Kweekvijver: Messori dartelt na drie jaar afwezigheid weer op De Toekomst

door Bram Bark 29

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Messori dartelt na drie jaar afwezigheid weer op De Toekomst

door Bram Bark 29

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Luca Messori is weer speler van Ajax. De talentvolle middenvelder kwam op zesjarige leeftijd al terecht in de jeugdopleiding van de Amsterdammers. Maar op twaalfjarige leeftijd maakte Messori de keuze om terug te keren naar zijn amateurclub BFC. Voetballend ging het nog voor de wind en Ajax zag hem dan ook liever niet vertrekken. Het was het sociale leven dat Messori miste en wat hem deed besluiten om het voetbal op een lager pitje te zetten. Drie jaar en een debuut in het eerste elftal van BFC verder, wilde Messori graag een comeback bij Ajax maken. Dat lukte. De aanvallende middenvelder veroverde direct een plek in de basiself van Ajax O17-trainer Martijn Reuser. Ajax Showtime sprak met de moeder van Messori over dit bijzondere verhaal.

Messori had niet lang nodig om in de spotlights van de jeugdvolgers te komen. Op de opvallende leeftijd van zes jaar pikte Ajax hem op uit de ‘bak’ van BFC. De bak is de naam voor de voetballers die nog geen ‘echte’ jeugdwedstrijden spelen. Zijn jeugdige voetballoopbaan ging voortvarend. Messori was in de jeugdteams die hij doorliep altijd basisspeler en behoorde altijd tot de selectie als er werd afgereisd naar een internationaal toernooi. ‘Hij had nog steeds veel plezier in het voetbal en klaagde nooit over dat het te zwaar was’, aldus de moeder van Messori.

Luca heeft twee oudere broers die een heel ander leven leiden dan het leven dat is voorbestemd voor een toekomstig profvoetballer. Vrienden over de vloer en feestjes in het weekend, iets wat Luca steeds meer ging missen toen hij naar de middelbare school ging. Messori ging naar het Calandlyceum in Osdorp, Amsterdam. 's Ochtends vroeg om acht uur werd hij opgehaald in Bussum en na het trainen en avondeten op de club werd hij om acht uur ‘s avonds weer netjes thuis afgezet. Weinig tijd en een andere middelbare school dan zijn basisschoolvrienden zorgden ervoor dat het contact minder werd. ’Op die leeftijd vond hij dat best wel moeilijk. Na een paar maanden gaf hij aan te willen stoppen.’

Besluit om Ajax te verlaten

Messori speelde op dat moment in de O13 van Ajax. Hijzelf en zijn ouders besloten het nog een periode aan te kijken. ‘Het is natuurlijk wel zonde om na zes jaar, waarin het voetballend ook allemaal goed ging, te stoppen. Misschien dacht hij er over twee maanden wel heel anders over.’ Aan het einde van het seizoen dacht Messori er nog hetzelfde over en dus liet hij Ajax achter zich. ‘We stonden als ouders volledig achter zijn beslissing. We vonden het wel zonde, want talent had hij zeker. Maar de kans dat een jongen het profvoetbal haalt is natuurlijk ook niet zo groot.’ Het voetbal was dus absoluut niet de reden van het vertrek. ‘Ajax heeft bij zijn vertrek aangegeven dat als hij spijt zou krijgen, hij de club altijd weer op mocht bellen. Al kon Ajax natuurlijk geen garantie bieden dat een terugkeer er dan ook van zou komen.'

Messori miste het sociale leven. Het sociale leven dat lastig te combineren was met zijn topsportschema. Na zijn vertrek pakte hij zijn leven in Bussum weer helemaal op. Hij bouwde een hechte vriendengroep op en ontwikkelde zich ondertussen in de luwte als voetballer bij BFC. ’Dat is natuurlijk niet te vergelijken met het niveau van Ajax, maar ze spelen nog wel op hoog niveau’, begint de moeder van Messori te vertellen over terugkeer bij BFC. Op vijftienjarige leeftijd trainde Messori al mee met het eerste elftal van de Bussumers en mocht hij zelfs zijn debuut maken voor de club.

Terug naar De Toekomst

Voetbal bleef de grote passie van Messori. Op jonge leeftijd kon hij het niveau van een senioren eersteklasser al aan. Het resulteerde in een kriebel om toch weer te gaan voor een carrière in het profvoetbal. Hij besloot contact op te nemen met Ajax. De Nederlandse recordkampioen had immers aangegeven dat hij bij ‘spijt’ altijd mocht bellen. Gedurende zijn retraite bij BFC kreeg Messori nog een stage aangeboden bij sc Heerenveen, dit wilde hij echter niet. Of Ajax het bericht van Messori na drie jaar nog had verwacht is de vraag. Voor het talent zelf maakte de lange tussenperiode het ook spannend. ‘Je weet natuurlijk niet of je het niveau nog wel hebt.’ Ajax bood hem een stage van drie weken aan. Twee á drie keer per week trainde Messori mee bij de Amsterdammers en na de stageperiode kreeg hij te horen dat hij weer van harte welkom was op De Toekomst.

De keuzes om Ajax toentertijd te verlaten én om het opnieuw te gaan proberen, kwamen bij Messori zelf vandaan. Volgens zijn moeder is hij al heel volwassen in het nemen van beslissingen. ‘Hij had eerder nooit geklaagd over dat hij het niet leuk vond. Als hij dan met de mededeling komt dat hij wil stoppen, dan heeft hij dat niet na een weekje bedacht. Precies hetzelfde gold voor het moment dat hij aangaf het weer te willen proberen.’ Het is een eigenschap die een voetballer ten goede komt. ‘Hij gaat ook heel volwassen met voeding om. De mentaliteit heeft hij zeker.’

‘Hij is nu nog gemotiveerder’

Het driejarig uitstapje heeft Messori volgens zijn moeder goed gedaan. ‘Hij is er nu nog meer achter dat voetbal echt zijn passie is. Daarnaast heeft hij nu ook buiten het voetbal een sociaal leven opgebouwd. Hij heeft er ook geen spijt van dat hij destijds is gestopt. Hij heeft nu veel vrienden waar hij in zijn vrije tijd mee optrekt.’ Nu Messori weer speler van Ajax is, verandert er natuurlijk wel weer wat. ‘Het sociale leven als voetballer is wel anders. Hij heeft weer minder tijd en kan dus niet overal bij zijn. Op vrijdagavond laat naar bed als je zaterdag moet voetballen zit er niet in. Voetbal staat echt op nummer één.’

Gelukkig begrijpen de vrienden van Messori zijn situatie heel goed. ‘Op feestjes zetten ze al een flesje water voor hem klaar. Als hij bij wijze van spreken met een biertje in zijn handen staat, zullen ze zeggen dat hij even normaal moet doen. Ze zijn allemaal trots en komen ook vaak kijken bij de wedstrijden van Luca. De combinatie tussen het sociale leven en het voetbal gaat nu heel goed. Hij is nu nog gemotiveerder. Het is leuk dat je naast het voetbal wat hebt. Je weet nooit hoe het allemaal loopt’, vertelt zijn moeder.

Voorlopig gaat het voetballend goed. Messori viel onder andere op door zijn mooie goal in de Mini-Klassieker. In de voorbereiding op het huidige seizoen had hij met twee knappe doelpunten ook al een belangrijke bijdrage in de oefenzege op OH Leuven O18 en in de eerste competitiewedstrijd tegen PEC Zwolle wist Messori de 1-0 op het scorebord te zetten. De flegmatieke middenvelder is goed in de kleine ruimte, fysiek sterk en doelgericht. Een lichte blessure hield Messori de afgelopen twee wedstrijden aan de kant. Aankomende dinsdag hoopt hij zijn rentree te maken. Ajax O17 gaat dan op bezoek bij FC Utrecht O17.

Bram Bark (X: @Bram_Bark | E-mail: b.bark@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Peereboom met creatieve selectie op jacht naar Youth League-voetbal

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.