Kweekvijver: Agougil en Vos tekenen contract, drietal zal snel volgen

door Thijs Zwagerman 35

Kweekvijver: Agougil en Vos tekenen contract, drietal zal snel volgen

door Thijs Zwagerman 35

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ajax pakt op hoog tempo door. Nadat Rico Speksnijder eind februari als eerste Ajacied uit 2005 zijn handtekening onder een jeugdcontract zette, verbonden deze week ook leeftijdsgenoten Silvano Vos (archieffoto) en Oualid Agougil hun toekomst aan Ajax. En daar lijkt het niet bij te gaan blijven.

Na de maandenlange contractstop in de jeugdopleiding heeft Ajax de smaak inmiddels fors te pakken. Begin februari werden de gesprekken met de grootste talenten uit de opleiding alsnog opgepakt en zagen we vervolgens handtekeningen van Speksnijder, Vos en Agougil. Daarnaast werd Yoram Boerhout overgenomen van sc Heerenveen en verlengde Kristian Hlynsson zijn contract met een jaar. De risicovolle contractstop pakte tot dusver in één geval slecht uit: Julian Rijkhoff verkoos een vertrek naar Borussia Dortmund boven een langer verblijf bij Ajax.

Hoewel de inkt van de eerste jeugdcontracten van Vos en Agougil nog nat is, staan de volgende drie talenten alweer in de rij om een verbintenis tot medio 2024 te gaan tekenen. Het gaat hierbij om de grote talenten David Kalokoh, Gabriël Misehouy en Alvaro Henry. De gesprekken met dit drietal verlopen voorspoedig en de verwachting is dat ook zij op korte termijn hun eerste jeugdcontract zullen tekenen. Zodoende gaat Ajax er in rap tempo in slagen om de grootste talenten uit de veelbelovende 2005-lichting aan zich te binden. Daarmee slaat de club een mooie en belangrijke slag richting de toekomst, waarin het bijvoorbeeld interessant is om te zien op welk tempo de kersvers gecontracteerde Agougil en Vos zich gaan doorontwikkelen.

Oualid Agougil

In de zomer van 2019 maakt Agougil de overstap van NAC Breda naar Ajax. Het komt niet vaak voor dat Ajax jeugdspelers ontdekt en oppikt bij NAC Breda, dus dat centrumverdediger Agougil die overstap maakt geeft al enigszins aan dat hij een bijzonder talent is. De linkspoot heeft zich in drie seizoenen tijd bij NAC Breda ontwikkeld tot jeugdinternational en met name door zijn spel bij Oranje O14 begint Agougil op te vallen.

Na zijn komst start de verdediger met Marokkaanse roots in Ajax O15, waar hij in zijn debuutseizoen een solide en complementair verdedigingsduo vormt met Alvaro Henry. Agougil heeft weinig aanpassingstijd nodig en speelt zich bij Ajax O15 eigenlijk direct in het basiselftal. De verdediger is technisch goed onderlegd, heeft een goed overzicht en zoekt in balbezit graag de voetballende oplossing. In verdedigend opzicht valt hij op door zijn positionering en inzicht. Agougil leest het spel uitstekend en kent een uitstekend debuutseizoen bij Ajax.

Dat hij dit seizoen de O16 overslaat en direct begint bij Ajax O17, komt dan ook niet echt als een verrassing. Helaas heeft Agougil - net als natuurlijk alle jeugdspelers - door de stilgelegde competities dit seizoen (nog) niet echt de kans gekregen om zijn potentie ook in dit hogere jeugdelftal te tonen. Maar het feit dat hij ruim anderhalf jaar na zijn komst naar Ajax al zijn eerste contract tekent, is in ieder geval een teken van veel vertrouwen vanuit de Ajax-opleiding. Agougil is in zijn profiel een echte Ajax-verdediger en zal komend seizoen de stap naar Ajax O18 gaan maken.

Silvano Vos

Silvano Vos speelt in tegenstelling tot Agougil al zo’n beetje zijn hele leven voor Ajax. De multifunctionele speler begon in de toenmalige F1 van Ajax en ontwikkelde zich sindsdien elk jaar door. Ook Vos zou gezien zijn leeftijd nog uit mogen komen voor Ajax O16, maar behoort dit seizoen al tot de selectie van Ajax O17.

Vos, die tevens jeugdinternational van Oranje is, kan zowel achterin als op het middenveld uit de voeten. Toch lijkt zijn beste positie die van controlerende middenvelder te zijn. Op die plek komt de zestienjarige met zijn techniek, duelkracht en overzicht het best tot zijn recht. Vos is fysiek sterk, maar dit gaat absoluut niet ten koste van zijn technische kwaliteiten. De Ajacied beschikt over een goede dribbel en kan met zowel korte als lange passes in de as van het veld fungeren als spelmaker.

Voor de geboren Amsterdammer stond het vast dat hij zijn eerste contract bij Ajax wilde tekenen. Ondanks de sluimerende belangstelling van diverse buitenlandse clubs verbond Vos zich aan Ajax, waar hij komend seizoen in de O18 de volgende stap in zijn ontwikkeling zal willen zetten.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Alle 'Kweekvijvers' van het seizoen 2020/2021:
#1 - De nieuwe sterkhouders bij Ajax O19 in Nyon
#2 - Hoe corona Ajax overal in haar greep houdt
#3 - Jeugdwatcher Bram van der Ploeg stopt ermee
#4 - Goed begonnen Ajax-jeugd baalt van onderbreking
#5 - Nieuwkomer Hlynsson ontwikkelt zich rap in hectische maanden
#6 - 'Lange tijd ontbreken van wedstrijdspanning vormt serieus probleem'
#7 - Vrijwillig vertrokken keepers hebben geen spijt
#9 - Op deze Ajax-talenten moet je in 2021 letten
#10 - Ajax laat toptalenten wachten op contract

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties