Youth League-campagne: Wijze lessen voor Milovanovic en Ajax-ploeggenoten tegen Besiktas

door Thijs Zwagerman 7

Youth League-campagne: Wijze lessen voor Milovanovic en Ajax-ploeggenoten tegen Besiktas

door Thijs Zwagerman 7

Laatst geüpdatet

In de serie Youth League-campagne volgt Ajax Showtime de verrichtingen van Ajax O18 in de Youth League op de voet. Na elke Youth League-wedstrijd van de Amsterdamse talenten wordt er teruggeblikt op de opvallendste zaken en maken we de balans op.

Ajax O18 zette woensdagmiddag met een nipte overwinning op bezoek bij Besiktas een belangrijke stap richting overwintering in de Youth League. De ploeg van trainer Dave Vos maakte het zichzelf richting het laatste fluitsignaal nog onnodig moeilijk en had de wedstrijd bovendien al veel eerder moeten beslissen. In een zinderende slotfase werd een 0-1 overwinning veiliggesteld.

Tegen Besiktas moest Ajax O18 het stellen zonder Kristian Hlynsson en Silvano Vos. Hlynsson stond maandagavond nog in de basis bij Jong Ajax en Vos kampt met een lichte rugblessure. Ook rechtsback Diyae Jermoumi, de laatste week reserve bij Ajax O18, ontbrak vanwege een blessure. Vanuit Jong Ajax stond daartegenover wel versterking in de personen van Charlie Setford, Christian Rasmussen en Amourricho van Axel Dongen. De laatstgenoemde droeg tegen Besiktas de aanvoerdersband.

Op een moeilijk bespeelbare grasmat, het veld was droog en hobbelig, slaagde Ajax er tot aan de laatste fase behoorlijk goed in om tot positiespel te komen. Van achteruit vonden controleurs Oualid Agougil en Julian Brandes in balbezit veelal de juiste opties en in samenwerking met de verdediging en doelman Setford, voetbalde Ajax zich doorgaans prima onder de verrassend hogere druk van Besiktas uit. Uit één van deze verzorgde aanvallen verdiende Ajax al snel een strafschop, na een overtreding op Van Axel Dongen. De buitenspeler pakte het buitenkansje uit en tekende na ruim tien minuten spelen voor - naar wat later bleek - het enige doelpunt van de wedstrijd.

Dat Ajax in het restant van de wedstrijd de overwinning niet veel eerder veiligstelde en verzaakte uit te lopen naar een 0-3 of 0-4 overwinning, was te wijten aan de matige vorm waarin de aanvallers - met uitzondering van Van Axel Dongen - verkeerden. Zowel Rasmussen en Jaydon Banel als invallers Eskild Dall en Raphaël Sarfo hielpen grote kansen om zeep, waardoor het in de slotfase totaal onnodig nog spannend werd. Toen Banel na een overtreding vlak voor tijd nog zijn tweede gele kaart kreeg en centrumverdediger Mateja Milovanovic in de absolute slotfase zijn hoofd verloor en op domme wijze tegen een directe rode kaart aan liep, werd het billen knijpen voor Ajax. Een wijze les werd uiteindelijk geen dure les, want door reddingen van Setford en een bal op de paal wist Ajax drie punten binnen te slepen. Achteraf dus een geweldige wedstrijd voor de ontwikkeling van de Amsterdamse talenten, die op bezoek bij Besiktas op zo’n beetje alles getrakteerd werden dat de Youth League te bieden heeft.

De volgende Ajax-talenten vielen extra op in het even bizarre als vermakelijke treffen met Besiktas:

Mateja Milovanovic

Dat de emoties nog een keer zouden overlopen tijdens Besiktas - Ajax in de Youth League, kon men van ver zien aankomen. Halverwege de eerste helft kregen Prince Aning en Gabriël Misehouy het verbaal aan de stok met twee tegenstanders en naarmate de wedstrijd vorderde ontstonden er meer irritaties tussen zowel de talenten van Besiktas en Ajax als de scheidsrechter. Na ruim een uur spelen kreeg Milovanovic tegelijkertijd met ploeggenoot Banel bijvoorbeeld een gele kaart voor praten tegen de scheidsrechter.

Opvallend was toen al dat met name Milovanovic door ploeggenoten gekalmeerd moest worden. Dat lukte met mate, maar net voldoende. Toch was het hierdoor niet verwonderlijk dat juist Milovanovic zich vlak het laatste fluitsignaal nog een keer helemaal liet gaan. De centrumverdediger kreeg het na een duel in de hoek van het veld aan de stok met een Necati Bilgiç, riep zijn opponent wat toe en raakte vervolgens in een fysieke confrontatie met zijn Turkse tegenstander.

Dit escaleerde razendsnel, waarna spelers, wisselspelers en enkele stafleden van beide ploegen zich in het duw- en trekwerk mengden. De rust keerde binnen enkele ogenblikken weder, maar Milovanovic en Bilgiç mochten inrukken met een directe rode kaart. Een harde les voor Milovanovic, de Ajax-verdediger die aan de bal in elke situatie rustig blijft, maar zich zonder bal op de kast liet jagen door tegenstander Bilgiç. Onhandig en onnodig. Voor Milovanovic over twee weken geen Youth League-duel met Sporting Portugal.

Charlie Setford

Van de temperamentvolle Milovanovic naar de ogenschijnlijk altijd rustige Setford. Na een eerder ijzersterk optreden in het vorige Youth League-duel met Borussia Dortmund, hield de doelman tegen Besiktas zijn elftal vlak na de rust en in de slotfase op de been met een handvol goede reddingen. De zeventienjarige toonde woensdagmiddag andermaal zijn grote keeperspotentieel. Setford begon de Youth League nog zo onfortuinlijk met een grote fout tegen Sporting Portugal, maar raakte daar geen moment van in de war. Sindsdien gaat het hard. De Engels jeugdinternational speelde in de Keuken Kampioen Divisie en zat in zowel de Eredivisie als de Champions League al meermaals op de bank bij Ajax 1.

Christian Rasmussen

Waar Rasmussen staat, had eigenlijk net zo goed Dall, Banel of Sarfo kunnen staan. Al deze aanvallers verzuimden tegen Besiktas namelijk om de wedstrijd in het slot te gooien en hielpen dotten van kansen om zeep, waardoor Ajax in de slotfase nog in de problemen kwam. Van Dall, Banel en Sarfo wordt ook verlangd dat zij dergelijke kansen benutten, maar van Rasmussen wordt als speler van Jong Ajax nog net iets meer verwacht.

De Deen kende een sterke voorbereiding en klopte zelfs op de deur van de Ajax-hoofdmacht, maar sinds de officiële start van het seizoen werd het steeds stiller rondom Rasmussen. Bij Jong Ajax verloor de linkspoot zijn basisplaats en ook in de Youth League bij Ajax O18 lukt het Rasmussen niet om zijn stempel te drukken. In het thuisduel met Borussia Dortmund was hij onzichtbaar, in de uitwedstrijd tegen de Duitsers scoorde hij weliswaar, maar was zijn spel ook verre van denderend en woensdagmiddag in Turkije wist Rasmussen zijn stempel opnieuw niet te drukken.

In zeer kansrijke posities maakte de aanvaller verkeerde keuzes, of liet de uitvoering van zijn aannames, dribbels of schoten te wensen over. Sporadische technische hoogstandjes - waarvan er tegen Besiktas ook weer eentje slaagde - zijn leuk, maar inmiddels wordt er echt meer verwacht van de in januari negentien wordende Rasmussen.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.