Youth League-campagne: Misehouy en Van Axel Dongen nemen Ajax O18 bij de hand

door Thijs Zwagerman 14

Bron Ajax Showtime

Youth League-campagne: Misehouy en Van Axel Dongen nemen Ajax O18 bij de hand

door Thijs Zwagerman 14

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de serie Youth League-campagne volgt Ajax Showtime de verrichtingen van Ajax O18 in de Youth League op de voet. Na elke Youth League-wedstrijd van de Amsterdamse talenten wordt er teruggeblikt op de opvallendste zaken en wordt de balans op gemaakt.

Sporting Portugal - Ajax O18 was woensdagmiddag een wedstrijd met twee gezichten. Voor de rust waren de Amsterdammers eigenlijk geen schim van de ploeg die het normaliter is, maar na de pauze herpakten de jonge Ajacieden zich. De volgende zaken vielen op tijdens het vermakelijke 1-1 gelijkspel in Lissabon.

Slordigheid door nervositeit?

Op Olivier Aertssen en Kristian Hlynsson na maakten alle spelers die woensdag op het veld stonden bij Ajax O18 tegen Sporting Portugal hun debuut in de Youth League. Het spelen op dit podium brengt logischerwijs een ander soort druk mee dan voor een gemiddelde competitiewedstrijd en dit leek voor een bepaalde spanning en nervositeit te zorgen aan Ajax-zijde. De gehele eerste helft lukte het Ajax O18 namelijk niet om het schroom van zich af te gooien en aan de bal het niveau te halen dat de ploeg normaal gesproken doet. In de opbouw werden er veel onnodige fouten gemaakt en de passing was in de eerste helft ver ondermaats. Tegen het goede en compact georganiseerde Sporting Portugal slaagden de Ajax-talenten er voor de pauze zodoende geen enkele keer in om gevaarlijk te worden.

Uitblinkers Misehouy en Van Axel Dongen

Aan de hand van Gabriël Misehouy en Amourricho van Axel Dongen, tegen Sporting Portugal de onbetwiste uitblinkers bij Ajax O18, kwam de ploeg van trainer Dave Vos in de tweede helft geleidelijk aan beter in de wedstrijd. Het deed de O18 zichtbaar goed dat het de bal ogenschijnlijk altijd kon inleveren bij Misehouy of Van Axel Dongen. Telkens wanneer één van hen aan de bal kwam, gebeurde er iets.

De techniek van beide Ajax-spelers is uitmuntend en het feit dat zij dit weten te koppelen aan een goed overzicht maakt hen talenten van de buitencategorie. Het continu goed en stijlvol wegdraaien van Misehouy en de voortdurend dreigende versnellingen en dribbels van Van Axel Dongen maakten het Ajax-duo woensdagmiddag een ware plaag voor de Sporting-defensie. Helaas wisten zowel Van Axel Dongen als Misehouy hun sterke Youth League-debuut niet op te luisteren met een doelpunt. De treffer van Van Axel Dongen werd afgekeurd, terwijl Misehouy op uitstekend aangeven van Diya Jermoumi raak had moeten koppen.

Ajax-jongelingen houden fysiek stand

Zowel in leeftijd als fysiek gezien was het verschil tussen Sporting Portugal en Ajax woensdagmiddag groot. Doordat de Amsterdammers een piepjonge selectie hebben ingeschreven voor de Youth League zal dit de komende maanden nog wel vaker het geval zijn in de Europese jeugdwedstrijden. Juist daarom is het hoopgevend dat Ajax in Lissabon aantoonde fysiek stand te kunnen houden tegen een sterke tegenstander. Ondanks de hoge intensiteit van het enerverende duel wist Ajax in de slotfase nog het hoogste niveau te halen van de gehele wedstrijd.

Met controleur Julian Brandes bracht trainer Vos een rustpunt in balbezit, iets waar Ajax O18 behoefte aan had in de tot dan toe soms rommelige opbouw. Het resulteerde in het laatste kwartier in goed veldspel en meerdere uitstekend uitgespeelde kansen. Een tweede treffer was de O18 helaas niet meer gegund, maar de slotfase tegen Sporting Portugal biedt veel hoop richting de volgende groepswedstrijden.

Momentjes van Setford

Ajax O18-doelman Charlie Setford beleefde tegen Sporting Portugal op zijn zachtst gezegd niet zijn beste wedstrijd ooit. De keeper leidde na tien minuten de openingstreffer in met een verkeerde uittrap en liet in de tweede helft een corner uit zijn handen glippen met opnieuw bijna fatale gevolgen. Daarentegen had Setford ook een uitstekende reactie in huis op een inzet van Sporting-spits Paulo Agostinho. De aanvaller schoot van dichtbij hard in de korte hoek, maar Setford redde katachtig.

De pas zeventienjarige Setford behoort normaliter tot de selectie van Jong Ajax en staat er binnen de club ontzettend goed op. Dat uitgerekend hij verantwoordelijk was voor de tegentreffer was daarom ook onverwachts. Toch toonde Setford behoudens zijn blunder en het weifelend ingrijpen bij een hoekschop wel aan waarom Ajax zo veel vertrouwen in hem heeft. Setford is een zeer complete keeper. Met zijn snelle spelhervattingen en gedurfde keepersstijl voldoet het talent aan alle facetten die van een moderne doelman worden gevraagd. De komende jaren zal hij deze facetten moeten doorontwikkelen en perfectioneren. Momenten zoals woensdagmiddag tegen Sporting Portugal zullen hem daarbij helpen.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.