Ajax O17 niet voorbij AZ O17 in knotsgek duel; Ajax O15 hard onderuit tegen leeftijdsgenoten van AZ

door Cristian de Jong 238

Dit is het livetopic voor de wedstrijden van de Ajax-jeugd van zaterdag 14 oktober. Om 12.00 uur begint men de dag met een thuiswedstrijd van Ajax O17 tegen de leeftijdsgenoten van AZ. Om 13.00 uur komt ook Ajax O15 in actie. Zij spelen een uitduel tegen AZ. Tot slot komt ook Ajax O16 in actie. Op bezoek bij Willem II zullen de Amsterdammers graag de volledige buit willen pakken. Volg de wedstrijden hier live en praat mee!

FT | Ajax O17 - AZ O17 (4-4)

Ajax O17 en AZ O17 delen zaterdag de punten na een knotsgek duel op Sportpark de Toekomst. In een 4-4 gelijkspel hebben beide ploegen tweemaal op voorsprong gestaan, maar uiteindelijk kreeg het duel geen winnaar.

Ajax O17 beleefde een dramatische start. Met nog geen minuut op de klok keek de ploeg uit Amsterdam al tegen een achterstand aan. Na een foute terugspeelbal kwam AZ al snel één op één met keeper Aymean El Hani. De ploeg uit Alkmaar benutte de kans en kwam zodoende op een vroege voorsprong.

Even daarna kreeg Ajax een grote kans om op gelijke hoogte te komen. Luuk Beekman kreeg de mogelijkheid op een doelpunt uit een corner, maar raakte de bal niet optimaal. De defensie van AZ kon vervolgens de kans onschadelijk maken. Het was Ajax echter die in het vervolg van de eerste helft de aanval zocht. Doelpunten bleven uit, terwijl AZ loerde op een mogelijkheid uit de omschakeling.

In de slotfase van de eerste helft is het ditmaal Ajax dat profiteerde van een fout bij de tegenstander. Na een enorme blunder van de AZ-doelman is het uiteindelijk Emre Ünüvar die de bal eenvoudig binnen kon werken. Zodoende gingen beide ploegen rusten met een tussenstand van 1-1.

In de 54e minuut is het AZ dat wederom op voorsprong kwam. Een voorzet vanaf links werd teruggelegd op een inlopende middenvelder van de Alkmaarders. Zijn poging werd nog knap gekeerd door El Hani, maar in de rebound was het wel raak: 1-2.

AZ kon deze voorsprong echter niet lang volhouden. Sterker nog: Ajax wist liefst tweemaal te scoren binnen tien minuten, waardoor de Amsterdammers voor het eerst deze wedstrijd voor stonden. Doelpunten van Ünüvar en Bendegúz Kovacs zorgden voor de 2-2 en de 2-3. Maar ook deze voorsprong duurde niet lang, want na een benutte strafschop was het ditmaal AZ dat weer op gelijke hoogte kwam.

In de slotfase van de wedstrijd waren beide ploegen nadrukkelijk op zoek naar de winnende treffer. Ajax leek de overwinning te pakken na een goal van Sanyika Puljhun, maar nog geen minuut later kwam AZ voor de tweede keer op gelijke hoogte. Zodoende gaan beide ploegen met dubbele gevoelens de kleedkamer in met een eindstand van 4-4.

El Hani; Beekman, Van der Lans, Bouwman, Oldenstam (78' Puljhun); De Koning (46' Luijer), Johnson, Steur (86' Veltman); Pereira da Gama (78' Concincion), Ünüvar (60' Kovacs), Mechrouh (60' Joao da Silva)

Van der Velde, Puljhun, Veltman, Concincion, Joao da Silva, Kovacs, Luijer.

4-4 AZ (89')

- De wedstrijd van Ajax O17 tegen AZ O17 kan live bekeken worden via het YouTube-kanaal van Ajax en via Ajax.nl.

FT | AZ O15 - Ajax O15 (4-0)

Ajax O15 is zaterdag hard onderuitgegaan op bezoek bij AZ O15. Op het sportcomplex in Wijdewormer was de thuisploeg met liefst 4-0 te sterk voor de formatie uit Amsterdam. Waar veel mis ging bij Ajax, vloog iedere kans er bij de Alkmaarders in. AZ sloeg toe na rust.

Ajax O15 ging in de eerste helft op zoek naar een doelpunt om de wedstrijd te openen. Na een aantal goede kansen bleef een doelpunt uit. Zo raakte Rocke Woote nog de paal en was ook Nafairon Landvreugd dicht bij een treffer. Ook AZ was een aantal keren gevaarlijk. Toch wisten de Alkmaarders niet te scoren en zodoende ging met rusten met een tussenstand van 0-0.

Na rust was het raak voor AZ. De Alkmaarders kwamen op een 1-0 voorsprong, nadat Ajax moeite had om de bal weg te werken. Toen de bal eenmaal in het bezit was van AZ kon de ploeg uit Alkmaar de eerste goal van de dag binnenschieten. Niet veel later was het wederom raak voor AZ. Doelman Giovanni Van der Wijst kwam ver uit zijn doel en verwerkte de bal heel slecht. De spits van AZ pikte de bal op en schoot vanaf zo’n veertig meter over doelman Van der Wijst heen en zette zo de 2-0 op het scorebord.

Tijd voor Ajax om wat terug te doen. Toch was het wederom AZ dat wist te scoren. In de 58e minuut scoorden de Alkmaarders uit een corner, Van der Wijst was kansloos na een goede kopbal: 3-0. Ook de 4-0 kon niet worden voorkomen door Ajax. Zelf scoren deden de Amsterdammers niet en zodoende gingen zij keihard onderuit op bezoek op het sportcomplex van AZ in Wijdewormer.