Kweekvijver: Wat valt er tot nu toe zeggen over de jeugdelftallen?

door Wessel Kroon 26

Kweekvijver: Wat valt er tot nu toe zeggen over de jeugdelftallen?

door Wessel Kroon 26

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

De jeugdelftallen van Ajax zijn inmiddels al ruim anderhalve maand aan het seizoen begonnen en kenden daarin wisselend succes. Ajax O18 en O17 doen volop mee voor de koppositie in hun competitie, terwijl O16 en O15 het vooralsnog lastig hebben. Wat valt er tot nu toe zeggen over de jeugdelftallen van de Amsterdammers?

Ajax O18

Ajax O18 moet er dit seizoen voor gaan zorgen dat er volgend jaar weer Youth League voetbal gespeeld wordt op De Toekomst. De lichting van O18 kent dit seizoen slechts één nieuwe naam in de selectie. Damián van der Vaart sloot afgelopen zomer aan bij het hoogste jeugdteam van de Ajax. De ploeg van Trainer Frank Peereboom is goed begonnen aan het seizoen. De eerste twee wedstrijden werden met 1-3 en 0-2 gewonnen van respectievelijk Sparta en Vitesse. De twee toppers tegen PSV en AZ die volgden eindigden allebei in 1-1. Hierna herpakte de ploeg zich met een nipte overwinning op FC Utrecht.

Onder de lat is Tommy Setford onbetwist. Het centrale duo voor de international van Engeland O18 wisselt nog regelmatig. Met Dies Janse, Nick Verschuren, Precious Ugwu en Alvaro Henry heeft Peereboom ook genoeg te kiezen op die positie. Ugwu is dit seizoen omgetoverd tot rechtsback, een positie die hem niet helemaal vreemd is. Vorig seizoen speelde hij daar al een aantal wedstrijden en in het huidige seizoen vult hij die rol uitstekend in. De drie overige centrale verdedigers lossen elkaar af. Het is een luxeprobleem voor Peereboom. Jong Ajax-trainer Dave Vos helpt hem een handje door geregeld een van de drie mee te nemen met zijn ploeg. Henry en Janse maakten al eerder minuten in de beloftenploeg van de Amsterdammers. Verschuren maakte vrijdag zijn debuut in het betaald voetbal. De verdediging van O18 wordt doorgaans gecompleteerd door de jongste van het stel: Lucas Jetten. Hij is een lichting doorgeschoven en geldt als groot talent.

Het is tot dusverre genieten geblazen van Rico Speksnijder. De aanvallende middenvelder annex buitenspeler is erg belangrijk voor de ploeg. Hij is het creatieve brein van het elftal en is dan ook betrokken bij veel kansen en doelpunten. Op de nummer tien-positie wisselt Speksnijder af met Jan Faberski. Beide spelers kunnen het beste uit de voeten op die plek. Ajax O18 staat op dit moment derde in de competitie, met een wedstrijd minder gespeeld dan nummer twee Vitesse. Als Ajax de inhaalwedstrijd wint, klimt de ploeg naar de tweede plaats. AZ staat bovenaan en behaalde in de eerste vijf wedstrijden twee punten meer dan de Amsterdammers. De stabiele verdediging in combinatie met veel creativiteit voorin zal ervoor zorgen dat Ajax O18 dit jaar serieus mee gaat doen om de strijd voor Youth League-tickets.

Ajax O17

In de lichting van Ajax O17 zijn er een hoop nieuwe gezichten te zien. Yuri Rose vertrok na drie seizoenen als hoofdtrainer van het elftal om assistent-trainer te worden bij Jong Ajax. Zijn opvolger is oud-Ajacied Martijn Reuser. Zijn ploeg telde liefst vier aanvallende aanwinsten. De frivole linksbuiten Elias Mechrouh, de fysiek sterke spits Bendegúz Kovács en het Deense talent Lasse Abildgaard hebben de voorhoede versterkt. Luca Messori is de vierde aanwinst. De aanvallende middenvelder keerde na drie jaar terug op De Toekomst.

Ajax O17 begon flitsend aan het seizoen. De eerste competitiewedstrijd werd met 5-0 gewonnen van de leeftijdsgenoten van PEC Zwolle. In de tweede wedstrijd boekte de ploeg een zakelijke overwinning op Alphense Boys. Vervolgens nam Ajax het op tegen Feyenoord. De zeer vermakelijke wedstrijd eindigde in 2-2. Uit tegen laagvlieger FC Eindhoven begingen de jonge Amsterdammers een misstap. Er werd met 1-3 verloren. De reactie die volgde op het teleurstellende resultaat was er zeker een om over naar huis te schrijven. PSV werd, met name in de eerste helft, helemaal zoek gespeeld. Onder aanvoering van dispensatiespeler Rayane Bounida werden de Eindhovenaren met 5-2 opzij gezet. Na een simpele overwinning op FC Utrecht volgde het knotsgekke duel met AZ. Die wedstrijd had alles: fouten, fantastisch voetbal, strijd en heel veel doelpunten. Na ruim negentig minuten gaf het scorebord 4-4 aan.

Al met al is Ajax O17 goed begonnen aan het seizoen. Nieuwkomer Abildgaard miste de eerste drie wedstrijden vanwege papierwerk dat nog niet in orde was. In de wedstrijd tegen PSV, waarin hij ook scoorde, liet hij zien een aanwinst te zijn voor zijn elftal. Interlandverplichtingen met Denemarken O17 zorgden ervoor dat hij ook niet beschikbaar was voor de wedstrijden tegen FC Utrecht en AZ. Reuser rouleert veel in zijn opstelling, met name het middenveld en de buitenspelers kennen een wisselende bezetting. Van de vele nieuwelingen hebben Messori en Abildgaard hun plaats veroverd in de sterkste elf. Eerstgenoemde kwam, wegens een blessure, na de mini-Klassieker niet meer in actie. Kovács wordt voornamelijk gebruikt als stand-in voor Emre Ünüvar en Mechrouh is een van de buitenspelers met wie regelmatig wordt gerouleerd.

Reuser kiest in de achterhoede steevast voor Luuk Beekman, Aron Bouwman en aanvoerder Mylo van der Lans. Laatstgenoemde miste de eerste drie wedstrijden nog door een blessure; rechtsback Beekman fungeerde die wedstrijden als centrale verdediger. Het wordt interessant om te zien voor wie Reuser kiest als iedereen beschikbaar is. De positie van de vleugelverdediger is het meest om te doen. Aanvallers Haniël Pereira da Gama en Sanyika Puljhun maakten al minuten als verdediger. Daarnaast beschikt de selectie ook nog over Lyfe Oldenstam en Jahyendrow Amour die uitstekend uit de voeten kunnen op die positie. Het is een talentvolle lichting die volop meedoet om het kampioenschap. Het is een team dat de tegenstander hoog op het veld al onder druk zet en makkelijk doelpunten maakt. In de omschakeling geeft de O17 nog te vaak veel ruimte weg. Als verdedigende middenvelder en sterkhouder Jinairo Johnson zijn post voor de verdediging verlaat voor een aanvallend avontuur, zijn de Amsterdammers al helemaal kwetsbaar in de omschakeling. De ploeg staat tweede op twee punten achterstand van Feyenoord.

Ajax O16

Ajax O16 begon het seizoen met enkele nieuwkomers in de selectie. Thijmen Romers, Tyrese Teuwsen, Isaac Compaore, Jozef Misignha en Nnamdi Koka maakten allemaal de overstap naar Amsterdam. De talenten begonnen goed aan het seizoen door met 2-3 te winnen op bezoek bij Sparta, maar oogden erg zoekende. Dat heeft alles te maken met het nieuwe 3-4-3-systeem waarin de ploeg speelt. In het tweede weekend ging de ploeg van trainer Dennis van den IJssel in een vermakelijk duel met 0-1 onderuit tegen PSV. Het grote probleem voor de Amsterdammers leek te zitten in het creëren van kansen, want verdedigend stond het sterk.

Dat was een week later heel anders. Na een razendsnelle 0-2 voorsprong op bezoek bij FC Twente/Heracles werd duidelijk hoe kwetsbaar de verdediging van Ajax was in het 3-4-3-systeem. De talenten verloren uiteindelijk met maar liefst 6-3 in het oosten van het land. Na twee teleurstellende resultaten wervelde Ajax O16 langs de leeftijdsgenoten van Vitesse. Het werd maar liefst 5-0 voor de Amsterdammers, maar vorig weekend stelde de ploeg opnieuw teleur door met 2-2 gelijk te spelen op bezoek bij Willem II.

Kortom: Ajax O16 is nog steeds zoekende, maar er is zeker progressie te zien. Momenteel staat de ploeg op de vijfde plaats in de najaarscompetitie, maar er is nog genoeg tijd om daar iets aan te doen. Wat betreft de nieuwkomers valt vooral Romers op. De van Sparta overgekomen middenvelder kan op meerdere posities op het middenveld uit de voeten en is regelmatig een belangrijke schakel aan de kant van de Amsterdammers. Zijn beste plek lijkt vooralsnog de nummer tien-positie.

Ajax O15

Ajax O15 verkeert in een situatie die vrijwel identiek is aan die van O16. De ploeg van trainer Frank Korpershoek speelt dit jaar ook in een 3-4-3-formatie, maar leek daar aan het begin een stuk minder moeite mee te hebben dan Ajax O16. De eerste drie wedstrijden werden namelijk allemaal gewonnen. Willem II werd zelfs met maar liefst 11-0 verslagen, maar ook Sparta werd na een magistrale comeback met 4-5 aan de kant gezet. Aan aanvallende kwaliteiten heeft de ploeg dus geen gebrek.

Na deze eerste drie wedstrijden ging het echter mis voor de talenten. Op bezoek bij AZ speelden de Amsterdammers een prima eerste helft en stond het bij rust nog 0-0, maar in de tweede helft was Ajax enorm kwetsbaar in de omschakeling. Vrijwel iedere tegenaanval van AZ resulteerde in een doelpunt. Uiteindelijk verloor Ajax O15 met maar liefst 4-0. Verdedigend was het slordig en onnauwkeurig, terwijl het in aanvallend opzicht vooral in de afrondende fase misging. Na de wedstrijd tegen AZ volgde de wedstrijd tegen het fysiek sterke Feyenoord. Ajax speelde bij vlagen leuk voetbal en wilde ten koste van alles de voetballende oplossing zoeken. Dat ging vaak goed, maar als het fout ging, leverde het bijna iedere keer een enorm grote kans op voor Feyenoord. De fouten in combinatie met het enorme fysieke verschil zorgden ervoor dat de Amsterdammers ook deze wedstrijd met 0-4 verloren.

Ajax O15 heeft met Tim de Koning en Abdellah Ouazane twee toptalenten op het middenveld staan die het elftal kunnen dirigeren. Beide spelers speelden vorig seizoen al geregeld mee met een oudere lichting. Ouazane was tegen AZ en Feyenoord afwezig en zijn absentie was duidelijk zichtbaar op het middenveld, waar Ajax veel ruimtes weggaf. Als hij binnenkort weer aansluit bij de selectie zal het beter moeten bij Ajax O15, want er zit veel voetbal in de ploeg. Voor de jonge talenten is er dan nog genoeg tijd om de weg naar boven in te zetten.

Bram Bark (X: @Bram_Bark | E-mail: b.bark@ajaxshowtime.com)

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)

Lees meer 'Kweekvijver':

#1 - Ajax O18: Peereboom met creatieve selectie op jacht naar Youth League-voetbal

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.