Piepjong, maar bulkend van talent: Zo begint Ajax O18 aan de Youth League

door Thijs Zwagerman 10

Bron Ajax Showtime

Piepjong, maar bulkend van talent: Zo begint Ajax O18 aan de Youth League

door Thijs Zwagerman 10

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Na een afwezigheid van ruim een jaar is de Youth League terug. Woensdagmiddag begint Ajax O18 in Portugal aan de jeugdvariant van de Champions League. Een volledig nieuwe lichting, die staat popelen om zichzelf te presenteren aan het grote publiek. Wat kunnen we verwachten van het vlaggenschip van de Ajax-opleiding op bezoek bij Sporting Portugal?

Olivier Aertssen en Kristian Hlynsson zijn de enige spelers uit de huidige selectie van Ajax O18 die er op 22 augustus vorig jaar ook bij waren toen het toenmalige Ajax O19 in de halve finale van de Youth League werd uitgeschakeld door de leeftijdsgenoten van Benfica. Een elftal met spelers als Enric Llansana, Quinten Timber, Youri Regeer, Christian Rasmussen en Sontje Hansen ging tegen Benfica kansloos met 3-0 onderuit. Aertssen en Hlynsson maakten het debacle toentertijd als piepjonge invallers mee, maar zullen hun ploeg nu - dertien maanden later - bij de hand moeten nemen in de Youth League.

Want hoe talentvol de selectie van Ajax O18 ook is, het leeftijdsverschil met tegenstanders Sporting Portugal, Borussia Dortmund en Besiktas zal groot zijn. In Nederland wordt er sinds twee jaar gewerkt met een O18-lichting, maar internationaal gezien bestaan er in verreweg de meeste landen nog altijd O19-teams. Dit is dan ook de vorm die in de Youth League wordt aangehouden. Daarnaast mag elke club ook nog gebruikmaken van drie dispensatiespelers, waardoor het de komende maanden meermaals zal gaan voorkomen dat Ajax-talenten in de Youth League tegenstand krijgen van spelers die drie jaar ouder zijn. De ervaring leert dat dit leeftijdsverschil zich in het jeugdvoetbal laat voelen en vaker dan de voetbaltechnische kwaliteiten het verschil maakt.

Status van Ajax O18

Toch zal het deze Youth League-campagne bij vlagen ook genieten geblazen worden voor Ajax-liefhebbers. De vraag is of Ajax O18 in staat zal zijn om tegen oudere en fysiek sterkere spelers negentig minuten op te boksen, maar zeker is wel dat de Amsterdammers met hun kwaliteiten in ieder geval in gedeeltes van wedstrijden de tegenstander hun wil op kunnen leggen. O18-trainer Dave Vos en zijn assistent-trainer Steven Pienaar zijn al sinds eind mei intensief bezig om de gewenste speelwijze erin te slijpen en dat werpt de laatste weken zijn vruchten af.

Ajax O18 speelde aantrekkelijke oefenwedstrijden tegen onder meer Club Brugge, KRC Genk en SC Cambuur en begon het seizoen officieel met overwinningen op FC Emmen (1-3 in het bekertoernooi) en Sparta Rotterdam (0-1 in de competitie). Het hoogste jeugdelftal beschikt over veel voetballend vermogen van achteruit en heeft daarnaast veel dynamiek en creativiteit hoger op het veld. Ajax O18 is nog altijd wel wat zoekende naar de juiste uitvoering en onderlinge afstemming, bijvoorbeeld in het vrijlopen in de opbouw en de omschakeling na balverlies. Maar bij vlagen tikt het elftal van Vos tegenstanders ook al helemaal zoek.

Smaakmakers en versterkingen vanuit Jong Ajax

Dit attractieve voetbal zal tegen Sporting Portugal van een extra boost worden voorzien met de aanwezigheid van Amourricho van Axel Dongen. De vleugelaanvaller, afgelopen jaar door Ajax uitgeroepen tot het grootste talent van De Toekomst, keert voor het eerste groepsduel in de Youth League terug vanuit Jong Ajax en zal links voorin voor veel dreiging moeten gaan zorgen tegen Sporting Portugal.

Ook de eerder genoemde Hlynsson en doelman Charlie Setford vloeien voor de start van de Youth League vanuit Jong Ajax terug naar de O18. Voor Hlynsson zal Vos een plaats op het middenveld inruimen, terwijl Setford normaliter onder de lat staat. Dit zou alleen nog kunnen veranderen als bij Ajax 1 zowel Maarten Stekelenburg als Jay Gorter niet fit genoeg blijken om te spelen in de Champions League-wedstrijd tegen Sporting Portugal. Stekelenburg en Gorter zijn beiden niet geheel okselfris en als blijkt dat zij allebei niet in staat zijn om te spelen zal Setford woensdagavond bij de Ajax-hoofdmacht op de bank zitten. In dat geval moet Vos een keuze maken tussen zijn overige keepers Sten Kremers en Tom de Graaff.

Naast Van Axel Dongen, Hlynsson en Setford beschikt Ajax O18 in zijn eigen selectie natuurlijk ook al over de nodige sterkhouders. Centrumverdediger Aertssen is één van hen, maar ook controlerende middenvelder Silvano Vos en aanvallende middenvelder Gabriël Misehouy zijn spelers die de ploeg bij de hand kunnen nemen. Aangevuld met interessante spelers als Diya Jermoumi (rechtsback), Mateja Milovanovic (centrumverdediger), Oualid Agougil (centrumverdediger/controlerende middenvelder), Jeppe Kjær (vleugelspeler) en Yoram Boerhout (aanvaller) kan Ajax O18 een ploeg op de been brengen die bulkt van het talent. En dan ontbeert het middenvelder Julian Brandes momenteel nog ietwat aan wedstrijdritme, waardoor hij hoogstwaarschijnlijk nog niet in de basis zal starten.

Of het jonge, maar zeer talentvolle Ajax O18 is opgewassen tegen het fysiek sterke Sporting Portugal, zal moeten blijken. Dat het een mooie test wordt om te zien waar de Ajax-talenten na maanden zonder competitieve wedstrijden staan, staat vast. De Youth League-wedstrijd Sporting Portugal - Ajax is woensdag om 12.00 uur te zien op Ziggo Sport.

Vermoedelijke opstelling Ajax O18:

Setford; Jermoumi, Aertssen, Agougil, Aning; Vos, Hlynsson, Misehouy; Kjær, Boerhout, Van Axel Dongen.

Overige spelers in de wedstrijdselectie:

Banel, Brandes, Dall, De Graaff, Gooijer, Kremers, Milovanovic, Sarfo, Van Bohemen.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer Kweekvijver:

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.