Ajax O17: Overdosis aan scorend vermogen moet talenten aan prijzen helpen

door Wessel Kroon 13

Bron AS

Ajax O17: Overdosis aan scorend vermogen moet talenten aan prijzen helpen

door Wessel Kroon 13

Bron AS

Laatst geüpdatet

In aanloop naar de start van een nieuw seizoen jeugdvoetbal introduceert Ajax Showtime de nieuwe jeugdteams van Ajax. Vandaag: het Ajax O17 onder leiding van trainer Martijn Reuser.

Ajax Onder 17 zal dit jaar opnieuw een belangrijke kandidaat zijn voor het landskampioenschap. De talentvolle lichting was vorig seizoen dicht bij de dubbel, maar verloor uiteindelijk zowel de finale voor het landskampioenschap als de bekerfinale van de leeftijdsgenoten van Vitesse. Hoe ziet de selectie van Ajax O17 er komend seizoen uit?

Bij Ajax O17 heeft deze zomer al een grote verandering plaatsgevonden. Yuri Rose vertrok na drie seizoenen als hoofdtrainer van het elftal. Hij wordt assistent-trainer van Jong Ajax. Rose wordt opgevolgd door oud-Ajacied Martijn Reuser. Michael Lamey en Jan Wouters zullen de assistent-trainers van Reuser zijn.

Vorig seizoen werd de verdediging vaak gevormd door Luuk Beekman, Mylo van der Lans, Aaron Bouwman en Jahyendrow Amour. De kans dat we deze samenstelling komend seizoen opnieuw vaak gaan zien, is zeer groot. Reuser beschikt namelijk niet over veel verdedigers in zijn selectie. Met Lyfe Oldenstam heeft Reuser wel een extra optie voor de rechtsbackpositie. Ook Jinairo Johnson, Haniël Pereira da Gama en Rick Luijer hebben in het verleden wel eens in de verdediging gestaan, maar spelen tegenwoordig vaak op andere posities. Op doel beschikt Reuser over twee opties: Aymean El Hani en Valentijn van der Velde.

Op het middenveld zal de concurrentiestrijd losbarsten. Johnson lijkt de ideale controlerende middenvelder voor Ajax O17, maar Oldenstam zou ook op die positie kunnen spelen. Daarnaast zijn er genoeg spelers die als controlerende middenvelder uit de voeten kunnen. Sean Steur is één van de kandidaten voor deze positie. De vijftienjarige geldt als een groot talent binnen de Ajax-opleiding. Nick de Koning en Luijer zouden ook op deze positie kunnen spelen. Luca Messori lijkt voor Reuser de ideale aanvallende middenvelder, maar Luijer, De Koning en Steur zouden die positie ook kunnen invullen.

Aanvallende aanwinsten

Reuser beschikt aankomend seizoen ook over een aantal nieuwe gezichten in de Ajax-opleiding. Vooral de voorste linie is deze zomer stevig versterkt. Zo werd tijdens het vorige seizoen al bekend dat spits Bendegúz Kovács over zou komen van amateurclub ARC. Daarnaast maakte Elias Mechrouh begin juni de overstap van FC Volendam naar Ajax. Een paar dagen later werd bekend dat ook Messori Ajax O17 zou komen versterken. Messori speelde al eerder in de jeugdopleiding van Ajax, maar keerde in 2020 terug bij amateurclub BFC. Bij de laatstgenoemde club maakte Messori al zijn debuut in het eerste elftal. Mechrouh en Messori behoren als vijftienjarigen tot de jongere spelers van het elftal.

Naast Kovács, Mechrouh en Messori maakte Ajax vrijdag ook de komst van Lasse Abildgaard wereldkundig. De interesse van Ajax in de Deen was al lange tijd bekend, maar vrijdag werd de transfer eindelijk definitief. Het talent komt over van Silkeborg en sluit komend seizoen aan bij Ajax O17. Het wordt interessant om te zien hoe Reuser zijn aanval komend seizoen vorm gaat geven. De oefenmeester beschikt naast zijn nieuwe aanwinsten namelijk ook over toptalenten als Emre Ünüvar, Pereira da Gama en Miguel João da Silva. Daarnaast kan Oldenstam ook als buitenspeler uit de voeten. Reuser zal dus keuzes moeten gaan maken.

Prognose:

Met João da Silva en Ünüvar beschikt Reuser over twee aanvallers die het afgelopen seizoen voor indrukwekkende statistieken zorgden. João da Silva en Ünüvar scoorden er namelijk op los en dus kan men verwachten dat doelpunten maken geen probleem zal worden voor Ajax O17. Daarnaast beschikt de ploeg over genoeg andere aanvallende opties. Het zal voor Reuser dus vooral zaak worden om de verdediging goed neer te zetten. In dat geval kan zijn ploeg dit seizoen wel eens indrukwekkende cijfers neerzetten en hoge ogen gooien op de Future Cup.

Ajax O17*

Aymean El Hani

Valentijn van der Velde

Jahyendrow Amour

Luuk Beekman
Aaron Bouwman
Mylo van der Lans

Jinairo Johnson

Nick de Koning
Rick Luijer
Luca Messori
Sean Steur

Lasse Abildgaard

Janairo Concincion
Miguel João da Silva
Bendegúz Kovács
Elias Mechrouh
Lyfe Oldenstam
Haniël Pereira da Gama
Sanyika Puljhun
Emre Ünüvar

*Deze selectie is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen

Wessel Kroon (Twitter: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Peereboom met creatieve selectie op jacht naar Youth League-voetbal

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.