Faberski schiet Ajax O18 in slotfase met prachtige vrije trap naast PSV O18

door Brent Tomassen 225

Dit is het livetopic voor de wedstrijden van de Ajax-jeugd op zaterdag 23 september. Ajax O18 speelde op Sportpark de Toekomst met 1-1 gelijk tegen de leeftijdsgenoten van PSV, terwijl Ajax O16 een thuiswedstrijd tegen Vitesse O16 gemakkelijk met 5-0 won.

FT | Ajax O18 - PSV O18 (1-1)

Ajax O18 heeft in een spannende wedstrijd met 1-1 gelijkgespeeld tegen PSV O18. De thuisploeg kwam binnen een half uur op achterstand in een wedstrijd met veel fysieke duels en vlak voor tijd trok Jan Faberski de stand weer gelijk.

Ajax O18 had het in de beginfase lastig met PSV O18, maar de Amsterdamse ploeg wist na een klein kwartier het heft in eigen handen te nemen. Er volgden kansen voor Don-Angelo Konadu en Rico Speksnijder, maar beide aanvallers wisten het doel niet te vinden. Uiteindelijk wist PSV O18 wel op voorsprong te komen op Sportpark de Toekomst. Een voorzet vanaf de rechterkant werd verlengd en doelman Tommy Setford was kansloos.

In het restant van de eerste helft ging de thuisploeg op zoek naar de gelijkmaker. Twee minuten voor de rust kreeg Faberski een grote kans na een gevaarlijke counter via Speksnijder en Kayden Wolff. De Pool moest het overzicht bewaren, maar hij besloot zelf te schieten en zijn poging werd gepakt door de doelman.

Na rust had Ajax O18 veel de bal, maar de thuisploeg kwam maar met moeite tot echte kansen. Faberski zorgde voor het meeste gevaar via de rechterkant, maar zijn voorzetten bereikten net geen ploeggenoot. Aan de andere kant was PSV O18 een paar keer dichtbij de 0-2. Een schot van afstand ging net naast en een vrije trap van spits Jason van Duiven spatte uiteen op de lat.

Zes minuten voor tijd mocht Faberski ook aanleggen voor een vrije trap en hij bleek wel succesvol. Zijn poging vloog schitterend in de bovenhoek, waarmee hij Ajax O16 naast de bezoekers zette. Ondanks de toenemende druk van de Ajacieden, werd er niet meer gescoord en zo eindigde de wedstrijd in een gelijkspel.

Opstelling Ajax O18:

Setford; Ugwu, Henry, Verschuren, Jetten (82' Janse); Alders, Gorter (76' Bounida), Faberski (87' Peters), Speksnijder, Konadu (76' Ouazane), Wolff (76' O'niel).

Wissels Ajax O18:

Reverson, Janse, Van de Pavert, Peters, O'niel, Ouazane, Bounida.

0-1 PSV O18 (25')
1-1 Jan Faberski (84')

- De wedstrijd tussen Ajax O18 en PSV O18 is te zien op Ajax.nl, de Ajax-app en de Youtube-pagina van de Amsterdamse club.

FT | Ajax O16 - Vitesse O16 (5-0)

Ajax O16 heeft in een eenzijdig duel met 5-0 gewonnen van de leeftijdsgenoten van Vitesse. De Amsterdammers waren heer en meester op De Toekomst en leidden na 25 minuten spelen al comfortabel met 3-0. Na rust was invaller Isaac Compaore de grote man met twee goals.

Ajax O16 kwam al razendsnel op voorsprong dankzij een benutte penalty van Pharell Nash. De aanvaller stuurde de doelman naar de verkeerde hoek en zodoende pakten de Amsterdammers in de vierde minuut al de voorsprong. Ruim vijf minuten later werd deze voorsprong uitgebreid dankzij Marley Alvarez Perez. Hij wist te ontkomen van de verdediger en passeerde de doelman: 2-0. In de 20ste minuut leek Vitesse O16 de aansluitingstreffer te maken, maar doelman Mark Engel bracht geweldig redding.

Vijf minuten later zag het er nog beter uit voor Ajax O16. Door een eigen doelpunt van de uitploeg kwamen de Amsterdammers op een 3-0 voorsprong. Voor de rust kreeg Levi Acheampong nog een grote kans op de vierde treffer, maar hij wist van een meter of tien niet de doelman te passeren. Daarnaast kreeg Thijmen Romers een kans, maar zijn schot was niet hard genoeg om het de doelman lastig te maken. Beide teams zochten de kleedkamers op met een 3-0 voorsprong voor Ajax O16.

Vijf minuten na rust werd een doelpunt van Ajax O16 afgekeurd. Nash werd de diepte ingestuurd door Alvarez Perez, omspeelde de keeper en schoof de bal binnen. Helaas voor de aanvaller had de scheidsrechter al gefloten voor buitenspel. Een kwartier later scoorde Ajax O16 wel een geldige goal. Een schot van Acheampong werd slecht verwerkt door de Vitesse-doelman en invaller Compaore benutte het buitenkansje: 4-0.

Hierna volgden er meer kansen voor Ajax O16, onder meer via de ingevallen Tyrese Teuwse. Hij zag zijn schot goed gekeerd worden. Diezelfde Teuwse stond even later aan de basis van de 5-0. Met een prachtige pass bereikte hij Jivayno Zinhagel, die hem breed gaf op Compaore. Laatstgenoemde maakte zijn tweede doelpunt van de middag.

Vitesse O16 kreeg vlak voor tijd nog de kans op een eretreffer. Kennynho Kasanwirjo kon door kramp niet meeverdedigen en de Arnhemmers profiteerden bijna. Een goede voorzet volgde, maar de aanvaller die zou moeten afdrukken maaide volledig over de bal heen. Zodoende won Ajax O16 met 5-0.