Kweekvijver: Wat kunnen we verwachten van het nieuwe Deense supertalent Lasse Abildgaard?

door Bram Bark 56

Kweekvijver: Wat kunnen we verwachten van het nieuwe Deense supertalent Lasse Abildgaard?

door Bram Bark 56

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ajax heeft vorige maand het Deense talent Lasse Abildgaard aangetrokken. De zestienjarige aanvaller komt over van Silkeborg IF en wordt toegevoegd aan de selectie van Ajax O17. In Amsterdam heeft hij een contract tot medio 2026 getekend. In Denemarken staat hij te boek als groot talent, maar wat kunnen we nu eigenlijk verwachten van de relatief onbekende Abildgaard? Om meer over het talent te weten te komen, sprak Ajax Showtime met voetbalanalist Kasper Pedersbæk van het Deense voetbaldata-bedrijf Nordic Football Data.

Abildgaard volgde eerder al proeftrainingen in Amsterdam. Zodoende kwam een transfer niet geheel uit de lucht vallen. In Denemarken verwachtte men al dat het talent een stap zou gaan maken. ‘Niemand keek er ook maar een seconde raar van op dat Abildgaard verkocht werd’, begint Pedersbæk. ‘Sinds een aantal jaar staat hij te boek als groot talent. Hij heeft zich ontwikkeld van een gewone buitenspeler tot een snel dribbelende vleugelaanvaller met veel potentie. Hij kan kansen creëren door zijn kwaliteit om zijn tegenstander uit te spelen in de één tegen één duels’, vervolgt de voetbalanalist. ‘Hij is linksbenig, maar is ook met zijn rechtervoet erg vaardig. Dit zorgt ervoor dat hij zowel binnendoor als buitenom zijn tegenstander kan passeren.’ Dat is volgens Pedersbæk ook één van de eigenschappen die Abildgaard een speciale speler maakt. Naast het passeren van een tegenstander ziet Pedersbæk ook de creativiteit van de jonge rechtsbuiten als een groot wapen.

Abildgaard zijn kwaliteiten komen het beste tot uiting als rechtsbuiten. De analyticus van onder andere Nordi Football Data geeft aan dat Abildgaard op die positie met zijn goede dribbel en actie naar binnen kan komen om voor zichzelf of voor anderen kansen te creëren. De linksbuiten positie wordt gezien als zijn nevenpositie. Naast de beste positie van de Ajax-aanwinst gaat Pedersbæk in op wat voor speelstijl het best bij hem past. ‘Een team dat graag de bal heeft en aanvallend voetbal speelt.’

Transfer naar Ajax

Pedersbæk geeft zijn mening over de overstap van Silkeborg IF naar Amsterdam die Abildgaard maakte. ‘Een ambitieuze transfer, maar zeker goed voor hem om bij een grote club als Ajax elke dag op de training tot het uiterste te worden gedreven.’ Pedersbæk denkt dat Ajax een club is die bij Abildgaard past. ‘Als Ajax speelt zoals Ajax hoort te spelen, dan past Abildgaard daar met zijn technische vaardigheden goed bij.’ De voetbaldata expert heeft er vertrouwen in dat het Deense talent de verwachtingen waar zal maken in Amsterdam. Pedersbæk vindt dat Abildgaard zich nog wel moet ontwikkelen. ‘Hij moet trainen op hoog niveau, veel wedstrijdminuten maken en gefocust blijven. Abildgaard moet zich ook duidelijk fysiek nog ontwikkelen. Hij moet nog wat groeien of sterker worden.’ De Ajax-aanwinst zelf benoemde in een interview met Ajax TV al dat hij een kleine creatieve voetballer is.

In datzelfde interview benoemde Abildgaard ook dat hij goed kan passen, dribbelen en schieten. Zowel Pedersbæk als de data van Wyscout onderschrijven dit. Uit de data blijkt dat de vleugelaanvaller de meeste niet-penalty doelpunten van alle buitenspelers in de Deense O17-competitie heeft gemaakt. Het goed kunnen dribbelen en passeren zien we ook terug in zijn data. Er is vorig seizoen maar één buitenspeler geweest in de competitie met meer succesvolle aanvallende acties. Ook op het gebied van assists, succesvolle dribbels en schoten op doel behoort hij tot de top van U17 Ligaen. Opvallend is dat er vorig seizoen geen enkele buitenspeler in de competitie van Abildgaard is geweest die meer aanvallende duels gewonnen heeft. Dit ondanks het feit dat zijn fysiek wordt gezien als zijn grootste aandachtspunt qua ontwikkeling.

Selectie Ajax O17

Abildgaard is na Bendegúz Kovács en Elias Mechrouh de derde aanvallende aanwinst voor Ajax O17. Trainer Martijn Reuser heeft dan ook genoeg opties in de voorhoede. Met spelers als Emre Ünuvar, Miguel Joao da Silva en nu dus ook Abildgaard, lijkt er aan scorend vermogen geen gebrek.

Bram Bark (Twitter: @Bram_Bark | E-mail: info@Ajaxshowtime.com )

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Peereboom met creatieve selectie op jacht naar Youth League-voetbal

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.