Kweekvijver: Nieuweling Elias Mechrouh is smaakmaker van beroep

door Bram Bark 8

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Nieuweling Elias Mechrouh is smaakmaker van beroep

door Bram Bark 8

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Elias Mechrouh maakte afgelopen zomer de overstap van FC Volendam naar Ajax. De talentvolle linksbuiten is in Amsterdam aangesloten bij de O17 en heeft in zijn eerste wedstrijden direct indruk gemaakt. Tijd voor een nadere introductie van de behendige Mechrouh.

De aanvaller voetbalde bij amateurvereniging ASC Waterwijk in Almere. Medio 2022 stapte hij over naar de O16 van FC Volendam. Vorig seizoen maakte hij ook al geregeld minuten in de O17 van de Volendammers. Zijn verblijf in Volendam bleef beperkt tot één seizoen. Na een goed seizoen in het vissersdorp stond Ajax namelijk op de stoep. De vijftienjarige Mechrouh voegde zich afgelopen zomer bij de O17 van de Nederlandse recordkampioen. Tijdens de voorbereiding liet Mechrouh zich gelden. Dit resulteerde in een basisplaats in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen tegen PEC Zwolle.

In de seizoensopener voor de ploeg van trainer Martijn Reuser tegen PEC Zwolle O17 liet Mechrouh zien waarom hij het vertrouwen van zijn trainer had gekregen. Al vroeg in de wedstrijd verdiende hij een strafschop en na bijna een uur spelen was de buitenspeler betrokken bij de 3-0 voor Ajax. Mechrouh passeerde zijn tegenstander en gaf een lage voorzet die uiteindelijk via een verdediger van Zwolle in het doel belandde.Beide momenten ontstonden nadat Mechrouh zijn tegenstander opzocht en een actie maakte. Deze twee momenten zijn tekenend voor de kwaliteiten en gedrevenheid van Mechrouh.

Mechrouh is een mix van een moderne en klassieke buitenspeler

Er is één ding wat direct opvalt als je naar de wedstrijden van Mechrouh kijkt. Wanneer hij de bal ontvangt wil hij niets liever dan zijn tegenstander passeren om zo voor gevaar te zorgen. Dit doet hij vaak met succes. De talentvolle aanvaller combineert zijn uitstekende individuele actie met veel snelheid. Daarnaast is Mechrouh erg doelgericht. Je ziet aan hem dat wanneer hij de bal krijgt zijn focus ligt op het creëren van een kans voor zichzelf of voor een medespeler.

Mechrouh speelt bij voorkeur als linksbuiten. Hij is rechtsbenig, dus ligt het voor de hand dat hij vaak binnendoor wil passeren. Maar Mechrouh is heel onvoorspelbaar. Hij gaat net zo vaak buitenom als binnendoor. Het ene moment zou je de nieuweling omschrijven als een ‘klassieke buitenspeler’, maar het andere moment als een typische ‘moderne buitenspeler’. Dit maakt het voor tegenstanders erg lastig om Mechrouh te verdedigen.

Lef en gedrevenheid

In de oefenwedstrijd tegen OH Leuven O18 liet Mechrouh zien niet terug te deinzen voor fysiek sterkere tegenstanders. De aanvaller, zelf klein van formaat, zocht ook in deze wedstrijd voortdurend de rechtsback van de tegenstander op. Het is een speler waarvoor je naar het stadion komt. Je schuift vanzelf twintig centimeter richting het puntje van je stoel als Mechrouh de bal heeft. Er zijn ook veel acties die mislukken, maar het toont de vastberadenheid en gedrevenheid van ex-speler van FC Volendam en ASC Waterwijk dat hij het blijft proberen. In de wedstrijd tegen de Belgen was er een periode waarin een aantal acties mislukte. Mechrouh antwoordde door met een ‘akka’ zijn tegenstander kansloos achter te laten.

De behendige dribbelaar is een genot om naar te kijken, maar hij heeft logischerwijs ook nog het één en ander te verbeteren. Het kan als een pluspunt worden gezien dat hij zijn tegenstander voortdurend opzoekt, maar soms kan hij nog wat beter de juiste momenten uitzoeken om zijn actie in te zetten. Het vervolg na een goede actie kan ook nog beter. Vaak leiden zijn schoten en voorzetten nog tot niets. Niet te vergeten dat Mechrouh pas vijftien jaar oud is en dus genoeg tijd heeft om zich verder te ontwikkelen. Met spelers als Miguel Joao da Silva, Janairo Concincion, Sanyika Bergtop, Haniel Pereira da Gama en het nieuwe Deense talent Lasse Abildgaard heeft Mechrouh bovendien veel concurrentie in de selectie zitten. Zijn start bij Ajax is in ieder geval veelbelovend en zijn potentieel is duidelijk zichtbaar.

Voor Mechrouh en Ajax O17 staat zaterdagmiddag de mini-Klassieker op het programma. De Amsterdammers en Feyenoord zijn de enige ploegen die na twee competitiewedstrijden nog geen puntverlies hebben geleden. De wedstrijd is live te volgen via deze site!

Bram Bark (Twitter: @Bram_Bark | E-mail: info@Ajaxshowtime.com )

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Peereboom met creatieve selectie op jacht naar Youth League-voetbal

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.