Ajax O17 in slotminuut naast Feyenoord O17; Ajax O16 gaat na 0-2 voorsprong hard onderuit

door Brent Tomassen 152

Dit is het livetopic voor de wedstrijden van de Ajax-jeugd op zaterdag 16 september. Ajax O17 speelde in de slotfase gelijk tegen de leeftijdsgenoten van Feyenoord, terwijl Ajax O18 op bezoek bij Vitesse O18 een 0-2 zege boekte. Ajax O16 sloot de zaterdag af met een dikke 6-3 uitnederlaag tegen FC Twente/Heracles O16.

FT | Ajax O17 - Feyenoord O17 (2-2)

Ajax O17 heeft zaterdagmiddag op Sportpark de Toekomst met 2-2 gelijkgespeeld tegen Feyenoord O17. De Amsterdammers kwamen op voorsprong door een doelpunt van Luca Messori, maar de bezoekers wisten deze achterstand om te buigen in een voorsprong. Uiteindelijk zorgde Bendeguz Kovacs voor de gelijkmaker in de laatste minuut van de reguliere speeltijd.

Ajax O17 begon fel aan de wedstrijd tegen Feyenoord O17. Er werd hoog druk gezet door de thuisploeg en dit zorgde voor verschillende mogelijkheden in de openingsfase, maar ze wisten niet tot een doelpunt te komen. De bezoekers kregen in de 37ste minuut een grote kans op de openingstreffer, maar na een schitterende aanval werd de bal in het zijnet geschoten. Het was een vermakelijke eerste helft met een hoog tempo, maar beide ploegen gingen met een 0-0 stand naar de kleedkamers.

Na ruim tien minuten in de tweede helft wist Luca Messori de ban te breken voor de Amsterdammers. De middenvelder kreeg de bal tussen de linies van Sean Steur en hij wist van net buiten het zestienmetergebied raak te schieten: 1-0. Nog geen tien minuten later kreeg Elias Mechrouh een grote kans oog-in-oog met de doelman op de 2-0, maar hij raakte de paal. Twintig minuten voor het einde van de wedstrijd wist Feyenoord O17 op gelijke hoogte te komen door een kopbal.

De bezoekers gingen meteen op zoek naar de voorsprong en ruim tien minuten voor het eindsignaal zorgde opnieuw de spits van de Rotterdammers voor een doelpunt. Hij schoot de bal hard via de onderkant van de lat binnen en zodoende kwamen ze op een 1-2 voorsprong op Sportpark de Toekomst. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd wist invaller Kovacs de gelijkmaker binnen te koppen na een goede voorzet van Jahyendrow Amour en zodoende eindigde een spannende mini-Klassieker in een 2-2 gelijkspel.

El Hani; Puljhun ('71 Amour), Beekman, Bouwman, Oldenstam; Johnson (81' Enoh), Steur, Messori (60' De Koning); Pereira da Gama (81' Luijer), Ünüvar (60' Kovacs), Joao da Silva (60' Mechrouh).

Van der Velde, Amour, Enoh, De Koning, Luijer, Kovacs, Mechrouh.

1-0 Luca Messori (55')
1-1 Feyenoord O17 (71')
1-2 Feyenoord O17 (79')
2-2 Bendeguz Kovacs (90')

- Elias Mechrouh maakt de eerste wedstrijden een uitstekende indruk bij Ajax O17. Lees onze Kweekvijver over het talent hier!

FT | Vitesse O18 - Ajax O18 (0-2)

Ajax O18 heeft zaterdagmiddag op Papendal een 0-2 overwinning geboekt op de leeftijdsgenoten van Vitesse. De eerste helft verliep moeizaam, maar in de tweede helft werd er orde op zaken gesteld door de Amsterdamse ploeg. De doelpunten werden gemaakt door Rico Speksnijder en Rayane Bounida.

Ajax O18 had aan het begin van de wedstrijd moeite met de opbouw en er werden veel irritante overtredingen begaan van beide kanten. In de eerste helft wist de Amsterdamse ploeg amper tot kansen te komen in Arnhem. Rico Speksnijder gaf in de 25ste minuut de bal keurig voor het doel, maar er stond niemand om de bal binnen te werken. Na ruim een halfuur was opnieuw de aanvaller betrokken bij een gevaarlijk moment. Hij leek Kayden Wolff en Don-Angelo Konadu samen op de doelman af te sturen, maar eerstgenoemde werd afgevlagd voor buitenspel.

Tien seconden na het begin van het tweede bedrijf was het al raak voor de ploeg uit Amsterdam met opnieuw Speksnijder in de hoofdrol. Hij schoof de bal koelbloedig in de onderzoek na een goede actie van Jan Faberski. Ajax O18 had meer grip op de wedstrijd in de tweede helft en in de 57ste minuut moest Vitesse O18 verder met tien man door een rode kaart. Bounida wist na ruim een uur de wedstrijd in het slot te gooien met een genadeloos schot in de rechterbovenhoek.

In het restant van de wedstrijd kregen Faberski en Speksnijder nog kansen op het derde doelpunt, maar de twee spelers wisten het doel niet te vinden. Laatstgenoemde schoot twee keer net naast, terwijl Faberski oog-in-oog met de doelman niet wist te scoren. Ajax O18 kwam na de rode kaart van de thuisploeg niet meer in gevaar en keerde zodoende met drie punten terug naar Amsterdam.

Opstelling Ajax O18:

T. Setford; Alders, Ugwu, Verschuren, Jetten (76' Van de Pavert); Gorter (61' Janse), Peters (61' O'niel), Faberski; Speksnijder, Konadu (66' Ouazane), Wolff (61' Bounida).

Wissels Ajax O18:

Reverson, O'niel, Ouazane, Bounida, Appiah, Janse, Van de Pavert.

0-1 Rico Speksnijder (46')
0-2 Rayane Bounida (64')

- Vitesse O18 moest na 57 minuten verder met tien man vanwege een rode kaart.

FT | FC Twente/Heracles O16 - Ajax O16 (6-3)

Ajax O16 heeft een ruime 6-3 nederlaag geleden op bezoek bij de leeftijdsgenoten van FC Twente/Heracles. Ajax O16 gaf hierbij een snelle 0-2 voorsprong uit handen. Ondanks de negen doelpunten die vielen, hadden er nog veel meer doelpunten kunnen vallen.

Ajax O16 schoot uit de startblokken tegen FC Twente/Heracles O16. In de tweede minuut zorgde Thijmen Romers voor de openingstreffer en een kleine vijf minuten later breidde Levi Acheampong de voorsprong uit na een hard schot in de linkerbovenhoek. Vervolgens ging het helemaal fout voor de bezoekende ploeg. In de tiende minuut wist de thuisploeg de aansluitingstreffer te maken en ruim vijf minuten later stond het alweer gelijk.

Vlak voor de gelijkmaker kreeg Tyrese Teuwsen oog-in-oog met de doelman de kans op de 3-1, maar de goalie bracht redding. In de 22ste minuut werd de ommekeer compleet. Ajax O16 kreeg de bal niet weg na een vrije trap en de bal werd snoeihard in de kruising geschoten: 3-2. Vlak voor het rustsignaal kregen Nnamdi Koka en Acheampong kansen op de gelijkmaker, maar ze wisten allebei het net niet te vinden.

Na rust ging het direct weer fout voor de Amsterdammers, ondanks drie wissels. Een lange bal van FC Twente/Heracles O16 viel over de verdediging heen en keeper Mark Engel anticipeerde niet op deze situatie. De bal werd hoog in het doel geschoten: 4-2. Vijf minuten deed Ajax O16 iets terug via Teuwsen, die zijn schot in de korte hoek zag verdwijnen.

Hierna volgde een reeks grote kansen voor Ajax O16 op de gelijkmaker, maar het volgende doelpunt viel toch aan de andere kant. Na een prachtige steekpass werd Kennynho Kasanwirjo uitgekapt en Engel gepasseerd: 5-3. Negen minuten later werd het ook nog 6-3, nadat invaller Luka Vieillevoye knap werd uitgespeeld en de bal werd voorgegeven op een vrijstaande aanvaller van de thuisploeg. Ondanks nog een paar kansen voor FC Twente/Heracles O16, bleef het daarbij.