Kweekvijver: Nieuwe Ajax O19 levert hoofdpijndossier op, maar ook voordelen

door Bram Bark 36

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Nieuwe Ajax O19 levert hoofdpijndossier op, maar ook voordelen

door Bram Bark 36

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ajax O18 wordt vanaf het seizoen 2024/25 vervangen door Ajax O19. Volgens de KNVB bieden de dispensatieregels in de O18-competities onvoldoende ruimte aan spelers om zich te ontwikkelen. Voor Ajax betekent dit dat er volgend seizoen doorgeselecteerd moet worden. Maar liefst 39 spelers, die op dit moment bij de club zitten, horen op basis van hun geboortejaar komend seizoen namelijk thuis in de O19.

Het huidige dispensatiebeleid staat toe dat er in totaal zes oudere spelers mogen deelnemen aan een wedstrijd; maximaal vijf veldspelers en een keeper. ‘Maar dit dispensatiebeleid geeft onvoldoende kansen aan deze spelers om zich te ontwikkelen. Ze spelen tegen fysiek jongere tegenstanders, terwijl ze behoefte hebben aan meer weerstand. Bovendien zit er ook een psychosociaal aspect aan het ‘moeten meedoen’ met een jongere lichting. Spelers (en hun omgeving) voelen dit als een degradatie. Tegelijkertijd blokkeren ze in sommige gevallen de doorstroom van andere, jongere, spelers’, zo luidt de uitleg van de KNVB.

En dus wordt O18 omgeturnd tot O19. Dat houdt in dat de huidige Ajax O17 en Ajax O18-lichting volgend seizoen één team zullen gaan vormen. De toekomstige stap van de jeugd naar Jong Ajax wordt met invoering van O19 verkleind. Paul Reverson, Gerald Alders, Nick Verschuren, Alvaro Henry, Olaf Gorter en Rico Speksnijder zijn de dispensatiespelers in de huidige Ajax O18. Zij zullen volgend jaar geen deel gaan uitmaken van Ajax O19, omdat er geen dispensatiespelers meer zijn toegestaan. Dan blijven er nog 39 spelers over. Jorrel Hato en Ethan Butera zijn niet meegerekend, omdat zij al onderdeel zijn van de selecties van respectievelijk Ajax 1 en Jong Ajax. Sean Steur en Emre Ünüvar zijn door Ajax vervroegd doorgeschoven naar de O17 en mogen daar volgend jaar daar dus ook nog voor uitkomen. Maar gezien het feit dat zij dit seizoen twee dragende spelers zijn van het elftal van Martijn Reuser, is het aannemelijk dat ook zij deel gaan uitmaken van Ajax O19.

Wat gaat Ajax doen?

Het is duidelijk dat er te veel spelers voor één team zijn. Een O19-2, zoals dat er in het verleden is geweest, gaat er niet komen. Dus zal Ajax moeten doorselecteren. Doorselecteren gebeurt ieder jaar in de jeugdopleiding van Ajax; met name in de O18-lichting. Zo schoven er na vorig seizoen zeven spelers officieel door naar Jong Ajax, bleven er zes al eerder genoemde spelers in Ajax O18 en werden er acht spelers uitgezwaaid. Een dergelijke schifting moet nu eerder in het opleidingstraject gaan plaatsvinden. Het is nog wel mogelijk om spelers die relatief klein zijn dispensatie te geven om te spelen voor O17. Spelers vervroegd doorschuiven naar Jong Ajax behoort ook tot de opties.

In de komende periode gaat Ajax gesprekken met de jeugdspelers voeren en zal er meer duidelijkheid volgen over de nieuwe selectie. Er zijn twaalf spelers geboren in het jaar 2006 of 2007 die volgend seizoen nog onder contract staan in Amsterdam en zich dus weinig zorgen hoeven te maken. Voor de overige spelers is het een spannende tijd met veel onzekerheid. Ten opzichte van andere Nederlandse BVO’s beschikken bij Ajax relatief weinig jeugdspelers over een contract. Dat maakt het voor andere clubs eenvoudiger en aantrekkelijker om spelers van De Toekomst weg te plukken. Hoe Ajax definitief met het overschot aan talenten zal omspringen, is nog niet duidelijk.

UEFA Youth League en Nederlandse jeugdelftallen

De verandering brengt een hoop onzekerheid met zich mee, maar biedt ook kansen. Talenten gaan hopelijk profiteren van het feit dat ze een jaar langer kunnen rijpen in het jeugdvoetbal, wat de stap naar Jong Ajax moet verkleinen. Daarnaast kan het ook voordelig uitpakken voor de prestaties van Nederland O17 en O19, die zich sinds de invoering van de O18 competitie in 2019 niet meer wisten te plaatsen voor een Europees- of Wereldkampioenschap.

De UEFA Youth League is de Champions League voor O19-teams, teams die de laatste jaren bij de Nederlandse clubs niet meer bestaan. Het resulteerde vaak in een selectie samengesteld uit spelers van O18 en Jong die op pad werden gestuurd voor het prestigieuze toernooi. Ajax O18 kan zich nog voor het toernooi plaatsen door de voorjaarscompetitie te winnen en vervolgens AZ O18 te verslaan in het duel om het algehele kampioenschap, of het moet hopen op plaatsing van Ajax 1 voor de Champions League. Plaatsing zorgt niet alleen voor een aantal mooie affiches, het zorgt ook simpelweg voor meer wedstrijden en dus meer mogelijkheden om jongens speelminuten te geven.

Selectie Ajax O19 seizoen 2024/25 zoals het er nu voorstaat:

Keepers: Tommy Setford, Freek Entius, Timo Schreuder, Valentijn van der Velde, Aymean El Hani.

Verdedigers: Ryan van de Pavert, Luuk Beekman, Sanyika Puljhun, Lyfe Oldenstam, Precious Ugwu, Dies Janse, Mylo van der Lans, Aaron Bouwman, Yasser El Aissati, Lucas Jetten, Jahyendrow Amour.

Middenvelders: Mark Verkuijl, Avery Appiah, Tijn Peters, Jinairo Johnson, Bashan Enoh, Luca Messori, Nick de Koning, Rick Luijer, Sean Steur*, Don O’niel, Damián van der Vaart.

Aanvallers: Jan Faberski, Elias Mechrouh, Lasse Abildgaard, Don-Angelo Konadu, Skye Vink, Shedrach Ebite, Emre Ünüvar*, Bendaguz Kovacs, Kayden Wolff, Rayane Bounida, Zakaria Ouazane, Haniel Pereira da Gama, Janairo Concincion, Jonas Veltman.

*Mogen op basis van leeftijd nog uitkomen voor Ajax O17

Bram Bark (X: @Bram_Bark | E-mail: b.bark@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.