Ajax O15 verliest mini-Klassieker met ruime cijfers

door Wessel Kroon 76

Ajax O15 heeft de mini-Klassieker tegen Feyenoord dinsdagavond met ruime cijfers verloren. Op Sportpark De Toekomst werd het 0-4 voor de bezoekers uit Rotterdam. Zodoende verliest Ajax met dezelfde cijfers als afgelopen weekend tegen AZ.

Feyenoord werd al vroeg in de wedstrijd gevaarlijk. In de zesde minuut leek de spits van de Rotterdammers vrije doorgang te hebben naar Ajax-doelman Guus Olgers. Niilo Tarvajarvi voorkwam dit met een uitstekende sliding. Enkele minuten later werd Feyenoord gevaarlijk uit een hoekschop. De bal werd van dichtbij op doel gekopt. Olgers bracht geweldig redding. Feyenoord zag vervolgens een tweetal rebounds afketsen via Ajax-verdedigers.

In de veertiende minuut viel het doelpunt dan toch. Een fout op het middenveld van Ajax gaf een Rotterdamse aanvaller de mogelijkheid. Hij omspeelde doelman Olgers en schoot voor leeg doel de openingstreffer binnen. In de 22e minuut werd Ajax voor de eerste keer gevaarlijk vanuit een ingestudeerde hoekschop. Uiteindelijk was het Nafairon Landvreugd die over het doel heen schoot.

Vijf minuten na de eerste kans voor Ajax kwam Feyenoord op een 0-2 voorsprong. Een vrije trap vanaf links werd eenvoudig binnengekopt door een verdediger van Feyenoord. Hierna volgden wat kansen voor Ajax. Eerst was het de eindpass van Jeshurun Simeon op Landvreugd die net te scherp was, waardoor de doelman van Feyenoord kon onderscheppen. Een halve minuut later schoot Ismail Laghmich van binnen het strafschopgebied in de handen van diezelfde doelman. Vlak voor rust passeerde Landvreugd zijn tegenstander buitenom en ging naar de grond. De scheidsrechter zag er echter niks in. Zodoende was de ruststand 0-2.

Ajax al snel na rust 0-3 achter

Na rust ging het al na vijf minuten opnieuw mis voor de Amsterdammers. Bianief Peters leek een zuivere tackle te maken, maar de scheidsrechter beoordeelde de sliding als overtreding en gaf een strafschop aan Feyenoord. De penalty werd goed binnengeschoten. Olgers dook de goede hoek in, maar kwam net te kort.

Hierna bleef het een periode rustig. In de 64e minuut wist Feyenoord weer een kans te creëren. Met een lobbal werd een middenvelder van Feyenoord één op één met doelman Olgers gezet. De Rotterdammer speelde de bal net te ver voor zich uit, waardoor de Ajax-goalie kon ingrijpen. Even later waren de Rotterdammers wel trefzeker. Een hoekschop vloog via een bovenbeen van een Feyenoorder onfortuinlijk over Olgers heen en belandde in het net.

Ajax kreeg in de laatste tien minuten nog een kans. Invaller Noah Rakdou schoot een voorzet vanaf rechts diagonaal op doel. De bal kon net voor de lijn worden weggehaald door een verdediger van Feyenoord. Vlak voor tijd kreeg ook Feyenoord nog een kans. De Rotterdammers werden opnieuw gevaarlijk uit een hoekschop. Ditmaal kopte de aanvoerder van Feyenoord over het doel heen. Zodoende ging Ajax O15 hard onderuit in de mini-Klassieker.