Kweekvijver: O15 maakt indruk op Algarve Elite Cup: ‘De beste spelers lopen bij Ajax rond’

door Bram Bark 24

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: O15 maakt indruk op Algarve Elite Cup: ‘De beste spelers lopen bij Ajax rond’

door Bram Bark 24

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ajax O15 speelde afgelopen weekend in Portugal om de prestigieuze Algarve Elite Cup. In een sterk internationaal deelnemersveld eindigden de jonge Amsterdammers als vierde en bij Ajax hebben een aantal spelers een uitstekende indruk achtergelaten. Abdellah Ouazane werd zelfs bekroond voor zijn prestaties; hij werd verkozen als speler van het toernooi. Ajax Showtime sprak met twee van de organisatoren van de Algarve Elite Cup: Jasper van Breemen en Mick de Vlieger.

Ajax O15 trof in Portugal tegenstanders met gerenommeerde jeugdopleidingen uit verschillende landen. FC Kopenhagen, FC Nordsjaelland en de Portugese grootmachten Sporting CP, SL Benfica en SC Braga namen allen deel aan het toernooi. Met NC Dubai en Sydney AS waren ook andere werelddelen dan Europa vertegenwoordigd. Ajax werd in de eerste poule ingedeeld met FC Kopenhagen, Dinamo Boekarest en NC Dubai.

Het sterke internationale deelnemersveld is een bewuste keuze geweest van de organisatie en ook een van de redenen dat Ajax graag afreist naar de Algarve. ‘We hebben afspraken gemaakt met de clubs dat je bij ons alleen maar topduels speelt en niet alleen op de finaledag. Kijk maar naar de wedstrijden die Ajax speelt op de eerste dag. De eerste tegenstander was direct FC Kopenhagen, die uiteindelijk verliezend finalist werd. We kiezen echt voor kwaliteit boven kwantiteit', verklaart De Vlieger de kracht van de Algarve Elite Cup. Ajax speelde in de eerste poule doelpuntloos gelijk tegen FC Kopenhagen, won met 2-0 van Dinamo Boekarest door doelpunten van Rocke Wooter en Ouazane en dankzij goals van Jeshurun Simeon en Nafairon Landvreugd werd NC Dubai met 2-1 aan de kant gezet.

image00014
Simeon viert zijn doelpunt met Xander Newstead (rechts). Noah Rakdou is onderweg om het feestje mee te vieren.

Ajax maakt kennis met andere voetbalculturen

Naast de topduels, betekent het toernooi ook een ontmoeting met andere ‘voetbalculturen’. Volgens De Vlieger is in het bijzonder de Portugese voetbalcultuur interessant om tegen te spelen. ‘Ze hebben hier (Portugal, red.) meer een 'killer instinct'. In Nederland willen we mooi, aanvallend en technisch goed voetbal zien. In Portugal willen ze winnen. Dat zit er al vanaf de O12 in. Als een Portugees team 1-0 voor komt te staan, dan parkeren ze de bus en gaan ze vervelend doen. Het is goed voor Nederlandse teams om ook tegen dat soort ploegen te spelen’, aldus De Vlieger.

Ajax overleefde de eerste poule en kwam in één van de zogenaamde Champions League poules terecht bij twee Portugese ploegen. Tegen Sporting CP werd er met 2-2 gelijk gespeeld en tegen SC Braga volgde er eveneens een gelijkspel. Dat duel werd 1-1. Ouazane en Simeon waren verantwoordelijk voor de doelpunten tegen Sporting CP. Laatstgenoemde was ook tegen SC Braga trefzeker.

img 5697
Ouazane scoort vanaf de stip in de halve finale tegen Sporting CP.

‘Ik denk dat iedereen op dag één al het gevoel had: de beste spelers lopen bij Ajax rond’

Ajax kwam de twee poulefases door en mocht zich gaan opmaken voor de halve finale tegen FC Kopenhagen, waar het eerder in het toernooi 0-0 tegen speelde. Op de vraag hoe de kwaliteiten van de Ajax-spelers zich verhouden tot de rest van het deelnemersveld volgt een duidelijk antwoord. ‘Ik denk dat iedereen op dag één al het gevoel had: de beste spelers lopen bij Ajax rond. Het niveau is zo hoog dat je niet direct een favoriet kan aanwijzen. Een top vier á vijf kan je vaak wel aanwijzen. Daar hoorde Ajax zeker bij’, zo geeft De Vlieger aan.

‘Wat mij direct opviel is dat Ajax gewoon drie extreem goede spelers heeft’, begint De Vlieger over de ploeg van trainer Frank Korpershoek. Op de vraag om welke drie spelers dit gaat, volgen al snel meer dan drie antwoorden. ‘Tim de Koning vind ik heel goed, Ouazane, Landvreugd en ook Bianief Peters staat op dat lijstje’, vertelt Van Breemen. De Vlieger voegt hier nog topscorer Simeon aan toe. De conclusie van beide heren is heel duidelijk: Ouazane en De Koning tonen ongelooflijk veel potentie.

Ouazane maakt verpletterende indruk

Ajax kwam in de halve finale tegen FC Kopenhagen met 1-0 achter. Op het moment dat het moest, toonde Ouazane zich de ware leider van dit Ajax O15. ‘Hij scoorde en zette na een geweldige actie Simeon alleen voor de keeper’, begint Van Breemen over de halve finale. Niet alleen met zijn aandeel tijdens de wedstrijd, maar ook voor de wedstrijd en gedurende de penaltyreeks die volgden nadat het duel in 2-2 was geëindigd, etaleerde Ouazane zijn leiderschapskwaliteiten. ‘Hij stond met zijn team in de spelerstunnel te wachten op de scheidsrechter en dat duurde wat lang. Op dat moment bleef hij zijn team aanmoedigen en scherp houden. Tijdens de penaltyreeks gaf hij zijn medespelers vertrouwen door te vertellen dat ze het kunnen en dat missen niet erg is’, sprak Van Breemen zijn verwondering uit. ‘Heel mooi en bijzonder om te zien.’

De staf van alle deelnemende teams bekroonde de prestatie van Ouazane door hem te verkiezen als speler van het toernooi. Iets wat volgens De Vlieger volkomen logisch was. ‘Die jongen is echt ver. Die gaan we honderd procent in Ajax 1 zien. Bij O15 verwacht je niet dat een jongen al zo volwassen is. Hij is echt een leider. Afgezien van zijn voetbalkwaliteiten, is het ook een hele lieve en beleefde jongen.’

Kweekvijver: O15 maakt indruk op Algarve Elite Cup: ‘De beste spelers lopen bij Ajax rond’
Ouazane neemt de trofee van beste speler van het toernooi in ontvangst.

Het 3-4-3 systeem van Ajax O15

Ajax verloor de halve finale na strafschoppen en in de strijd om de derde en vierde plek was Royal Antwerp met 0-1 te sterk voor de Amsterdammers. Dus eindigde Ajax op een vierde plek. Ze deden dat, net als in de competitie, in een 3-4-3 opstelling. Het systeem, dat door Casimir Westerveld verplicht is gesteld, pakte goed uit. Maar Van Breemen zag dat FC Kopenhagen in de halve finale goed gebruik maakte van de veldbezetting van de Amsterdammers. ‘Ze probeerden een man meer situatie te creëren op het middenveld. Maar wat Kopenhagen in de halve finale goed deed, was dat ze veel de zijkanten opzochten. De middenvelders van Ajax moesten hierdoor uitstappen en dat leverde veel ruimte op voor de Denen’, analyseert Van Breemen.

De trainer die moet dealen met het opgelegde systeem is Korpershoek. Volgens de organisatoren een van de fijnste trainers van alle negen edities van de Algarve Elite Cup om mee samen te werken. Buiten dat, maakte Korpershoek in de omgang met zijn spelers ook een uitstekende indruk op de organisatie. ‘Hij is heel begaan, heel professioneel en heel goed in de communicatie. Dat zie je zowel op als buiten het veld. Bij aankomst in het hotel bijvoorbeeld, ook dan maakt hij direct op een nette en duidelijke manier kenbaar wat hij verwacht van zijn spelers’, sluit De Vlieger af.

Bram Bark (X: @Bram_Bark | E-mail: b.bark@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.