Toptalent Muzambo moet einde maken aan Belgische Ajax-droogte

door Thijs Zwagerman 22

Bron Ajax Showtime

Toptalent Muzambo moet einde maken aan Belgische Ajax-droogte

door Thijs Zwagerman 22

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ajax heeft het Belgische jeugdvoetbal goed in het vizier. Met de komst van toptalent Stanis Idumbo Muzambo hebben de Amsterdammers zich eindelijk weer eens verzekerd van een groot talent uit België. Aan Muzambo de taak om vanaf komende zomer in de voetsporen van illustere voorgangers als Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen en Toby Alderweireld te treden.

Het noemen van de in Amsterdam zo geliefde Belgische oud-Ajacieden doet direct verlangen naar een volgend talent uit België dat via de jeugdopleiding van Ajax furore maakt in de hoofdmacht van de Amsterdammers. Na Vermaelen, Vertonghen en Alderweireld was middenvelder Mats Rits als Belg nog het dichtstbij een doorbraak in Ajax 1, maar tussen 2011 en 2013 slaagde hij er onder toenmalig trainer Frank de Boer niet in om vanuit Jong Ajax een plek in het eerste elftal te veroveren. In de jaren die volgden acteerden de Belgen Nathan Leyder en Francesco Antonucci nog in de jeugdopleiding van Ajax, maar sinds zij in respectievelijk 2016 en 2017 vertrokken is er sprake van een Belgische droogte bij Ajax en dus ook op De Toekomst.

Maar in Amsterdam besefte men terdege dat de Belgische markt een interessante vijver is om in te vissen. Zo’n beetje sinds het begin van deze eeuw brengt België voetballers van wereldklasse voort en mede daarom heeft Ajax vanaf 2018 de blik weer verlegd naar onze zuiderburen. De ervaren topscout Urbain Haesaert werd teruggehaald van RSC Anderlecht en in zijn voetsporen verruilde ook scouts Angelo de Gruyter en Afrim Salievski de Belgische topclub voor Ajax. De Gruyter en Salievski brengen voor Ajax de Belgische markt in kaart en uit hun koker is ook kersvers Ajacied Stanis Idumbo Muzambo afkomstig. Het contracteren van Muzambo is een grote slag en hoogstwaarschijnlijk de start voor een nieuwe toevoer vanuit België, waar De Gruyter en Salievski goed werk verrichten. Vorige zomer trachtte Ajax eveneens op hun aanraden al om KAA Gent-talent Malick Fofana vast te leggen. Dat lukte toentertijd niet, maar nog geen jaar later is het dus wel raak met Muzambo.

Als vijftienjarige al bij KAA Gent O18 en O21

Muzambo is geboren in Frankrijk en heeft ook roots in de Democratische Republiek Congo, maar omdat hij al van jongs af aan in België woont is Muzambo in het bezit van een Belgisch paspoort. Tevens is hij meervoudig jeugdinternational van België. Muzambo is afkomstig van KAA Gent, maar in België kwam de technicus in eerder stadium uit in de jeugdopleiding van Club Brugge. In de zomer van 2017 besloot Muzambo echter gezamenlijk met zijn oudere broer en eveneens talentvolle jeugdvoetballer Franck om Club Brugge te verruilen voor KAA Gent. Bij Gent tekende Muzambo vorige zomer op vijftienjarige leeftijd een eenjarig contract.

Mede door de steeds concreter wordende belangstelling van Ajax besloot Muzambo dit eenjarige contract niet te verlengen. De rechtspoot raakte overtuigd van het perspectief bij Ajax en de plannen die men in Amsterdam met hem heeft. Na voorspoedige onderhandelingen tekende Muzambo afgelopen weekend een contract dat hem tot medio 2024 aan Ajax verbindt. KAA Gent blijft hierdoor teleurgesteld achter en staat Muzambo met pijn in het hart af. De Belg staat bij zijn huidige club te boek als toptalent en speelt de laatste weken als vijftienjarige in oefenwedstrijden (ook in België liggen de competities stil) zelfs al mee met de O18- en O21-ploeg van KAA Gent. Het is veelzeggend voor de status die Muzambo in zijn thuisland geniet. Met zijn dribbels, behendigheid en fraaie doelpunten maakt de jongeling al jarenlang furore bij KAA Gent en in de nationale jeugdteams van België.

De interesse van Ajax en het uiteindelijke contracteren van Muzambo is zodoende logisch te verklaren. De Belg past met zijn frivole, technische en attractieve speelstijl perfect binnen de Ajax-filosofie. Muzambo komt het best tot zijn recht als aanvallende middenvelder, maar zou eventueel ook op de flanken of als valse spits uit de voeten kunnen. Het talent, dat eind juni zestien jaar wordt, heeft een goed overzicht en weet in balbezit ondanks zijn geringe lengte (1,70 meter) altijd goed en slim gebruik te maken van zijn lichaam.

Bij Ajax zal Muzambo komende zomer beginnen in de O17 ploeg, maar de verwachtingen zijn dat hij op korte termijn de stap naar O18 zal zetten. Met Gabriël Misehouy, Amourricho Van Axel Dongen, Jeppe Kjær, David Kalokoh en nieuwkomer Yoram Boerhout zal die ploeg in aanvallend opzicht overlopen van creativiteit, al zullen enkele van deze talenten ook regelmatig bij Jong Ajax in actie gaan komen. Desalniettemin zal het smullen worden om Muzambo omringd te zien tussen de vele technische, creatieve en aanvallend ingestelde Ajax-talenten uit zijn lichting. Het is één van de vele dingen in de Ajax-opleiding om naar uit te kijken richting het nieuwe seizoen jeugdvoetbal.

Foto: Ajax

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Alle 'Kweekvijvers' van het seizoen 2020/2021:
#1 - De nieuwe sterkhouders bij Ajax O19 in Nyon
#2 - Hoe corona Ajax overal in haar greep houdt
#3 - Jeugdwatcher Bram van der Ploeg stopt ermee
#4 - Goed begonnen Ajax-jeugd baalt van onderbreking
#5 - Nieuwkomer Hlynsson ontwikkelt zich rap in hectische maanden
#6 - 'Lange tijd ontbreken van wedstrijdspanning vormt serieus probleem'
#7 - Vrijwillig vertrokken keepers hebben geen spijt
#9 - Op deze Ajax-talenten moet je in 2021 letten
#10 - Ajax laat toptalenten wachten op contract

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties