Ajax O18 herpakt zich en begint Youth League met gelijkspel tegen Sporting

door Bart Veenstra 134

Ajax O18 heeft in de eerste groepswedstrijd in de Youth League met 1-1 gelijkgespeeld tegen Sporting Portugal. De Portugezen waren het grootste deel van de wedstrijd - zeker in de eerste helft - de bovenliggende partij, al was Ajax in de slotfase van de wedstrijd nog het meest dichtbij de zege.

De Amsterdammers traden in Portugal aan met een wel heel jong team in de O19-competitie van de UEFA. De gemiddelde leeftijd bij Ajax lag beduidend lager dan bij tegenstander Sporting en dat was terug te zien op het veld. De spelers van Sporting waren sterker, sneller en bovendien toonden zij meer overtuiging in de duels.

De wedstrijd was nog niet begonnen of Sporting kreeg al de eerste grote kans. Doelman Charlie Setford wist knap te redden, waarna Diaye-Eddine Jermoumi de bal van de lijn moest halen. Toch duurde het niet lang voordat Sporting wel tot scoren wist te komen. Setford schoot een bal prompt in de voeten van Sporting-middenvelder Matheus Fernandes. De Portugees twijfelde niet, haalde uit en schoot knap binnen.

In de eerste helft waren de meeste kansen voor Sporting, terwijl Ajax zich in aanvallend opzicht nauwelijks liet zien. Verder dan een schot van Gabriël Misehouy kwamen de Amsterdammers eigenlijk niet. En dat had zo zijn redenen. Ajax kon maar moeilijk onder de druk van Sporting uit voetballen, terwijl het in aanvallend opzicht niet kon opboksen tegen het goed georganiseerde Sporting Portugal.

Vlak voor rust was er nog even de schrik om Olivier Aertssen. De verdediger kwam in een kopduel in botsing met Sporting-aanvaller Agustinho en liep daarbij een hoofdwond op. Na een blessurebehandeling van een kleine tien minuten kon de talentvolle verdediger gelukkig verder.

Ajax laat na rust een ander gezicht zien

Direct na rust liet Ajax een heel ander gezicht zien. De Amsterdammers zetten middels invaller Jaydon Banel en Jeppe Kjaer Jensen goed druk en veroverden de bal. Kjaer Jensen ging vervolgens op het Sporting-doel af, haalde uit en zag zijn inzet via drie Portugese benen het doel in gaan.

Toch kreeg Sporting na geklungel bij Ajax al snel weer enkele grote kansen. Zo kregen de Portugezen na een ‘frommelaanval’ een behoorlijke kans, maar Fernandes wist zich geen raad met een opgelegde kans. Zijn inzet ging hoog over. Even later was Setford belangrijk met een knappe redding op een inzet van Agustinho.

Tot overmaat van ramp kreeg Sporting ook nog een redelijk makkelijk gegeven penalty. Uit een voorzet van de Portugezen zou Aertssen hands gemaakt hebben, al is het de vraag of de verdediger zelf doorhad wat er gebeurde. Het was dan misschien ook wel een vorm van gerechtigheid dat Sporting-aanvaller Agustinho de penalty hoog over schoot.

Zinderende slotfase

Liet Ajax zich in het restant van het duel dan nog zien? Jawel. En het was nog bijna raak ook. Een perfecte voorzet van Jermoumi belandde op het hoofd van Misehouy, maar de middenvelder kon net niet raak koppen. Even later dacht Amourrichio Van Axel Dongen - na een knappe aanval van Ajax - te scoren voor Ajax, maar zijn goal werd afgekeurd vanwege buitenspel.

De Amsterdammers zetten in de slotfase flink aan voor het winnende doelpunt, maar gescoord werd er niet meer. Een Amsterdamse overwinning zou op basis van de hele wedstrijd misschien ook wel iets te veel van het goede zijn geweest, al biedt de slotfase veel ruimte voor perspectief.