Nieuwkomer Hlynsson ontwikkelt zich rap in hectische maanden

ThijsZwagerman, 24-10-2020 om 22:10, 13821 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

De zestienjarige Kristian Hlynsson timmert serieus aan de weg binnen de Ajax-opleiding. De jonge middenvelder uit IJsland speelt pas sinds februari van dit jaar voor Ajax en kent vanwege de uitbraak van het coronavirus een alles behalve ideale start in Amsterdam. Desondanks laat Hlynsson dit seizoen bij Ajax O18 zijn voeten spreken. 

In januari van dit kalenderjaar maakte Ajax de komst van de toen nog vijftienjarige Hlynsson bekend. De IJslander tekende tot medio 2022 en kwam over van Breidablik, de IJslandse club waartegen Kaj Sierhuis als speler van de toen nog zogeheten Ajax A1 in 2016 scoorde met een weergaloze omhaal. Hlynsson meldde zich na afronding van zijn transfer op 1 februari daadwerkelijk bij Ajax en sloot aan bij de O16 van trainer Robin Veldman. 

Kort na zijn komst schoof Hlynsson vervolgens al snel door naar Ajax O17. Voor die ploeg speelde hij eind februari twee competitieduels. In zijn tweede wedstrijd, op De Toekomst tegen PEC Zwolle, was Hlynsson als invaller met een afstandsschot trefzeker. Enkele dagen na deze wedstrijd sloeg het coronavirus hard toe in Nederland en de rest van Europa en werden alle voetbalcompetities stilgelegd. Een hard gelag voor de toen net gearriveerde Hlynsson, die na slechts twee wedstrijden voor Ajax zijn seizoen onderbroken en uiteindelijk zelfs beëindigd zag worden.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Happy to have signed a contract with @afcajax Exciting times ahead⚽️ Ég vill þakka @breidablik_fotbolti fyrir tímann minn hjá félaginu búinn að vera frábær tími, spilaði minn fyrsta leik í pepsí, æfði með frábærum leikmönnum en núna ný áskorun🙌💚

Een bericht gedeeld door Kristian Hlynsson (@kristianhlynsson) op

Terugkeer naar IJsland

Toen duidelijk werd dat de competitie vorig seizoen niet meer hervat zou gaan worden, besloot Hlynsson met goedkeuring van Ajax terug te keren naar zijn vaderland. In IJsland hield de middenvelder zijn conditie op peil en kon hij in de buurt van zijn familie zijn. Zijn familie is voor Hlynsson erg belangrijk. Met zijn gezin woonde hij ondanks zijn jonge leeftijd al in drie verschillende landen. 

Hlynsson draagt de IJslandse nationaliteit, maar werd zestien jaar geleden geboren in Denemarken. Al snel verhuisde de familie Hlynsson weer terug naar IJsland, maar toen broer Ágúst op zijn zestiende werd gescout door Norwich City vertrok Kristian samen met zijn moeder en Ágúst naar Engeland. ‘Al met al ben ik het dus wel gewend om te switchen van woonplaats en daarom vond ik het niet vervelend om wéér te verhuizen toen Ajax op mijn pad kwam’, zei Kristian daarover tegen Ajax.nl. De nu twintigjarige Ágúst Hlynsson voetbalt inmiddels voor het Deense AC Horsens, maar ziet zijn broertje Kristian elders in Nederland - dus mede dankzij de eerdere emigraties - snel aarden.

Stap naar Ajax O18

Eenmaal terug in Amsterdam weet Kristian Hlynsson namelijk al snel de stap naar Ajax O18 te maken. Trainer John Heitinga neemt de IJslandse middenvelder in augustus van dit jaar zelfs mee naar het Zwitserse Nyon, waar Ajax uiteindelijk in de halve finale van de Youth League sneuvelt tegen Benfica. In de wedstrijden tegen FC Midtjylland en Benfica komt Hlynsson telkens na ruim een uur spelen als vervanger van Youri Regeer in de ploeg en maakt hij zo zijn eerste minuten voor - zoals het elftal in de Youth League genoemd dient te worden - Ajax O19.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Heitinga bij aanvang van dit seizoen besluit om Hlynsson bij zijn ploeg te houden. Hoewel de in 2004 geboren rechtspoot op basis van zijn leeftijd dit seizoen eigenlijk nog thuishoort in de O17 van Ajax, is Hlynsson dit jaar al basisspeler in het hoogste jeugdelftal van de Amsterdammers. Als basisspeler drukt de middenvelder direct nadrukkelijk zijn stempel bij de O18. Hlynsson scoort nog voor aanvang van de competitie in het bekerduel met ADO Den Haag beide Ajax-doelpunten (2-1 overwinning) en weet in de eerste vier competitiewedstrijden van dit seizoen ook al tweemaal het net te vinden. 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

2 goals today, through to the next round❌❌❌

Een bericht gedeeld door Kristian Hlynsson (@kristianhlynsson) op

Speelstijl

Hlynsson is een multifunctionele middenvelder. Door Heitinga wordt de IJslander meestal als aanvallende middenvelder op een middenveld met de punt naar voren gebruikt, maar de trainer van Ajax O18 heeft er ook al enkele keren voor gekozen om Hlynsson als controlerende middenvelder te positioneren. Hlynsson beschikt over een bovengemiddeld spelinzicht en weet zich hierdoor gemakkelijk aan beide posities aan te passen.  

De zestienjarige geldt als een dynamische middenvelder en heeft een goed gevoel voor het bespelen van de ruimtes op het veld. Met name als aanvallende middenvelder herkent Hlynsson op de goede momenten wanneer hij de diepte achter de verdediging van de tegenstander moet zoeken of wanneer hij juist tussen de linies aanspeelbaar moet zijn. Als dat laatste het geval is, weet de IJslander zich in de kleine ruimte doorgaans prima te redden vanwege zijn goede techniek. 

Soms wordt Hlynsson in deze situaties echter wat overmoedig en denkt hij na het passeren van een tegenstander nóg een opponent uit te moeten spelen. Op dat soort momenten zal hij moeten leren om zuiniger te zijn en het balbezit voor zijn ploeg te behouden. Het risico dat Hlynsson in zijn spel legt is zijn kracht, maar moet natuurlijk wel rendement opleveren. Hierin zal Hlynsson nog een betere balans moeten vinden, iets dat gezien zijn jonge leeftijd natuurlijk een logisch ontwikkelpunt is. 

Toekomst

De redelijk sterke Hlynsson is een echte moderne middenvelder en past met zijn manier van spelen goed binnen de Ajax-speelwijze. De jongeling is op zestienjarige leeftijd al onomstreden basisspeler in Ajax O18 en droomt zelf al hardop van zijn debuut in Jong Ajax. Het tekent de ambitieuze Hlynsson, die zich ondanks alle corona-onderbrekingen na zijn komst naar Ajax duidelijk weet door te ontwikkelen. Als de middenvelder zijn voor het stilleggen van de competitie ingezette lijn doorzet, is het goed mogelijk dat Hlynsson op korte termijn alweer de volgende stap in zijn rappe ontwikkeling gaat zetten. De jeugdige IJslander is na zijn veelbelovende start in ieder geval een speler om in de gaten te houden. 

Hoofdfoto: Instagram @kristianhlynsson

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ansjo
Als ik naar de selectie kijk van Jong Ajax. Zie ik 20 verdedigers, 20 middenvelders en 3 middenvelders... Daar gaat toch echt wat mis aangezien Ajax 433 speelt.
0 0
Ozymandias
De wedstrijden die Hlynsson met Warmerdam en Fitz-Jim op het middenveld stond werd hij op papier misschien op '10' gezet maar in essentie vond ik hem meer als linkshalf dan als '10' spelen. Fitz-Jim had aan de rechterkant van het middenveld veel ruimte voor zich doordat Hlynsson zich vaak in de linkerhalf-space liet inzakken om de combinatie met Warmerdam aan te gaan. Warmerdam speelde die wedstrijden ook veel centraal (terwijl hij op ppier als linkercentrale middenvelder stond opgesteld en dus voornamelijk in de linkerhalf-space zou horen te spelen).

Ik heb Hlynsson natuurlijk nog niet veel zien spelen maar vooralsnog lijkt het me dat de rol van linkshalf hem het beste ligt. Ik hoop dat Heitinga zoveel mogelijk vasthoudt aan een middenveld met Warmerdam, Fitz-Jim en Hlynsson. Drie spelers die een groot voetballend vermogen aan groot spelinzicht koppelen. Dat soort spelers zijn waar Ajax het uiteindelijk van moet hebben.
0 -2
DUDE92
De momenten dat Rasmussen als 10 speelde maakte hij op mij de meeste indruk. Voor mij toch één van de grootste talenten bij de o18, dus ik zou lekker met een middenveld met Warmerdam (ervan uitgaande dat hij bij o18 blijft), Hlynsson, en Rasmussen spelen, met Fitz-Jim als eerste invaller.

Voorin Van Axel Dongen, Dall (die juist beter lijkt te spelen in de spits dan linksbuiten), en Kjaer. Met Pinas mag het wel een keertje klaar zijn, als het aan mij ligt.
0 0
Ozymandias
Ik vond Rasmussen als spits een fantastische indruk maken. Gezien het talent wat Ajax op het middenveld heeft zou ik Rasmussen als spits gebruiken zodat Warmerdam, Fitz-Jim en Hlynsson op het midenveld in de basis kunnen staan. Ik zou het zonde vinden als een toptalent als Fitz-Jim op de bank terecht komt.
0 -1
DUDE92
Fitz-Jim heeft mij sinds zijn komst meer dan een jaar geleden allerminst kunnen overtuigen, maar ik wil hem nog niet helemaal afschrijven, maar ik zie dan liever wat meer van Dall vooralsnog (al heeft hij ook nog niet kunnen uitblinken, maar hij heeft pas een vijftal wedstrijden gespeeld oid).
0 0
DUDE92
Wel grappig dat de broer van Hlynsson dus samen heeft gespeeld met Kjaer Jensen bij AC Horsens, die kenden elkaar zeer waarschijnlijk dus al.
1 0
Champy
Campagne en Yah lijken het onderspit te moeten delven ten faveure van de aangetrokken jeugdspelers. Het lijkt me dat je zeker één van die twee kunt omturnen tot centrumverdediger.
Beiden hebben een groeispurt achter de rug en met Campagne heb je iemand met voetballend vermogen.
0 0
trodat4030
Campagne en Yah spelen bij o17. Door het doorschuiven van Hlynsson maak je juist ruimte voor hen, toch? Campagne heeft lang niet/weinig gespeeld, die heeft vooral baat bij vele minuten neem ik aan.

Yah vind ik de laatste 2 jaar behoorlijk gestagneerd in zijn ontwikkeling op voetballend gebied. Overigens heb ik het idee dat Yah (mentaal) nogal moeite zou hebben op de CV positie. In principe heeft hij alles om de nieuwe Yaya Toure te worden op 6 (fysiek, snelheid, voetballend vermogen), maar als ik hem zie spelen, speelt hij vaak veel te aanvallend (of verdedigend niet gedisciplineerd genoeg, net hoe je wilt) om als verdediger te spelen. In mijn ogen heeft hij al moeite om als controleur in positie te blijven. In Campagne zie ik die discipline wat meer, mogelijk zou hij de stap naar achteren kunnen maken. Maar goed, delft hij dan niet het onderspit ten opzichte van Aertssen uit dezelfde lichting die naar o18 is doorgeschoven? In Campagne zie ik wel een type Blind eigenlijk, maar de toekomst moet dat uitwijzen. Daarnaast, als zij het uiteindelijk niet halen bij Ajax doordat Ajax een betere speler voor handen heeft, is dat nou heel verkeerd? Dan hebben we toch een betere speler in huis? Dát is toch waar het uiteindelijk om draait? Als Hlynsson beter is dan Yah en Campagne, heb ik liever Hlynsson.. Overigens ben ik best onder de indruk van hetgeen hij doorgaans laat zien.
0 0
Champy
Zijn die twee dit jaar dispensatiespelers voor de 017?
Raar, ik dacht dat ze gewoon bij de O18 spelen.

Hlynsson vind ik een interessante speler, iemand met een traptechniek en zo zijn er niet veel. Hij doet me denken aan Debruyne bij Genk.
Maar van Fitz-Jim ben ik echt gene fan en van Hillen ook niet. Ze nemen toch plekken in van Campagne die toch lijkt te worstelen zijn groeispurt (en ook privezaken in de laatste jaren).
0 0
TaBoeMan
Welke scandinavische talenten hebben wij nou spelen?
0 0
Saanchez
Behalve deze gozer hebben we nog de Deense talenten Victor Jensen (Jong), Eskild Dall en Rasmussen (O18) en natuurlijk de nieuwe Jeppe Kjaer (ook O18 maar verwachting is dat hij snel naar Jong gaat)
3 0
Ajaxxxisdebeste
Klinkt als een ruwe diamant, slijpen geblazen!
1 0