Kweekvijver: Realisme achter de Bounida-hype

door Thijs Zwagerman 31

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Realisme achter de Bounida-hype

door Thijs Zwagerman 31

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

In de persoon van Rayane Bounida (16) zet maandag een ware tienersensatie zijn handtekening onder een contract bij Ajax. Opgegroeid in Brussel en gevormd in de befaamde jeugdopleiding van RSC Anderlecht, maar vanaf komende zomer te bewonderen in het Ajax-tenue. In deze Kweekvijver een achtergrondverhaal bij een buitengewoon spraakmakende jeugdtransfer.

De naam van de net zestienjarige Bounida gonst al jarenlang in de voetbalwereld. Op social media worden steevast superlatieven gekoppeld aan beelden van acties van Bounida. 'Wonderkind', 'grootste talent ter wereld' en 'absolute sensatie' zijn slechts een greep uit de typeringen die online al jarenlang rondgaan. Bounida is hot en is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een internationale bekendheid. De basis hiervoor is ruim acht jaar geleden op toevallige wijze gelegd.

Als trotse vader filmde Ben Bounida de verrichtingen van zijn zoon in de jeugdopleiding van Anderlecht. Deze beelden uploadde Ben op YouTube, waarna zijn zoon in hoog tempo naam begon te maken. Spectaculaire dribbels, passes en doelpunten deden de ster van Rayane Bounida rijzen. Eerst onschuldig en onbedoeld, maar later zette de entourage van Bounida dit ook doelbewust in om het toptalent te vermarkten.

Er werd een gelikt Instagram-profiel opgezet en Bounida maakte zijn opwachting in video’s van de populaire straatvoetballer Soufiane Touzani. Dit leverde miljoenen views op en op Instagram heeft Bounida inmiddels bijna 400.000 volgers. Ter illustratie: dit is meer dan zijn oude club RSC Anderlecht op het officiële Instagram-account heeft. Ook tekende Bounida jaren geleden al een contract bij Nike, dat sindsdien zijn officiële kledingsponsor is. Als gevolg hiervan verschijnt Bounida op evenementen van het Amerikaanse sportmerk als Nike-atleet en trapt hij een balletje met internationale topvoetballers als Eden Hazard en Jadon Sancho.

Hoe gigantisch de online hype en aandacht voor Bounida in toenemende mate ook werden: zijn sportieve ontwikkeling leek er nooit onder te lijden. Bounida bleef als jeugdspeler uitblinken op internationale jeugdtoernooien en in de jeugdteams van Anderlecht. Als vijftienjarige maakte hij al regelmatig minuten in het O17-elftal en ook hier wist Bounida het verschil te maken. Zijn indrukwekkende prestaties en technisch uitzonderlijke kwaliteiten maken Bounida al jarenlang een gewilde target voor zo’n beetje alle Europese topclubs. Al van jongs af aan prijkt zijn naam op alle scoutingslijsten, maar RSC Anderlecht had lange tijd toch goede hoop dat Bounida wilde doorbreken in de hoofdmacht. In november vorig jaar sloeg deze hoop echter om in teleurstelling.

Vertrek bij RSC Anderlecht

Anderlecht wilde Bounida op vijftienjarige leeftijd al contracteren en gaf dit ook aan bij de entourage van het talent. Op hun beurt lieten zij echter weten dat Bounida zich op zijn ontwikkeling focuste en op deze jonge leeftijd voorlopig nog geen contract wilde tekenen. Anderlecht begreep dit, maar voelde argwaan toen de handtekening van Bounida een klein jaar later nog altijd uitbleef. Hernieuwde pogingen om rond de tafel te gaan werden vooruitschoven en Bounida sprak ondertussen met andere geïnteresseerde clubs. Het leidde tot een soap waarin zelfs Anderlecht-hoofdtrainer Vincent Kompany vragen kreeg over de toekomst van Bounida. De oud-verdediger van onder meer Manchester City hield zich op de vlakte en nam Bounida zelfs in bescherming. ‘We mogen niet vergeten dat Rayane nog een kind is. Dat ik ooit hetzelfde meemaakte? Ja, maar ik had geen miljoenen volgers op sociale media en men stelde geen vragen over mij aan de coach van de A-ploeg.’

Uiteindelijk ging Bounida eind vorig jaar ook met Anderlecht in gesprek, maar tot een akkoord kwamen Bounida en de club niet. Naar verluidt vanwege te gortige salariseisen, maar in het statement dat Anderlecht zondag zelf naar buiten bracht rept de club dat Bounida ‘ondanks een traject op maat om uiteindelijk zijn debuut in de eerste ploeg te maken’ kiest voor een overstap naar een andere club. Anderlecht zegt de beslissing te betreuren, maar te respecteren. Bounida wordt omschreven als ‘een gewéldige jongen’ en Anderlecht wenst het jeugdexponent succes. ‘Op het einde van dit seizoen zwaaien we Rayane Bounida uit. Met spijt in het hart, maar met de meest oprechte gelukwensen. Rayane is een kind van Neerpede (trainingscomplex van Anderlecht, red.), een ket van het huis, pour toujours. Het ga je goed, Rayane.’

Komst naar Ajax

Waar een deur sluit, gaan er andere open. Dat geldt zeker als je te boek staat als internationaal toptalent. Als blijkt dat Bounida openstaat voor een vertrek bij Anderlecht begint de internationale top zich te melden. Paris Saint-Germain en Manchester City worden concreet, terwijl op de achtergrond ook Duitse en Spaanse belangstelling sluimert. Ook Ajax klopt aan en zet al in een vroeg stadium alle registers open om Bounida te overtuigen naar Amsterdam te komen.

Begin juli 2021 krijgt de Belg samen met zijn familie een rondleiding op Sportpark de Toekomst. Daarbij speelt Ajax met de aanwezigheid van Mo Nouri, de broer van Abdelhak, in op een gevoelig punt bij Bounida. De tiener is groot fan van Abdelhak Nouri, die geldt als een groot voorbeeld voor Bounida en hij bekijkt jarenlang veel beelden van Nouri. Ook na het tragische ongeval van Nouri in 2017 steekt Bounida zijn liefde voor de Ajax-middenvelder nooit onder stoelen of banken. Regelmatig toont hij bijvoorbeeld het voor Nouri symbolische getal 34 na het maken van een doelpunt. Met het inzetten van Mo Nouri, die de liefde van Bounida voor zijn broertje mooi vindt en zodoende dan ook graag meewerkt aan de rondleiding voor de jonge Belg, laat Ajax zien hoe graag het Bounida wil hebben.

Hoewel recente geruchten wellicht anders doen vermoeden, is de keuze van Bounida voor Ajax geen keuze voor geld. Spookverhalen over een salaris van 700.000 euro per jaar kunnen naar het rijk der fabelen worden verwezen. Bounida gaat bij Ajax zeer goed verdienen, maar wel aanzienlijk minder dan de in diverse Belgische media genoemde zeven ton. Bovendien: als Bounida op basis van financiën een keuze zou hebben gemaakt, dan was hij naar Paris Saint-Germain of Manchester City getogen, in plaats van Amsterdam.

Het Nouri en Ünüvar-traject

Geld geeft dan ook niet de doorslag, maar de reputatie, het sportieve plan en de faciliteiten van Ajax wel. Bounida is een gigantisch talent met uitzonderlijke technische, positionele en spelinzichtelijke kwaliteiten, maar hij en zijn omgeving weten ook dat de stap naar het betaald voetbal niet gemakkelijk zal zijn. Bounida is slechts 1,62 meter groot en weegt 48 kilo. Hij zal dan ook aan fysieke inhoud moeten winnen om op termijn de stap naar de Ajax-hoofdmacht te kunnen zetten. Bij Ajax hebben Abdelhak Nouri en Naci Ünüvar vergelijkbare trajecten moeten doorlopen. Stuk voor stuk zijn dit van jongs af aan technisch uitzonderlijk begaafde voetballers, maar ook spelers over wie lange tijd werd getwijfeld aan hun fysieke capaciteiten. Ajax heeft aangetoond Nouri en Ünüvar geleidelijk om te kunnen trainen, op zo’n manier dat zij uiteindelijk het verschil gingen maken in Jong Ajax. Een dergelijk traject hebben Bounida en Ajax nu voor ogen, waarna het hoofddoel natuurlijk blijft om in de Ajax-hoofdmacht door te breken.

Geduld is hierbij het toverwoord. Bounida tekent maandag een contract tot medio 2025 bij Ajax en zal die volledige termijn naar alle waarschijnlijkheid ook nodig hebben om überhaupt aanspraak te maken op een plek in de selectie van Ajax 1. Ondanks zijn status van absoluut toptalent en de gigantische hype die er rondom hem heerst, moet realisme worden betracht. Bounida is ontegenzeggelijk een toptalent en over zijn voetballende kwaliteiten zijn geen twijfels, maar de fysieke groei die hij zal moeten doormaken om mee te kunnen in het betaald voetbal zal veel tijd vergen. Die tijd zal Ajax Bounida ongetwijfeld willen geven. Met het contracteren van het Belgische megatalent slaan de Amsterdammers een fraaie slag. Met Bounida is er een potentiële publiekslieveling Ajacied geworden.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer Kweekvijver:

#1 - Deze buitenspelers uit de Ajax-opleiding ontwikkelen zich in schaduw van Daramy

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.