Kweekvijver: Dit zijn de beste Ajax-talenten van de eerste seizoenshelft

door Bram Bark 44

Kweekvijver: Dit zijn de beste Ajax-talenten van de eerste seizoenshelft

door Bram Bark 44

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Voor de Ajax-jeugd was de eerste seizoenshelft over het algemeen een teleurstellende. Ajax O18 speelde voor het eerst sinds de oprichting van het toernooi geen Youth League-voetbal en eindigde als nummer twee in de najaarscompetitie. Ajax O17 speelde attractief voetbal, maar eindigde de eerste seizoenshelft als nummer drie. Bij Ajax O16 en O15 waren de resultaten nog een stuk matiger, maar bij alle jeugdteams vielen er weer genoeg talenten positief op. Ajax Showtime zet het beste elftal Ajax-talenten van de eerste seizoenshelft op een rij.

Doelman: Tommy Setford 

Tommy Setford (17) kent opnieuw een goed seizoen. De jonge doelman is al sinds 2013 actief in de jeugdopleiding van de Amsterdammers en is bezig aan zijn tweede seizoen bij Ajax O18. Vorig seizoen was hij namelijk al vervroegd doorgeschoven naar het hoogste jeugdelftal van Ajax. Setford is de onbetwiste nummer één onder de lat bij de ploeg van trainer Frank Peereboom, al miste hij wel een aantal wedstrijden dit seizoen. Die wedstrijden miste hij door een nieuwe mijlpaal, namelijk het WK onder 17. Setford keepte alle wedstrijden voor Engeland O17 op dit toernooi, maar werd met zijn land in de achtste finales uitgeschakeld door Oezbekistan. Setford straalt enorm veel rust uit, zowel met als zonder bal. Hij heeft zijn ploeg dit seizoen regelmatig behoed voor een tegendoelpunt door oog in oog met een tegenstander redding te brengen. Ook aan de bal is Setford sterk en stuurt hij zijn teamgenoten aan.

Rechtsachter: Luuk Beekman

Luuk Beekman (16) maakte in de eerste wedstrijden van het seizoen direct een goede indruk bij Ajax O17. Niet als rechtsachter, maar als centrale verdediger. Bij afwezigheid van centrumverdediger Mylo van der Lans vulde hij die rol meer dan verdienstelijk in. Beekman kan je omschrijven als een goed voetballende kuitenbijter. Sterk in de duels, altijd de voetballende oplossing zoeken en het liefst die oplossing vooruit vinden. Eenmaal teruggekeerd op zijn vaste positie rechts in de verdediging, ging hij vrolijk door met waar hij mee bezig was. Beekman is een stabiele factor in de verdediging van Ajax O17. Een speler waar de ploeg zowel aanvallend als verdedigend op kan bouwen.

Rechter centrumverdediger: Mylo van der Lans

Mylo van der Lans (16) miste de eerste drie competitiewedstrijden vanwege een blessure. Maar eenmaal terug op het veld, was de impact van de aanvoerder van Ajax O17 meteen zichtbaar én hoorbaar. Van der Lans draagt niet alleen de aanvoerdersband, hij is ook echt de leider van het elftal en hoofdverantwoordelijk voor de verdedigende organisatie. Een verlengstuk van de trainer, zoals dat vaak zo mooi wordt genoemd. Al in de warming-up is Van der Lans nadrukkelijk bezig met het op scherp zetten van zijn teamgenoten. Dit alles combineert hij met onder andere een uitstekende traptechniek en goed positie kiezen, zowel verdedigend als aanvallend. Verdedigend staat Van der Lans vaak op de goede plek om een pass te onderscheppen of weet hij op het juiste moment voor zijn tegenstander te komen. In aanvallend opzicht zorgt het ervoor dat hij bij standaardsituaties een man is om in de gaten te houden. Van der Lans was in negen competitiewedstrijden al vier keer trefzeker. Het talent staat andermaal aan de kant met een enkelblessure, maar is hard op de weg terug.

Linker centrumverdediger: Aaron Bouwman

Van der Lans zijn compagnon in het hart van de Ajax O17-defensie is Aaron Bouwman (16). De lange verdediger heeft zich dit seizoen stormachtig ontwikkeld. Aan de bal is hij de rust zelve. Zelden is hij nog te betrappen op een foute inspeelpass en dat, in combinatie met zijn rust aan de bal, zorgt ervoor dat hij een belangrijke pion is in de opbouw van Ajax O17. Bouwmans stormachtige ontwikkeling leidde al tot een debuut in Ajax O18. Nick Verschuren deed een gooi naar deze plek in het elftal van de eerste seizoenshelft. Maar de aanvoerder van Ajax O18 was regelmatig afwezig doordat Jong Ajax een beroep op hem deed en dus wordt de ontwikkeling van Bouwman nu ook beloond met een dikverdiende plek in dit elftal.

Linksachter: Lucas Jetten

De keuze voor de beste linksback van de eerste seizoenshelft was geen lastige. Lucas Jetten (16) geldt als een groot talent in de jeugdopleiding van Ajax en maakt dit seizoen indruk bij Ajax O18. Jetten werd geboren in 2007 en is dus vervroegd doorgeschoven naar O18. Ondanks zijn leeftijd droeg hij al meerdere malen de aanvoerdersband. De geboren Zuid-Afrikaan is steevast basisspeler en behoort vrijwel altijd tot de uitblinkers van zijn elftal. Jetten is snel en durft risico te nemen in zijn spel. Daardoor is hij regelmatig belangrijk in de opbouw en kan hij doorstomen om een gevaarlijke aanval te creëren. Daarnaast straalt Jetten rust en volwassenheid uit, mede door die eigenschappen kan Jetten ook op het middenveld uit de voeten. Het is nog afwachten waar de ontwikkeling van Jetten naartoe leidt, maar het is zeker een speler om de komende periode in de gaten te houden.

Rechter middenvelder: Jinairo Johnson

Een speler waar we niet omheen kunnen. Jinairo Johnson (16) heeft een ijzersterke eerste seizoenshelft achter de rug. Hij is de motor van Ajax O17. De verdedigende middenvelder, die opvalt door zijn loopvermogen en duelkracht, fungeert als de balansbewaker op het middenveld. Het is een speler die achterom kijkt wanneer dat nodig is, maar voornamelijk vooruit verdedigt. Daarmee voorkomt Johnson vaak dat tegenstanders gevaarlijk worden in de omschakeling. Hij blinkt wekelijks uit en klopt daarmee nadrukkelijk op de deur van Frank Peereboom. Tijdens oefenwedstrijden kreeg Johnson al minuten in Ajax O18, maar tot een officieel debuut kwam het tot dusverre nog niet.

Linker middenvelder: Sean Steur

Deze dribbelkoning is een speler naar het hart van de Ajax-fans. In de kleine ruimte voelt Sean Steur (15) zich als een vis in het water. De Volendammer kan zowel met links als met rechts goed uit de voeten en heeft altijd een verrassende én goede oplossing in huis. Steur hoort op basis van zijn leeftijd thuis in Ajax O16, maar maakt vast deel uit van Ajax O17. De middenvelder speelt doorgaans als linker middenvelder, maar fungeert de laatste wedstrijden ook steeds vaker als nummer 10. Dat Steur balverliefd is, weet ook zijn trainer Reuser, die hem er af en toe op moet wijzen dat hij alleen de bal moet vragen als hij er beter voorstaat dan zijn medespeler. Aan de andere kant siert die eigenschap de frivole speler die Steur is.

Aanvallende middenvelder: Levi Acheampong

Levi Acheampong (15) is al sinds 2015 actief in de jeugdopleiding van Ajax. De aanvallende middenvelder speelde vorig seizoen bij Ajax O16, terwijl hij een jaar jonger was. Dit seizoen speelt hij opnieuw bij Ajax O16, waar hij aanvoerder is. Ajax O16 presteerde in de eerste seizoenshelft erg wisselvallig, maar Acheampong was één van de lichtpuntjes in het elftal. Als aanvallende middenvelder is Acheampong erg creatief en handig in de kleine ruimtes. Daarnaast beschikt hij over een uitstekend overzicht. Het is voor de creatieveling dan ook vooral zaak om te groeien en fysiek sterker te worden. Als hij daarin slaagt en zijn sterke ontwikkeling voortzet, zal Acheampong een interessante speler zijn om de komende seizoenen in de gaten te houden. Don O’niel beleefde ook een indrukwekkende eerste seizoenshelft bij Ajax O18 en volgt kort op Acheampong.

Rechtsbuiten: Jan Faberski

Op de rechterflank is er opnieuw een plek voor Jan Faberski (17) in het elftal van de eerste seizoenshelft. De creatieve Pool maakte in zijn eerste seizoen in Amsterdam al indruk en beheerst over een geweldige techniek. Dit seizoen geldt Faberski opnieuw als sterkhouder bij Ajax O18. Hij heeft dit seizoen ook een ware concurrent in de persoon van Rico Speksnijder. Laatstgenoemde speelt regelmatig mee met Jong Ajax. Faberski en Speksnijder zijn dezelfde typen spelers: linkspoten die bijna altijd op de rechterflank spelen. Trainer Peereboom heeft dit seizoen dus vaak keuzes moeten maken. Zo speelde één van de twee regelmatig op de ‘nummer tien’-positie, terwijl de andere op de rechtsbuitenpositie speelde. De laatste tijd speelt Faberski vaak op de linkerflank, terwijl Speksnijder de rechterflank bezet. Met Faberski en Speksnijder op de flanken beschikt Ajax O18 over genoeg creativiteit op de flanken. In de tweede seizoenshelft moeten de twee talenten vooral beslissender gaan worden.

Spits: Emre Ünüvar

Emre Ünüvar (15) scoort aan de lopende band. In dertien competitiewedstrijden trof de spits zestienmaal doel. Nu zijn zijn doelpunten zeker niet de enige reden dat Ünüvar een plek in het elftal van de eerste seizoenshelft heeft bemachtigd. Ünüvar is geboren in 2008 en is een vaste waarde tussen de 2007-jongens uit Ajax O17 én is, zoals dat zo mooi heet, de eerste verdediger van de ploeg van Reuser. Ünüvar is een belangrijke schakel in het drukzetten van Ajax O17. Hij loopt slim en fanatiek passlijnen dicht, waardoor het niet nodig is om een middenvelder door te laten stappen op een van de twee centrale verdedigers van de tegenstander. Ajax O17 verovert mede door toedoen van Ünüvar regelmatig hoog op het veld de bal. De goaltjesdief zelf profiteert op zulke momenten vaak van de verdedigende organisatie bij de tegenstander, die dan nog niet op orde is. Ünüvar is een complete spits die op schema ligt om het mijlpaal van dertig doelpunten in een seizoen te bereiken.

Linksbuiten: Eternal Barron

Eternal Barron (15) is momenteel bezig aan zijn tweede seizoen in de jeugdopleiding van Ajax. De buitenspeler speelde vorig seizoen en aan het begin van dit seizoen voornamelijk als rechtsbuiten, maar wordt nu steeds vaker als linksbuiten opgesteld door trainer Dennis van den IJssel. Barron is erg snel en sterk aan de bal en beschikt daarnaast over een uitstekende techniek. Vooral de inzet van Barron is bewonderingswaardig. De buitenspeler werkt iedere wedstrijd keihard en jaagt zijn tegenstander regelmatig tot diep op eigen helft op. Op die manier is Barron ook vaak een ware stoorzender in de verdediging van de tegenstander.

Bram Bark (X: @Bram_Bark | E-mail: b.bark@ajaxshowtime.com)

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Peereboom met creatieve selectie op jacht naar Youth League-voetbal

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.