Kweekvijver: Vertrek van talentvolle Vos stelt Ajax voor lastige zoektocht

door Thijs Zwagerman 25

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Vertrek van talentvolle Vos stelt Ajax voor lastige zoektocht

door Thijs Zwagerman 25

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding

Ajax zit door het plotselinge vertrek van trainer Dave Vos in een lastig parket. Voor Ajax O18 moet een nieuwe hoofdtrainer worden gevonden, maar de zoektocht naar een geschikte kandidaat blijkt zo middenin het seizoen gecompliceerd. Een update over het vertrek van Vos en de vacature voor het hoofdtrainerschap van het vlaggenschip van de Ajax-opleiding.

Woensdagavond vertelde Vos zijn spelersgroep dat hij Ajax per direct zou gaan verruilen voor Rangers FC. Dit gebeurde na afloop van het spectaculaire Youth League-duel met Besiktas, dat door Ajax met 0-1 werd gewonnen. Het vertrek van Vos kwam zowel voor zijn spelers als voor Ajax onaangenaam verrassend. De talentvolle oefenmeester staat er binnen de Ajax-opleiding uitstekend op en de spelersgroep van Ajax O18 is lovend over de werkwijze van hun trainer.

Toch ziet Vos de overstap naar Rangers FC als een kans die hij moet pakken. In Schotland wordt de 38-jarige Vos assistent-trainer van Giovanni van Bronckhorst, die recentelijk werd aangesteld als hoofdcoach van Rangers FC. Vos werkte sinds 2011 voor Ajax, maar kreeg de laatste tijd steeds meer het gevoel dat zijn doorgroeimogelijkheden binnen de club beperkt waren. In de afgelopen tien jaar groeide Vos na drie jaar in de onderbouw, drie jaar in de middenbouw en vervolgens ruim vier jaar in de bovenbouw van de Ajax-opleiding geleidelijk aan op knappe wijze door binnen de jeugdopleiding van de Amsterdammers. Maar met de huidige bezetting van (assistent-)trainers bij zowel Jong Ajax als de Ajax-hoofdmacht, zag Vos in dat hij als hoofdtrainer van Ajax O18 voorlopig zijn plafond bij Ajax had bereikt.

Vos is sinds vorig jaar in het bezit van zijn Coach Betaald Voetbal-diploma en mag dus zelfstandig als hoofdtrainer het eerste elftal van een profclub leiden. Op termijn heeft de talentvolle oefenmeester deze ambitie ook en mede met het oog op die ambitie kiest Vos nu voor een vertrek naar Rangers FC. Bij de Schotse topclub wordt Vos voor het eerst in zijn carrière als assistent-trainer nauw betrokken bij de hoofdmacht. Van Van Bronckhorst zal de van Ajax afkomstige trainer veel verantwoordelijkheid krijgen en bovendien is deze functie in het Schotse voetbal voor Vos een kans om zijn voetbalvisie te verbreden. Bij Ajax oogst Vos al jarenlang lof voor de gestructureerde manier waarop hij al zijn teams attractief laat voetballen, maar na ruim tien jaar wil hij dit ook bij een andere club gaan bewerkstelligen.

Kweekvijver: Vertrek van talentvolle Vos stelt Ajax voor lastige zoektocht

Zoektocht naar opvolger

Het vertrek van de talentvolle Vos kwam voor Ajax als een donderslag bij heldere hemel. Halverwege het seizoen moet de club op zoek naar een opvolger die het hoogste jeugdteam van Ajax zowel nationaal als in de Youth League goed gaat laten voetballen en bovendien een zeer talentvolle groep spelers in individueel opzicht klaarstoomt voor de stap naar het profvoetbal. Het is een zware, maar eervolle job en bovendien een functie waar Ajax binnen de jeugdopleiding een enorm belang aan hecht. De zoektocht naar een geschikte opvolger is dan ook lastiger dan aanvankelijk wellicht gedacht.

Nadat Vos zijn vertrek aankondigde schakelde de Ajax-directie snel richting ervaren hoofdtrainers die ervaring hebben met het ontwikkelen van jong talent. Ajax zette hoog in en sprak met voormalig bondscoach Frank de Boer, maar hoewel De Boer wel enigszins oren had naar de functie bleek een hernieuwde samenwerking tussen de voormalig succescoach van de Amsterdammers en Ajax onhaalbaar. Ook Dwight Lodeweges, oud-trainer van onder meer PEC Zwolle, sc Heerenveen en assistent-bondscoach van het Nederlands elftal, kon niet worden verleid tot een overstap naar Ajax.

De naam van Hedwiges Maduro - tegenwoordig trainer van Almere City O21 - zingt nu rond, maar of de komst van de 36-jarige oud-Ajacied realistisch is, is vooralsnog niet duidelijk. Wel is bekend dat Ajax bij voorkeur inzet op een gevestigde naam en iemand die affiniteit heeft met de Ajax-speelwijze en manier van opleiden. Als het op redelijk korte termijn niet lukt om extern een geschikte trainer voor de O18 te strikken, zou het ook nog kunnen dat er intern geschoven gaat worden met de trainersbezetting in de opleiding. Yuri Rose traint op dit moment Ajax O17 en Ajax O16-trainer Dennis van den IJssel was twee jaar lang de assistent van John Heitinga bij de toenmalige O19. Mogelijk zou één van hen de opvolger van Vos kunnen worden, al leidt dit natuurlijk wel tot nog meer verschuivingen binnen de Ajax-opleiding.

Belangrijke periode

Voorlopig zal Steven Pienaar, assistent-trainer van Ajax O18, de honneurs bij die ploeg waarnemen. Met de Zuid-Afrikaan op de bank zal de O18 zaterdag spelen op bezoek bij PSV. Over een kleine twee weken dient Ajax O18 in de laatste groepswedstrijd van de Youth League overwintering in dat toernooi veilig te stellen. Op De Toekomst zal er dan - naar alle waarschijnlijkheid onder een nieuwe hoofdtrainer - niet verloren moeten worden van Sporting Portugal. Als Ajax O18 wel verliest, heeft het Youth League-overwintering niet meer in eigen hand. Met nog één wedstrijd te spelen zijn de Amsterdammers koploper in de poule met tien punten, maar Sporting Portugal (acht punten) en Borussia Dortmund (zeven punten) kunnen Ajax nog wel passeren. De nieuwe trainer van Ajax O18 staat zodoende gelijk voor een belangrijke klus.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Profiteer tot en met maandag van flinke Black Friday-kortingen in de Ajaxshop!

Lees meer Kweekvijver:

#1 - Deze buitenspelers uit de Ajax-opleiding ontwikkelen zich in schaduw van Daramy

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.