Kweekvijver: Onzekerheid en vernieuwingen in de jeugdopleiding

door Wessel Kroon 35

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Onzekerheid en vernieuwingen in de jeugdopleiding

door Wessel Kroon 35

Bron Ajax Showtime

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Er gebeurt veel rondom de jeugdopleiding van Ajax, maar tegelijkertijd ook weinig. Afgelopen zomer werd Kelvin de Lang aangesteld als nieuwe hoofdscout bij de Amsterdammers, terwijl nog altijd niet duidelijk is wie de nieuwe hoofd jeugdopleiding gaat worden, de functie die nu tijdelijk door Edmond Claus ingevuld wordt. Wat kunnen we de komende periode verwachten?

Zo zijn er bijvoorbeeld de aflopende contracten van Stanis Idumbo-Muzambo en Gabriël Misehouy. De contractonderhandelingen lagen een tijd stil vanwege de afwezigheid van Klaas-Jan Huntelaar, maar inmiddels zijn die onderhandelingen opgepakt door De Lang. Idumbo-Muzambo zou interesse genieten van het Belgische Anderlecht. Navraag bij Belgische media leert echter dat die interesse met een korreltje zout genomen moet worden. Misehouy speelt al sinds zijn zevende bij Ajax en wil graag bijtekenen, mits hij het vertrouwen van Ajax krijgt en de club hem perspectief biedt.

Met betrekking tot de contracten is er de afgelopen tijd dus wat minder gebeurd. Wat dat betreft hebben de Amsterdammers ook pech dat Klaas-Jan Huntelaar momenteel kampt met een burn-out. Huntelaar is onderdeel van de technische organisatie van Ajax en houdt zich vooral bezig met contracten van jeugdspelers.

Komst Kelvin de Lang

Ondertussen is Ajax hard bezig om alle bestuurlijke functies in te vullen. Zo werd De Lang afgelopen zomer door Ajax losgeweekt bij Manchester City om aan de slag te gaan als nieuwe hoofdscout. Naast zijn functie als hoofdscout zal hij komende transferperiode in samenwerking met een heel team het aanspreekpunt zijn, omdat er nog altijd geen nieuwe technisch directeur is aangesteld. 'We hebben Kelvin de Lang gevraagd, het hoofd scouting, of hij op interim-basis die rol wil overnemen. Hij gaat dat coördineren met een team om zich heen richting de eerstvolgende transferperiode. Er zijn meerdere mensen van De Toekomst die zich daarbij aansluiten’, vertelde interim-algemeen directeur Jan van Halst onlangs.

Het is echter nog onduidelijk wat er gaat gebeuren met de afdeling Scouting van Ajax. Het ligt in de lijn der verwachting dat hier het nodige gaat veranderen, maar wat er exact gaat gebeuren, is nog altijd niet duidelijk. Er zijn recentelijk een aantal scouts vertrokken bij Ajax en dus is er genoeg werk aan de winkel voor De Lang om deze afdeling te hervormen en op orde te krijgen.

Invloed Marijn Beuker

Naast de komst van De Lang maakte Ajax recentelijk ook de komst van Marijn Beuker wereldkundig. Beuker treedt in dienst als ‘Director of Football’, een nieuwe functie die Ajax heeft gecreëerd. Hij wordt verantwoordelijk voor de jeugdopleiding, alle direct daaraan ondersteunende disciplines en ook voor de afdeling Scouting. Hij zal dus veel met De Lang te maken krijgen en in samenwerking met hem ervoor moeten zorgen dat de afdeling Scouting vorm gaat krijgen.

Ajax is nog altijd op zoek naar een nieuwe hoofd jeugdopleiding. De positie wordt sinds het vertrek van Saïd Ouaali in april 2023 bekleed door Edmond Claus. Claus is echter aangesteld voor een tijdelijke periode. De afgelopen maanden lag de prioriteit van Ajax op andere posities, bijvoorbeeld de positie van algemeen directeur. Inmiddels zullen de Amsterdammers ook met een schuin oog naar de positie van hoofd jeugdopleiding gaan kijken. Deze zoektocht zal geleid worden door Beuker, die in samenspraak met Louis van Gaal, Alex Kroes en Danny Blind uiteindelijk naar een nieuwe hoofd jeugdopleiding op zoek zal gaan.

Al met al lijkt Ajax zich eerst te willen focussen op het invullen van alle functies die nog niet ingevuld zijn. Op die manier kunnen de Amsterdammers in kaart brengen wie waar verantwoordelijk voor is, want momenteel lijkt iedereen binnen de club een aantal taken extra te doen, omdat er niemand anders is die ze op kan pakken. Om die reden gebeurt er momenteel ook weinig op het gebied van jeugdstages en transfers in de jeugdopleiding. Het lijkt voorlopig een raadsel wat er gaat gebeuren bij Ajax.

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Peereboom met creatieve selectie op jacht naar Youth League-voetbal

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.