Youth League-campagne: Uitblinkende Aertssen en flitsen van overige toptalenten

door Thijs Zwagerman 32

Bron Ajax Showtime

Youth League-campagne: Uitblinkende Aertssen en flitsen van overige toptalenten

door Thijs Zwagerman 32

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de serie Youth League-campagne volgt Ajax Showtime de verrichtingen van Ajax O18 in de Youth League op de voet. Na elke Youth League-wedstrijd van de Amsterdamse talenten wordt er teruggeblikt op de opvallendste zaken en wordt de balans op gemaakt.

Ajax O18 won dinsdagmiddag voor het eerst deze Youth League. Het verdedigend compact spelende Besiktas werd op Sportpark de Toekomst dik verdiend met 3-1 verslagen. De inbreng van de volgende vijf jongelingen was opvallend tijdens de eerste Youth League-zege van het seizoen.

Olivier Aertssen

In de eerste groepswedstrijd tegen Sporting Portugal viel Olivier Aertssen het meest op door de hoofdwond die de sterke centrumverdediger opliep na een stevig duel met de spits van de Portugezen. Als gevolg van deze wond miste Aertssen de competitiewedstrijd tegen FC Utrecht, maar afgelopen weekend tegen PEC Zwolle keerde hij terug in de basis bij Ajax O18. Het bleek precies op tijd om enkele dagen later tegen Besiktas één van de uitblinkers aan Ajax-zijde te zijn.

Aertssen viel tegen de Turkse topclub op met zijn voetballende kwaliteiten van achteruit. De zeventienjarige beschikt over een uitstekende inspeelpass en herkent ook de momenten waarop hij kan indribbelen. Tegen het compact georganiseerde Besiktas lagen deze momenten er minder dan tegen de meeste Nederlandse tegenstanders. Hierdoor kon Aertssen zich dinsdag in de Youth League voornamelijk onderscheiden met zijn andere grote voetballende kwaliteit: de passing. Met strakke en zuivere ballen tussen de linies stond de jonge verdediger aan de basis van vele aanvallen en bracht hij menig aanval in een stroomversnelling. Met zijn passing kreeg Aertssen zeer regelmatig middenvelders en aanvallers in kansrijke posities aan de bal.

Ook in verdedigend opzicht beleefde de centrumverdediger een solide middag. Weliswaar veroorzaakte Aertssen in de tweede helft een strafschop, maar deze was behoorlijk makkelijk gegeven na slechts licht contact tussen Aertssen en Besiktas-spits Koray Yagci. Verder smoorden Aertssen en collega-verdediger Mateja Milovanovic de meeste Turkse counters in de kiem en was het voornamelijk aan hen te danken dat Ajax O18 dinsdagmiddag vooral bezig kon zijn met aanvallen.

Amourricho van Axel Dongen

Net als eerder tegen Sporting Portugal was Amourricho van Axel Dongen ook in de tweede Youth League-wedstrijd één van sterkhouders van Ajax O18. Van Axel Dongen behoort normaliter tot de selectie van Jong Ajax, maar keert voor Youth League-duels terug bij zijn leeftijdsgenoten. De linksbuiten krijgt dan direct de aanvoerdersband omgeschoven en wordt geacht één van de sleutelspelers te zijn. Dat gaat hem tot dusver dus uitstekend af in het befaamde Europese jeugdtoernooi.

Tegen Besiktas kreeg Van Axel Dongen weinig ruimte voor zijn doorgaans dreigende individuele acties, maar met een doelpunt en een assist wist de aanvaller toch belangrijk te zijn op de momenten dat er net iets meer ruimte lag. Na ruim een halfuur spelen was Van Axel Dongen met een uitermate fraaie assist belangrijk in aanloop naar de openingstreffer van Kristian Hlynsson en na de pauze verschafte hij Ajax meer lucht door na een snelle uitbraak de voorsprong te verdubbelen met een zuiver schot in de hoek. Het waren de momenten dat Van Axel Dongen zijn klasse en potentieel op perfecte wijze etaleerde. De technisch begaafde aanvaller werd na een uur vervangen, omdat hij vrijdagavond weer nodig zal zijn bij Jong Ajax. Van Axel Dongen zal zich na zijn tweede sterke Youth League-optreden op rij met een goed gevoel melden bij de beloftenploeg.

Kristian Hlynsson

In de schaduw van aanvoerder Van Axel Dongen keert ook de IJslandse middenvelder Kristian Hlynsson voor de Youth League-wedstrijden van Ajax O18 terug uit Jong Ajax. Hlynsson weet zich tot dusver nog niet te onderscheiden in de mate waarop Van Axel Dongen dit doet, maar tegen Besiktas was de rechtspoot wel uitermate belangrijk voor Ajax O18.

Hlynsson is een dynamische speler met een goed overzicht en weet zich vaak slim te positioneren. Dit lukte hem ook tegen het zeer verdedigend spelende Besiktas, waardoor Hlynsson vaak een aanspeelmogelijkheid was rondom het overvolle strafschopgebied van de Turken. Door zijn juiste timing van loopacties kreeg Hlynsson ondanks de drukte diverse grote kansen binnen het strafschopgebied. Na 35 minuten rondde hij één van deze kansen doeltreffend af. Een zeer belangrijke treffer en tevens Hlynssons belangrijke wapenfeit tegen Besiktas.

Youth League-campagne: Uitblinkende Aertssen en flitsen van overige toptalenten

Tom de Graaff

Waar Ajax O18 tegen Besiktas het grootste gedeelte van de wedstrijd naar hartenlust kon aanvallen, was het aan doelman Tom de Graaff te danken dat de Amsterdamse talenten in de tweede helft niet serieus in de problemen kwamen. De Graaff redde uitstekend in een zeer kansrijke één op één situatie met spits Yagci en keerde enkele minuten later ook diens strafschop. Cruciale reddingen, die ervoor zorgden dat Besiktas niet tegen de verhoudingen in terug wist te komen in de wedstrijd.

Zijn optreden zal De Graaff voldoening geven. De jonge doelman moest in de eerste Youth League-wedstrijd nog zijn plek afstaan aan Jong Ajax-doelman Charlie Setford, maar beleefde bij afwezigheid van de Engels international een uitstekend Youth League-debuut tegen Besiktas. Het zijn sowieso mooie weken voor De Graaff, die recentelijk zijn eerste contract tekende en de laatste competitieduels de voorkeur krijgt boven concurrent Sten Kremers.

Gabriël Misehouy

Megatalent Gabriël Misehouy schoot zichzelf tegen Besiktas naar een fraaie positionering in de geschiedenisboeken. Door zijn treffer is Misehouy nu de op vier na jongste doelpuntenmaker voor Ajax ooit in de Youth League. Alleen Naci Ünüvar, Ryan Gravenberch, Youri Regeer en Matthijs de Ligt waren jonger toen zij voor het eerst doel troffen in het Europese jeugdtoernooi. Misehouy dankt zijn plek in dit illustere rijtje aan de gevoelige krulbal waarmee hij in de slotfase tegen Besiktas de eindstand bepaalde op 3-1.

Buiten dit moment oogde Misehouy wat zoekende tegen Besiktas. Voor de creatieve spelmaker lagen er weinig ruimtes en zodoende werd het voor hem lastiger om zich te onderscheiden. Met een goede assist op de 2-0 van Van Axel Dongen en zijn prachtige doelpunt toonde Misehouy echter wel aan zelfs in dit soort wedstrijden met weinig ruimte beslissend te kunnen zijn. Een fijne wetenschap en bovendien zijn dergelijke duels alleen maar goed in de ontwikkeling van Misehouy, zodat hij steeds beter zal leren omgaan met compact spelende tegenstanders die zich mede indekken tegen de uitzonderlijke kwaliteiten die Misehouy bezit.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties