Ajax-jeugd begint officieel aan het nieuwe seizoen: hier moet je op letten

door Thijs Zwagerman 7

Ajax-jeugd begint officieel aan het nieuwe seizoen: hier moet je op letten

door Thijs Zwagerman 7

Laatst geüpdatet

Na zo’n tien maanden zonder officiële wedstrijden gaat de Ajax-jeugd dit weekend dan eindelijk officieel beginnen aan het nieuwe voetbalseizoen. Een uitgebreide oefencampagne is achter de rug en met de eerste bekerwedstrijden wordt het seizoen 2021/2022 dit weekend officieel ingeluid.

Nadat de jeugdcompetities vorig seizoen in begin oktober werden stilgelegd, kwam de Ajax-jeugd maandenlang niet in officieel verband in actie. Op Sportpark de Toekomst werden weliswaar wekelijks onderlinge wedstrijden gespeeld, een competitie- of bekerwedstrijd zat er niet in. Aan het begin van dit kalenderjaar ging er vervolgens ook een streep door de Youth League en de Future Cup, waardoor de focus in de jeugdopleiding van Ajax definitief naar het nieuwe seizoen kon worden verlegd.

Eind mei werd het door de overheid weer toegestaan om vriendschappelijke wedstrijden te spelen. Van deze versoepeling maakte Ajax logischerwijs dankbaar gebruik. Met de nieuwe selecties werd er vanaf dat moment toegewerkt naar de start van het nieuwe seizoen. Na een zomerstop van een maand werd de voorbereiding door de Ajax-jeugd begin augustus weer hervat. Er werd geoefend tegen Nederlandse BVO’s, maar ook tegen buitenlandse clubs als het Franse Lille OSC en het Belgische Club Brugge, KAA Gent en Standard Luik werd vriendschappelijk gespeeld. Het maakt dat de jeugdteams van Ajax klaar zijn voor de officiële seizoensouverture die dit weekend op het programma staat.

De wedstrijden op Sportpark de Toekomst zullen nog tot 20 september achter gesloten deuren worden afgewerkt, maar de meeste uitduels zijn wel toegankelijk voor publiek. Het bijwonen van uitwedstrijden van de Ajax-jeugd is afhankelijk van de regelgeving die de thuisspelende club hanteert.

De volgende jeugdwedstrijden staan er dit weekend op het programma:

FC Emmen O18 - Ajax O18

Zaterdag, 15.30 uur

Ajax O18, getraind door Dave Vos en assistent-trainer Steven Pienaar, begint in Drenthe aan het nieuwe voetbalseizoen. De ploeg neemt het zaterdag op tegen FC Emmen en zal moeten laten zien dat het de goede lijn uit de voorbereiding kan doortrekken. De O18 wist met frivool en attractief spel enkele ruime zeges te boeken en bulkt met jongens als Gabriël Misehouy, Silvano Vos, Jeppe Kjær, Olivier Aertssen en nieuwkomer Yoram Boerhout (sc Heerenveen) van het talent.

Drachtster Boys O17 - Ajax O17

Zaterdag, 12.30 uur

Voor Ajax O17 was het een ontzettend zware zomer. Een paar dagen voordat de ploeg van trainer Yuri Rose aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen zou beginnen, kreeg het elftal het verschrikkelijke nieuws dat hun ploeggenoot Noah Gesser en diens broer Isay bij een fataal auto-ongeluk om het leven waren gekomen. Ajax besteedde zowel intern als extern logischerwijs veel aandacht aan deze buitengewoon verdrietige gebeurtenis. Veel teamgenoten waren en zijn compleet uit het veld geslagen door het plotselinge overlijden van Gesser, maar eenmaal op het veld ging de knop tijdens trainingen en wedstrijden weer eventjes om. Met de Belgische nieuwkomer Stanis Idumbo Muzambo en grote talenten als David Kalokoh, Alvaro Henry, Rico Speksnijder en Olaf Gorter beschikt ook Ajax O17 over een zeer talentvolle lichting. Tegen de amateurs van Drachtster Boys beginnen zij zaterdagmiddag officieel aan het nieuwe seizoen.

Ajax O16 - Quick Boys O16

Vrijdag, 19.00 uur

Aan Ajax O16 is het vrijdagavond al de beurt om de bal officieel aan het rollen te brengen. De ploeg van trainer Dennis van den IJssel, vorig jaar nog assistent-trainer van John Heitinga bij Ajax O18, treft vrijdagavond de amateurs van Quick Boys op Sportpark Nieuw Zuid. Bij Ajax O16 zijn linksback Yasser El Aissati, middenvelder Avery Appiah, buitenspeler Giandro Sambo, aanvallende middenvelder Don-Delaiah O'Niel en spits Don-Angelo Konadu op dit moment de meest in het oog springende talenten. Ook de van FC Volendam overgekomen Kayden Wolff geldt daarnaast als een zeer veelbelovende aanvaller.

Ajax O15 - DCG O15

Zaterdag, 15.00 uur

Ajax O15, getraind door Mischa Salden, begint evenals de O18 en O17 op zaterdag aan het nieuwe seizoen. DCG, een amateurclub uit Amsterdam, komt zaterdagmiddag naar De Toekomst om zijn krachten te meten met de O15-talenten van Ajax. Tot de selectie van Ajax O15 behoort in de persoon van Bashan Enoh de zoon van oud-Ajacied Eyong Enoh. Andere grote talenten uit dit team zijn Lyfe Oldenstam en Haniël Pereira da Gama.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.