Kweekvijver: De stormachtige entree van aanvaller Kayden Wolff (15)

door Thijs Zwagerman 9

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: De stormachtige entree van aanvaller Kayden Wolff (15)

door Thijs Zwagerman 9

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Met Kayden Wolff lijkt Ajax deze zomer een groeibriljant te hebben binnengehaald. De aanvaller, die overkwam van FC Volendam, is vanaf het eerste moment één van de sterkhouders bij Ajax O16 en zet zichzelf in zijn eerste weken als Ajacied in rap tempo op de kaart. Tijd voor een nadere introductie van deze talentvolle en productieve aanvaller.

De naam van Wolff golft intern al langer rond op de burelen van De Toekomst. Als jeugdspeler van het Amsterdamse Zeeburgia is Wolff in het seizoen 2016/2017 namelijk al bij Ajax in beeld om de overstap naar de Nederlandse recordkampioen te maken. Ajax acht Wolff op dat moment uiteindelijk echter nog wat te licht en wijst de aanvaller af, waarna FC Volendam wel toehapt en Wolff binnenhaalt. In Volendam ontwikkelt het talent zich uitstekend verder en ziet hij zijn ontwikkeling beloond worden met uitverkiezingen voor Oranje O14 en O15.

Dit blijft ook bij Ajax niet onopgemerkt. De Amsterdammers slaan begin mei efficiënt toe en halen Wolff voor de neus van geïnteresseerde concurrenten als PSV, Feyenoord en AZ binnen. De rechtspoot begint bij Ajax O16, waar hij zich sinds de zomerstop vanaf het eerste moment nadrukkelijk profileert en zijn stempel drukt op de ploeg van trainer Dennis van den IJssel. Tijdens het vriendschappelijke gelijkspel tegen de leeftijdsgenoten van Club Brugge tekent Wolff in de voorbereiding voor zijn eerste officieuze Ajax-treffer, waarna de ban is gebroken.

Twee weken geleden was Wolff met een doelpunt van waarde tijdens de 0-2 bekerzege op de amateurs van Quick Boys en afgelopen weekend was de van FC Volendam overgekomen aanvaller samen met spits Don-Angelo Konadu de grote uitblinker tijdens de 6-0 overwinning op NAC Breda, tevens de eerste competitiewedstrijd van het seizoen. Wolff en Konadu zijn de aanvallende smaakmakers bij Ajax O16 in de eerste weken van het seizoen. Bij zo’n beetje elke dreigende aanval is het duo betrokken en dit demonstreerden zij afgelopen weekend in extreme mate tegen NAC Breda. Konadu maakte vier goals, Wolff zorgde voor de overige twee treffers. Daarnaast leverde de buitenspeler ook nog eens twee assits op spits Konadu.

Moderne aanvaller

De voetbalshow tegen NAC Breda is een bekroning op de stormachtige entree van Wolff in het Ajax-shirt. Het vijftienjarige talent presenteert zich als een speler met veel eigenschappen die een moderne aanvaller in het hedendaagse voetbal met zich meebrengt. Wolff speelt bij Ajax vooralsnog voornamelijk vanaf de linkerflank, maar zou ook als rechtsbuiten of spits uit de voeten kunnen. De jongeling beschikt over veel snelheid en diepgang, waarmee hij veel leeftijdsgenoten wekelijks aftroeft. Elke vijftienjarige back die het een zaterdag tegen Wolff op moet nemen, wacht een loodzwaar duel. Naast zijn explosieve snelheid is Wolff namelijk ook behendig aan de bal en valt zijn doelgerichtheid op. De aanvaller beschikt over een zuivere trap en is daarnaast ook ogenschijnlijk koel voor het doel van de tegenstander. Het zijn ingrediënten voor een veelscorende buitenspeler en dat is precies hoe Wolff zichzelf ook profileert in zijn eerste weken bij Ajax.

Hoe indrukwekkend zijn beginperiode in Amsterdam ook mag zijn, valt er logischerwijs ook nog wel het één en ander te verbeteren bij de jonge Wolff. Zo moet de aanvaller nog beter gaan aanvoelen wanneer hij een individuele actie kan inzetten en wanneer hij juist even geen risico moet nemen in zijn spel. In de drukte is Wolff soms nog geneigd een dribbel aan te gaan, terwijl hij op deze momenten beter het spel kan verplaatsen middels een pass. Hoewel Wolff bij vlagen met slimme steekpasses of goede loopacties aantoont over een goed overzicht te beschikken, ontbeert het hem soms aan overzicht wanneer hij in de as van het veld aan de bal komt. Balverlies op deze soms cruciale momenten zal gaandeweg uit zijn spel moeten verdwijnen, maar dat Ajax met Wolff een speler met een groot potentieel heeft binnengehaald, staat vast.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer Kweekvijver:

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.