Kweekvijver: Hoe is het met ‘toptalent’ Bounida?

door Wessel Kroon 73

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Hoe is het met ‘toptalent’ Bounida?

door Wessel Kroon 73

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Het is maart 2022 als de komst van Rayane Bounida (17) met veel enthousiasme wordt aangekondigd door Ajax. Het Belgische talent kwam destijds over van de jeugdopleiding van RSC Anderlecht. Inmiddels is het ruim anderhalf jaar later en is het een stuk rustiger rondom de persoon Bounida. Wat valt er tot nu toe te zeggen over zijn tijd in Amsterdam?

Met meer dan 400.000 volgers op Instagram heeft Bounida zijn naam op de kaart gezet. Hij is een speler die bij velen bekend is, ook bij het publiek dat minder kort op de jeugdopleiding van Ajax zit. Tijdens de Future Cup van dit jaar waren veel toeschouwers dan ook vooral geïnteresseerd in de diensten van het Belgische talent.

Je kunt je dus wel voorstellen dat mensen nogal enthousiast waren toen Bounida de overstap van RSC Anderlecht naar Ajax maakte. Destijds werd echter al geschreven dat de ‘Bounida-hype’ enigszins genuanceerd moest worden. Dat is in de afgelopen anderhalf jaar dan ook bevestigd. Bounida excelleerde regelmatig in wedstrijden van Ajax O17, maar bleek ook kwetsbaar op diverse vlakken.

Moeizame start bij Ajax

Het begin bij Ajax was moeizaam voor Bounida. De aanvaller moest het vooral doen met invalbeurten en stond vrijwel alleen tijdens oefenwedstrijden in de basisopstelling. Pas in de slotfase van de najaarscompetitie van vorig seizoen kon Bounida steevast zijn opwachting maken in de basiself van Ajax O17. Vanaf dat moment liet hij ook regelmatig zien hoe goed hij kan voetballen.

Tijdens de voorjaarscompetitie bleef Bounida basisspeler bij Ajax O17. Hij amuseerde het publiek regelmatig met flitsende acties en technische hoogstandjes. Tegen de leeftijdsgenoten van FC Utrecht toonde hij zijn klasse door een weergaloos doelpunt te maken. Bounida controleerde de bal op zijn borst, tikte hem over een verdediger en volleerde de bal met zijn linkerbeen tegen de touwen.

Veel ogen waren tijdens de Future Cup dan ook gericht op het Belgische toptalent. Het prestigieuze toernooi is de ideale gelegenheid voor jonge talenten om zich op een groot podium te laten zien. Er is veel media-aandacht en er zijn veel toeschouwers. Het zijn unieke dagen waarop jeugdteams de kans krijgen om zich te meten met buitenlandse grootmachten. Het was voor veel mensen een verrassing dat Bounida tijdens het toernooi geen enkele keer in de basisopstelling begon. Wel viel hij in vier van de vijf wedstrijden in.

Nieuw seizoen, nieuwe kansen?

Ondanks zijn teleurstellende Future Cup sloot Bounida het vorige seizoen op een enigszins positieve manier af. Hij had in ieder geval bij vlagen laten zien dat hij over exceptionele voetballende kwaliteiten beschikt en de ‘Bounida-hype’ niet zonder reden ontstaan was. Waar ligt dan zijn grote zwakte? Dat is voornamelijk zijn fysiek. De jonge Belg is een geweldige voetballer, maar moet het fysiek vrijwel altijd laten afweten tegen zijn tegenstander.

Zijn fysieke tekortkoming is dan ook de hoofdreden dat Bounida vooralsnog nauwelijks minuten heeft gemaakt in Ajax O18. In principe zou hij afgelopen zomer een lichting doorschuiven en officieel maakt hij ook deel uit van de selectie van O18, maar hij maakt dit seizoen vooral zijn minuten in Ajax O17. De afgelopen wedstrijden maakte Bounida niet eens deel uit van de selectie van O18.

Dat wil niet zeggen dat Bounida niet meer als toptalent geldt. Zijn uitzonderlijke techniek kan hem heel ver gaan brengen, maar het is voor Bounida nu vooral zaak om fysiek sterker te worden. Het is dan ook te hopen voor hem dat hij nog wat gaat groeien. Het hoeft daarom ook helemaal niet slecht te zijn voor Bounida om nog een seizoen vooral minuten in Ajax O17 te maken. Het geloof van Ajax in Bounida is in ieder geval nog geheel intact.

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.