Kweekvijver: De door Ajax als toptalent bestempelde Olgers werkt bijzonder hard voor zijn doelen

door Bram Bark 19

Kweekvijver: De door Ajax als toptalent bestempelde Olgers werkt bijzonder hard voor zijn doelen

door Bram Bark 19

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Guus Olgers is vastbesloten om de top te bereiken en volgens zijn voormalig keeperstrainer Sander Krabbendam beschikt hij over alle voorwaarden om dat te bewerkstelligen. Met werkethiek en leergierigheid er bovenuit springend. ‘Ik heb heel veel keepers getraind, maar maar weinig met zo’n mindset. Dat is wel bijzonder.’ De goalie van Ajax O15 kwam in de zomer van 2023 over van FC Volendam, waar hij in de O16 speelde. De aanbieding uit Amsterdam kwam niet uit de lucht vallen en Olgers wist direct wat hij wilde: naar Ajax. De jonge doelman is inmiddels een half jaar actief op De Toekomst en staat er binnen de club goed op. Tijd om in te zoomen op het talent onder de lat.

Olgers zette zijn eerste stappen op een voetbalveld bij FC Castricum. Het duurde niet lang voordat FC Volendam op de stoep stond en na drie seizoenen in het vissersdorp was het Ajax dat aanklopte. En dat was geen verrassing volgens Krabbendam. ‘Het is echt een complete keeper. Alles wat je zoekt in een keeper heeft hij of kan hij ontwikkelen’, begint de keeperstrainer die deze winter Ajax verliet voor een avontuur in Australië als keeperstrainer van het eerste elftal van Melbourne City.

‘Het is een jongen die ver van zijn doel kan spelen. Hij bespeelt de ruimtes achter de verdediging goed en met heel veel lef. Hij is goed met zijn voeten en rustig aan de bal. Dat is wat Ajax zoekt in een keeper’, oordeelt Krabbendam. ‘Maar ook op de lijn beschikt hij over veel kwaliteiten. Olgers heeft goede reflexen in huis en in één tegen één situaties is hij uitstekend’, vervolgt de ervaren keeperstrainer. Tot slot prijst Krabbendam ook de leiderschapskwaliteiten van de jonge keeper. ‘Hij komt over van Volendam en is in zijn eerste seizoen al regelmatig aanvoerder. Dat wordt je ook niet zomaar. Hij heeft natuurlijke leiderschapskwaliteiten en ligt goed in de groep. Dat is bijzonder.’

Aarden in Amsterdam

De veertienjarige Olgers heeft weinig tijd nodig gehad om te aarden bij zijn nieuwe club. Hij is blij om bij één van de beste jeugdopleidingen ter wereld te mogen spelen. Dat hij veel jongens al kende van Oranje O14, heeft hem geholpen om zich snel aan te passen aan zijn nieuwe omgeving. De intensiteit van de trainingen bij Ajax ligt hoger dan in Volendam. In Olgers’ eerste maanden bij Ajax leidde dat nog weleens tot overbelasting. De goalie groeide ook hard, wat niet ongunstig is voor een doelman, maar het leverde wel groeipijn op. Ondanks de moeilijkheden liet Olgers zich al snel gelden.

Het team is ook veel samen, wat de doelman heeft geholpen om zich snel thuis te voelen. Tripjes naar Wenen en de Algarve voor internationale toernooien, maar ook op school en tijdens het eten ziet Olgers zijn teamgenoten. Die laatste twee zijn nog twee verschillen die de huidig jeugdinternational merkt ten opzichte van zijn tijd bij FC Volendam. School en voetbal vinden plaats op hetzelfde complex en dus kan Olgers onderwijs - hij zit in het derde leerjaar van vwo - beter combineren met zijn sportieve carrière. Ook wordt er op De Toekomst gezorgd voor een goede sportmaaltijd.

‘Altijd vragen naar meer en hoe het beter kan’

Dat Olgers veel talent heeft is duidelijk. Maar om de top te bereiken is er meer nodig dan enkel talent. En juist hetgeen wat er nog meer voor nodig is, daar is Krabbendam van onder de indruk bij Olgers. ‘Dat is nog wel het grootste pluspunt dat hij heeft. Hij is echt heel leergierig en staat open voor feedback. Altijd vragen naar meer en hoe het beter kan; hij wil zo graag leren en beter worden en pikt het daarom ook allemaal snel op. Daarom is hij ook naar Ajax gekomen, om beter te worden’, looft Krabbendam de instelling van zijn voormalig pupil. ‘Ik heb heel veel keepers getraind, maar maar weinig met zo’n mindset. Dat is wel bijzonder.’

Olgers heeft een duidelijk doel voor ogen en heeft er alles voor over om dat te bereiken. Hij hoopt binnen drie jaar in Jong Ajax te spelen, om vervolgens Ajax 1 te halen en met het Nederlands Elftal een WK te spelen. Die ambities zijn terug te zien in de trainingen, aldus Krabbendam.’Er zijn veel spelers die komen naar de training en doen hun best daar, maar er zijn er maar een aantal die nog meer doen. Guus komt vragen om beelden terug te kijken, omdat hij wil weten waar hij moet staan en wat er allemaal beter kan. Er zijn er maar weinig op die leeftijd die met zulke vragen komen. Hij is heel bewust bezig met waar hij zich moet opstellen en hoe hij zich moet aanpassen aan bepaalde situaties.’

De toekomst van Olgers

‘Als hij zo doorgaat, en geen grote tegenslagen te verwerken krijgt, dan zie ik in hem een serieuze kandidaat om Ajax 1 te halen’, voorziet Krabbendam. Dat Olgers een buitengewoon talent is, staat buiten kijf. De doelman kreeg immers van Ajax de best mogelijke beoordeling toebedeeld. Maar we mogen niet vergeten dat hij nog een lange weg te gaan heeft. De doelman is pas veertien jaar en heeft logischerwijs nog veel stappen te zetten. ’Maar omdat hij er zoveel mee bezig is, gaat hij heel snel stappen zetten’, aldus de ex-Ajacied.

Krabbendam komt te spreken over de punten waar Olgers nog aan moet werken. ‘Zijn linkerbeen moet wel echt beter om twee kanten uit te kunnen voetballen en zo in meer situaties in staat te zijn om de voetballende oplossing te vinden. Daar moet hard aan gewerkt worden, maar dat doet hij ook. Zijn uittrap uit zijn handen kan ook nog beter, maar in de paar maanden dat hij nu bij Ajax zit is dat al echt veel verbeterd.’

Verder benoemt Krabbendam nog een aantal aspecten die volgens hem ook grotendeels met ervaring te maken hebben. ‘Tactische details zoals positie kiezen en keuzes maken aan de bal. Daar kan hij nog winst boeken. En uiteraard moet Guus zich technisch blijven ontwikkelen. Maar voor zijn leeftijd is hij al echt heel allround.’ Olgers heeft zich in zijn eerste half jaar bij Ajax, de club waar hij sinds jongs af aan al fan van is, ontpopt tot talent dat de fans in de gaten moeten houden.

Bram Bark (X: @Bram_Bark | E-mail: b.bark@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Peereboom met creatieve selectie op jacht naar Youth League-voetbal

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.