Kweekvijver: Typische Ajax-middenvelder Speksnijder geeft signaal af

door Thijs Zwagerman 9

Kweekvijver: Typische Ajax-middenvelder Speksnijder geeft signaal af

door Thijs Zwagerman 9

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Anderhalf jaar na zijn spraakmakende komst van Feyenoord zette Rico Speksnijder (16) recent zijn handtekening onder zijn eerste jeugdcontract bij Ajax. Het is een beloning voor de goede ontwikkeling van de middenvelder, die zich tot medio 2024 aan de Amsterdamse club verbond. Een profiel van de karakteristieke Ajax-middenvelder met een fraai linkerbeen.

Op 23 februari jongstleden was het driedubbel feest in de Johan Cruijff ArenA. Kristian Hlynsson verlengde nog geen jaar na zijn komst zijn verbintenis met een jaar, als gevolg van zijn komeetachtige ontwikkeling. De talentvolle Yoram Boerhout tekende een contract in Amsterdam en komt komende zomer over van sc Heerenveen. Maar ietwat onderbelicht in dit nieuws bleef de krabbel die Speksnijder onder zijn eerste Ajax-contract zette. Als eerste Ajacied van de 2005-lichting verbond Speksnijder zijn toekomst aan Ajax en gaf hij daarmee een signaal af aan enkele ploeg- en leeftijdsgenoten.

Sinds de jeugdcompetities in oktober stil kwamen te liggen laste Ajax een heuse contractstop in. De Amsterdammers zetten de besprekingen die gaande waren on hold en wilden de ontwikkeling van hun talenten eerst even afwachten in de periode zonder officiële duels. Inmiddels lijkt Ajax echter weer voornemens om grote talenten aan zich te binden. Begin februari werden de gesprekken met enkele grote talenten uit de jeugdopleiding opgepakt en prioriteit daarbij geniet het vastleggen van de toptalenten uit de 2004- en 2005-lichting.

Met name de 2005-lichting bulkt van het talent, maar spelers als Julian Brandes, Prince Aning, Raphaël Sarfo, Nassef Chourak en Mateja Milovanovic (allen 2004) en de één jaar jongere talenten als Gabriël Misehouy, David Kalokoh, Alvaro Henry en Oualid Agougil tekenden vooralsnog allemaal geen contract. Speksnijder deed dat als eerste van zijn generatiegenoten wel. De onderhandelingen over zijn eerste contract verliepen voorspoedig en al snel na het eerste concrete gesprek zette Speksnijder recent op zijn zestiende verjaardag zijn krabbel.

Oud-Feyenoorder

Het verhaal van Speksnijder zal veel Ajacieden als muziek in de oren klinken. Al op achtjarige leeftijd verruilt de middenvelder zijn amateurclub Jodan Boys voor de jeugdopleiding van Feyenoord. Voor de talentvolle Speksnijder, afkomstig uit het Zuid-Hollandse Gouda, is de stap naar de Rotterdammers op dat moment een logische. Hoewel Jodan Boys ook regelmatig talenten aflevert aan Excelsior, stappen de grote talenten vaker over naar Feyenoord.

Bij de grote rivaal van Ajax doorloopt Speksnijder de eerste jaren van de jeugdopleiding met gemak, maar halverwege het seizoen 2018/2019 krijgt de dan dertienjarige linkspoot het minder naar zijn zin bij Feyenoord. Hij voelt zich onvoldoende uitgedaagd en wil graag een nieuwe stap maken. Meerdere clubs tonen belangstelling, maar als Ajax zich meldt wil Speksnijder niets anders dan de gevoelige overstap naar Amsterdam maken. De faciliteiten, het perspectief dat Ajax hem biedt en het feit dat hij op Sportpark de Toekomst naar school kan geven de doorslag.

Vliegende start

Bij Ajax begint Speksnijder in de zomer van 2019 in de O15. De middenvelder kent een vliegende start bij zijn nieuwe club en drukt vanaf het eerste moment zijn stempel. Speksnijder is dominant aanwezig en vormt vanaf het middenveld met zijn overzicht en passes een belangrijke schakel in het Ajax-spel. Mede door wat kleine pijntjes valt Speksnijder na zijn veelbelovende start ietwat terug en zit hij ook enkele keren op de bank. Als hij na de winterstop de stijgende lijn weer te pakken heeft en in februari zelfs in actie komt voor Oranje O15, wordt zijn debuutseizoen bij Ajax begin maart abrupt beëindigd door de uitbraak van het coronavirus.

Aan het begin van het huidige seizoen kampt Speksnijder opnieuw met fysiek ongemak. Zodoende mist hij de eerste beker- en competitieduels van Ajax O16. Begin oktober is hij volledig hersteld en heeft hij een basisplaats in het met 9-0 gewonnen competitieduel met Alphense Boys. Speksnijder laat direct glimpen van zijn topvorm zien en heeft met twee treffers - waaronder een rake vrije trap - ook een aanzienlijk aandeel in de gigantische eindstand.

Echte Ajax-middenvelder

Ondanks dat na dit duel de jeugdcompetities stil worden gelegd, ontwikkelt Speksnijder zich tot tevredenheid van de Ajax-trainers door. De net zestienjarige middenvelder bezit veel kwaliteiten die men in Amsterdam graag van een middenvelder ziet. Hij is bijvoorbeeld technisch zeer begaafd en weet ook onder druk zichzelf middels kort kappen en draaien vaak goed vrij te spelen. Daarom kunnen zijn ploeggenoten de bal bijna altijd bij Speksnijder kwijt. De jonge Ajacied is op zijn sterkst als halfspeler, maar kan ook als controlerende middenvelder en diepste aanvallende middenvelder uit de voeten.

Dankzij zijn goede overzicht weet Speksnijder altijd waar de ruimtes liggen en speelt hij in balbezit dan ook veelal vooruit. De jongeling is een snelle denker met een hoge handelingssnelheid en is zodoende bij bijna elke aanval betrokken. Zowel combinerend als met de bal aan de voet weet Speksnijder het combinatiespel van Ajax in een stroomversnelling te brengen. Ook is hij gezegend met een fraai linkerbeen, waarmee hij ballen met veel gevoel kan wegleggen.

In verdedigend opzicht zal Speksnijder zich nog wel moeten ontwikkelen. Als links- of rechtshalf heeft hij in balbezit ontegenzeggelijk zijn waarde, maar zijn positionering en verdedigende inzicht bevatten nog wel ruimte voor verbetering. Ook fysiek moet de relatief kleine middenvelder nog wat stappen maken, al is dat wel iets waar de jongeling ook buiten de trainingen bij Ajax hard aan werkt. Bovendien lijkt Speksnijder zijn groeispurt nog voor zich te hebben, waardoor het aannemelijk is dat hij de komende jaren nog een paar centimeter de lucht in zal gaan. Met zijn eerste contract op zak en zijn enorme technische en voetbalinzichtelijke potentie is het interessant om te zien welke stappen Speksnijder vervolgens zal gaan maken.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Alle 'Kweekvijvers' van het seizoen 2020/2021:
#1 - De nieuwe sterkhouders bij Ajax O19 in Nyon
#2 - Hoe corona Ajax overal in haar greep houdt
#3 - Jeugdwatcher Bram van der Ploeg stopt ermee
#4 - Goed begonnen Ajax-jeugd baalt van onderbreking
#5 - Nieuwkomer Hlynsson ontwikkelt zich rap in hectische maanden
#6 - 'Lange tijd ontbreken van wedstrijdspanning vormt serieus probleem'
#7 - Vrijwillig vertrokken keepers hebben geen spijt
#9 - Op deze Ajax-talenten moet je in 2021 letten
#10 - Ajax laat toptalenten wachten op contract

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.