Youth League-campagne: Vos en Brandes blinken uit tegen Borussia Dortmund

door Thijs Zwagerman 5

Bron Ajax Showtime

Youth League-campagne: Vos en Brandes blinken uit tegen Borussia Dortmund

door Thijs Zwagerman 5

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de serie Youth League-campagne volgt Ajax Showtime de verrichtingen van Ajax O18 in de Youth League op de voet. Na elke Youth League-wedstrijd van de Amsterdamse talenten wordt er teruggeblikt op de opvallendste zaken en wordt de balans op gemaakt.

Ajax Onder 18 nam woensdag op fraaie wijze revanche op Borussia Dortmund. Na de eerdere afgetekende nederlaag in Amsterdam (1-5), sleepten de Ajax-talenten in Duitsland een verdiende overwinning uit het vuur. Dit gebeurde op even gedurfde als risicovolle wijze.

Vanaf het eerst moment was duidelijk dat Ajax niet naar Dortmund was afgereisd om de schade te beperken en met een minimale nederlaag huiswaarts te keren. De ploeg van trainer Dave Vos begon ontzettend dominant aan de wedstrijd en trok het duel direct naar zich toe. Door hoog drukzetten en goed veldspel was Ajax het grootste gedeelte van de wedstrijd de bovenliggende partij. Slechts in de slotfase kwam de Ajax-defensie onder vuur te liggen en werd het nog even penibel, maar verder had Ajax nagenoeg het gehele duel de controle.

Een doelpunt van de vanuit Jong Ajax teruggekeerde Christian Rasmussen zorgde tegen Borussia Dortmund voor de knappe overwinning van Ajax O18 (0-1). De Amsterdammers wisten door de overwinning groepshoofd Borussia Dortmund in punten te achterhalen en doen zodoende weer volop mee om plaatsing voor de volgende ronde van de Youth League. Deze vijf talenten vielen extra op tijdens de fraaie zege op Borussia Dortmund.

Silvano Vos

Eén van de uitblinkers was zonder meer controlerende middenvelder Silvano Vos. De Ajacied was tegen Borussia Dortmund overal op het veld te vinden en liep veel gaten dicht. Ook in het goede drukzetten van Ajax vertolkte Vos een belangrijke rol door de juiste momenten te herkennen waarop hij moest doordekken en hier veel ballen mee te veroveren. Verder was Vos naast zijn nuttige verdedigende inbreng ook aan de bal goed. De zestienjarige was door zijn goede positionering vaak de vrije man in de Ajax-opbouw en liet zich zien met enkele knappe spelverplaatsingen. Moegestreden, maar voldaan verliet Vos een kwartier voor tijd het veld. De talentvolle controleur heeft zijn visitekaartje nu ook in de Youth League afgegeven.

Prince Aning

Prince Aning begon wat wisselvallig aan dit seizoen, maar inmiddels verkeert de linksback van Ajax O18 al weken in topvorm. Aning bestrijkt de volledige linkerflank en is zowel in verdedigend als aanvallend opzicht uitgegroeid tot een belangrijke pion in het spel van het vlaggenschip van de Ajax-opleiding. Als verdediger bijt hij zich vast in zijn directe tegenstander en wordt hij nauwelijks gepasseerd, in aanvallend opzicht brengt Aning loopacties en een flinke dosis technische vaardigheden met zich mee. De linksback vertolkte tegen Borussia Dortmund een belangrijke rol in aanloop naar de enige treffer van de wedstrijd en speelde andermaal een sterke wedstrijd tot hij na ruim een uur spelen licht gehavend naar de kant ging.

Julian Brandes

Zo’n beetje alles wat eerder in dit stuk al werd geschreven over Vos, geldt eigenlijk ook voor de één jaar oudere Julian Brandes. De spelmaker is ijzersterk teruggekeerd van langdurig blessureleed en heeft zich de afgelopen weken in het basiselftal van Ajax O18 gevoetbald. Brandes is fysiek minder sterk dan Vos, maar in voetballend opzicht is de jongeling wel wat verfijnder. Tegen Borussia Dortmund speelde Brandes waarschijnlijk de beste wedstrijd sinds zijn rentree. Als een echte spelverbinder nam de middenvelder zijn ploeg in voetballend opzicht bij de hand. Dit deed hij voortdurend op hoge handelingssnelheid en met goed overzicht. Brandes kan zodoende terugkijken op een uitstekend basisdebuut in de Youth League.

Olivier Aertssen & Mateja Milovanovic

Waar Ajax twee weken geleden op De Toekomst nog maar liefst vijf tegentreffers incasseerde tegen Borussia Dortmund, hielden de Amsterdammers in Duitsland hun doel schoon. Het is een prestatie die voor een aanzienlijk deel op het conto van centrumverdedigers Olivier Aertssen en Mateja Milovanovic mag worden geschreven. Het duo voelt elkaar met de week beter aan en maakt veel indruk in het hart van de defensie van Ajax O18. Met hun coaching, verdedigende ingrepen en voetballende vermogen vormen Aertssen en Milovanovic eigenlijk niet alleen het hart van de defensie, maar ook het hart van de gehele ploeg. Tegen Borussia Dortmund aangevuld met de sterk keepende Charlie Setford - die in de blessuretijd op schitterende wijze zijn doel schoon hield - kon Ajax O18 rusten op een ijzersterk fundament in de laatste linie.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties