Ajax O18 wint eerste competitiewedstrijd met 1-3 bij Sparta Rotterdam O18

door Brent Tomassen 79

Ajax O18 heeft met 1-3 gewonnen op bezoek bij Sparta Rotterdam. Ajax O16 won eveneens in Rotterdam-West, in de slotfase wonnen de jonge Amsterdammers met 2-3. Elders waren de elftallen van Ajax O15 en Ajax O17 op dreef. Ajax O15 versloeg Alphense Boys met maar liefst 2-7 en op De Toekomst won Ajax O17 met 5-0 van PEC Zwolle.

FT | Ajax O17 - PEC Zwolle O17 (5-0)

Ajax O17 is het seizoen goed begonnen door met 5-0 te winnen van PEC Zwolle O17. De Amsterdamse jongelingen kenden een flitsende start. Na twee minuten was het al raak. Na een goede voorzet van Haniel Pereira da Gama kwam de bal voor de voeten van Luca Messori. Laatstgenoemde twijfelde niet en schoot de bal overtuigend binnen. Na zeven minuten kreeg Ajax dé kans om de voorsprong te benutten. De Amsterdammers kregen een strafschop nadat er een overtreding was gemaakt op Elias Mechrouh. Sean Steur wist de mogelijkheid vanaf elf meter niet te benutten.

Na een klein kwartier werd het dan wel 2-0. Aaron Bouwman wist uit een hoekschop binnen te koppen. 2-0 was tevens de ruststand. In de 57ste minuut was het opnieuw raak voor Ajax. Na een actie en voorzet van Mechrouh ging de bal, met enig fortuin, binnen via een Zwollenaar. Emre Ünüvar maakte zijn rentree in de tweede helft. De spits was in de 64ste minuut direct trefzeker en zette zo de 4-0 op het scorebord. Het slotakkoord kwam op naam van Miguel Joao da Silva. Twintig minuten voor het eindsignaal schoot hij vanaf de rand van het zestienmetergebied binnen.

Opstelling Ajax O17

Van der Velde; Bergtop (Amour 60'), Beekman, Bouwman, Oldenstam; Johnson (Enoh 68'), Messori (De Koning 60'), Steur (Luijer 68'); Pereira da Gama, Kovacs (Ünüvar 45'), Mechrouh (Joao da Silva 68').

Wissels Ajax O17

El Hani, Amour, Enoh, De Koning, Luijer, Ünüvar, Joao da Silva.

FT | Alphense Boys O15 - Ajax O15 (2-7)

Ajax O15 heeft een monsterscore weten te boeken op bezoek bij Alphense Boys O15: 2-7. Het duel begon met kansen voor de thuisploeg, maar Ajax O15 was het eerste elftal dat tot scoren wist te komen via Tim de Koning. Hij schoot een vrije trap onder de muur achter de doelman. Vijf minuten later volgde de gelijkmaker al na een korte scrimmage.

Hierna was het vooral Ajax O15 dat de klok sloeg. Abe Loots schoot zijn team op voorsprong met een schot dat vanuit de kluts voor zijn voeten viel en vlak voor rust werd de stand naar 1-3 getild door Jeshurun Simeon, die oog in oog met de doelman geen fout maakte en de bal beheerst binnenschoof.

In de tweede helft ging Ajax O15 door met scoren. Loots en Simeon maakten hun tweede doelpunt van de middag en invaller Damian Gomes Fereira schoot de bal na een dieptebal in één keer in het doel: 1-6. Ook Xander Newstead mocht juichen, nadat hij een lage voorzet bij de tweede paal simpel in kon tikken. Alphense Boys O15 scoorde in de slotminuten nog wel de 2-7 door middel van een kopbal, maar dat mocht de pret niet meer drukken voor de Amsterdammers.

Opstelling Ajax O15

Van der Wijst; Nieboer, Peters, Tarvajarvi, Damming (55' Koelewijn); T. De Koning, A. Ouazane (55' Newstead), Loots; Landvreugd (55' Gomes Fereira), Simeon, Laghmich.

Wissels Ajax O15

Posthumus, Gomes Fereira, Koelewijn, Newstead, Tanir.

FT | Sparta O18 - Ajax O18 (1-3)

Ajax O18 is het seizoen goed begonnen met een 1-3 overwinning op bezoek bij Sparta Rotterdam O18. In de eerste twintig minuten kreeg de thuisploeg een grote kans om op voorsprong te komen, maar Dies Janse voorkwam een gevaarlijke inzet met een uitstekende sliding. Enkele minuten later schoot Rico Speksnijder wel raak: 0-1.

Zes minuten later was het weer gelijk. Tommy Setford werd door de nummer tien van Sparta geklopt in de korte hoek. Een doelpunt van Nick Verschuren op aangeven van Janse werd even later afgekeurd wegens buitenspel. Zodoende zochten beide teams met een gelijke stand de kleedkamers op.

Tien minuten na rust kwam Ajax O18 opnieuw op voorsprong. Don-Angelo Konadu mocht op aangeven van Janse uithalen en zijn schot trof doel: 1-2. Hierna volgde een paar kansen over en weer, maar uiteindelijk wist invaller Rayane Bounida de 1-3 te maken na goed voorwerk van Don O'Niel en een assist van Kayden Wolff. Hiermee was de zege voor de bezoekers, die met een goed gevoel en drie punten terugkeren naar Amsterdam.

Opstelling Ajax O18

Setford; Ugwu, Verschuren, Janse, Van de Pavert (59' Ouazane); Gorter, Jetten (68' El Aissati), Speksnijder (59' O'Niel); Faberski (79' Appiah), Konadu (68' Bounida), Wolff.

Wissels Ajax O18

Reverson, El Aissati, O'Niel, Ouazane, Appiah, Bounida.

Doelpunten

0-1 Rico Speksnijder (22')
1-1 Sparta Rotterdam O18 (28')
1-2 Don-Angelo Konadu (56')
1-3 Rayane Bounida (88')

FT | Sparta O16 - Ajax O16 (2-3)

Ajax O16 heeft de eerste competitiewedstrijd van het seizoen met 2-3 gewonnen op bezoek bij Sparta Rotterdam O16, na een 0-2 voorsprong in de eerste helft te hebben weggegeven. In de zeventiende minuut mocht Pharell Nash aanleggen vanaf elf meter, nadat Thijmen Romers werd neergelegd. Nash faalde niet en zette zijn ploeg op een 0-1 voorsprong.

De 0-2 viel tien minuten later. Jivayno Zinhagel leek de bal vanaf de achterlijn voor te willen geven, maar de bal had zoveel effect dat hij in één keer in het doel belandde. Lang kon Ajax niet van een ruime voorsprong genieten, want drie minuten later werd een Sparta-middenvelder gelanceerd en deze liet doelman Guiliano Bonevacia kansloos. Voor rust werd het ook nog gelijk.

De tweede helft leek lang af te steven op een gelijkspel, maar in de slotfase was daar Tyrese Teuwsen. Levi Acheampong zette de ingevallen Teuwsen met een prachtige steekbal oog in oog met de Sparta-keeper en laatstgenoemde faalde niet. Hij omspeelde de doelman en schoof de bal in het lege doel: 2-3. Zodoende boekt Ajax O16 de eerste competitiezege van het seizoen 2023/24.