Ajax O18 wint nipt van Utrecht O18, Setford behoedt ploeg voor gelijkspel

door Brent Tomassen 67

Ajax O18 heeft met 2-1 gewonnen van de leeftijdsgenoten van FC Utrecht. Op Sportpark de Toekomst creëerden de Amsterdammers een aanzienlijk aantal kansen, maar moest het in de slotfase nog vrezen voor puntenverlies.

Ajax O18 begon het duel tegen de leeftijdsgenoten van FC Utrecht als favoriet. De Amsterdammers hadden voorafgaand aan het duel op AZ na de minste verliespunten uit de gehele competitie. De ploeg uit de Domstad had echter pas één puntje weten te sprokkelen in de eerste vier competitiewedstrijden.

De talenten van Ajax begonnen de wedstrijd dan ook gevaarlijk. In de elfde minuut was het namelijk al raak voor de Amsterdammers. Een indraaiende vrije trap van Jan Faberski werd lichtjes aangeraakt door Olaf Gorter en verdween in het doel: 1-0. Ook in het vervolg van de eerste helft bleef Ajax O18 gevaarlijk. Zo kon aanvaller Don-Angelo Konadu even later de voorsprong al snel verdubbelen, maar hij zag zijn poging gekeerd worden.

FC Utrecht had in de eerste helft weinig in te brengen. Na de kans van Konadu creëerde Ajax O18 nog een aantal kansen. Faberski en Kayden Wolff waren ondere andere dichtbij, maar wisten hun kansen niet te verzilveren. Beide ploegen gingen vervolgens rusten met een krappe tussenstand van 1-0.

Ajax O18 begon de tweede helft met dezelfde elf namen. Op jacht naar een verdubbeling van de voorsprong kregen de talenten van Ajax in de vijftigste minuut een strafschop. Konadu nam deze voor zijn rekening. Na een lange aanloop schoot de aanvaller de bal strak in de linkeronderhoek. Hierna werden de bezoekers een paar keer gevaarlijk en dit resulteerde uiteindelijk in de 2-1. Dies Janse werkte een voorzet vanaf de rechterkant ongelukkig in eigen doel.

Met een aantal verse krachten greep Ajax O18 opnieuw het initiatief. Dit leverde een enorme kans op, maar de inzetten van zowel Rico Speksnijder als invaller Damian van der Vaart werden van de lijn gehaald. Aan de andere kant moest Tommy Setford redding brengen op een schot na slordig balverlies van Zakaria Ouazane. Even later was de doelman goud waard met een katachtige reactie na een goed afstandsschot, waarmee hij de overwinning uit het vuur sleepte voor zijn ploeg.