Kweekvijver: Problemen in de jeugdopleiding: Ajax dreigt meerdere talenten te verliezen

door Wessel Kroon 334

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Problemen in de jeugdopleiding: Ajax dreigt meerdere talenten te verliezen

door Wessel Kroon 334

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Het zijn turbulente dagen voor de jeugdopleiding van Ajax. De Amsterdammers dreigen namelijk meerdere toptalenten kwijt te raken. Sean Steur lijkt naar PSV te vertrekken, terwijl eerder al duidelijk werd dat Gabriël Misehouy transfervrij vertrekt. Hoe kan het dat Ajax een aantal talenten dreigt te verliezen?

Dat Ajax in een slechtere financiële situatie verkeert dan twee jaar geleden, is een publiek geheim. Dit probleem heeft ook effect op de jeugdopleiding, zoals blijkt uit het dossier-Misehouy. In de afgelopen seizoenen kon Ajax jeugdspelers contracten aanbieden met een flink salaris, maar dat is veranderd na de tegenvallende sportieve prestaties van de afgelopen twee seizoenen.

gabriel misehouy fc eindhoven jong ajax 23 24

Door riante salarissen uit te delen aan jeugdspelers zoals Amouriccho van Axel Dongen en Silvano Vos, heeft Ajax zichzelf in een lastige positie gebracht. Na twee teleurstellende seizoenen kan Ajax toptalenten als Misehouy niet hetzelfde bieden als Van Axel Dongen en Vos twee seizoenen geleden. Je zou dus kunnen zeggen dat Ajax twee jaar geleden all-in is gegaan op rood en het balletje uiteindelijk in het zwarte vak zag belanden.

De huidige beleidsbepalers moeten dus een probleem oplossen dat door hun voorgangers is veroorzaakt. Daarbij doen ze wat ze kunnen. Hoewel Ajax op financieel gebied nu minder te bieden heeft dan voorheen, is het contact tussen entourages van spelers en de beleidsbepalers bij de club over het algemeen heel goed.

Hoe pijnlijk het ook is om talenten te verliezen, Ajax kan simpelweg niet meegaan in sommige (financiële) eisen van spelers en heeft ook een duidelijke limiet gesteld. Het is belangrijk om de club weer financieel op orde te krijgen en zwarte jaarcijfers te produceren. Veel mensen denken dat deze jaarcijfers alleen betrekking hebben op het eerste elftal, maar de jeugdopleiding is ook een grote kostenpost. Kroes zal dan ook geschrokken zijn van de jeugdcontracten bij Ajax.

Jeugdspelers van buitenaf zorgen voor problemen

Daarnaast krijgt Ajax scheve blikken van jeugdspelers door het aantrekken van spelers van buitenaf. Sommige aangetrokken jeugdspelers presteren (vooralsnog) matig, maar beschikken wel over een lucratief contract. Dit veroorzaakt gefronste wenkbrauwen bij spelers die al jarenlang worden bestempeld als toptalenten en genoegen moeten nemen met een veel minder lucratieve aanbieding, als ze überhaupt al een contract aangeboden krijgen.

Door deze fouten lijkt het er nu op dat Ajax een hoop talenten kwijt gaat raken. Ajax was in onderhandeling met Steur over een contract, maar het gat tussen de twee partijen lijkt onoverbrugbaar. PSV is dichtbij het aantrekken van het talent. De Eindhovenaren zijn momenteel bereid om dieper in de buidel te tasten dan Ajax.

Daarnaast is ook de toekomst van Jivayno Zinhagel onzeker. Voor de aanvaller ligt een contract klaar bij Feyenoord, al is een langer verblijf bij Ajax ook nog niet uitgesloten. Steur en Zinhagel zijn niet de enige twee spelers die dreigen te vertrekken uit Amsterdam. PSV houdt de situatie van twee andere Ajax-talenten nauwlettend in de gaten, terwijl een vijftal jeugdspelers zich heeft aangeboden bij Feyenoord.

Nieuwe talenten in de jeugdopleiding

Tegelijkertijd doet Ajax wat het kan en bindt het ook nieuwe talenten. Zo maken Enes Isik, Luca de Baat, Sam Cuntapay, Ghalil Bousnane en Marouane Bentaleb komende zomer de overstap naar Amsterdam. De club houdt ook het buitenland goed in de gaten en kijkt of er nog versterkingen rondlopen.

Daarnaast wisten de Amsterdammers het contract van Jan Faberski open te breken en te verlengen tot 2028. Zijn eerdere verbintenis liep tot medio 2025. O17-speler Aaron Bouwman tekende recent zijn eerste contract en ligt tot de zomer van 2027 vast in Amsterdam. Het is dus niet zo dat er een complete leegloop dreigt in Amsterdam, aangezien veel talenten hun toekomst nog steeds bij Ajax zien.

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Peereboom met creatieve selectie op jacht naar Youth League-voetbal

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.