Kweekvijver: Opnieuw valt een stuk perspectief weg

door Thijs Zwagerman 4

Kweekvijver: Opnieuw valt een stuk perspectief weg

door Thijs Zwagerman 4

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

De Youth League was voor de Ajax-talenten maandenlang de stip aan de horizon, maar deze week viel ook het meest prestigieuze jeugdtoernooi van Europa weg. Wat overblijft zijn twijfels, trainingen en onderlinge wedstrijden. Een update vanaf Sportpark de Toekomst.

Afgelopen zomer werd er door de jeugdteams van Ajax na maandenlang stilzitten vol goede moed begonnen aan het nieuwe seizoen. Na enkele competitiewedstrijden maakte deze goede moed al snel weer plaats voor teleurstelling en frustratie: omwille van het coronavirus werden de competities begin oktober opnieuw stilgelegd. Er werd gehoopt op een korte break, maar weken werden al snel maanden. Inmiddels kunnen we bijna met zekerheid zeggen dat het uitgesloten is dat er voor april nog in competitieverband gespeeld gaat worden.

In al deze maanden zonder competitieve wedstrijden bood de UEFA perspectief voor het hoogste jeugdteam. De bond introduceerde aan het begin van het seizoen al snel de gewijzigde opzet van de Youth League, waarin het toernooi in maart van start zou gaan en er vervolgens direct middels een knock-outsysteem naar de finale toegewerkt zou worden. Ondanks dat jeugdteams in veel landen al ruim drie maanden niet in actie kwamen, was de UEFA niet voornemens afstand te doen van de Youth League in zijn gewijzigde vorm. Eind januari vond vol optimisme de loting plaats en werd Ajax gekoppeld aan het Russische FK Krasnodar. Het duel zou op 2 maart worden afgewerkt op De Toekomst. Eindelijk was er weer een ijkpunt voor de grootste Ajax-talenten in de bovenbouw. Na maanden zonder wedstrijd kon er worden toegewerkt naar een officieel duel.

Maar deze week kregen de Ajax-talenten weer een teleurstelling te verwerken. De UEFA schoot ook de in opzet gewijzigde Youth League af. En hoewel dat besluit op grond van alles dat er momenteel gaande is in de wereld natuurlijk prima valt te rechtvaardigen, roept de hele gang van zaken wel vragen op.

Waarom heeft er überhaupt een loting plaatsgevonden als het toernooi drie weken later alsnog wordt afgeblazen? De hoofdreden om een streep door de Youth League te zetten zit ‘m volgens de UEFA in de reisrestricties die het toernooi organisatorisch moeilijk maken. Maar zo veel is er in de periode tussen de loting en nu natuurlijk niet veranderd omtrent het rondreizen door Europa. De UEFA had ook eind januari al kunnen bedenken dat het hoogstwaarschijnlijk onhaalbaar zou zijn om de Youth League - zelfs in gewijzigde opzet - plaats te laten vinden. Dat twee deelnemende clubs zich kort na de loting afmeldde voor de Youth League, had daarnaast ook ingecalculeerd kunnen worden.

Hoe nu verder?

Met het wegvallen van de Youth League valt het laatste concrete perspectief voor de grootste talenten in de Ajax-bovenbouw weg. Men vervalt opnieuw in twijfels en onduidelijkheden. Grote talenten als Amourrichio van Axel Dongen, Olivier Aertssen en Jeppe Kjær Jensen kunnen zich niet op Europees niveau meten met hun leeftijdsgenoten en zullen zich weer op moeten laden voor trainingen en onderlinge wedstrijden met hun teamgenoten.

In de komende weken zal duidelijk worden of/hoe de nationale competities hervat zullen worden. De KNVB heeft een routekaart opgesteld waarbij, afhankelijk van de corona-maatregelen, uiterlijk midden april de bal in competitieverband weer moet gaan rollen. Ondertussen gaan er ook geluiden dat Ajax samen met andere BVO’s als onder meer Sparta Rotterdam, AZ, PSV en Feyenoord plannen voor een onderlinge competitie aan het maken is. Deze plannen zullen echter pas concreet worden uitgewerkt wanneer de KNVB naar aanleiding van de geldende beperkingen besluit dat de competities niet meer (gedeeltelijk) uitgespeeld kunnen worden.

Huidige situatie

Momenteel zit er niets anders op dan doorgaan op de manier zoals dit de laatste weken het geval is. Dit houdt in dat Ajax O17 en O18 bijvoorbeeld samen trainen in groepsverband en er daarnaast extra aandacht wordt besteed aan individuele techniektrainingen, fysieke trainingen en mentale trainingen. Op zaterdagen worden er op een afgesloten Sportpark de Toekomst in gemixte teams onderlinge wedstrijden gespeeld.

Om een wedstrijddag zo echt mogelijk na te bootsen speelt het ene team in het thuistenue en het andere team in het uittenue, in plaats van in bijvoorbeeld trainingskleding en met hesjes. De wedstrijden staan daarnaast onder leiding van een echte arbitrage, bestaande uit een scheidsrechter en twee grensrechters. Ook in de benadering vooraf, tijdens en na de wedstrijd worden de onderlinge potjes aangevlogen als competitiewedstrijden. Zo wordt er gebruikgemaakt van gedetailleerde wedstrijdbesprekingen en worden de oefenwedstrijden zowel met het team als individueel geanalyseerd aan de hand van videobeelden.

Het is duidelijk dat Ajax er op voetbaltechnisch vlak alles aan doet om de achterstand die de Amsterdamse talenten dit seizoen oplopen zo veel mogelijk te beperken. Hoe groot de schade van het maanden niet spelen van competitiewedstrijden uiteindelijk zal zijn, zal duidelijk worden zodra de bal ook in officieel verband weer gaat rollen. Voor nu zit er niets anders op dan talenten te blijven prikkelen met nieuwe (persoonlijke) doelen en een gevarieerd trainingsaanbod.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Alle 'Kweekvijvers' van het seizoen 2020/2021:
#1 - De nieuwe sterkhouders bij Ajax O19 in Nyon
#2 - Hoe corona Ajax overal in haar greep houdt
#3 - Jeugdwatcher Bram van der Ploeg stopt ermee
#4 - Goed begonnen Ajax-jeugd baalt van onderbreking
#5 - Nieuwkomer Hlynsson ontwikkelt zich rap in hectische maanden
#6 - 'Lange tijd ontbreken van wedstrijdspanning vormt serieus probleem'
#7 - Vrijwillig vertrokken keepers hebben geen spijt
#9 - Op deze Ajax-talenten moet je in 2021 letten
#10 - Ajax laat toptalenten wachten op contract
#11 - Gescoute Ajax-talenten op rapport

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties