Ajax O17 boekt comfortabele zege op bezoek bij FC Utrecht O17

door Jesse ter Haar 18

Ajax Onder 17 heeft dinsdagavond een comfortabele 0-3 overwinning weten te boeken op bezoek bij de leeftijdsgenoten uit FC Utrecht. Het duurde even voordat de Amsterdammers op gang kwamen, maar hierna vielen de doelpunten vrij snel achter elkaar.

De openingsfase was slordig van Ajax' kant, maar na enkele minuten werd het heft alsnog in handen genomen. In de zevende minuut kreeg Haniel Pereira da Gama de eerste schietkans van de wedstrijd, maar hij schoot recht op de goalie af. De keeper kon de bal niet klemmen en liet hem los, maar de rebound was niet besteed aan Miguel Joao da Silva. Enkele minuten later kon Sean Steur uithalen vanaf de rand van het strafschopgebied, maar ook hij kon de doelman niet passeren.

Pereira da Gama kende een overtuigende openingsfase en stichtte het grootste gedeelte van het gevaar van Ajax. Na ruim een kwartier probeerde hij de bal met zijn linkerbeen richting de verre hoek te sturen, maar opnieuw stond de keeper in de weg. Hierna volgde er een poging van FC Utrecht van afstand. Het schot was gevaarlijk, maar Aymean El Hani lette goed op. Het was Joao da Silva die het even later weer namens Ajax probeerde. Hij gaf effect mee aan de bal, maar krulde hem net langs de verkeerde kant van de paal.

Hierna was het Pereira da Gama weer die zich liet zich en Emre Ünüvar in scoringspositie dacht te brengen. De aanvaller leek de bal simpel te kunnen binnenschieten, maar hij kon net niet bij de bal. Vlak voor rust volgden er nog kansen voor Pereira da Gama, Ünüvar en Jinairo Johnson, maar ook in drie instanties wisten de Ajax-talenten de keeper van FC Utrecht niet te passeren.

In de tweede helft lukte dit wel al snel. Het was Elias Mechrouh die zijn ploeg op een 0-1 voorsprong wist te zetten. Vanaf de linkerkant zette hij zijn directe tegenstander middels een schijnbeweging opzij, waarna hij de goalie middels een hard schot in de korte hoek wist te verschalken. Hierna volgde een rustige fase. Ajax had de controle over de wedstrijd, maar werd niet echt meer gevaarlijk. In de 65ste minuut werd FC Utrecht dat wel. Een speler van de Domstedelingen kregen een vrije schietkans in de zestien van de Amsterdammers, maar zag zijn schot geblokt worden.

Kort hierna was het Bendeguz Kovacs die namens Ajax gevaar wist te stichten. De Amsterdammers combineerden er fraai op los, waarna er een schietkans op de rand van het strafschopgebied ontstond. Kovacs probeerde het, maar produceerde een rollertje. Niet veel later was Steur dicht bij een wereldgoal. Hij draaide een corner er bijna in één keer in, maar zag de bal ternauwernood van de lijn worden gehaald. Op de counter was het vervolgens weer de beurt aan FC Utrecht, maar die club zag hoe de lat de gelijkmaker in de weg stond.

In het laatste gedeelte van de wedstrijd maakten de talenten van Ajax aan alle onzekerheid een einde. In de 77ste minuut was het Mechrouh die zijn tweede van de avond én de tweede van Ajax wist te maken op een assist van Sanyika Puljhun en vlak voor tijd zorgde Kovacs voor het slotakkoord. Hij kopte een vrije trap vanaf links met uiterste precisie in het doel en tekende voor de 0-3 eindstand.

FT | FC Utrecht O17 - Ajax O17 (0-3)

El Hani; Beekman, Van der Lans, Bouwman, Oldenstam (Puljhun 66'); Johnson, De Koning (Luijer 74'), Steur (Enoh); Joao da Silva, Ünüvar (Kovacs 66'), Pereira da Gama (Concincion 78').

Van der Velde, Enoh, Puljhun, Concincion, Mechrouh, Kovacs, Luijer.

0-1 Elias Mechrouh (50')
0-2 Elias Mechrouh (77')
0-3 Bendeguz Kovacs (89')

- Afgelopen zaterdag schreven wij in de Kweekvijver over Luca Messori. Na een afwezigheid van drie jaar dartelt het talent weer op Sportpark de Toekomst!