers zoals Matthijs de Ligt en Carel Eiting sluiten waarschijnlijk meteen al aan, maar ook andere tweedejaars A-junioren kunnen zo nu en dan hun opwachting maken. Het is precies zoals Dennis Bergkamp het zo graag zou zien.

Dat is op papier allemaal heel erg leuk, maar in de praktijk dreigt een heel ander scenario. Met alle spelers die nu nog op de lijst staan bij Ajax, leert een snelle rekensom dat er momenteel zo'n 28 (!) spelers in aanmerking komen voor Jong Ajax na de zomer. Buiten een select groepje van elf á twaalf spelers die al bij Jong zitten (en weinig kans lijken te maken op het eerste elftal), komen daar ook veel huidige A-junioren bij. Alleen in de voorhoede al moeten Adham El Idrissi, Ezra Walian, Kasper Dolberg en Vince Gino Dekker doorschuiven omdat ze tweedejaars A-junior zijn. Zakaria El Azzouzi keert terug van een huurperiode en ook onder andere Richairo Zivkovic, Sam Hendriks en Elton Acolatse staan nog onder contract. Van de 28 spelers zullen er zeker twaalf moeten vertrekken of worden verhuurd om A-junioren volgend seizoen überhaupt plek te bieden. Een hels karwei.

Snel terugkeren of langzaam opstarten?
Met een belangrijk argument waar tegenstanders van het schrappen van A2 mee komen, ben ik het grotendeels wel eens. Ieder jaar weer zijn er enkele spelers die enkele weken of maanden uit de roulatie liggen met blessureleed. Alleen dit seizoen al maakten zo'n vier á vijf spelers dankbaar gebruik van A2 om na een blessure snel veel minuten te maken. Nathan Leyder, Adham El Idrissi, Darren Sidoel, Jorg Ooievaar, Noussair Mazraoui... ik noem maar wat namen. Waren zij net zo ver geweest met reserve-beurten bij U19?

A2 heeft bewezen een belangrijke kweekvijver te zijn voor A1. Spelers met talent ontwikkelen zich het best als ze veel spelen en dat kon bij U18. Het elftal speelde de laatste twee seizoenen altijd bovenin mee en acteerde daarom na de winterstop in de Eerste Divisie Hoog voor A-junioren. Het leverde wekelijks potjes op tegen A1-elftallen waar Ajax A1 doorgaans niet eens altijd van wint. Regelmatig speelden spelers 's ochtends een uur met A2, om 's middags als reserve bij A1 te starten. De wisselwerking leek prima. Natuurlijk waren er spelers waarvan je wist dat ze het moeilijk zouden krijgen, maar er stond bijna wekelijks een leuke groep spelers op papier.

De twijfel regeert
Tot slot dan de B-junioren, waar de meeste slachtoffers vielen. Veelal spelers met best veel potentie, die door de beperkte ruimte geen ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Het moet snel of het kan niet, de weg der geleidelijkheid is eruit geknipt. Met een overvol Jong Ajax en twintig namen op papier bij A1 lijkt het bovendien uitgesloten dat spelers van B1 nog regelmatig een niveautje hoger mogen meedoen. Dit was dit seizoen nog wel het geval met Noa Lang en Justin Kluivert.

De twijfel regeert daarom bij mij. Ik zie best een paar voordelen als de nodige maatregelen worden getroffen, maar ik zie vooralsnog vooral nadelen. Er zijn momenteel nog teveel argumenten aan te dragen waarom A2 een goed, inhoudelijk sterk en ondersteunend platform was voor trainers en spelers. Het elftal was er niet voor spek en bonen, terwijl dat nu wel wordt gecommuniceerd. De twijfel die er heerste over A2 was in veel opzichten ongegrond en dus ben ik heel erg benieuwd naar de invulling volgend seizoen. De absolute toptalenten hoeven zich geen zorgen te maken, maar de Joël Veltmannetjes van vandaag de dag zullen zich vertwijfeld afvragen hoe het nu verder gaat.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'
Deel 8: GASTCOLUMN, Familia-Castillo thuis in B1
Deel 9: Jonk for president
Deel 10: Ajaxtalentje met uitzicht op De Kuip
Deel 11: Dolberg briljant en klungelig
Deel 12: 'Oordelen over opleiding te vroeg'
Deel 13: 'Duitse schimmel!'
Deel 14: 'Ajax heeft Noa Lang'
Deel 15: Sierhuis meldt zich aan het front
Deel 16: Gevolgen niet te overzien
Deel 17: Eiting groeit razendsnel
Deel 18: Ajax speelt met vuur
Deel 19: Groeibriljant Dolberg beloond
Deel 20: De allerbeste elf van 2015
Deel 21: Bay en zijn Osteitis pubis
Deel 22: Keihard voor Kluivert en Lang
Deel 23: Kippenvel op de armen
Deel 24: Het grootste verlies na Jonk
Deel 25: 16 jaar en nu al steunpilaar
Deel 26: Lange bal doet zijn intrede...
Deel 27: Gewezen sterren plots terug
Deel 28: 'In A1 word je afgeslacht'
Deel 29: Ajax heeft z'n pitbull terug
Deel 30: Treurend richting de pub
Deel 31: 15-jarige absolute uitblinker
Deel 32: Opleiding moet koers bepalen

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.