Kweekvijver: Potentiële publiekslieveling Idumbo (16) haakt aan bij Ajax O18

door Thijs Zwagerman 36

Kweekvijver: Potentiële publiekslieveling Idumbo (16) haakt aan bij Ajax O18

door Thijs Zwagerman 36

Laatst geüpdatet

Ajax heeft afgelopen zomer een ruwe diamant uit België naar Amsterdam gehaald. Een aanvallende middenvelder die floreert in zijn eerste maanden als Ajacied en luistert naar de prachtige voetbalnaam Stanis Idumbo Muzambo. Wat gaat er schuil achter de razendsnelle ontwikkeling van Idumbo?

Direct na de bekendmaking van zijn komst naar Ajax waren de verwachtingen hooggespannen. Idumbo stond bij KAA Gent, de club waar Ajax hem oppikte, bekend als een absoluut toptalent. Op vijftienjarige leeftijd speelde de rechtspoot al competitiewedstrijden met de O18-ploeg en in zijn laatste maanden als KAA Gent-speler werd hij zelfs overgeheveld naar de O21-selectie van de Belgische club.

Ajax liet Idumbo eerst echter op zijn gemak aarden in Amsterdam, zonder hem direct de extra druk op te leggen die het spelen in een hogere lichting met zich meebrengt. Bij Ajax kwam Idumbo afgelopen zomer dan ook ‘gewoon’ bij zijn leeftijdsgenoten in de O17 terecht. Een goede beslissing van Ajax, want ondanks zijn enorme potentie en status als groot talent had Idumbo na zijn overgang wel wat aanpassingstijd nodig. Hoewel de middenvelder van trainer Yuri Rose veel vertrouwen kreeg, slaagde Idumbo er niet direct in om zijn stempel te drukken. De Belg met Congolese roots was duidelijk zoekende en had wat tijd nodig om zich het Ajax-voetbal eigen te maken.

Idumbo stond er dus niet meteen, maar toch verloopt zijn aanpassing aan Ajax in zijn eerste jaar in Amsterdam gesmeerd. Na amper twee maanden vond de creatieve middenvelder zijn draai en ging hij het verschil maken voor Ajax O17. Hij scoorde en gaf een assist in het competitieduel met sc Heerenveen en besliste een week later zo’n beetje eigenhandig de mini-Klassieker in Rotterdam. Op het vernieuwde trainingscomplex van Feyenoord was Idumbo ongrijpbaar en verzorgde hij de volledige Amsterdamse productie: 1-2. Ook in de thuiswedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van Feyenoord was Idumbo met een doelpunt van waarde in een met 5-2 gewonnen mini-Klassieker. In totaal was hij in de eerste seizoenshelft goed voor vier doelpunten en een assist in negen competitieduels.

Promotie naar Ajax O18

Goede cijfers, maar minstens zo imponerend is het spel dat Idumbo laat zien. Het leverde de middenvelder recentelijk promotie naar Ajax O18 op. Voor de ploeg van kersverse Ajax-trainer Jean-Paul de Jong speelde Idumbo inmiddels twee oefenduels mee. In deze rubriek omschreven we Idumbo al eens als een showvoetballer met rendement. Die omschrijving gaat nog altijd op, maar nu de Belg is overgeheveld naar Ajax O18 lijkt de verhouding in zijn spel wel ietwat te zijn veranderd. Iets minder show, nog meer doelgerichtheid.

Het is een verandering die past binnen het proces van volwassen worden waarin Idumbo zich zowel binnen als buiten de lijnen begeeft. Nog altijd zorgt de creatieveling met individuele acties en technische hoogstandjes voor amusement, maar nog meer dan dit al het geval was koppelt hij deze technische creativiteit aan doelgerichtheid en rendement. Daarnaast is Idumbo zichtbaar veel bezig met de manier waarop hij moet vrijlopen, om zodoende vaker tussen de linies in kansrijke posities aangespeeld te kunnen worden. Ook Steven Pienaar, assistent-trainer van Ajax O18, hamert hier veelvuldig op.

Tekenend voor de goede ontwikkeling van Idumbo is de wijze waarop hij de instructies en tips van Pienaar en de andere Ajax-trainers als een spons in zich opzuigt. Idumbo is zeer leergierig en stelt zich vanaf het eerste moment open, iets wat zijn ontwikkeling natuurlijk zeer ten goede komt en tevens een verklaring vormt voor zijn snelle promotie naar Ajax O18.

Een andere belangrijke reden hiervoor is het feit dat Gabriël Misehouy dichtbij de stap naar Jong Ajax is. De zeer talentvolle middenvelder traint de laatste tijd steeds vaker mee met de beloften en behoorde recentelijk ook voor het eerst tot de wedstrijdselectie van Jong Ajax. In de komende maanden lijkt Misehouy definitief te gaan aanhaken bij de selectie van trainer John Heitinga en daarom is het voor Ajax O18 een geruststellende gedachte dat er met Idumbo een speler van hetzelfde profiel en in potentie dezelfde kwaliteiten als Misehouy klaarstaat. Beiden kunnen uitstekend kappen, draaien en dribbelen en beschikken daarnaast over een goed spelinzicht en scorend vermogen.

Voor Idumbo, die gezien zijn kwaliteiten en speelstijl veel in zich heeft om op termijn een publiekslieveling van het Ajax-publiek te worden, is het zaak dat hij zich leergierig op blijft stellen. Vaak een grappenmaker buiten de lijnen, maar eenmaal op het veld zeer gefocust en doelgericht. In zijn prille carrière tot dusver hebben die eigenschappen hem op jonge leeftijd zowel bij KAA Gent als bij Ajax al ver gebracht. De komende periode moet Idumbo aantonen dat hij ook in het hoogste jeugdelftal van de Amsterdammers een toonaangevende speler kan worden. Gezien de vele aandacht die hij krijgt van de staf van Ajax O18, lijkt de club daar intern veel vertrouwen in te hebben. En dat is zeer terecht gezien de stormachtige entree die Idumbo in zijn eerste halfjaar als Ajacied heeft beleefd.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer Kweekvijver:

#1 - Deze buitenspelers uit de Ajax-opleiding ontwikkelen zich in schaduw van Daramy

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.