Nieuwkomer Hlynsson ontwikkelt zich rap in hectische maanden

door Thijs Zwagerman 12

Nieuwkomer Hlynsson ontwikkelt zich rap in hectische maanden

door Thijs Zwagerman 12

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

De zestienjarige Kristian Hlynsson timmert serieus aan de weg binnen de Ajax-opleiding. De jonge middenvelder uit IJsland speelt pas sinds februari van dit jaar voor Ajax en kent vanwege de uitbraak van het coronavirus een alles behalve ideale start in Amsterdam. Desondanks laat Hlynsson dit seizoen bij Ajax O18 zijn voeten spreken.

In januari van dit kalenderjaar maakte Ajax de komst van de toen nog vijftienjarige Hlynsson bekend. De IJslander tekende tot medio 2022 en kwam over van Breidablik, de IJslandse club waartegen Kaj Sierhuis als speler van de toen nog zogeheten Ajax A1 in 2016 scoorde met een weergaloze omhaal. Hlynsson meldde zich na afronding van zijn transfer op 1 februari daadwerkelijk bij Ajax en sloot aan bij de O16 van trainer Robin Veldman.

Kort na zijn komst schoof Hlynsson vervolgens al snel door naar Ajax O17. Voor die ploeg speelde hij eind februari twee competitieduels. In zijn tweede wedstrijd, op De Toekomst tegen PEC Zwolle, was Hlynsson als invaller met een afstandsschot trefzeker. Enkele dagen na deze wedstrijd sloeg het coronavirus hard toe in Nederland en de rest van Europa en werden alle voetbalcompetities stilgelegd. Een hard gelag voor de toen net gearriveerde Hlynsson, die na slechts twee wedstrijden voor Ajax zijn seizoen onderbroken en uiteindelijk zelfs beëindigd zag worden.

Terugkeer naar IJsland

Toen duidelijk werd dat de competitie vorig seizoen niet meer hervat zou gaan worden, besloot Hlynsson met goedkeuring van Ajax terug te keren naar zijn vaderland. In IJsland hield de middenvelder zijn conditie op peil en kon hij in de buurt van zijn familie zijn. Zijn familie is voor Hlynsson erg belangrijk. Met zijn gezin woonde hij ondanks zijn jonge leeftijd al in drie verschillende landen.

Hlynsson draagt de IJslandse nationaliteit, maar werd zestien jaar geleden geboren in Denemarken. Al snel verhuisde de familie Hlynsson weer terug naar IJsland, maar toen broer Ágúst op zijn zestiende werd gescout door Norwich City vertrok Kristian samen met zijn moeder en Ágúst naar Engeland. ‘Al met al ben ik het dus wel gewend om te switchen van woonplaats en daarom vond ik het niet vervelend om wéér te verhuizen toen Ajax op mijn pad kwam’, zei Kristian daarover tegen Ajax.nl. De nu twintigjarige Ágúst Hlynsson voetbalt inmiddels voor het Deense AC Horsens, maar ziet zijn broertje Kristian elders in Nederland - dus mede dankzij de eerdere emigraties - snel aarden.

Stap naar Ajax O18

Eenmaal terug in Amsterdam weet Kristian Hlynsson namelijk al snel de stap naar Ajax O18 te maken. Trainer John Heitinga neemt de IJslandse middenvelder in augustus van dit jaar zelfs mee naar het Zwitserse Nyon, waar Ajax uiteindelijk in de halve finale van de Youth League sneuvelt tegen Benfica. In de wedstrijden tegen FC Midtjylland en Benfica komt Hlynsson telkens na ruim een uur spelen als vervanger van Youri Regeer in de ploeg en maakt hij zo zijn eerste minuten voor - zoals het elftal in de Youth League genoemd dient te worden - Ajax O19.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Heitinga bij aanvang van dit seizoen besluit om Hlynsson bij zijn ploeg te houden. Hoewel de in 2004 geboren rechtspoot op basis van zijn leeftijd dit seizoen eigenlijk nog thuishoort in de O17 van Ajax, is Hlynsson dit jaar al basisspeler in het hoogste jeugdelftal van de Amsterdammers. Als basisspeler drukt de middenvelder direct nadrukkelijk zijn stempel bij de O18. Hlynsson scoort nog voor aanvang van de competitie in het bekerduel met ADO Den Haag beide Ajax-doelpunten (2-1 overwinning) en weet in de eerste vier competitiewedstrijden van dit seizoen ook al tweemaal het net te vinden.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

2 goals today, through to the next round❌❌❌

Een bericht gedeeld door Kristian Hlynsson (@kristianhlynsson) op

Speelstijl

Hlynsson is een multifunctionele middenvelder. Door Heitinga wordt de IJslander meestal als aanvallende middenvelder op een middenveld met de punt naar voren gebruikt, maar de trainer van Ajax O18 heeft er ook al enkele keren voor gekozen om Hlynsson als controlerende middenvelder te positioneren. Hlynsson beschikt over een bovengemiddeld spelinzicht en weet zich hierdoor gemakkelijk aan beide posities aan te passen.

De zestienjarige geldt als een dynamische middenvelder en heeft een goed gevoel voor het bespelen van de ruimtes op het veld. Met name als aanvallende middenvelder herkent Hlynsson op de goede momenten wanneer hij de diepte achter de verdediging van de tegenstander moet zoeken of wanneer hij juist tussen de linies aanspeelbaar moet zijn. Als dat laatste het geval is, weet de IJslander zich in de kleine ruimte doorgaans prima te redden vanwege zijn goede techniek.

Soms wordt Hlynsson in deze situaties echter wat overmoedig en denkt hij na het passeren van een tegenstander nóg een opponent uit te moeten spelen. Op dat soort momenten zal hij moeten leren om zuiniger te zijn en het balbezit voor zijn ploeg te behouden. Het risico dat Hlynsson in zijn spel legt is zijn kracht, maar moet natuurlijk wel rendement opleveren. Hierin zal Hlynsson nog een betere balans moeten vinden, iets dat gezien zijn jonge leeftijd natuurlijk een logisch ontwikkelpunt is.

Toekomst

De redelijk sterke Hlynsson is een echte moderne middenvelder en past met zijn manier van spelen goed binnen de Ajax-speelwijze. De jongeling is op zestienjarige leeftijd al onomstreden basisspeler in Ajax O18 en droomt zelf al hardop van zijn debuut in Jong Ajax. Het tekent de ambitieuze Hlynsson, die zich ondanks alle corona-onderbrekingen na zijn komst naar Ajax duidelijk weet door te ontwikkelen. Als de middenvelder zijn voor het stilleggen van de competitie ingezette lijn doorzet, is het goed mogelijk dat Hlynsson op korte termijn alweer de volgende stap in zijn rappe ontwikkeling gaat zetten. De jeugdige IJslander is na zijn veelbelovende start in ieder geval een speler om in de gaten te houden.

Hoofdfoto: Instagram @kristianhlynsson

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties