Kweekvijver: Smullen van het middenveld van Ajax O17

door Thijs Zwagerman 27

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Smullen van het middenveld van Ajax O17

door Thijs Zwagerman 27

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding

Mark Verkuijl, Olaf Gorter en Stanis Idumbo Muzambo zijn de machinekamer van Ajax O17. De drie vormen sinds kort het voetballende hart van de ploeg van trainer Yuri Rose, die een zeer complementair middenveld heeft weten te formeren. Een nadere introductie van het even degelijke als frivole trio Verkuijl, Gorter en Idumbo Muzambo.

Het was afgelopen weekend in de mini-Klassieker tussen Feyenoord O17 en Ajax O17 een kantelpunt in de wedstrijd. Na een sterke openingsfase van de Rotterdammers en een zoekend en onwennig ogend Ajax, grepen de Amsterdammers de macht op het middenveld. Na een minuut of tien spelen kreeg Ajax het voor elkaar om de bal langer in de ploeg te houden en Feyenoord met geduldig en zuiver combinatiespel terug te dringen. De sleutel hiervoor lag bij de controlerende middenvelders Verkuijl en Gorter en de Belgisch jeugdinternational Idumbo Muzambo, die als aanvallende middenvelder veelal tussen de linies opduikt.

Verkuijl, al vanaf de F1 spelend bij Ajax, is op dit middenveld de meest controlerende van de drie. De pas vijftienjarige rechtspoot (hij sloeg deze zomer de stap naar Ajax O16 over) speelt ook regelmatig als centrumverdediger en heeft mede hierdoor een goed gevoel voor het bewaken van de teambalans. Gorter is als nummer 8 meer een pendelaar en rukt ook regelmatig op naar voren, maar is in de eerste fase van de opbouw meestal lager op het veld te vinden. Idumbo Muzambo is als aanvallende middenvelder de vrije geest tussen de gedisciplineerde krachten Verkuijl en Gorter. Het is een rol die de Belg goed ligt en waarin hij de afgelopen twee wedstrijden excelleert.

Deze samenstelling van het middenveld maakt het voetballen voor Ajax O17 een stuk gemakkelijker. Verkuijl en Gorter zijn op het eerste oog niet de opvallendste spelers van het team, maar als je langer op hen gaat letten valt op dat het duo ontzettend weinig verkeerd doet. Beiden beschikken over een uitstekende functionele basistechniek en een bovengemiddeld spelinzicht. Bij hoge uitzondering verspeelt één van de twee de bal, veel regelmatiger is de wijze waarop Verkuijl en Gorter met zuivere passing hun medespelers vrijspelen. Zelfs tegen het compacte Feyenoord slaagt Ajax er door het overzicht van Verkuijl en Gorter in om spelers tussen de linies vrij te krijgen. De twee oriënteren zich voortdurend op de ruimtes om zich heen en weten zodoende al voordat ze de bal ontvangen wat ze ermee moeten doen. De handelingssnelheid en de keuzes aan de bal zijn vervolgens goed, ook onder druk van directe tegenstanders. Zo ontstaat er van controleurs Verkuijl en Gorter uit een ogenschijnlijk simpel positiespel. En juist het simpel laten ogen van dit moeilijke spelelement is natuurlijk een grote kwaliteit.

Idumbo Muzambo, showvoetballer met rendement

Verkuijl en Gorter zijn zeer nuttig, oerdegelijk en betrouwbaar, zonder dat dit altijd opvalt. Hoe anders is dat bij aanvallende middenvelder Idumbo Muzambo, die juist een echt showvoetballer is en in alles frivoliteit en attractiviteit uitstraalt. De rechtspoot kwam deze zomer als toptalent over van KAA Gent, maar had in Amsterdam korte aanpassingstijd nodig. Inmiddels is Idumbo Muzambo echter helemaal los. In de mini-Klassieker was de Belg goed voor beide Ajax-doelpunten, het weekend daarvoor tegen sc Heerenveen maakte hij zijn eerste competitietreffer. In Amsterdam zal men intern tevreden toezien hoe de Belgische jeugdaankoop zijn draai heeft gevonden.

Op het veld is eveneens zichtbaar dat Idumbo Muzambo lekker in zijn vel zit. De nummer 10 dribbelt er wekelijks op los, creëert ontzettend veel gevaar en zorgt met even fraaie als functionele technische hoogstandjes regelmatig voor opwinding langs de lijn. Idumbo Muzambo voorziet het middenveld van Ajax O17 van creativiteit, diepgang en scorend vermogen en is voor iedere voetballiefhebber een genot om naar te kijken. Dergelijk spelplezier straalt Idumbo Muzambo op het veld ook uit.

Meer smaakmakers

Met het trio Verkuijl, Gorter, Idumbo Muzambo zijn slechts drie smaakmakers van Ajax O17 benoemd. De ploeg van Rose beschikt over vele grote talenten en staat te boek als een zeer talentvolle lichting. Met David Kalokoh, die tegen Feyenoord na blessureleed in de basis stond en een ijzersterke basisrentree kende, herbergt de selectie de topscorer van de Ajax-jeugd van twee seizoenen geleden.

Ook verdedigende toptalenten als Oualid Agougil en Alvaro Henry halen wekelijks een hoog niveau en met Tommy Setford staat er een groot keeperstalent onder de lat. Aangevuld met ongepolijste diamanten als Yoram Boerhout, Rico Speksnijder en Skye Vink en aanvoerder en centrumverdediger Nick Verschuren beschikt Ajax O17 zodoende over een ijzersterke selectie. Het stelt trainer Rose wekelijks voor lastige keuzes, iets wat het beste naar boven haalt in de talentvolle Ajacieden van Ajax O17.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer Kweekvijver:

#1 -Deze buitenspelers uit de Ajax-opleiding ontwikkelen zich in schaduw van Daramy

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.