Kweekvijver: Beste elftal Ajax-talenten van de eerste seizoenshelft

door Thijs Zwagerman 10

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Beste elftal Ajax-talenten van de eerste seizoenshelft

door Thijs Zwagerman 10

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

De Ajax-jeugdopleiding brengt al sinds jaar en dag vele grote voetbaltalenten voort. Na een lange periode zonder competitiewedstrijden als gevolg van de corona-maatregelen, is het dit seizoen gelukkig weer wekelijks smullen van aanstormende Ajax-talenten. Ajax Showtime zet de elf uitblinkers uit de eerste seizoenshelft voor je op een rij.

Keeper: Tommy Setford

Nu zijn oudere broer Charlie Setford de stap naar Jong Ajax heeft gemaakt en slechts in de Youth League of bij binnenlandse topwedstrijden nog het doel van Ajax O18 verdedigt, kan Tommy Setford worden bestempeld als de beste jeugdkeeper van de eerste seizoenshelft. Tommy beschikt over goede reflexen, organiserend vermogen en meevoetballende kwaliteiten. In dat laatste slaat hij soms nog weleens door, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Over het algemeen is Setford junior echter een betrouwbare goalie die uitstekend past binnen het profiel van Ajax-doelman. Tommy Setford krijgt in dit elftal nipt de voorkeur boven Ajax O18-doelman Tom de Graaff, die zich ook goed ontwikkelt en dit seizoen zijn eerste contract bij Ajax heeft getekend.

Rechtsback: Alvaro Henry

Door een blessure kwam Alvaro Henry tot dusver alleen de eerste twee maanden van dit seizoen in actie, maar in de periode dat hij fit was maakte hij als rechtsachter van Ajax O17 wel grote indruk. Henry is in verdedigend opzicht ijzersterk en beschikt aan de bal over de bijzondere kwaliteit om uiterst functioneel en doorgaans foutloos te spelen. Op termijn komt Henry wellicht nog beter tot zijn recht als centrumverdediger, maar voor nu slaagt hij er in dit elftal in om als rechtsback de eveneens goed presterende Tristan Gooijer, Diyae Jermoumi (beiden O18) en Haniël Pereira da Gama (O15) achter zich te houden. De verwachting is dat Henry direct na de winterstop zijn rentree zal maken na blessureleed. In de tweede helft van dit seizoen lonkt vervolgens een Ajax O18-debuut voor de zestienjarige Henry.

Rechter centrumverdediger: Olivier Aertssen

Al sinds zijn overgang van Sparta Rotterdam naar Ajax in de zomer van 2019 behoort Olivier Aertssen bijna wekelijks tot de uitblinkers van het team waar hij in speelt. Het is daarom des te opvallender dat Aertssen door de KNVB wordt genegeerd in de jeugdteams van Oranje. Bij Ajax herkent men zijn talent gelukkig wel. Dit seizoen is Aertssen onomstreden in het verdedigende hart van Ajax O18 en miste de centrumverdediger bijna geen minuut. Aertssen beschikt over snelheid, overzicht en een goed voetballend vermogen van achteruit, kwaliteiten die hij weet te combineren met verdedigende slimheid. Aertssen mag de laatste tijd ruiken aan Jong Ajax en in 2022 is een debuut in dat elftal onvermijdelijk.

Linker centrumverdediger: Lucas Jetten

Op de plek waar Lucas Jetten staat, had eigenlijk net zo goed Mateja Milovanovic of Jorrel Hato kunnen staan. Milovanovic vormt een ijzersterk duo met de hierboven genoemde Aertssen en Hato is op knappe wijze als doorgeschoven talent de constante factor in de achterhoede van Ajax O17. Toch heeft Jetten zijn plek in dit elftal dubbel en dwars verdiend met het gedurfde spel van achteruit dat hij wekelijks etaleert. De linkspoot is slim, heeft een goede dribbel en wordt ondanks zijn geringe lengte in verdedigend opzicht nauwelijks afgetroefd. Als veertienjarige houdt Jetten zich zelfs al staande bij Ajax O16. Aan dit talent gaan de Amsterdammers nog veel plezier beleven.

Linksback: Prince Aning

Prince Aning is misschien wel de Ajacied die zich dit seizoen tot dusver het meest stormachtig heeft ontwikkeld. De zeventienjarige linksback is zowel in verdedigend opzicht als aan de bal nauwelijks op fouten te betrappen en is een belangrijke kracht bij Ajax O18. In dat elftal maakte Aning met name in de Youth League grote indruk door de wijze waarop hij als moderne back de hele linkerflank bestrijkt. Dat Ajax de ontwikkeling van de zeer talentvolle Aning nog niet heeft beloond met een contract is onbegrijpelijk.

Rechtermiddenvelder: Silvano Vos

In de categorie toptalenten uit de 2005-lichting van Ajax hoort ook zeker Silvano Vos. Vos kan ook uit de voeten als verdediger, maar heeft zich dit seizoen opgeworpen tot de onbetwiste verdedigende middenvelder van Ajax O18. De rechtspoot koppelt zijn fysiek aan voetballende kwaliteiten en is zowel verdedigend hard als technisch onderlegd. Door een lichte rugblessure moet Vos het aanstaande trainingskamp van Jong Ajax laten schieten, maar anders was hij net als zijn O18-ploeggenoten Aertssen en Gabriël Misehouy met de ploeg van trainer John Heitinga meegegaan. In dit elftal met uitblinkers krijgt de talentvolle Vos de lichte voorkeur boven Avery Appiah (O16) en Oualid Agougil (O17 en O18).

Linkermiddenvelder: Gabriël Misehouy

De ontwikkeling van Gabriël Misehouy is er één in een rechte lijn omhoog. Als zestienjarige vond hij dit seizoen geleidelijk zijn plek bij Ajax O18 en inmiddels is hij al een tijdje één van de absolute sterkhouders van deze ploeg. Misehouy heeft een bak aan technische bagage en creativiteit en weet dit ook nog eens te koppelen aan rendement. Zijn korte manier van wegdraaien bij tegenstanders is een unieke kwaliteit. Misehouy is een absoluut toptalent dat het best tot zijn recht komt als aanvallende middenvelder, maar daar staat in dit elftal een Belgisch groeibriljant (zie hieronder voor meer). Daardoor moeten de ijzersterk van blessureleed teruggekomen Julian Brandes en de zich goed ontwikkelende Mark Verkuijl op de positie van linkermiddenvelder Misehouy voor zich dulden.

Aanvallende middenvelder: Stanis Idumbo Muzambo

Met hoge verwachtingen werd Belgisch jeugdinternational Stanis Idumbo Muzambo deze zomer door Ajax overgenomen van KAA Gent. De aanvallende middenvelder stond in België te boek als megatalent, maar had na zijn komst naar Ajax wel wat moeite om die potentie ook in Amsterdam te tonen. Niet gek voor een zestienjarige die naar een ander land verhuist en in een totaal nieuwe omgeving terechtkomt. Ruimschoots voordat de eerste twijfels over Idumbo Muzambo eventueel zouden kunnen zijn ontstaan, toonde de Belg dubbel en dwars aan waarom Ajax hem had aangetrokken. Idumbo Muzambo is als aanvallende middenvelder een genot om naar te kijken en staat garant voor spektakel aan de bal. Die frivoliteit weet hij echter ook uitstekend te koppelen aan rendement, waardoor Idumbo Muzambo dit seizoen tot dusver de absolute ster van Ajax O17 is.

Rechtsbuiten: Emre Ünüvar

Dat Emre Ünüvar een plek in dit elftal van toptalenten heeft verdiend is ontzettend knap. De aanvaller begon dit seizoen namelijk bij Ajax O14, maar heeft zich in een mum van tijd opgewerkt tot basisspeler en topscorer van Ajax O15. Eerst op de rechtsbuitenpositie, maar vervolgens op zijn favoriete plek in de spits. Het jongere broertje van Jong Ajax-sterspeler Naci heeft een goed gevoel voor loopacties, een functionele techniek en is ijskoud voor het doel. Een totaal ander type speler dan Naci, maar evenals zijn oudere broer behoort ook Emre tot de grootste talenten uit de jeugdopleiding van Ajax.

Spits: Skye Vink

In de spitspositie verrast Skye Vink dit seizoen vriend en vijand met zijn goede spel aan de bal. Dat Vink veel doelpunten kon maken was al een tijdje bekend, maar dit seizoen weet de jonge spits zijn imposante fysiek ook uitstekend te koppelen aan de rol van aanspeelpunt. Vink is een heerlijke kapstok om het aanvalsspel aan op te hangen. Daarnaast is de spits razendsnel, kopsterk en beschikt hij over een harde en zuivere traptechniek. Hoewel Vink op papier speler van Ajax O16 is, slaagt het talent er de laatste tijd ook steeds beter in om zijn stempel te drukken bij de O17.

Linksbuiten: Kayden Wolff

De overstap van FC Volendam naar Ajax heeft Kayden Wolff ogenschijnlijk geen enkele moeite gekost. Vanaf het eerste moment was de linksbuiten belangrijk voor Ajax O16. Wolff is razendsnel, heeft een goede individuele actie en maakt veel goals. Zelfs in wedstrijden waarin het minder loopt gaat er nog altijd veel dreiging van de jonge aanvaller uit. De zes doelpunten en vijf assists van Wolff in zijn eerste maanden als Ajacied onderstrepen zijn bliksemstart in Amsterdam.

Beste elftal Ajax-talenten van de eerste seizoenshelft:

T. Setford; Henry, Aertssen, Jetten, Aning; Vos, Misehouy, Idumbo Muzambo; Ünüvar, Vink, Wolff.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer Kweekvijver:

#1 - Deze buitenspelers uit de Ajax-opleiding ontwikkelen zich in schaduw van Daramy

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.